Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,





Photo taken on 7-June-2016, when Adam just 6 months... GERAM!


Manja Mak Tok and Tok Wan. When his 6 months.


Dengan Tok Nek Yam. If Tok Nek Dah larat am quite sure, Mak Tok pun nak ulik-ulik cicit sorang ni. Adam tak sempat jumpa Tok Wan Zuki.. sempat jumpa Tok Wan Akh.


Manja dan mengada sangat kalau nampak Mak Jang dia. Eiii cubit kang! Pictu taken for his first oversea trip.


Happy Chinese New Year! Ehhh... hihihi.. Baju ni Ibu beli dekat China kan? Mak Long la punya keje pakaikan sebab? Tergantung sahaja dalam almari. Dari kecil, baik di bagi pakai.


Independent baby! Brave! Mak Long doakan awak jadi lelaki paling hot! Tapi tak mau hot yang tak best OKAY! Hot in Mak Long definition is,

1) Beriman
2) Cerdas Minda
3) Penampilan Bersih
4) Intelligence
5) Hormat orang tua.

Love you sayang Mak Long. Happy 1 year old. Your journey might be tough and rough but you will definitely success Dunia and Akhirah, Amin.


Nanti Adam dah sihat, Mak Long bawa mandi kolam lagi naaaa.

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Apa habaq sahabat-sahabat maya Dayah semua?
Harap hang pa semua sehat la naaa...
Tak taw pasai apa rasa nak mencoret di sini.
Bertahun, makan bulan, makan minggu dan hari...
Bermacam-macam suka dan duka dah lalui...
Cuma kadang-kadang benda yang terlalu perit sukar nak lupa dan hadam.

Banyak cerita duka terjadi sepanjang tahun ini.
Buat pertama kali Dayah kalah dengan sabar.
Hampir mengalah tapi masih terus berdiri.
Orang sekeliling sudah mulai bising.
Macam-macam bunyi.
Macam kicau burung.
Adakalanya sedap di pundak.
Adakalanya binggit menyegat.

Terngiang-ngiang di kotak fikiran.
Bermacam-macam hinaan.
Sampai satu hari jari jemari.
Tak sabarlah meluah rasa.

Macam-macam label tercipta tanpa di rancang.
Di palit dengan yang buruk-buruk sahaja.
Yang terdengar semua buruk-buruk.
Tak ada langsung yang manis-manis.
Semuanya rosak binasa tak sikit pun tampak baik.

Sungguh penat tapi tiada jalan keluar.
Berapa lama lagi?
Berapa lama lagi?
Berapa lama lagi?

Image result for Tired

Kadang aku rasa kau sedang gelak gembira dalam diam,
Ahhhhhhhh! Persetankan semua itu!
Aku perlu cari bahagiaku sendiri. Walau sendiri.

Ini bukan puisi.... jauh menyempang.. ini cuma luahan rasa.
Cukup-cukup rasa di hina-hina, di pijak-pijak dan harus berapa lama lagi?
Salam,

Dayah terima komen lagi dari pembaca blog. Alhamdulillah dan terima kasih atas kunjungan.


Anonymous said...
Salam...arini sy check doc...doc sahkan cyst sy sdh 8 cm mmbesar,sblom ni 5 cm...sy sedih sbb km dh kawen 5 thn,brusaha utk dptkn baby tp pnykit cyst ni plk hadir...ak redha dgn ktentuanNya...namun stlh bc blog n komen2 d ats.tmeksh ats pkongsian..sy nekad arini juga sy akn amalkan nasi sawi n peria tu...akar peria tu drebus kn?pstu dminum stp hari ye...iAllah doakan cyst sy mngecut n mngecil dan rzki utk sy mnimang chayamata...amin...sama2 la kt slg mndoakan..amin


Saya doakan awak cepat sembuh.
Saya faham perasaan mendengar tentang cyst yang wujud dan ia tanpa segan membesar dengan jayanya. Ia bukan sesuatu yang mudah. Banyak implikasinya.

Risau dan macam perasan bercampur sama.
Mudah-mudahan dengan amalan pemakanan yang seimbang moga membantu mengecilkan cyst. 
Selain itu jangan lupa terus buat follow up dengan doktor. 

Kadang-kadang perasaan risau tetap ada dalam diri. 
Bila fikir semula, I only have one precious.. kahwin pun tidak lagi.. (bila entah?!.. malas fikir pun ya. Sebab? Tak berkesempatan nak fikir dalam-dalam.. sipi2 ja dia mai.. ahahahahaha) ... lepas dapat berita cyst growing (cerita tahun lepas punya story.. masa tu 5cm.. and doktor kata kita operate ya.. takut twisted and because you kena jaga your precious one... rasa nak menyembah ke bumi..waktu tu lemah segala urat sendi... kelu tak terkata. Tapi saya nekad tak mahu di bedah lagi.. sehingaa saya sendiri skip follow up selama 6 bulan... dan penghujungnya sakit yang kerap kali menyerang .. buat saya menyerah diri dan doktor nasihatkan better saya buat pembedahan buang cyst yang ada. Dan saya akur)  pembedahan berjaya di lakukan. 1/2 day masuk office, 1/2 day kali kena tahan wad .. malamnya terus operate.. jam 10pm (dari 7 lebih) baru selesai. Keluarlah cyst yang menyakitkan itu. Dan setakat minggu lalu (check di klinik biasa) belum ada tanda-tanda pelik dalam rahim atau kawasan sekitar. Alhamdulillah. Tapi tetap kadang-kadang kita bermain dengan perasaan. Siapa sahaja berharap tak punya masalah ini. Termasuk Dayah, tapi Allah ada rancanganNya yang baik buat setiap umat manusia. 

Mudah-mudahan yang terbaik buat semua. 

D_Y_H
Lately banyak dugaan yang mematahkan semangat Dayah untuk terus ke hadapan. Tapi bila Dayah renung semula usaha selama ini, Dayah kena kuatkan diri dan lawan. I can do it!!