Travelling: Guangzhou we go

Assalammualaikum wbt dan Salam Sejahtera.

I love travelling! Percayalah.... walau nak angkat sebelah kaki pun ........

huaaarghhhh beratnyaaa ... 


Today rasa nak share sikit tentang Guangzhou. How I normally travel to China? Semua urus sendiri. Flight booking, visa application, hotel booking, day trip yang plan or main redah sahajalah.... all we do it our own.


Guangzhou is a good place to go for business trip. Banyak barang boleh beli dengan harga murah dengan syarat bulk purchase.

Ke sana dayah selalu travel guna Metro (mcm LRT lah.. cuma ia dalam tanah) banyak line... jangan sampai sesat sudah.. dan rakyat dia.. masyaAllah... padat! Bila ke luar atas jalan raya... ehh lengang nyer  ..... konpious dengab suasana di bawah tanah dan di atas tanah. 

They walk very fast..... saya yang gemuks ni mmmg ler tertinggal.. hahahahaha....  even Abah walk faster than me.... usually we went there in January..... and it is cold. But not snowy.

Dan sebenarnya... kalau berani mana2 pun kita boleh pergi... cakap macam ayam itik pun belasah la. Hahahaha.... it is really great experience.



Halal food? Not easy to get. Tp ada satu street ni.. turun metro berderet halal food dan terdapat juga small halal supermarket yang jual halal meat.. and kalau travel with mommy... she will cook.... ohhh heaven! Walaupun sardin ... okay! No one can beat your mom's cook... right?

Checklist yang perlu for lone ranger traveller:-
1) Budget
2) Jadual Perjalan (walaupun sekadar sketch kasar) if possible each location with the budget travelling. Kalau dekat sana baru nak cari seriously waste time. That's what has happen to us when we first when to Guangzhou. Balik je hotel, mengelabah tulis semua. 
3) Pergi China, kena prepared with nama tempat with chinese writting. Kalau tidak. Memang naya. Or print gambar tempat tu. Senang sikit. 
4) Makanan halal. Please prepare for the worst. Bawa basic food. Example, maggi dan sardin. Kalau sewa apartment, bawalah sabun toharah, boleh guna untuk samak semula utensil yang sedia ada. Takat nak beli buah dan sayur no hal. Mana-mana pun ada. Seafood boleh lagi nak makan. Kami selesa masak kalau bawa mama  kalau sendirian bersama my travelling partner (usually bai and sri) kami belasah sahaja yang mana sempat .. tak kuasalah nak masak bagai. 
5) Tukar siap2 currency! Jangan gatal nak bawa ringgit malaysia keluar. Rugi beb. Nak cari exchange bukan senang beb. Dekat aiport memang ada, tapi mahal! Jadi be prepared earlier! 

Dayah rasa itu sahaja dulu. Very soon, we going back to Guangzhou and as usual nak beli barang-barang catering and decoration. Sambil jalan-jalan. 

I have promise myself not to bring my work there! Seriously, I don't want to do that.... and insyaAllah, now struggling to complete as much as I can. Gambate! 

0 comments: