Slider

Friday, February 26, 2016

Kenapa tak kahwin lagi?

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Image result for emoticon

Hahahaha... inilah emoticon yang Dayah nak buat setiap kali acap kali di tanya soalan "kenapa tak kahwin lagi" "bila nak kahwin?" "Dah tua bangka pun tak reti2 nak kahwin" "laa.. tak laku2" "andartu rupanya" dan seangkatan dengannya lah.

Social environment sekarang terlalu concern. Semua hal-hal peribadi orang mereka nak selidik nak peduli.

Image result for emoticon

Syabas. Anda sangat prihatin.

Sinisnya Dayah!
Allah yang bertanya tak rasa sinis?

Hakikat sebenarnya, Dayah dah muak dengan soalan yang tak ada skema jawapan ini. Jawapan standard Dayah ... diam dan senyum sahajalah.

Dalam berita astroawani hari ini, ada kajian di buat oleh Kajian Penduduk dan Keluarga Malaysia Kelima 2016  oleh KPWKM dan LPPKN ada summary seperti di gambar di bawah:-


Mudah dan ringkas dan key pointnya memang almost half true. Saya setuju dengan 3 sebab lewat berkahwin dan kualiti lelaki yang di cari wanita. Absolutely true. Nasib baikkk Dayah belum kategori sangat lewat berkahwin... Image result for emoticon

Walau apa pun alasan untuk tidak lagi berkahwin saat ini, Dayah nak habaq satu sahaja. Bukan menolak perkahwinan. Tapi belum ada jodoh lagi. 

D_Y_H
Hangpa taw dak penat nak menjawab. 
hahahaha.... sebenarnya sometimes.. the question is too annoying. 
Dok dalam kasut saya taw la. 

Thursday, February 25, 2016

Ovarian Cyst: What should I do?

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Dayah received comment baru dalam my very first entry for Ovarian Cyst.


First of all, I'm so sorry to hear about your existing cyst.

What you should do?

1) See doctor and ask he/she opinion. I'm don't have any professional expert in medication. I'm just a patient who has similar problem.
2) Do regular check up with doctor.
3) You may search for alternative medication. I do write about alternative medication and what I have practice?
- No red meat.
- Trying reduce weight.

Dekat luar sana terlalu banyak rawatan alternatif, yang mana yang terbaik? Dayah sendiri tak pasti.

Size cyst yang besar harus di monitor from time to time and kalau dia makin membesar takut berlaku twisted ovary dan kemungkinan kanser. We never know.

Saya faham apa yang Prabhjeet rasa.  Pasti takut, gusar dan tidak tahu apa nak buat.
Kita perempuan, nak nak lagi kalau belum berkahwin, belum punya anak. Macam-macam dalam kotak fikiran.

Segala kemungkinan boleh berlaku. Sebelum terlambat dapatkan rawatan yang sewajarnya.

Sekian.

D_Y_H
Dugaan yang hadir lebih mematangkan.
Jangan pasrah dan menyerah.
Berusaha sebaiknya untuk berjuang menuju kejayaan.