Sedingin Sapporo

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera, 

Untuk kali pertama kaki menjejak Sapporo, Utara Japan. Syukur. Plan awalnya kami nak ke Melbourne kemudian bertukar ke NZ and at last minute change to Hokkaido. Oh well, Dayah tak pernah jejak lagi bumi matahari terbit ini. Macam-macam dalam kepala.

1st budget.
Fully sponsored or self-paid.

2nd Arrangement
Self-Arrangement or Tour Guide?

3rd Food
Halal Food?

Sebagai summary, finally kami pilih tour agent. 2nd headache selesai and of coz with price lah 😅 tak apalah. Kalau Dayah pergi sendiri, I will definitely, DIY segalanya. 😆 I love challenges.

So it is 6 days and 5 nights. Phew. Meet my expectation? Fairlah.

For me, agak boring berjalan dalam bas sahaja. Kita duduk dan tidur sepanjang jalan. Rasa tak berkembang otak. hahaha. Yerlah selalunya, travel kita sendiri yang susah payah cari jalan and it is more advanture. Hihihi. Kesusahan itu kadang-kadang sangat manis. Well, don't talk about this.

Apa yang Dayah dapat sepanjang 6 days? Terlalu banyak and I can't wait to go again with more location.

The route yang Dayah pergi kali ini seperti di bawah,


There you're. Kami ke beberapa lokasi. Seronok tak Japan? Sangat cantik dan Dayah selalu amaze dengan Japan. Tak rugi ke sana dan ia pengalaman berharga yang perlu Dayah kutip lagi. One day.

All plus except for food. They didn't arrange for Halal Food, this is minus point laaaa even dah di beritahu. Being me, dah expect this thing can happen. I've prepared earlier. Bawalah segala mak nenek makanan yang boleh alas perut. But the tour guide kami sangat bagus, dia minta maaf dan sedaya upaya arrange dengan restoran to prepare food yang Dayah boleh makan. Its okay la.

Nak cerewet? Boleh. Tak nak cerewet boleh? Balik pada diri sendiri. Yakin ke tidak kita dengan makanan yang ada depan mata dan environment. Am so lucky, my collegues Agnes and Kate sangat prihatin. They will check and tell me, this with this and this.. this you can this you cannot. Syukur. I love being MALAYSIAN! Sebab majmuknya kita, kita tahu ingrediantnya sesuatu masakan dan penguasaan bahasa yang lebih (walau dalam keterbasan). How cool, we are as Malaysian!

Di Hokkaido, sangat heaven dengan seafood and Japan adalah negara yang "muslim-friendly".
💚 Toilet - terbaik. Tak perlu carry bottle atau tisu basah. Modern dan x basah lencun lantai. Kita patut ada ni di setiap rumah. Developer in Malaysia should consider this. Additional selling point to sell the product.
💚 Prayer place - Ada ruang beribadah di tempat yang popular. Walaupun populasi Islam tak ramai. Ruang solat ini terbuka kepada semua agama.
💚 Crab is almost everywhere! Sampai balik x nak makan crab for at least 2 months. hahahaha.
💚 Tak pelik pun mereka nampak wanita bertudung. Syukur. Malah hormatnya mereka pada kita.
💚 The scenery- masyaAllah, cantik sungguh kejadianMu ya Allah. Ingin Dayah ke sana lagi. InsyaAllah. Mungkin di musim lain.

Ada beberapa gambar yang Dayah sempat snap di sana. Buat kenangan dan simpanan.
Add caption

Our first breakfast, after we touch down. Sampai2, tak la sejuk sangat...
View of outside food stall - Musem Chocolate. 
Cream Puff yang super duper sedap! Fluffy wehh, very popular. Please have it when you're in Otaru. 
And yes, please go to this shop. Buy cup and get free coffee. It is a must to taste when you're here too... OTARU.. 
We had our lunch here... see the price? Tercekik sikit la.. but murah lagi if compared to buying king crab dkt Malaysia. Cubalah
Kami ambil ni juga... its half cooked. So kena pandai-pandai order supaya boleh telan. Kena minta well-done. Kita Malaysian kalau mcm gitu je makan mesti tak boleh telan. So di nasihatkan bawalah apa2 like lemon ke apa ke or chili flake ke untuk bg ada taste..
Must try. 
Yes, it is a must try! Sumpah sedap. 
Tidak meragukan bahan yang di gunakan. Awalnya tak tahu langsung kewujudan kedai ini. Nampak Agnes makan and she ask me try, wow! Dia siap kata "eh akak u can eat this one.. see.. see this... no pork,,,,, bla.. bla.. bla..." teringat2 sampai la...
Ni kedai yang kami makan lunch... makan grilled seafood. Sedialah dlm RM30-60 for the lunch. Depend pada portion dan tahap kelaparan anda yer. Kami share2... so tak silap sorang dlm RM30. 
King crab ni, buat soup sedap. Soup depa tak dak mcm kita na... plain and just air and crab. Kalau kita segala mak nenek nak di letakkan ke dalam. 😂
Ohh I love this photo very much! Dah lama teringin nak bergambar mcm ni.. hihihi.. syoookkk tak terkata. 
Tempura. Goreng sendiri and makan. Beberapa cucuk itu sahajalah di beri, memang tak cukuplah kan.. hahahahahaha... patutlah depa kuruihhh. Kita ni dah terbiasa makan sedap2... portion besar pulak tu. 
Nak Ice kepal? 
Hari-hari di jamu crab. Rasa nak semua.. tapi tahap mana boleh makan. So if you have chance, take the chances for Buffet. 
Inilah hasil buffet crab. All crab and vege. Sedap juga. 
Love this scenary. 
Before I go, I always wanted to take this with ice around.. tapi x dan.. dapat hat lagu ni pun teruja sangat dah. 
Am gonna missed you kakak. My best friend, apa sahaja kami harungi sama-sama. Syukur di temukan kakak sepertinya. She's very understanding and kind. 
So lucky to see you Uncle Charlie and Aunty. Very lovely couple. Uncle dah 70an dan masih kuat. Suka dia berjalan. Katanya selagi hidup dia nak berjalan dan tengok dunia. Selalu juga berhubung melalui whats app dengan uncle. Moga panjang umur uncle.  
                                                                                                                                                                                                                         


Berapa kos for arranged trip ni? 7 Days (6 breakie, 3 luncheon, 3 dinner, 2 flight foods... 1 day free and easy.... transport to each location, hotel 3-4 stars, tips, airport taxes, insurance, entrance fees and flight ticket-AirAsia) sorang RM5,808 net. What if pergi sendiri? Maybe the cost is cheaper and more place to discover tapi penat sikitlah because all you have to plan yourself. Before pergi am super duper busy. So lucky we choose this arrangement. Kalau tak, i'll like usual arrangement ... apa taw? From Malaysia, I'll have my "highlight place" and set each day location. Sampai sana add-on lokasi lain berdasarkan maklumat yang ada. That how I do as always.

Japan so blessed with their nature. Cantik sangat-sangat. If you have budget, pergilah ya. One day, i'll go again. InsyaAllah, moga murah rezeki Dayah.

D_Y_H
This memory will remain forever and am glad we finally given the opportunity after many years of service. 

Comments

Bestnye....
Tq for sharing your experience... Rasa nak g skrg pulk..
Klu g lagi, plz ajak anna sekali...
Dayah said…
InsyaAllah ana.

Popular Posts