Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera, 


Tertarik Dayah dengan isu yang tidak boleh kita pandang remeh. Isu berat. Sangat berat. MasyaAllah. Tak terkata. 

Tertarik dengan isu ini, Dayah cuba mendapatkan beberapa maklumat berkaitan dengannya. MasyaAllah, manalah tak makin meruncing kalau siap ada resource and support center. 

Bercakap sebagai  seorang dewasa. 
Ia SALAH!
Bercakap sebagai seorang Islam.
Ia HARAM!
Bercakap sebagai seorang wanita. 
Ia perlu??

Bukan sedikit, makin bercambah. Kenapa seorang lelaki tulen mahu menukar dirinya kepada seorang wanita yang cantik dan memang menyeksa mata melihatnya? Apa yang seronok sangat jadi wanita ini? Walau bagaimana kejadian Allah itu, kita ubah physically you looks like a woman but the reality or internally you're still a man.  Ubah lah macam mana pun jiwa itu tetap kejadianya tuhan jadikan sebagai lelaki. 

Kalau ada yang membaca ini seorang transgender, anda belum terlambat untuk berpatah balik. Kembalilah menjadi seorang lelaki. Lebih banyak yang kalian peroleh dari terus hidup berpura-pura.  

Setiap ADAM ada tugasnya, jadi langsaikanlah tugas kalian sebaiknya. 
Manakala setiap HAWA ada tugasnya jua. Tidak perlu merubah kejadian Allah kerana kehendak diri yang akhirnya memakan diri dan sia-sia. Nikmat dunia cuma sementara. 

Mungkin di mata kasar manusia, tampak manisnya..... cantiknya...... 
Tapi di sanubari dirimu, jiwa itu tidak pernah tenang. Ada masanya, jiwa itu terus mencari-cari kepuasan yang tidak terjumpa. Dan percayalah sampai ke akhirnya kepuasan itu tetap tidak pernah lengkap dan puas. 

Pulanglah menjadi lelaki sejati. 
Tanggungjawabmu lebih berat untuk memimpin dunia ini. 
Jangan mengalah dengan dunia yang singkat ini. 

Menjadi lelaki tampak dirimu lebih kuat dan gagah. 
Wanita sudah terlalu ramai. 

Satu ketika dahulu, ada seorang hamba Allah ini. Dia seorang lelaki tulen, setiap malam kerjanya datang ke gerai dan beli mee goreng. Sambil masak, selalu Dayah sembang dengan dia. 

Mat A: Kesian dengan Mat B, sekarang dia dekat lokap taw along.
Dayah: Eh, kenapa?
Mat A: Ada kes along.... dia dah lain taw ...
Dayah; Lain macam mana?
Mat A: Mat B dah bertukar jadi cantik. 
Dayah: MasyaAllah, kenapa jadi macam tu. Mat A tak nasihat dia? Kan dulu dah baik. 
Mat A: Dah cakap dah. Puas dah nasihat. Mat A tak naklah jadi macam dia. 
Dayah: Mat A tak mau jadi macam tu taw. Allah murka. 
Mat A: I lelaki sejatilah along! 

Penuh yakin kata-kata Mat A. Beberapa bulan kemudian Mat B pulang dan Alhamdulillah dia dah insaf dan sampai sekarang dia menjadi lebih baik. Kadang-kadang Dayah terserempak dengan dia. Syukur pada Allah dia sudah kembali normal. Jalan pun dah keras. Kalau tidak macam Cik Sotong. 

Yang sedihnya, Mat A. 100% change. Bukan setakat sotong lagi, 100% transform. 

D_Y_H
Teruskan berdoa semoga Mat A kembali ke jalan yang benar. 

......................................................






Salam, 

Bila sedih apa anda buat? 
Menangis? 
Mengadu pada seseorang?
Makan? 
Melompat?
Buat sesuatu untuk lupakan kesedihan? 

Dayah? normally 2 things I will do, EAT! dan ................................... hahahahahaha.. i'm type of crazy sometimes. 


Kenapa kita harus positif? Sebabnya dengan atas globe tu... hehehe. Bacalah. 
Like this early this morning. I keep saying to myself, someday everything will be alright. 
Although today wasn't really a good start, but I just wanna say,



Because i'm positive person. InsyaAllah, I'll be okay!

D_Y_H
No matter how am feeling right now, today I have lot of meeting to attend.. so you better smile DAYAH!!! 
Salam,

A very short one.



Say, Alhamdulillah.

D_Y_H
Is everything okay? Yes. Pictures talk everything.
When we believe in something keep on trying until finally you succeed, insyaAllah.
Be positive (note to myself).
Salam,

Manalah budak bertuah ini. Pulangnya tidak pandai awal. Hatinya tua sungguh gusar memikirkan sikap Yasmin yang kian menjadi-jadi. 

