Ovaring Cyst: 6kg cyst berjaya di keluarkan

Assalammualaikum wbt dan Salam Sejahtera,

Hi sahabat-sahabat sekalian.
Beberapa ketika Dayah tak share pengalaman2 sahabat tentang cystkan.
Dayah baru terima satu lagi story dari Cik Anon.
Membaca tiap baris cerita beliau, mengimbau kembali cerita saya sendiri.

Ini cerita beliau,

Anonymous said...
Salam owner blog dan yg lain.
Sy pun baru je lepas operate ovarian cyst bulan 10/2014. Sy baru berumur 23thn. Sy x sangka sy kena ovarian cyst. So saja nk kongsi pengalaman operate sbb sy lalui major operation which is laparotomy. Berat cyst yg doktor keluarkan after operation 6kg. Cuba bayangkan betapa besar dan berat nya. Kandungan dlm tu mostly liquid. Sekarang dah almost 3 months lps operate. Tp sy xde pun lg pergi follow up dgn doktor sbb sptut nya 1st follow up 31/12/14 tapi hosp kota bharu banjir so ditunda pada bln 4. Sy risau tkt cyst tu ada balik tp masa warded doc ada ckp maybe dh x ada kot sbb my left ovary was removed. Sedih kan. Peluang nk dpt zuriat tu sy harap still ada.
Follow up cyst ini bergantung kepada size semasa cyst. Kalau berdasarkan pengalaman Dayah yang lepas after operation follow up every month, then 2 months then 6 months and now back to 2 months. 

The reason why, I need frequent visit to hospital ..... is because... cyst occurred again... its become bigger day by day. I have no idea how it come again. Walau kita sedaya upaya amalkan itu ini, kalau sudah ketentuannya .... redha. 

Tapi Dayah tak undergo operation lagi. Put on hold. Sebaiknya tak mahu lagi. Pembedahan pertama dulu, saya kehilangan satu ovari. Itu risikonya. My case tentu berbeza kerana cyst yang terlalu besar telah menyebabkan ovary saya twisted. Dan tak boleh di selamatkan lagi. 

Walau apapun, please take care of yourself sis. Jaga makan. Jaga diri. Sepanjang pembacaan Dayah, punca utama cyst adalah pemakanan kita. 

Our food intake nowadays not safe anymore. Ada side effect in long time. Don't be surprise bila awak yang dulu don't care about what you eat, will be more choosy. Tak apa awak. Pilih-pilih makanan kita. 

Satu lagi, jangan missed follow up with doctor. Go and check the progress. Selebihnya carilah ubat-ubat alternative. Don't give up. Don't be sad. 

D_Y_H
Doctor mesti marah saya kalau pergi jumpa dia kali ni (ketap bibir). 

0 comments: