Slider

Wednesday, December 16, 2015

Christmas Deco and like

Salam hye semua.

Dayah nak minta tlg sikit boleh....
Please click link below and like

https://www.facebook.com/1525570697761192/photos/a.1535259053459023.1073741844.1525570697761192/1535259040125691/?type=3

Thanks guys. Appreciate sgt. 😉😉😉😉

Friday, November 27, 2015

Ovarian Cyst berulang dan PCOS?

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Apa khabar semua?
Harapnya berada dalam keadaan sihat sejahtera. Kalau ada yang sedang dalam kesulitan (sakit atau bermasalah) Dayah doakan kalian cepat di beri kesejahteraan. InsyaAllah.

Doa + usaha = Kejayaan.

Rasanya Dayah dah maklumkan beberapa bulan lepas Dayah dah undergo second operation for ovarian cyst. Cyst yang membesar silently. After few check up baru sedar cyst tu ada semula dan punca lain dari Dayah sendiri sebab selalu sangat skip check up dengan doktor. Sometimes after a year baru Dayah jumpa semula doktor. The reason behind ..... sebab clash dengan meeting date. So Dayah kononnya "Postponed" la sangat. Lepas tu, terus senyap. 

Moral of story janganlah skip-skip appointment doctor. A silent growing cyst won't tell you till its reach critical stage. Then its too late. 

Dayah juga nak maklumkan pada sahabat-sahabat yang selalu ke mari dan terus membaca blog ini, bahawa Dayah bukan pakar hatta ada qualification dalam bidang ini. Apa yang di cerita adalah dari pengalaman saya sendiri dan juga rakan-rakan yang mengalami masalah yang sama. Saya sekadar berkongsi. 


Dan baru-baru ini, adik saya sendiri di sahkan penghidap PCOS. Apa tu? Selama ini PCOS sentiasa dalam minda, macam mana kalau saya punya masalah sedemikian? Dan bagaimana saya hendak hadapinya? 




Masa mula-mula saya tahu tentang PCOS, agak lama dahulu. Ia bagai mimpi ngeri melihat objek-objek bergambar yang saya akui saya rasa ngilu melihatnya. Sepanjang pembacaan saya, penghidap PCOS mempunyai masalah untuk mendapatkan zuriat. Sering menghadapi irregular period. Nak bercerita lanjut tentang PCOS ini, Dayah tak punya ilmu mengenainya. InsyaAllah ada masa terluang Dayah cuba membaca lebih lanjut. 


Takdir Allah, adik saya yang sudah lama berkahwin di sahkan penghidap PCOS. Dia sangat positif, Alhamdulillah. I feel you and I know its hard. You may be smiling but your heart is crying. Why me. Sering di omok omok dengan persoalan bila nak ada anak? Kahwin dah lama anak tak ada? Kau ni ada masalah ke? 

Letak diri anda di situasi beliau. Apa anda rasa? Tak ada wanita pun tak berimpian untuk menjadi ibu. Tak ada. Kalau ada sangatlah minority dan saya pasti dia ada sifat keibuan yang tersembunyi. 

Rasa itu terlalu dalam dan menyakitkan. Kadang-kadang kita tak dapat kawal mulut jahat kita. Cubalah jaga hati orang lain kalau kita nak orang lain jaga hati kita. Give your moral support. Setiap orang rezeki yang Allah beri berbeza. Ada yang sangat senang dapatkan semua benda. Ada orang yang usaha macam mana pun, masih di takuk lama. 


Dan pada Dayah, i'll be more positive toward build my life. InsyaAllah. Bila orang tanya bila nak kawin? Saya senyum sahaja. Tak tahu nak jawab apa. Usaha usaha usaha, penyudahnya i'm not lucky enough. Give up? hampir malas berfikir. Focus pada kerjaya dan kewangan. Kadang-kadang orang pandang kita macam senang. Tapi orang tak tahu kesusahan kita. Pengalaman banyak mengajar Dayah berfikir lebih matang. 


Kawan-kawan, kalau ada hutang bayarlah. Dayah menuntut hutang dengan orang yang berhutang sampai Dayah naik malu nak meminta lagi. Bayarlah. Susah saya nak dapatkan duit walaupun satu sen. 24/7 kerja untuk dapatkan kehidupan lebih baik. Kerana seorang yang berhutang bertahun-tahun buat saya takut nak beri pinjaman pada orang lain. Kalau anda membaca entry ini, saya berharap untuk anda bayar semula duit yang di pinjam. 

D_Y_H
Entry ini dah jadi entry carca merba. Macam-macam ada :D 

Monday, October 19, 2015

Work: Anniversary

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

I'm doing my report and suddenly I remember something.
Eh, another 3 days to my work anniversary.

So fast!
8 Years and i'm still counting.

Although sometimes I lose hope on it. (jujur sungguh!)

Image result for work anniversary images

Still believe.
Dah macam-macam pancaroba di harung sepanjang di Advent now Bridge.
Sedar banyak kelompok kanan dari yang kiri.

Berganti-ganti staff dari awal sehingga kini.
Saya juga masih di sini, menghitung hari.

Macam omokan dah dengar dan di lalui.
Entah apa kesudahannya?
Lihat sahaja penyudahnya.

Got blame, Got shout, Got mad, etc.. etc.. etc..

Now.... i'm wondering........... and got an answer.

D_Y_H
Till we meet again.

House Idea: Dream balcony

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera, 

Dream.
Dream.
Dream. 

Ya. ya. ya everyone have their own dream. 
Me too! 
Searching some idea for my own balcony... and............. teruja tahap maximum. 
I like something simple and look fresh. 


Dalam banyak-banyak suka yang ini. Mungkin sebab white sofa and simple hanging tree tu. 


Ini pun simple, macam rumah lama2 dulu. But its look clean.


Hat yang ni pun nice kan. 


Its look clean tapi macam kosongkan. 


haaaaa... yang ini pun Dayah suka. I think, I preferred thing with white, wood, and some green.
Semua gambar ni pakcik google carikan.

Balcony rumah nanti nak something yang looks fresh and clean.
Nak spend paling minimum for deco dan untuk bersihkan pun nak minimum effort... boleh?
ahahaha... Dayah ni kannnnnn.... memang ler. But this is not size of balcony unfortunately.

Tak silap size dia 100sqft kot. Besar kooooo...... tapi tak tahu lagi nanti dah ada rumahnya betul2 baru kita taw besar mana yer. Preparation setakat dream. dream. dream. Realitynya tak buat apa.

Rumah semenyih pun dapuq sampai la tak buat apa. Banyak sungguh kekangannya weiii... sabarlah sabarlah sabarlah... makan tahun dah ni. hermmmm....

D_Y_H
Till meet again.

Monday, October 5, 2015

Sharing: Non-Accounting background ambil ACCA?

Assalammualaikum wbt dan Salah Sejahtera,

Apa khabar semua? 
Harap sihat sejahteralah hendaknya. 
Dalam keadaan jerebu yang kejap tak sihat kejap sangat tak sihat ini, tolong jaga kesihatan ya sahabat semua. 

Image result for ACCA icon

Kali ini Dayah nak share tentang ACCA lagi. 
Apa yang bagus sangat buat ACCA ni?
Dayah hang dapat apa share pasal ACCA ni? 
Hang dah habis ACCA ka dayah? Awat lama sangat.....? 

haaaaaaaaa.....nak buat ACCA tak mudah tapi tak mustahil. Ramai dah berjaya buktikan boleh habiskan 14 papers in 2-3 years and ada yang bekerja dan habis 5 paper in 2 years pun ada. Lebih hebat dalam setahun. Semua itu bergantung kepada individu. 

Like myself I took even more. Too difficult and not enough time. Itu alasan saya. 

Kenapa ACCA? 
Saya pilih ACCA sebab this is how my future will begin. 
Saya nak dapatkan CIA, the only short way is through ACCA. Sebab sebelum saya decide nak terus dalam Internal Audit ("IA") saya bercita-cita nak ada own Audit Firm. Selepas cubaan demi cubaan untuk bertukar ke External Audit tak berjaya, saya makin meminati IA. Kerjaya yang kurang rating compare to Account. This work very challenging. Especially when you deal with many industries. Kadang-kadang rasa macam super pun yer Image result for super icon. Kadang-kadang rasa macam haaaaaaaaaaaaa.... Image result for shock icon haaa........ x mudah dan tak lah sampai rasa Ya Ampun nak lari.. lari..lari... cekallah yang penting. 

Setiap orang ada minat yang berbeza-beza. Macam saya sejak tingkatan 4 lagi dah pupuk minat dalam bidang ini. Masa depan yang cerah bila menceburi bidang ini. InsyaAllah. 

Dayah pernah di tanya, boleh ke non-accounting student continue ACCA? 

Jawapannya BOLEH. Dari SPM, dengan result yang ada tengok entry requirement ACCA then kalau lepas cubalah buat ACCA. Graduate dari ACCA nanti bukan sahaja boleh jadi ACCOUNT EXEC.... banyak kerja boleh di buat. Advantage take Account Study ni, sebabnya setiap perniagaan perlukan ACCOUNT EXEC, ACCOUNTANT dan sebagainya. Yang penting study betul2, ada basic background dan kalau boleh jangan asal nak lepaskan exam sahaja. Sebab nanti benda-benda kritikal masa study tu nanti mungkin jadi your critical part. 

Kalau berminat untuk further ACCA, Dayah highly recommend this. 
Please study hard. 

Tak ada yang mustahil dalam dunia ini dengan izinNYA. InsyaAllah. Yakinlah. 

Till we meet again.
D_Y_H. 

Pssst.... makin hari makin buntu nak tulis apa. Walhal banyaknya hutang entry cyst. Senang-senang nanti Dayah buat reading lagi ya. 

Wednesday, September 23, 2015

10 proven tactics for reading people's body language - Business Insider

Reading body language is of course not an exact science, so here’s some more context on the tips above:

1. Worry, surprise, or fear can cause people to raise their eyebrows in discomfort. So if someone compliments your new hairstyle or outfit with raised eyebrows, that person may not be sincere. 
2. Whether you know it or not, your vocal range shows your interest. “Once a conversation begins, besotted women slip into sing-songy voices,” Psychology Today reports, “while men drop theirs an octave.” 
3. When you look at someone in the eyes, it sets an arousal state in the body. A leering stranger can evoke fear, while the stare of a lover can kindle romance.
4. In an attempt to avoid looking shifty-eyed, some liars will purposefully hold their gaze a touch too long, so that it’s slightly uncomfortable. 
5. Psychologically, crossed legs signal that people are mentally, emotionally, and physically closed off — which may mean they are less likely to budge in a negotiation.
6. When two people are getting along and feeling a connection, their postures and movements mirror each other’s.
7. The smile is all about the crow’s-feet around your eyes. When you’re smiling joyfully, they crinkle. When you’re faking it, they don’t
8. Someone who is receptive to your humor is most likely interested in you. Laughter serves as a way of signaling a desire for a relationship, be it platonic or romantic. 
9. They include holding an erect posture, purposeful walking, steepling and palm-down hand gestures, and generally open and expansive body postures. 

10. A shaky leg can signal anxiety and irritation.

Read more at 
10 proven tactics for reading people's body language - Business Insider

Thursday, July 23, 2015

Just another year

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera, 

Setiap tahun Dayah pasti ada wish list yang nak buat. Selalunya yang wajib dan tak wajib. Wajib tu saya akan dapatkan no matter how. Dan yang tak wajib tu is like your dream. Ada maka adalah. Tak ada maka tak adalah. 

Today will have company dinner and they have ask me to write down, one punishment. 

Apa saya tulis?

Tell us about yourself in 5 sentences.

Agak-agaknya apa jawapan yang saya akan dapat yer? Kalau saya, 

"wanna grow wealth and healthy" 

Itu yang terkeluar dari minda ini. 

I wish, I could have a dinner near beach with lots of fresh roses and of coz banyak food! Bestnya! 

Image result for beach dinner

Berangan sangat ... hehehe.

Most of important thing for this 2 years, I want finish whatever I supposed to. Study and short term loan. Long term loan tu kena fikir bagaimana nak pendekkannya. Rasa penat bila bekerja end up semua habis bayar all this debt. Paid pula untuk di bazirkan. Rasa unfair. 

Your hardwork is just nothing bila you see pembaziran dan sikap malas certain people, Dulu Dayah tak fikir sangat macam ini. Sekarang bila kerap melihat, rasa tak worth of paying. But obviously itu statement orang selfish.  

Rasa macam patut Dayah stop membebel di sini. InsyaAllah, I will try my best to improve myself. Nampak senang kadang-kadang tapi sukarnyaaaaaa...HE know me better than everyone else. Well it just another years. Apa ada pada usia. The older you become the wiser you became. InsyAllah. Moga saya jadi manusia berguna. 

Friday, July 17, 2015

Salam Lebaran

Salam,

Eid Mubarak everyone 🌙
Have a blessed Eid with family, friends and all your loved one.  And Happy Holiday too.

Tuesday, July 14, 2015

Pesan Abah: Maghrib Ramadhan dah tiba

Assalammualaikum wbt & Salam Ramadhan, 

Abah sampaikan pesan;

Image result for maghrib ramadhan

Rhomadhon hampir maagharib
Sudah kah kita berjumpa @ sedang mencari cari mlm lailatul qhadar

Sasungoh nya mlm lailatul qhadar adalah mhaklok saja
Ingat itu dia makluk saja
Dia ciptaan saja

Dia sabagai satu jln mencari keridhoaan Alloh
sabenarnya untok
Menjadi kekasih Alloh

Aku beribadat semata mata
Kerana mu ya Alloh

Bukan nya berjaga beribadat siang mlm untok menemui mlm
Yg terindah mlm lailatul qhadar semata mata mahu ganjaran dari mu ya Alloh


Olih itu
Jadikan lah ia mlm laitul qhadar jln mencari keridhoan menjadi kekasih Alloh

itu tauke kita yg sabenar
Itu lah bos kita yg sabenar
Itulah Alloh yg mencipta 7 petala langit & 7 petala bumi
Di dalam pagar ummul kitab

Ia itu loh mahfoz

Alloh itu maha ghaib
Zat yg maha indah
Alloh itu bersalah salahan apa yg kita paham kan
Ia bukan apa yg kita gambar gambar kan 
Ia bukan tulisan 
Ia bukan bentuk
Ia maha maha ghaib

Jadikan Alloh sabagai kekasih
Kita sepanjang hayat selagi hayat masih lagi di kandong badan
Sentiasa lah ingat pada Alloh
Semasa beribadat
Semasa berkerja
Semasa beriadah

Tanam kan pupok dlm qhalbu mukmin aku hanya ada Alloh
Alloh itu
Melebihi dari segala gala nya

Maaf ya tulisan ini untok memperingati diri ku supaya lebih mantap untok mencari Alloh
& mencari Muhamad


...........................................................


Abah orang lama; ejaan dan sebutannya lain dari zaman kita. He never forget and never stop forcing me. He helps me a lots. Tinggal lagi diri ini yang lalai.

Friday, July 3, 2015

Obese level III

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera, 


Image result for shock icon
Dayah dah lama berada dalam category obes since i'm in Primary school. Just imagine standard 6 dah 75kg! Sama besar dengan cikgu (cry). Kesedaran untuk kurus bukan tak pernah ada dan bukan juga tak pernah cuba mengurangkan berat badan. Pelbagai cara berpuluh ribu dah habis just untuk kurus. Tapi it's never help me. Turunlah sikit lepas tu it's static or my body give signal don't take the meds anymore.


Last few weeks, Dayah jumpa pakar dan kena timbang. Sekali tengok meter..... (rasa nak rebah!) Bapak giler banyak! Tak pernah Dayah capai berat segini rupanya. I can feel my body. Makin tua dah Dayah! From year to year, I have been trying but always failed. Sekarang ini kebanyak programme diet hampir semuanya with cost. No and will say no. I have enough of commitment and don't want to add extra.


Talks about money, yah its will never enough. Lagi besar you have lagi besar you spent. I'm in progress restructuring my own finance. Told you what, Dayah jadi marah kalau people call for market their product. Especially upgrade package. Manis2 kata2.. end up you rasa eh mcm worth... but u never claiming anything. Not win win at all paid around 2.5k a year let say.... your return only after 20 years.... hello lamanya. Yerlah mmg pasif income, it just dayah kena sedar diri. Stop somewhere should I stop. No more spending for unnecessary. To date entah berapa insurance I have pun tak taw (gelakkan diri sendiri. Hand at face!) Ehhh dah merapekk jauh... hahahaha...


Back to obese story. I'm seriously need to do something on its. Very3 critical and I never feel comfortable with my weight ... just I'm confident with myself. Just my weight will kill me at? Bila-bila masa sekiranya saya tak tolong diri sendiri. I need support. Please share your experience with me. Thanks in advance.


.............. penat wei naik tangga sampai tingkat lima dah mcm naik tingkat 20!........

Monday, June 29, 2015

ACCA VS CIMA (Version 2.0)

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Hi guys, hope you were fine.
Dayah...bolehlah... ada masa tak berapa nak sihat.

Tujuan post kali ini, untuk maklumkan tentang Fara yang sanggup berkongsi pengalaman dan menjadi mentor for CIMA student or anyone yang still not sure what to do and need help. She going to help you. 

Fara reads my entry - ACCA VS CIMA in early June this year. She a member of CIMA. Read her comment below;-

 hi, i was a cima student and now already a full fledged CIMA member for about 5 years.. graduated from UiTM and i am willing to share my experience and mentoring students/potential students who are keen to pursue CIMA. i can be contacted via email: maya83my@yahoo.com

So, what else you waiting for, contact her. Thanks Fara for allow me to posted this. 

D_Y_H
Till we meet again ^_^

Thursday, June 18, 2015

Salam Ramadhan

Salam sahabat semua,

Sempena bulan baik ini dayah ingin mengucapkan selamat menunaikan ibadah puasa.

Dayah juga ingin menyusun sepuluh jari memohon ampun di atas segala kekhilafan sama sengaja atau tidak dari kalian semua. Saya cuma manusia biasa yang tak sempurna.

Selamat beribadat semua :)

Till we meet again. InsyaAllah.

Wednesday, June 17, 2015

Husband?

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Rasa pelik tengok subject Dayah tak?
Yang mengenali pasti...x percaya.. hahahaha
Yang tak mengenali pasti tak heran.. hehehehe

Anywhere... i saw this on one apps... terus replace boyfriend to husband.. i think it is better to look for husband than boyfriend.

Sebabnya banyak... antara...
Hidup kita singkat sahaja dan islam suruh kita bina masjid bukan tambah dosa. Couple is haram.

Thursday, May 14, 2015

Awesome pilot cafe

Salam.

A quick one.
Dah tengok #pilotcafe ?
Belum?
Ha..... pls go and watch.

Honestly, you will not feel regret.
The feeling is deep.
Saya terasa sampai soul.
I cry! Oh noo........ tak mampu tahan ego yang besar ni kot.....
Sumpah tak menyesal menontonnya.
Go and grab your ticket.

One think for sure.. sedih bila rakyat Malaysia tak support filem kita... come on Malaysia show some support. Tanpa support yang baik... rumah pun boleh runtuh kawan. So? Lets go to cinema and watch.

Sunday, April 19, 2015

Test Food

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera, 

Hari ini hari minggu dan tak ada catering .... yahoooooooooo! 

Image result for smile

Mestilah happy! Sebab takkan terkejar-kejar. hehehe. Minggu ini, penuh dengan appointment test food dan order baru. 

oh sebelum tu. Dayah bukan own catering. Just tolong abah. 

Jadi pemerhati dan pendengar. 

Cuma hari ini, since mama dan abah terpaksa balik KG sebab tokwan Akh masuk ICU semalam, kenalah tolong handlekan appointment hari ini. Nasib mama masak lebih. Frozen, panas dan hidang. 

Tapi ini tak mungkin berlaku masa hari katering sbb mama memang pantang masak awal-awal. Mama memang jaga sangat kualiti masakan dia. Mulut dia bebel2 tu boleh dari pagi sampai pagi esoknya kalau salah kita masak apa2... hua hua hua.... 

Nasib baikkkkk Dayah pemalas masuk dapur.. kekekekeke... I'm save!

So today what has happen? 

1) Client expecting too high and demand for very low price. 
2) Handling and managing people nowadays not that easy as too much of fantasy story out there and there we aspect the same will happen.

Patutlah muka depa semua selalu kelat2 lepas jumpa customer ... hehehe... jangan stress depa bawa rezeki. Tapi kadang-kadang ada juga jenis yang tak realistik dan angan-angan sampai ke langit. 

Ukurlah ikut kemampuan. 
Dayah selalu jumpa - one sided personality. Susah nak handle. Dia sahaja yang betul. Kena ikut kata dia je. 

Tapi yer la.... hat mai semua bakal nak buat majlis macam-macam... haruslah nervoous sampai lupa ada limitasi dalam setiap satu perkara. Itu perkara biasa. Kena orang lama-lama bercakap baru mendengar sikit kalau yang muda mudi. ....

Sampai sini dulu bebelan saya..... penat dah. Nak lena sebentar. 

Thursday, April 16, 2015

I'm in love

I miss youlah!
Kakak demam pulak malam ni... kalau sakit mesti takut nak pegang awak.. nanti awak sakit.

Very soon nak start masuk office semula. My busy life will start very soon.
30 hospitalize pun dah cukup bz.
Hari2 ada sahaja aktiviti yang saya buat.

Saya memang tak boleh sunyi tanpa berbuat apa2.

Saturday, April 4, 2015

Sharing Ovarian cyst: Another cut

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera, 

Hello semua. 
Hari ini genap 5 hari Dayah selamat menjalankan pembedahan pembuangan ovarian cyst buat kali ke-2. 
Ia berlaku sangat pantas. 
Kalau kalian selalu membaca blog Dayah, pasti teringat entry Dayah setahun yang lalu berkaitan dengan kemunculan semula cyst dan sizenya tidaklah terlalu besar akan tetapi Doktor dah advice sebelum apa-apa berlaku. I refuse to do anything. 

For whole 1 year, Dayah tak pergi langsung jumpa Doktor. 
Ceritanya bermula minggu lepas. 
Seminggu demam tak mahu juga sembuh-sembuh. Agkanya Doktor pun ingat Dayah main-main. Sekadar bagi bekalan ubat for 2 days. Haishhh, I should change the Doktor (clinic doctor berhampiran rumah). As this is not the first time, medical yang di beri tak menyembuhkan. Tapi being me, malas nak complain. Terus juga pergi ke clinicnya. 

Forget about that, Dayah seminggu dah mengalami gelaja sakit pinggang melampau. Tahap jalan pun dah macam orang dalam pantang. Bengkok sikit menyakitkan. Dayah ingat sebab penat sangat dan sebab demam. 

Sampailah di awal pagi Selasa, perut rasa sakit dan mencucuk. Terasa kaki kian nak melumpuh tapi masih boleh berjalan. Tahan sakit sampai siap satu report, siap bebel dekat office. hahaha. Tak sedap hati kerja menimbun. Nak buat kerja memang terganggu sejak badan tak sihat. 

Pukul 3pm macam tulah lebih kurang, ask permission dari lady boss. I need to see doc. Terus ke KPJ Kajang. Saya prefer ke Hospital yang dah ada historical data kita. Senang. Jumpa doktor yang sama. Cuma perlu tunggu seorang lagi, kemudian giliran saya. 

Masa itu sakit datang dan pergi. 
Seperti kebiasan Doktor Ras, tak pernah lekang dengan senyuman manis di bibirnya. 

Terus Dayah maklumkan keadaan saya, tanpa tunggu lama terus Doktor Ras buat scanning pada perut. This time ... tak ada sorok, tak payah Doktor tekan keras-keras elok je tertonjol. Betul-betul rapat dengan pankreas. Itu antara punca sakit pinggang. Dan before its become worst i.e. twisted ovary. Doktor nasihatkan Dayah buat pembedahan. 

Blur dan perasaan berbagai-bagai saat itu. 

"But, how about if you have to remove the ovary?" That's my concern! as that the only ovary yang left. Sumpah waktu itu sedih. Antara nak buat dan tak buat. 

Waktu Dayah cakap macam itu memang muka Doktor pun dah risau. 
Tapi dia tetap pujuk Dayah. Kalau tak buat kalau jadi macam yang lepas lagi susah. Thats your precious. Kita buat yer. 

Dengan berat hati, saya sign juga surat persetujuan pembedahan. 
Tuhan sahaja tahu sakit yang saya rasa selama seminggu. 
Dan sekarang tahan sakit lepas kena bedah perut. 
Jalan macam orang lepas bersalin bawa perut. 

                               


#ameerharith adalah pelawat setia Dayah. Dari admit sampai keluar hospital dialah selalu ada. 

Ia memang pengalaman kedua Dayah. Dan mana mungkin saya lupa. Betapa takut dan gentarnya saya saat sebelum operation bermula. Seram sejuk dan pelbagai perasaan menghantui Dayah. Kalau dahulu Dayah langsung x sedar diri sebelum di bawa masuk bilik bedah lagi. Kali ini Dayah sedar dan cuma di bius betul-betul bila dah masuk ke dalam bilik bedah. 

Doktor  Bius, Dr. Salleh.
Doktor Bedah, Dr. Rasliza. 
Terima Kasih Dr. 

Dr. Salleh memberi peranan awal, sebelum pembedahan bermula. Dia nampak relak dan suruh Dayah relaks. Dan dia sabar cari urat di tangan Dayah, yang sememangnya sejak dulu. Susah benar nak muncul. Sampai sakit tangan kalau nurse yang buat. 

Dr. Ras Dayah cuma jumpa sebelum katil Dayah di tolak ke bilik bedah. Macam biasa wajah dia tenang dan berkenyakinan. Sedikit sebanyak Dayah dapat sedikit kenyakinan darinya. 

Dari jam 8 lebih sehingga hampir jam 12 malam, baru pembedahan selesai. Dayah cuma sedar masa dah dekat sampai ke bilik. Masa buka mata nampak mama, fatin dan Datin. Lepas itu tak sedar apa dan worst part Dayah batuk-batuk. 

Can you imagine, batuk lepas operation, Ya Allah sakitnya perit amat. Until now, Dayah pegang perut setiap kali nak terbatuk. Nak batuk cepat-cepat minum air. 


Inilah Cyst yang di keluarkan dari perut Dayah. Adakah ia akan berulang? Lain bentuknya dari yang sebelum ini. Bulat macam bola. Dr. Ras kata Dermoid Cyst. Sampai hari ini Dayah belum dapat baca laporan lab. Mungkin next check up baru dapat report dari Dr. 



That's my mom. Datang hari2. Tunggu sampai Dayah habis operation. Tq to Iskandar (Adik Ipar) yang sanggup hantar mama and Tiah. Sanggup juga tunggu along lama. 

See, si kenit ni memang setia hadir ke hospital bila-bila masa. 
Sekarang Dayah tak boleh nak dukung dia lagi. 
Awak beratlah sayang. Nanti kakak sihat, kakak dukung awak, okay?



D_Y_H
I hope this is the last one. 

Monday, March 23, 2015

Sharing: Pesan abah bersyukur kerana semua ihsan Allah

Assalammualaikum wbt dan Salam Sejahtera,

Dayah just nak share pesan Abah yang di copy dari our family group chat. Moga bermanafaat buat semua... pssst bahasa orang lama .. baca pelan2..

Image result for sky

"Salam buat tatapan dan renungan manusia sejagat,

Mencari wang memang senang bak kata org seberangmencari wang memang gampang 
alloh telah sediakan sejak permulaan dunia tercipta lihatlah cacing dalam tanah siapa yg bagi makan mesti nya alloh 
lihat lagi binatang di hutan siapa bagi makan semesti nya alloh ikan dilaut alloh
bagi makan termasuk juga manusia dia telah sediakan semua nya

Olih itu jangan lah kita sombong diri kerna aku kuat berkerja aku dapat semua ini tanam kan 
Semat kan dihati dengan izin alloh

Tetapi  untok mengenal mencari alloh payah sekali  berpuloh tahun tetap dalam pencarian
Walloh hu a alam"


D_Y_H
Kadang-kadang kita terlalu mengejar dunia yang sementara sampai lupa dunia sana abadi. 

Thursday, March 5, 2015

Sharing Recipe: Tomyam Pasta with grilled chicken.

Assalammualaikum wbt dan Salam Sejahtera,

Hi semua.
Dayah jarang share recipe here as I'm just amatur.
Masuk dapur pun boleh bilang jari weiii.... hahahhaha...
Kalau rajin memang berasaplah dapurku.
Kalau tak makan kedai sahajalah.

Jarang-jarang saya makan di rumah kerna balik selalu lewat dan terlalu awal tak siapa nak masak.
So moh ler membeli ... hehehehe.

So nak jadi cerita. Baru-baru ini Dayah kena symptom masak pasta sampai lebam!
Hari-hari I masakkkkkk pasta sambil licin dari bungkusan. Hahahaha. Sabar jelah.


Beginilah rupa pasta Dayah.
As usual, Dayah jenis masak ikut dan......... cara Dayah mudah.

1) Pasta - belilah ikut kesukaan yang mana jadi pilihan kalbu. Saya pilih bow.

Rebus pasta dengan air dan masukkan garam secukupnya dan minyak (selalunya minyak zaiton). Minyak ini tujuannya bagi ia tidak melekat dan berkilau bila di tos. Dah masak pasta. Toh dan letak tepi.

2) Sauce pasta - creamy tomyam with grilled chicken.

Bahan-bahannya.
  • Grilled Chicken 
  • 3 keping isi ayam bahagian dada (dibuang tulang dan kulit).
  • Tepung gandum.
  • Black paper (serbuk).
  • Garam. 
  • 1 sudu kecil minyak zaitun.

  • Sauce
  • Tomyam paste... Dayah pilih guna yang ini, 
  • 2 biji bawang putih di ketuk dan di mayang dadu.
  • 1 biji bawang merah (besar) di potong dadu kecil2.. lebih kurang 0.5cm. 
  • Susu penuh cream.
  • Chicken stock. 
  • Mixed herb.
  • Black paper (serbuk).
  • Daun limau perut. 
  • Air limau. 
  • Minyak zaiton / mentega.
Cara memasak;

1. Grilled Chicken;

Basuh ayam dengan air bersih. Tos dan lumur dengan tepung gandum. Tujuannya untuk hilangkan hanyir ayam. 

Kemudian bersihkan ayam dengan air bersih. Lumur dengan serbuk lada hitam dan garam secukupnya. Tak perlu terlalu banyak lada hitam, secukupnya memadai. 

Panas sedikit (1 sudu kecil) minyak dan bila kuali panas terus masukan ayam.. panggang sampai masak. Toskan dan letak tepi dulu. 

2. Pasta sauce;

Panaskan kuali dan masukkan minyak zaiton (2 camca besar). Tumis bawang putih dan bawang merah sampai sedikit garing. 

Masukkan mixed herb. Naik bau, terus masukkan tomyam paste.Tumis sampai garing, masukkan daun limau perut. 

Masukkan chicken stock (yg serbuk-saya guna know). Kemudian susu penuh cream (sukatan ikut kesukaan). Nak basah2 dan more creamy letak banyak. Lepaskan lada hitam dan air limau. Sukatan itu kesusuaian rasa. 

Caranya letak sedikit demi sedikit dan rasa. Agak2 dah berkenan dek rasa di lidah tu berhenti menambah perasa. Bila sudah biasa, pasti anda masak tanpa sukatan. hehehehe. 

Lastly, grilled chicken tadi hiris nipis dan campur ke dalam kuah dan masukkan pasta.. dan sebati. Tutup api. Hidang dan makan. 

Senangkan. 

Selamat mencuba. 

D_Y_H
I'm not really good in cooking but really good in finding place to eat. hahahahaha. 

Friday, February 27, 2015

ACCA: P7 - Advance Audit and Assurance - How to pass?

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera, 

Image result for P7 acca

Alhamdulillah, I have pass this paper with just one sitting. Syukur. Syukur. Syukur.
When I first decided to take this paper, a lot of negative perception that I read and hear.
- Killer paper.
- Very hard to pass.
- Cannot simply use your experience to pass need to go for class.
- and lot more negative words...................................................

Image result for acca

Doing ACCA never make me think of getting high score. Never. Seriously. Not like during degree. Eager to get A. Always want to get as high as I can. 

But doesn't mean that I didn't study hard to pass ACCA. No. No. No. 
It is difficult. I have to say that. Why?
Degree, you have carry mark. ACCA? Not at all. 100% is final examination. 

So, what did I do for P7? 

Image result for P7 acca

1) Attend class. 
2) Focus - walau kadang-kadang tak seberapa nak fokus. (jujur sungguh)
3) Do exercise - Read and answer all the pass years. Sangat membantu. 
4) Listen to your lecture - I choose to take Mr. Siva class in HELP. He's really helpful and his class based on theory and his experience in Audit. So it is good.

Itu formula pass exam saya. If you read the entire story about how to pass ACCA exam it is almost the same tips. There's no easy way to pass your exam without study!

Be positive and study.

D_Y_H
InsyaAllah, saya doakan sahabat2 lain juga ya, Masih ada 2 papers lagi untuk tamatkan status student ACCA.