Dari Kuala Lumpur Ke Perth (post 1)

Assalammualaikum wbt Dan Salam Sejahtera,

Beberapa bulan lalu Dayah dan family telah menjelah perth with Caravan! Wohaaaaa.. best! Should repeat this again. InsyaAllah.

Let me share with you our route journey. 5 days in WA (western Australia)



Lebih kurang 2000++km driving. Our stop:

1) Perth International Airport
2) Homestay @ perth - 6 RB resort house, 133A, Westminster Street, East Victoria Park, WA 6101, Australia (very recommended).



3) Lancelin Sand Dunes (macam padang pasir... tapi sejukkk!!)
4) Tautan Farm Holiday Park (Caravan park), near to Margaret River - sangat best!! A must stop!
5) BIG4 Middleton Beach Holiday Park (caravan park), Albany. Peaceful place.
6) Woodman Point Holiday Park (caravan park), about 15 minutes to Fremantle.

Mode pengangukatan kami;

1) Sewa MPV
2) Caravan for 6.




Ini caravan yang kami naiki. Overall satisfied. Banyak juga rintangan yang kami lalui sepanjang perjalanan. Mujur bawa pomen... hihihi.. mudah kerja kami. Masalah yang kami hadapi;

1) Oil Engine sign naik tiba-tiba on our way back to Perth from Albany.. hoi panik ko... mujur abah ada. Kami berhenti tepi jalan sambil ambil gambar. hihihi. Bagilah dia rehat seketika.
2) Leaking from toilet... ayooooo.. ni paling terrible. Imagine lahh otw bergerak tu ada air mengalir... bukan clean water okay! Stressnyaa.... Procedures semua elok je kami follow but still. Penghujungnya kami buang semua sisa dan HARAMkan semua orang gunakan toilet. SELAMAT!
3) Tangki air tak berfungsi dengan baik. Bawa 2 pomen, depa ni la settle kan semua.. hahahaha.. selamat! Itu guna berjalan bawa mahram. Depa ni boleh tolong kita yang tak tahu semua benda-benda yang lelaki selalu buat.

Dalam Caravan ini apa yang ada?

1) Pinggan, mangkuk, sudu, garpu, cukup untuk 6 orang.
2) Utensil memasak paling minima dan mencukupi untuk memasak.
3) Periuk dan pan fry ada.
4) Microwave, boleh la masak meggi. Cook instant food. Panas lauk.
5) Stove untuk memasak. ada 3 ke semuanya.
6) Singki ada yer. Boleh la buat basuh tangan dan basuh bahan-bahan masakan. Tapi kami ni risau terlampau kami kurangkan membasuh di dalam caravan. Tak mahu nanti berkecah dengan air nak mengemas. Tempat kami sewa, Dayah ambil yang "Powered Site" ... apa benda ni? Yang ada sumber elektrik untuk kita on kan elektrik for cooking, peti ais, lampu, aircond / heater... TV (tak guna pun) and ada longkang / lubang saluran buangan dari caravan yang dekat. easier.
7) Katil cukup untuk tidoq 6 orang. Selimut, bantal semua ada. Selesa sangat itu tidaklah tapi memadai. Kalau nak selesa jangan travel guna caravan! No such thing selesa sangat dengan motorhome ni.  Survival yang tak berapa nak survival sebab kemudahan asas ada. Gunakan dengan bijak. Teringat kisah viral beberapa minggu lalu berkaitan travelling guna caravan..... can't comment much as for me.... better plan it yourself. As it is very easy to plan especially to those country that caravan is common like Australia, Europe and New Zealand. A lots of blog you can refer. Terlalu banyak, do refer to them. Just Google the topic. but but but.... read more... you find there's lots familiarity. All the best guys! Lets explore the world by your own. Unless you don't like backpacker arrangement. So don't go for it. Pay more and get people to service you. After all, it is your money.

Ohhh mai.. pasai katil pun Dayah boleh bebel panjang lebar .. hahahaha...

till next entry....

Regards,
D_Y_H
Berjalanlah supaya matamu dapat melihat dan berfikir ke depan.
Keluar dari ruang selesa mu teman.

0 comments: