Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera, 

Image result for P7 acca

Alhamdulillah, I have pass this paper with just one sitting. Syukur. Syukur. Syukur.
When I first decided to take this paper, a lot of negative perception that I read and hear.
- Killer paper.
- Very hard to pass.
- Cannot simply use your experience to pass need to go for class.
- and lot more negative words...................................................

Image result for acca

Doing ACCA never make me think of getting high score. Never. Seriously. Not like during degree. Eager to get A. Always want to get as high as I can. 

But doesn't mean that I didn't study hard to pass ACCA. No. No. No. 
It is difficult. I have to say that. Why?
Degree, you have carry mark. ACCA? Not at all. 100% is final examination. 

So, what did I do for P7? 

Image result for P7 acca

1) Attend class. 
2) Focus - walau kadang-kadang tak seberapa nak fokus. (jujur sungguh)
3) Do exercise - Read and answer all the pass years. Sangat membantu. 
4) Listen to your lecture - I choose to take Mr. Siva class in HELP. He's really helpful and his class based on theory and his experience in Audit. So it is good.

Itu formula pass exam saya. If you read the entire story about how to pass ACCA exam it is almost the same tips. There's no easy way to pass your exam without study!

Be positive and study.

D_Y_H
InsyaAllah, saya doakan sahabat2 lain juga ya, Masih ada 2 papers lagi untuk tamatkan status student ACCA. 

Salam,

Dearly friend, if you looking for catering please go this page.

InsyaAllah, I can assure sure the food is good and delicious.

https://www.facebook.com/cateringhidayah

Please feel free to visit. Many thanks in advance.

Assalammualaikum wbt dan Salam Sejahtera,

Hi sahabat-sahabat sekalian.
Beberapa ketika Dayah tak share pengalaman2 sahabat tentang cystkan.
Dayah baru terima satu lagi story dari Cik Anon.
Membaca tiap baris cerita beliau, mengimbau kembali cerita saya sendiri.

Ini cerita beliau,

Anonymous said...
Salam owner blog dan yg lain.
Sy pun baru je lepas operate ovarian cyst bulan 10/2014. Sy baru berumur 23thn. Sy x sangka sy kena ovarian cyst. So saja nk kongsi pengalaman operate sbb sy lalui major operation which is laparotomy. Berat cyst yg doktor keluarkan after operation 6kg. Cuba bayangkan betapa besar dan berat nya. Kandungan dlm tu mostly liquid. Sekarang dah almost 3 months lps operate. Tp sy xde pun lg pergi follow up dgn doktor sbb sptut nya 1st follow up 31/12/14 tapi hosp kota bharu banjir so ditunda pada bln 4. Sy risau tkt cyst tu ada balik tp masa warded doc ada ckp maybe dh x ada kot sbb my left ovary was removed. Sedih kan. Peluang nk dpt zuriat tu sy harap still ada.
Follow up cyst ini bergantung kepada size semasa cyst. Kalau berdasarkan pengalaman Dayah yang lepas after operation follow up every month, then 2 months then 6 months and now back to 2 months. 

The reason why, I need frequent visit to hospital ..... is because... cyst occurred again... its become bigger day by day. I have no idea how it come again. Walau kita sedaya upaya amalkan itu ini, kalau sudah ketentuannya .... redha. 

Tapi Dayah tak undergo operation lagi. Put on hold. Sebaiknya tak mahu lagi. Pembedahan pertama dulu, saya kehilangan satu ovari. Itu risikonya. My case tentu berbeza kerana cyst yang terlalu besar telah menyebabkan ovary saya twisted. Dan tak boleh di selamatkan lagi. 

Walau apapun, please take care of yourself sis. Jaga makan. Jaga diri. Sepanjang pembacaan Dayah, punca utama cyst adalah pemakanan kita. 

Our food intake nowadays not safe anymore. Ada side effect in long time. Don't be surprise bila awak yang dulu don't care about what you eat, will be more choosy. Tak apa awak. Pilih-pilih makanan kita. 

Satu lagi, jangan missed follow up with doctor. Go and check the progress. Selebihnya carilah ubat-ubat alternative. Don't give up. Don't be sad. 

D_Y_H
Doctor mesti marah saya kalau pergi jumpa dia kali ni (ketap bibir). 
Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera semua, 

Alhamdulillah telah selamat pergi dan pulang. Kali ini Dayah and family pergi dua negara serentak. Untuk China entry kena apply double entry. Harga Visa RM100++ (sorry can't remember what is the exactly amount). 

Untuk Hong Kong tidak perlu apply Visa. So sesiapa yang mahu ke Hong Kong, beli sahaja tiket ke sana dan terus ke sana. 

Apa yang berbeza keadaan dua negara berjiran ini?

1) Imigresyen process - Di Hong Kong lebih pantas.

2) Komunikasi - Di Hong Kong lebih mudah berbahasa Inggeris. Almost no barrier. Easy.

3) Pengangkutan awam - kedua-dua negara sangat bagus. Attraction place was surrounded with public transport. Sangat mudah. Cuma stamina kena bagus. Almost setiap tempat walking distance 5-20 mins.

Guangzhou - Hong Kong - berkeretapi sahaja kami. 
Ready to go to Hong Kong. So for visa, as mentioned early take double entries. Train MTR ni tak ubah macam train Sydney-Melbourne... mengamit memori lalu... auwww.. 

4) Keselamatan - InsyaAllah terjamin. Setakat perjalanan, police di mana-mana.

5) Money changes - Hong Kong senang nak tukar duit. Every where pun ada. China, almost tak ada kecuali di Airport. Siapa-siapa bercadang ke China, sila tukar duit anda ke mata wang Remimbin atau USD atau HK dollar. Di bandar mahu selamat tukarlah wang di bank-bank mereka.

Tips wang: 
Di Malaysia, untuk duit Remimbin, SILA HATI2. KAMI DAH TERKENA. DUIT YANG DITUKAR PALSU. Walaupun kami tukar di LICENSED MONEY CHANGES, bila di sana baru kami tahu duit tersebut palsu. Panic juga waktu ini. Mahu tak, satu-satunya kedai yang kami guna khidmatnya. Taubat lepas ni money changes tu dah blacklisted. No more. So please be careful. Terpaksa cut down expenses. Now dalam process siasatan. Report police dah, tunggu next action. Buat anaya sungguh. 

6) Makanan Halal - Di Hong Kong banyak makanan Halal di Chungking Mansions, Indian food like Briayani ada di sini. Dan jangan terkejut harga makananya sangat mahal, sepinggan Nasi Beriyani lebih kurang RM30. Chungking Mansions ni sangat senang dijumpai, naik MTR (train) West Rail Line (Pink Line), get off at East Tsim Sha Tsui Station, exit Dayah lupa (hahahaha) tapi kalau jumpa shopping complex keluar je shopping tu boleh jumpa. Ada satu exit yang just 1 minutes walking distance. D or E, I'm forgotten. Maaf yer. Nearby there banyak shopping complex for branded goods. Sogo pun cuma less than 5 minutes walking distances.

Di Guangzhou pula naik Metro Line 5 ke Xiobei Station dan ikut exit A (Xiobei Lu) dan jalan terus. Sememangnya sepanjang street tu kedai makanan halal dan ada satu retail shop yang menjual makanan halal. For both country halal food is easy to get. Cuma kena menapak sikit untuk mencari makanan halal. Sehari dapat sekali makanan itu kira okay la kan. Bukan tidak ada langsung. InsyaAllah ada.

Berbanding Guangzhou, Hong Kong lebih mudah mencari makanan halal. As long near to Masjid, jumpalah halal food. You go anywhere, ada mosque adalah halal food.

Guangzhou - Halal food tak susah cari.. jangan risau kelaparan. Plan your journey properly. Buah di jual di mana-mana kalau lapar sangat. Dan hampir setiap tempat tumpuan pelancong ada hawker yang jual halal food.  

Hong Kong - Di sini banyak makanan halal dan budget hotel yang recommended. Flat D8... sinilah tempatnya... 
Hong Kong - Halal Dim Sum yang most wanted. Tapi kami tak sempat rasa. Lewat sampai. Dinner sahajalah. Not bad. Boleh cuba. 



7) Penginapan - Banyak pilihan dari semurah2 ke semahal2. Kami tentu pilih paling menjimatkan. Di Guangzhou preferable Apartment. Ke Hong Kong, menginap sahaja di Hostel (untuk yang budget traveller) Kami seramai 7 orang, kos untuk sehari cuma kurang dari RM250. Lebih kurang seorang RM35. Okay la kan. Hong Kong memang bandar yang mahal.

8) Tempat untuk di tuju- Banyak sangat, sampai rambang mata. Kita lihat gambar yer. 
Guangzhou - Tujuan utama cari barang catering sikit. Tempah dan tunggu. Dan Dayah cari bunga-bunga for deco work. Search sahaja boleh jumpa, flower market. Ada yang kecik dan yang besar. Kebetulan flower market ni very near to our apartment. 5 minutes walking distance dan tak sampai seminit perjalanan dari Metro Jiakao. 


Hong Kong - Tak perlu di perkenalkan lagi..... jejak juga akhirnya.... yeay!
Hong Kong - Datin posing dalam train ke Disneyland. 
Macam mana nak ke Disneyland? Kami naik MTR (train), caranya ambil Disneyland Resort Line, sebelum dapat line disneyland ni kena ambil either Airport Express (line green) or Tung Chun Line (line soft brown)  dan cuma ada satu station terus ke Disneyland resort station, keluar train terus nampak Disneyland, yeay! Bawa anak-anak kecil memang dia oranglah paling happy.
Guangzhou - Ini street market yang boleh datang shopping tak ingat jalan pulang ... hahahahaha... macam-macam boleh dapat di sini. Harga kena bargain. Sila bargain between 30-50% boleh punya dapat. Kalau dapat 70% less dari open price pun boleh dapat. 
Street Market yang boleh di consider adalah:
1) Shangxiajiu pedestrian Street - caranya ambil Metro Line 1, get off at Changshou Lu Metro Station, exit D2 keluar mall, walk along the road in 2 minutes jumpalah street market. 
2) Beijing Lu (Beijing Road) - caranya ambil Metro Line 1 or 2, get off at Gongyuanqian Metro Station, Exit C, walk along the road for about 5 minutes.

Untuk Hong Kong, antara tempat dan MTR stop yang di cadangkan:

1) Ladies Market - ambil Tsuen Wan Line (Line Merah) and get off at Mong Kok Station, Exit D3, walk along the road 3 minutes. 


Ini Gambar mengedik sambil tunggu train di awal pagi ... 
Hong Kong - Boleh pergi Madam Tussauds. 
Macam mana nak sampai ke Madam Tussauds ni? 
1) Ambil MTR(train), Island Line (blue line) and get off at Central Station, keluar exit J2, from there jalan kaki ke atas bukit sikit dalam 15 minutes ... follow signboard ke the Peak tram. 
2) Beli ticket combo untuk ke the Peak dan sekali gus masuk tempat patung lilin ni. 
Memandangkan kami kejar masa, so ambil gambar pun laju2 wei. As we rushing nak kejar night train to Guangzhou pula. 
3) Dari sini boleh lihat almost whole of Hong Kong. Cantik wei! Kalau pergi belah malam lagi bercahaya gamaknya. 
4) Tram yang kita naik tu pun lagend sangat. 
5) Cuma kena sabar menunggu Tram ni. Pergi dan balik bersusun orang beratur. Di nasihatkan pergi pada bukan hari cuti orang tempatan. To avoid the long queuing. 
Hong Kong - Masih bersama patung lilin
Syurga kain - This place for wholesaler. Beli sikit boleh tapi lebih berbaloi beli banyak lebih berbaloi kerana harganya sangat murah. Naik metro ke Sun Yatt Sen University, Keluar exit D belok kanan. Sepanjang perjalanan tu textile market. Nak lagi banyak walk out to another 10-15 minutes, jumpalah syurga kain. 
Hong Kong - Last but not least. Avenue of Star Hong Kong. Best kot! Waktu malamlah. very nice place to lepak. Kena jalan sepanjang Avenue ni baru berbaloi. Jangan malas, rugi. 
Macam mana nak pergi Avenue of star? Naik MTR (train) ambil West Rail Line (Line Pink) and get off to East Tsim Sha Tsui Station, Exit J and along the road 10-15 minutes. Nearby ada Hong Kong Space Museum.

Untuk line-line train yang Dayah sebut dari awal boleh check out bawah ni, 

Hong Kong,
Tekan gambar untuk image lebih besar. 
Guangzhou (yang ini version lama. Dayah tak jumpa version latest. Tapi more or less lebih kurang, kalau dah jejak kaki ke sana, refer terus map dia)

Tekan gambar untuk image lebih besar. 
Itulah serba sedikit pencerotan sepanjang journey kali ini. InsyaAllah kalau ada rezeki lain Dayah share lagi yer. Our travelling lebih kepada 2 dalam 1. Order barang dan visit place. 

D_Y_H
Can't wait for next destination. Selagi Allah beri rezeki, insyaAllah tak puas menjelah bumiMU. MasyaAllah, every place have their own uniqueness. oh ya... baru Dayah notice... entry ni mixed between HK and GZH... hua hua hua hua.. maafkan saya kalau pening. Baca perlahan2 yer. 
Salam....

Haaaaa....aaaaaaa.... perkenalkan nama saya Amer. Saya baru nak masuk 6 bulan. Tapi baju saya size 12 bulan... tsk.. tsk.. tsk...tsk.. gumuknya saya 











Amer ni buat Dayah obsess  beli baju baby...


Kelmarin dulu bawa dia shopping groceries... tapi tershopping juga untuk dia .....
Tak kisahlah Amer kan.. janji Kakak Bahagia.. opsss.... Kakak ker?  Muntah lerrr dengan Dayah sorang ni... hahahahaha... nak buat macam mana selalu tershahul ... Kakak inilah.. Kakak itulah.... Kuang kuang kuang.... nasib Amer kecik lagi. Jadi dia tak faham... iya kan aja... 


I can't wait until he can eat. Hahahahahahaha... ni satu lagi masalah..... dreaming too much. Macam budak tu ... nanti boleh makan semua... aduhhh Dayah oiiii... too much kan... kahkahkah... hoi hoi hoi.. esok anak buah sendiri mcm mana pulak ler my obsession. Pantang nampak romper nak beli sokmo... ohh no. I have to really behave. Rupanya tak lah mahal benar harga barang baby. Yes x mahal. Mahal sebab kita beli branded ... tertulah harga potong kaki. Kalau pandai cari ada sahaja yang sangat murah dan berbaloi. Jangan ajar kecik-kecik dah branded bagai. Nanti tak pasal bila dah besar memanjang minta duit nak beli hat mahal. Pengsan masa tu. 

D_Y_H
Saya kena behave... sgt kena behave.... gari jari jemari... mata pun kena jaga... bakul barang dia dah nak hampir melimpah..... 
Salam....
A quick one.... just realise that 3 important wedding will be happen this year.... ohhhhhhhh goshhh.. hopefully the date is not going to clash with each other.
All of them is very important to me. Kena fikir macam2 ni.
Apa ek? 2 x taw tarikh lagi... jgn masa date travelling sudah  ohhh pls no.
Warna tema satu2??
Pelamin konsep??
Hantaran konsep??
Tunggu empunya diri update kita la yer. Kita yang dup dap dup dap ni weiiii... don't know what to aspect. Sikit2 boleh agak... sepenuhnya belum terbayang...

D_Y_H
Menanti dengan penuh sabar 