Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

I'm doing my report and suddenly I remember something.
Eh, another 3 days to my work anniversary.

So fast!
8 Years and i'm still counting.

Although sometimes I lose hope on it. (jujur sungguh!)

Image result for work anniversary images

Still believe.
Dah macam-macam pancaroba di harung sepanjang di Advent now Bridge.
Sedar banyak kelompok kanan dari yang kiri.

Berganti-ganti staff dari awal sehingga kini.
Saya juga masih di sini, menghitung hari.

Macam omokan dah dengar dan di lalui.
Entah apa kesudahannya?
Lihat sahaja penyudahnya.

Got blame, Got shout, Got mad, etc.. etc.. etc..

Now.... i'm wondering........... and got an answer.

D_Y_H
Till we meet again.
Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera, 

Dream.
Dream.
Dream. 

Ya. ya. ya everyone have their own dream. 
Me too! 
Searching some idea for my own balcony... and............. teruja tahap maximum. 
I like something simple and look fresh. 


Dalam banyak-banyak suka yang ini. Mungkin sebab white sofa and simple hanging tree tu. 


Ini pun simple, macam rumah lama2 dulu. But its look clean.


Hat yang ni pun nice kan. 


Its look clean tapi macam kosongkan. 


haaaaa... yang ini pun Dayah suka. I think, I preferred thing with white, wood, and some green.
Semua gambar ni pakcik google carikan.

Balcony rumah nanti nak something yang looks fresh and clean.
Nak spend paling minimum for deco dan untuk bersihkan pun nak minimum effort... boleh?
ahahaha... Dayah ni kannnnnn.... memang ler. But this is not size of balcony unfortunately.

Tak silap size dia 100sqft kot. Besar kooooo...... tapi tak tahu lagi nanti dah ada rumahnya betul2 baru kita taw besar mana yer. Preparation setakat dream. dream. dream. Realitynya tak buat apa.

Rumah semenyih pun dapuq sampai la tak buat apa. Banyak sungguh kekangannya weiii... sabarlah sabarlah sabarlah... makan tahun dah ni. hermmmm....

D_Y_H
Till meet again.
Assalammualaikum wbt dan Salah Sejahtera,

Apa khabar semua? 
Harap sihat sejahteralah hendaknya. 
Dalam keadaan jerebu yang kejap tak sihat kejap sangat tak sihat ini, tolong jaga kesihatan ya sahabat semua. 

Image result for ACCA icon

Kali ini Dayah nak share tentang ACCA lagi. 
Apa yang bagus sangat buat ACCA ni?
Dayah hang dapat apa share pasal ACCA ni? 
Hang dah habis ACCA ka dayah? Awat lama sangat.....? 

haaaaaaaaa.....nak buat ACCA tak mudah tapi tak mustahil. Ramai dah berjaya buktikan boleh habiskan 14 papers in 2-3 years and ada yang bekerja dan habis 5 paper in 2 years pun ada. Lebih hebat dalam setahun. Semua itu bergantung kepada individu. 

Like myself I took even more. Too difficult and not enough time. Itu alasan saya. 

Kenapa ACCA? 
Saya pilih ACCA sebab this is how my future will begin. 
Saya nak dapatkan CIA, the only short way is through ACCA. Sebab sebelum saya decide nak terus dalam Internal Audit ("IA") saya bercita-cita nak ada own Audit Firm. Selepas cubaan demi cubaan untuk bertukar ke External Audit tak berjaya, saya makin meminati IA. Kerjaya yang kurang rating compare to Account. This work very challenging. Especially when you deal with many industries. Kadang-kadang rasa macam super pun yer Image result for super icon. Kadang-kadang rasa macam haaaaaaaaaaaaa.... Image result for shock icon haaa........ x mudah dan tak lah sampai rasa Ya Ampun nak lari.. lari..lari... cekallah yang penting. 

Setiap orang ada minat yang berbeza-beza. Macam saya sejak tingkatan 4 lagi dah pupuk minat dalam bidang ini. Masa depan yang cerah bila menceburi bidang ini. InsyaAllah. 

Dayah pernah di tanya, boleh ke non-accounting student continue ACCA? 

Jawapannya BOLEH. Dari SPM, dengan result yang ada tengok entry requirement ACCA then kalau lepas cubalah buat ACCA. Graduate dari ACCA nanti bukan sahaja boleh jadi ACCOUNT EXEC.... banyak kerja boleh di buat. Advantage take Account Study ni, sebabnya setiap perniagaan perlukan ACCOUNT EXEC, ACCOUNTANT dan sebagainya. Yang penting study betul2, ada basic background dan kalau boleh jangan asal nak lepaskan exam sahaja. Sebab nanti benda-benda kritikal masa study tu nanti mungkin jadi your critical part. 

Kalau berminat untuk further ACCA, Dayah highly recommend this. 
Please study hard. 

Tak ada yang mustahil dalam dunia ini dengan izinNYA. InsyaAllah. Yakinlah. 

Till we meet again.
D_Y_H. 

Pssst.... makin hari makin buntu nak tulis apa. Walhal banyaknya hutang entry cyst. Senang-senang nanti Dayah buat reading lagi ya.