Penat yang tak sudah

I'm give up and I don't know how many times I have to face this situation . Until at one phase he ask me "you don't feel shame?"

Muka kita depan dia memang straight dalam hati ni. Hanya DIA yang tahu. Every time I got scold, that time I busy myself find new place and I failed!!!! I don't how to express this feeling. For him I'm a failure person. At one time, I feel I will failed all things that I handle. Mentally tired. 

Sampai bila nak bertahan? Sampai bila nak sabar dengan kekurangan diri? Sampai bila nak tanggung semua rasa sendiri? Sampai bila nak telan semua marah? 

Sampai bila DAYAH?!!
Semalam dan hari ini saya memang kecewa dengan diri sendiri. 
Bila bercakap dengan client they really give me comfort. 
They value my work. But still I don't satisfy my superior. 
Dalam 20 kerja yang di buat mungkin setengah kerja dia kata ok. 
Dan dia tentu kata, "you look good because of your staff" 
He will repeat this again and again. Until sometimes I feel, saya memang bebal! 

Tebal dah muka. 
Tebal dah rasa kebebalan diri ini. 

Tapi Dayah terus cari jalan supaya jangan mengalah. 
Positif. Positif. Positif.
Pasti ada jalan keluar. 

Sampai nak cuti pun kadang-kadang tak rasa nak cuti. 
My life all about work. 
Itu pun masih ada lalat yang kata Dayah tak bekerja. 
Tak apalah. Lalat kecik sangat untuk buat Dayah rasa sakit. 

Ada tahap Dayah tak mahu bercakap dengan sesiapa pun. 
Dayah nak kurung diri.
Tapi Dayah tak mahu!! Tak nak benda tu jadi dalam diri. 
Lama-lama boleh jadi masalah jiwa. 

Kena kuat. kuat. kuat. 
Tapi memang rapuh juga.
Muka boleh senyum.
Tapi hati menangis. 

Jadi middle person tak mudah. 
Dayah tak perfect.
Dayah cuba dengar dan layan semua kehendak orang keliling sampai bila masa Dayah baru nak cuba layan kehendak sendiri, ada sahaja mulut-mulut yang kata janganlah.  Membazir. Kau tu miskin bukan ada duit. Kau tu dah gemuk. Kau tu tak pandai mana pun. Alah kau buat macam mana pun sama sahaja. 

Kadang-kadang Dayah tanya diri sendiri. Memang tak ada langsung kejayaan Dayah selama Dayah hidup di muka bumi ni? Habis semua benda GAGAL! 

Semalam memang Dayah down. 
Hari ini memang Dayah down. 
Dan esok? 

0 comments: