Salam,

Allahu...dia yang menciptakan memori indah yang kekal dalam ingatan ini.
Tak mungkin padam walau secebis.
Rindu.

Waktu berlumba-lumba mahu buat yang sebaiknya.
Rajin sangat waktu ini. Kalau boleh nak bangun sebelum teman lain bangun dan selesai subuh seawal yang mungkin.
Pergi kelas berjalan kaki dari block C ke block akademik. Ahh rindunya.

Aktiviti sentiasa ada.
Mama kerap datang bawa bekal buat anaknya ini.
Setiap hujung mungkin... kalau tak boleh balik, mama pasti datang bawa bekal.
Kalau boleh balik pula berjemput 😍😘 jarang sekali pulang naik kenderaan awam.
Masa inilah lepas geram bawa kereta.. ahahaha.. Waktu inilah baru kenal system CGPA... baru mula nak belajar bagaimana dapatkan gred yang terbaik.

Penghujungnya, kerna dek takut tak dapat course yang di mahukan.
Relakan diri memilih UMS. 😂
Bila result keluar.. alahaiiii boleh je dapat tapi risau sangat punya pasal... ke UMS kita baaa...

Cerita UMS nanti kita story ya.
Apa yang Dayah rindu sangat dengan matrikulasi?

1) Bangun Subuh mesti sebelum waktu.
2) Jemaah Magrib dan Isya' (x kiralah di bilik atau di Surau diri Jumaat, dan nakal sangat waktu ini Image result for face palm emoji  sebab kami akan keluar seawal yang mungkin nak jengah siapa yang azan.. kalau boleh nak duduk saf depan sekali, luar pagar surau, from there kami boleh nampaklah sapa masuk bilik azan tu.. ahahahaha.. nakalkan.. sebabnya nak tahu sangat suara siapakah yang merdu sangat tu .. paling terkesan ketua block kamilah.. hihihihi.. sampai kami tukar nama panggilannya.. ahahaha) 😅
3) Baca Yasin ramai-ramai. Sampai hafallah surah yasin tu. MasyaAllah. Gembira sangat.
4) Study akaun ramai-ramai. (haaaa.. bilik famous untuk di refer... kekekekeke... Memang subjek favorite sampai uni. Tak boleh tak dapat A 😆. Bila buat ACCA kelaut! kahkahkahkah. Janji lulus cukuplah. Aduhai. Hilanglah Dayah yang punya semangat berkobar-kobar 😞 dan kini impianku tersekat separuh jalan 😭sedihnya. Hanya dia yang tahu, tak mengapalah, saya redha dan saya tengah usaha untuk gapainya semula)
5) Cuci tandas dan koridor (ahahaha ini pelik. Tapi benar. Depa panggil Dayah Indah Water. Tak bolehlahh tandas kotor-kotor ni. Koridor ni tempat favorite, depa melepak beratuq telefon setiap malam dan tempat tadah air sejuk or panas.. water cooler ... bilik dayah sebelah koridor.. bila semua orang dah naik.. lengang je tempat tu mulalahh kerja-kerja tabur sabun dan angkut air berbaldi-baldi untuk cuci lantai... hahahaha... 😂
6) Outing! Yeah, dapat pi Masjid Tanah pun dah happy. Jaranglah Dayah nak p Bandar Melaka ("BM") tu sangat. Masa pendek. Kalau p BM pun kami mesti pergi Mahkota Prade. Masa ni MP ni gah sangat dah.
7) Buat bunting sama-sama... Ni memang rindu sangat. Sekawan kami buat Bunting hampir setiap bulan dengan macam-macam kata-kata motivasi. Block tulisan banyak Dayah beli dan juga color. Adha Dayah minta tolong melukis segala jenis karikatur, cantik sangat dia lukis taw. Suka sangat. Allah rindulah kat korang. Tanpa korang tak mungkin Dayah dapat laksanakan tanggungjawab naikkan bunting tu all the times, sampai PRS lebih di kenali daripada PPP (di uni kita panggil MPP). Macam-macam ayat Dayah cuba karang dan of coz sahabat PRS Dayah banyak sangat membantu. Terima Kasih sangat korang.

Kenangan sangat.
Dayah rindu sangat teman-teman yang suka datang melepak bilik Dayah lepas tu korang nak juga tidur dalam bilik Dayah.. ahahaha.. kita tidur himpit2 pun tak kisah asal kita tidur sama-sama. Rindunyaaaa.

D_Y_H
Kenangan lalu terlalu banyak mendewasakan.
Assalamualikum wbt & Salam Sejahtera,     

                 

                 

             

                 

                 

                      

Berada di Tanah Persian, hanya lintasan di Minda. 
Kenapa? 
Macam-macam omokan di berikan buat tanah ini.
Perbezaan kefahaman mereka juga mengusarkan.
Kami cukup menjaga mulut di sini. 
Bila di tanya tentang Islam. 
Kami sekadar angguk. 
Dan lebih dari itu kami senyum. 
Cara mereka mungkin berbeza dan kefahaman mereka juga berbeza. 
Sempat Dayah perhatikan cara mereka solat, ada persamaan cuma mereka bawa bersama batu. Untuk apa wallahualam.

