Slider

Sunday, April 19, 2015

Test Food

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera, 

Hari ini hari minggu dan tak ada catering .... yahoooooooooo! 

Image result for smile

Mestilah happy! Sebab takkan terkejar-kejar. hehehe. Minggu ini, penuh dengan appointment test food dan order baru. 

oh sebelum tu. Dayah bukan own catering. Just tolong abah. 

Jadi pemerhati dan pendengar. 

Cuma hari ini, since mama dan abah terpaksa balik KG sebab tokwan Akh masuk ICU semalam, kenalah tolong handlekan appointment hari ini. Nasib mama masak lebih. Frozen, panas dan hidang. 

Tapi ini tak mungkin berlaku masa hari katering sbb mama memang pantang masak awal-awal. Mama memang jaga sangat kualiti masakan dia. Mulut dia bebel2 tu boleh dari pagi sampai pagi esoknya kalau salah kita masak apa2... hua hua hua.... 

Nasib baikkkkk Dayah pemalas masuk dapur.. kekekekeke... I'm save!

So today what has happen? 

1) Client expecting too high and demand for very low price. 
2) Handling and managing people nowadays not that easy as too much of fantasy story out there and there we aspect the same will happen.

Patutlah muka depa semua selalu kelat2 lepas jumpa customer ... hehehe... jangan stress depa bawa rezeki. Tapi kadang-kadang ada juga jenis yang tak realistik dan angan-angan sampai ke langit. 

Ukurlah ikut kemampuan. 
Dayah selalu jumpa - one sided personality. Susah nak handle. Dia sahaja yang betul. Kena ikut kata dia je. 

Tapi yer la.... hat mai semua bakal nak buat majlis macam-macam... haruslah nervoous sampai lupa ada limitasi dalam setiap satu perkara. Itu perkara biasa. Kena orang lama-lama bercakap baru mendengar sikit kalau yang muda mudi. ....

Sampai sini dulu bebelan saya..... penat dah. Nak lena sebentar. 

Thursday, April 16, 2015

I'm in love

I miss youlah!
Kakak demam pulak malam ni... kalau sakit mesti takut nak pegang awak.. nanti awak sakit.

Very soon nak start masuk office semula. My busy life will start very soon.
30 hospitalize pun dah cukup bz.
Hari2 ada sahaja aktiviti yang saya buat.

Saya memang tak boleh sunyi tanpa berbuat apa2.

Saturday, April 4, 2015

Sharing Ovarian cyst: Another cut

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera, 

Hello semua. 
Hari ini genap 5 hari Dayah selamat menjalankan pembedahan pembuangan ovarian cyst buat kali ke-2. 
Ia berlaku sangat pantas. 
Kalau kalian selalu membaca blog Dayah, pasti teringat entry Dayah setahun yang lalu berkaitan dengan kemunculan semula cyst dan sizenya tidaklah terlalu besar akan tetapi Doktor dah advice sebelum apa-apa berlaku. I refuse to do anything. 

For whole 1 year, Dayah tak pergi langsung jumpa Doktor. 
Ceritanya bermula minggu lepas. 
Seminggu demam tak mahu juga sembuh-sembuh. Agkanya Doktor pun ingat Dayah main-main. Sekadar bagi bekalan ubat for 2 days. Haishhh, I should change the Doktor (clinic doctor berhampiran rumah). As this is not the first time, medical yang di beri tak menyembuhkan. Tapi being me, malas nak complain. Terus juga pergi ke clinicnya. 

Forget about that, Dayah seminggu dah mengalami gelaja sakit pinggang melampau. Tahap jalan pun dah macam orang dalam pantang. Bengkok sikit menyakitkan. Dayah ingat sebab penat sangat dan sebab demam. 

Sampailah di awal pagi Selasa, perut rasa sakit dan mencucuk. Terasa kaki kian nak melumpuh tapi masih boleh berjalan. Tahan sakit sampai siap satu report, siap bebel dekat office. hahaha. Tak sedap hati kerja menimbun. Nak buat kerja memang terganggu sejak badan tak sihat. 

Pukul 3pm macam tulah lebih kurang, ask permission dari lady boss. I need to see doc. Terus ke KPJ Kajang. Saya prefer ke Hospital yang dah ada historical data kita. Senang. Jumpa doktor yang sama. Cuma perlu tunggu seorang lagi, kemudian giliran saya. 

Masa itu sakit datang dan pergi. 
Seperti kebiasan Doktor Ras, tak pernah lekang dengan senyuman manis di bibirnya. 

Terus Dayah maklumkan keadaan saya, tanpa tunggu lama terus Doktor Ras buat scanning pada perut. This time ... tak ada sorok, tak payah Doktor tekan keras-keras elok je tertonjol. Betul-betul rapat dengan pankreas. Itu antara punca sakit pinggang. Dan before its become worst i.e. twisted ovary. Doktor nasihatkan Dayah buat pembedahan. 

Blur dan perasaan berbagai-bagai saat itu. 

"But, how about if you have to remove the ovary?" That's my concern! as that the only ovary yang left. Sumpah waktu itu sedih. Antara nak buat dan tak buat. 

Waktu Dayah cakap macam itu memang muka Doktor pun dah risau. 
Tapi dia tetap pujuk Dayah. Kalau tak buat kalau jadi macam yang lepas lagi susah. Thats your precious. Kita buat yer. 

Dengan berat hati, saya sign juga surat persetujuan pembedahan. 
Tuhan sahaja tahu sakit yang saya rasa selama seminggu. 
Dan sekarang tahan sakit lepas kena bedah perut. 
Jalan macam orang lepas bersalin bawa perut. 

                               


#ameerharith adalah pelawat setia Dayah. Dari admit sampai keluar hospital dialah selalu ada. 

Ia memang pengalaman kedua Dayah. Dan mana mungkin saya lupa. Betapa takut dan gentarnya saya saat sebelum operation bermula. Seram sejuk dan pelbagai perasaan menghantui Dayah. Kalau dahulu Dayah langsung x sedar diri sebelum di bawa masuk bilik bedah lagi. Kali ini Dayah sedar dan cuma di bius betul-betul bila dah masuk ke dalam bilik bedah. 

Doktor  Bius, Dr. Salleh.
Doktor Bedah, Dr. Rasliza. 
Terima Kasih Dr. 

Dr. Salleh memberi peranan awal, sebelum pembedahan bermula. Dia nampak relak dan suruh Dayah relaks. Dan dia sabar cari urat di tangan Dayah, yang sememangnya sejak dulu. Susah benar nak muncul. Sampai sakit tangan kalau nurse yang buat. 

Dr. Ras Dayah cuma jumpa sebelum katil Dayah di tolak ke bilik bedah. Macam biasa wajah dia tenang dan berkenyakinan. Sedikit sebanyak Dayah dapat sedikit kenyakinan darinya. 

Dari jam 8 lebih sehingga hampir jam 12 malam, baru pembedahan selesai. Dayah cuma sedar masa dah dekat sampai ke bilik. Masa buka mata nampak mama, fatin dan Datin. Lepas itu tak sedar apa dan worst part Dayah batuk-batuk. 

Can you imagine, batuk lepas operation, Ya Allah sakitnya perit amat. Until now, Dayah pegang perut setiap kali nak terbatuk. Nak batuk cepat-cepat minum air. 


Inilah Cyst yang di keluarkan dari perut Dayah. Adakah ia akan berulang? Lain bentuknya dari yang sebelum ini. Bulat macam bola. Dr. Ras kata Dermoid Cyst. Sampai hari ini Dayah belum dapat baca laporan lab. Mungkin next check up baru dapat report dari Dr. 



That's my mom. Datang hari2. Tunggu sampai Dayah habis operation. Tq to Iskandar (Adik Ipar) yang sanggup hantar mama and Tiah. Sanggup juga tunggu along lama. 

See, si kenit ni memang setia hadir ke hospital bila-bila masa. 
Sekarang Dayah tak boleh nak dukung dia lagi. 
Awak beratlah sayang. Nanti kakak sihat, kakak dukung awak, okay?



D_Y_H
I hope this is the last one.