Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera, 

Setiap tahun Dayah pasti ada wish list yang nak buat. Selalunya yang wajib dan tak wajib. Wajib tu saya akan dapatkan no matter how. Dan yang tak wajib tu is like your dream. Ada maka adalah. Tak ada maka tak adalah. 

Today will have company dinner and they have ask me to write down, one punishment. 

Apa saya tulis?

Tell us about yourself in 5 sentences.

Agak-agaknya apa jawapan yang saya akan dapat yer? Kalau saya, 

"wanna grow wealth and healthy" 

Itu yang terkeluar dari minda ini. 

I wish, I could have a dinner near beach with lots of fresh roses and of coz banyak food! Bestnya! 

Image result for beach dinner

Berangan sangat ... hehehe.

Most of important thing for this 2 years, I want finish whatever I supposed to. Study and short term loan. Long term loan tu kena fikir bagaimana nak pendekkannya. Rasa penat bila bekerja end up semua habis bayar all this debt. Paid pula untuk di bazirkan. Rasa unfair. 

Your hardwork is just nothing bila you see pembaziran dan sikap malas certain people, Dulu Dayah tak fikir sangat macam ini. Sekarang bila kerap melihat, rasa tak worth of paying. But obviously itu statement orang selfish.  

Rasa macam patut Dayah stop membebel di sini. InsyaAllah, I will try my best to improve myself. Nampak senang kadang-kadang tapi sukarnyaaaaaa...HE know me better than everyone else. Well it just another years. Apa ada pada usia. The older you become the wiser you became. InsyAllah. Moga saya jadi manusia berguna. 

Salam,

Eid Mubarak everyone 🌙
Have a blessed Eid with family, friends and all your loved one.  And Happy Holiday too.

Assalammualaikum wbt & Salam Ramadhan, 

Abah sampaikan pesan;

Image result for maghrib ramadhan

Rhomadhon hampir maagharib
Sudah kah kita berjumpa @ sedang mencari cari mlm lailatul qhadar

Sasungoh nya mlm lailatul qhadar adalah mhaklok saja
Ingat itu dia makluk saja
Dia ciptaan saja

Dia sabagai satu jln mencari keridhoaan Alloh
sabenarnya untok
Menjadi kekasih Alloh

Aku beribadat semata mata
Kerana mu ya Alloh

Bukan nya berjaga beribadat siang mlm untok menemui mlm
Yg terindah mlm lailatul qhadar semata mata mahu ganjaran dari mu ya Alloh


Olih itu
Jadikan lah ia mlm laitul qhadar jln mencari keridhoan menjadi kekasih Alloh

itu tauke kita yg sabenar
Itu lah bos kita yg sabenar
Itulah Alloh yg mencipta 7 petala langit & 7 petala bumi
Di dalam pagar ummul kitab

Ia itu loh mahfoz

Alloh itu maha ghaib
Zat yg maha indah
Alloh itu bersalah salahan apa yg kita paham kan
Ia bukan apa yg kita gambar gambar kan 
Ia bukan tulisan 
Ia bukan bentuk
Ia maha maha ghaib

Jadikan Alloh sabagai kekasih
Kita sepanjang hayat selagi hayat masih lagi di kandong badan
Sentiasa lah ingat pada Alloh
Semasa beribadat
Semasa berkerja
Semasa beriadah

Tanam kan pupok dlm qhalbu mukmin aku hanya ada Alloh
Alloh itu
Melebihi dari segala gala nya

Maaf ya tulisan ini untok memperingati diri ku supaya lebih mantap untok mencari Alloh
& mencari Muhamad


...........................................................


Abah orang lama; ejaan dan sebutannya lain dari zaman kita. He never forget and never stop forcing me. He helps me a lots. Tinggal lagi diri ini yang lalai.
Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera, 


Image result for shock icon
Dayah dah lama berada dalam category obes since i'm in Primary school. Just imagine standard 6 dah 75kg! Sama besar dengan cikgu (cry). Kesedaran untuk kurus bukan tak pernah ada dan bukan juga tak pernah cuba mengurangkan berat badan. Pelbagai cara berpuluh ribu dah habis just untuk kurus. Tapi it's never help me. Turunlah sikit lepas tu it's static or my body give signal don't take the meds anymore.


Last few weeks, Dayah jumpa pakar dan kena timbang. Sekali tengok meter..... (rasa nak rebah!) Bapak giler banyak! Tak pernah Dayah capai berat segini rupanya. I can feel my body. Makin tua dah Dayah! From year to year, I have been trying but always failed. Sekarang ini kebanyak programme diet hampir semuanya with cost. No and will say no. I have enough of commitment and don't want to add extra.


Talks about money, yah its will never enough. Lagi besar you have lagi besar you spent. I'm in progress restructuring my own finance. Told you what, Dayah jadi marah kalau people call for market their product. Especially upgrade package. Manis2 kata2.. end up you rasa eh mcm worth... but u never claiming anything. Not win win at all paid around 2.5k a year let say.... your return only after 20 years.... hello lamanya. Yerlah mmg pasif income, it just dayah kena sedar diri. Stop somewhere should I stop. No more spending for unnecessary. To date entah berapa insurance I have pun tak taw (gelakkan diri sendiri. Hand at face!) Ehhh dah merapekk jauh... hahahaha...


Back to obese story. I'm seriously need to do something on its. Very3 critical and I never feel comfortable with my weight ... just I'm confident with myself. Just my weight will kill me at? Bila-bila masa sekiranya saya tak tolong diri sendiri. I need support. Please share your experience with me. Thanks in advance.


.............. penat wei naik tangga sampai tingkat lima dah mcm naik tingkat 20!........