Sepanjang perjalanan kami rasa selamat. 
Orang-orang di sini baik-baik belaka. 
Bahasa Inggeris mungkin terhad, tapi mereka tak takut mencuba.

Berbeza waktu dengan Malaysia lebih kurang 5.30 jam. 
Malaysia di bawah garis GMT+8, manakala Iran GMT+3.30. 
Guna telefon bimbit tak perlu tukar waktu di jam tangan 😎.

Awal jadual perjalanan kami cuma Tehran-Shiraz-Tehran. 
Di saat akhir kami rombak dan jalan sahaja ikut gerak hati. Maka jadilah,
Tehran-Shiraz-Isfahan-Abeyaneh-Khasan-Tehran, dalam tempoh 7 hari. 
2 hari kami habiskan masa dalam kapal terbang. 
Perjalanan dari KLIA 2 mengambil masa lebih kurang 8 ke 9 jam. Harga returned ticket kami ke Tehran, RM669/seorang.

Untuk membuat booking online untuk penginapan agak terhad bagi Iran. 
Kalau ada yang mahal-mahal belaka. 
Semalam RM500/night per room. 
Pengsan!! Itu untuk 2 orang. 
Hampir give up la! 

Tapi kami usaha juga. Itu yang awal itinenary cuma Tehran-Shiraz. Alhamdulillah kami ke sini bukan waktu peak. 
Untuk 5 orang tak susah untuk kami bermalam. Ada malam kami tidur dalam bas sahaja, perjalanan dari Shiraz ke Isfahan.

Di Tehran, kami mungkin masih tercari-cari destinasi. 
Ada tempat kami tak pergi 😀, too hassle.    

                        

Sampai sahaja di Shiraz segalanya berubah. 
Kami ambil daily trip package dan tuan rumah kami tak jemu menjawab setiap soalan dan ada Elham and Sajat (dia ni driver, tapi sangat2 membantu.. sesat call dia.. walaupun english dia limited dia tetap berusaha sedaya upaya menyelesaikan masalah kami. Perfect!) Dayah ada share pengalaman dayah di Shiraz di Tripod Advisor in case nak refer. Hehehe 😊

Bagi Dayah pengalaman di Iran adalah pengalaman berharga. Seni binanya WALLAH! Lawa dan kagum. Seketaan ekonomi yang di kenakan tidak sedikit pun mematahkan mereka berusaha dalam negara. Kami jumpa ramai orang luar yang datang ke Iran. Kenapa mesti rasa takut2? InsyaAllah, Allah ada. Tidak sedikit pun kami di ganggu oleh tentera atau polis mereka. Pandai bawa diri dan jaga maruah diri dan negara, insyaAllah ke mana pun selamat.

D_Y_H
Jauh lagi perjalanan pengembaraanku, makin jauhku merantau makin buat aku gian untuk terus merantau mencari secebis kehilangan. 

Alhamdulillah. 
My journey wasn't easy and not too difficult. 

2017 remark of big changes in my life. 
Alhamdulillah. 

No matter what, I won't give up. 
"Dongengku cipta telah musnah"  ðŸ˜­ðŸ˜­ðŸ˜­ðŸ˜­ðŸ˜­ but am still surviving. 




Do you know what I feel?

Image result for happy

and this is what I really wanted, 

Image result for happy

I do 😲 hope , 

Image result for happy

Happiness is something that you can't BUY 😎! and you 😏, can't STOP me to choose to be HAPPY. 

Image result for happy

InsyaAllah. 
Am praying that I'll be HAPPY and start new journey soon... am tired to face this issue again and again.. I just want to be happy. No worries, no hating, no bebel2, not hopeless anymore... 

Image result for happy Image result for happy

I just want happiness....🙎
Am not sure, when all this will STOP. 
Image result for gloomy day

Today a remark of last AC for PLC. Gloomy the whole day. After 7 years handling PLCs, this is the end of the journey. Alhamdulillah, the meeting went well. I pray one day I could back again maybe at a higher level.

D_Y_H
Sit on my shoes you will understand, how I feel. 😔
Salam,

Dunia aku makin berbeda dari dahulu.
Masih janggal tak tertanggal.
Makin terang dan nyata.
Aku janggal.

Aku punya pilihan tapi aku sendiri di bayangi hitam.
Aku punya kudrat empat kerat untuk terus di kerat-kerat.
Tapi,
Hitam terus hitam.

Masih tak nampak bayangan esok.
Yang pasti jiwa aku terbelah-belah.

D_Y_H
Moga dapat ilham baru.




Setiap kali mendengarnya, pasti hati menangis.

Terlalu sayu.
Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,




Hari ini senyum ini palsu.
InsyaAllah esok tidak lagi.

Moga-moga masih ada sinar buat ke depan.
Setiap langkah bagai berliku-liku.
Ada sahaja yang tak kena.
Ada sahaja yang menikam tanpa sedar.

Sungguh Allah tak beban umatnya luar dari arasnya.
Ini juga ujian untuk terus tampil lebih kehadapan.
InsyaAllah.

Walaupun terasa seperti di buang negeri.
Tapi aku masih di sini.
Tak mungkin akan mengalah semudah ini.
Janji yang di musnahkan sekelip mata.

Mungkin KAU punya perjalanan yang lebih baik buatku.

D_Y_H
Adakah masih sabar?