Dialah satu-satu cucu yang dia ada. Nek Tun lah juga satu-satu yang ada buat Yasmin buat ketika ini. Dari sedari tapak kakinya 2 inci sehingga kini sudah melebar ke 7 inci. Size normal seorang Asia. Yasmin orang Asia yang di besarkan di negara empat musim. Sedari berusia sebulan Nek Tun bawa Yasmin keluar negara sehingga kini. 

"Assalammualaikum Nek Tun.. i'm back" Terus sahaja pintu agam itu di buka. 
"Oh dear, where have you been to? The whole-day outside and back at this hour?" Mata Nek Tun menghala ke Jam Dinding yang berharga, 50,000 Pounds Sterling. 

"From college Nek Tun. No worries, I'm still your very good baby girl. Was busy day...... until fall asleep at library"
"wake up when Sofie call me. I had nightmare dream" Yasmin bercerita bersungguh dengan cebihan di bibir. 

"What dream did you have my dear" Bersungguh-sungguh Yasmin menceritakan mimpi buruknya. Nek Tun seperti biasa pendengar yang setia. Tidak sedikit pun di tinggalkan. 

"Oh dear, it is just a dream. It wont be like that. Trust me okay" Nek Tun sedaya upaya akan menjagaYasmin sebaiknya. Dialah jantung hati Nek Tun. 

Bagi Nek Tun selagi roh di kandung jasad, Yasmin adalah dunianya. Dia akan lakukan sebaiknya buat Yasmin. 


Yasmin sudah lama hilang kasih ibu dan bapanya dan dia tidak mahu Yasmin hilang kasih seorang Nenek. Walau dia cuma seorang nenek saudara. Kisah lama yang cukup mencuit hatinya. Mujur dia lahir dari keluarga yang serba mewah dan berpelajaran. Kalau tidak belum tentu bagaimana nasib Yasmin. Bayi yang tidak bersalah, di humban keluar dari rumah oleh keluarga sendiri. Tidak tergamak dia melihat darah dagingnya di layan sedemikian rupa. Tanpa siapa ketahui, dia mengambil dan membawa bayi itu jauh dari semua kaum kerabat. Mulanya sukar untuk dia membesarkan Yasmin dengan kesibukkannya. Lama kelamaan, Yasminlah dunianya. 

Hampir 20 tahun Yasmin bersamanya. 


D_Y_H
To be continue.... full story? Kalau rajin Dayah publish ... kalau tidak... Dayah peram... hehehehe. Suka tulis sekerat.sekerat. 
Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Hi semua. Apa khabar?
Dayah baru jengah blog selepas beberapa hari busy tak berkesempatan menjengah "dashboard" ... haaaa... dapat mesej from Kak Ma. Lama dah kami tak bersua muka, meh kita baca apa Kak Ma kata, 



noorma said...
salam dayah...fuhhhhhhhhh..ramai yg pm kma tanya sal cara nak kecutkan cyst nih...huuuh...sampai ada yg ingat kma ni doc..bukannnnn.....sayahanyalah insan biasa..yg ada cyst..cuma sekarang...alhamdulillah...cyst sy dah tiada..syukur..tak perlu lg jumpa doctor o&g...hampir 2 tahun....sapa2 yg ada di sabah..boleh datang berubat dengan ustaz ku..dia tinggal di inanam laut..menggatal...tp kena berterusan lah berubat dengan dia...cumanya ada yg tanya camner sy boleh kecutkan cyst tu..maybe corak pemakanan sy kot...so far sekarang dah boleh makan semua benda..cuma ada lg yg sampai sekarang sy tak ambil ialah kekacang dan juga daging merah..yg itu sy memang tak ambil langsung..takut cyst tu datang balik...naya pulak..so harap maaf bg yg bertanya saya cara nak kecilkan cyst tu yea..apa yg saya buat adalah berdasarkan keyakinan saya bila saya berubat dengan ustaz ku..tolong jgn buat sendiri2 tanpa bertanya pada yg pakar...mcm contoh sy sebab sy berubat dengan ustaz ku dan sentiasa diselia oleh dia..selama 90 hari tp kalau dalam kes puan2 maybe lain...nasihat saya..kalau sekiranya cyst anda dah besar lebih dr 4cm sebaiknya anda ikutlah nasihat doc supaya melakukan pembedahan...takut nanti tertwist pulak lg susah..apapun sila rujuk pada yg pakar..jgn cuba mencari alternatif sendiri ya...mohon ampun pd semua..kalau nak sharing pengalaman boleh lah inbox sy saya...insyaAllah..mana yg boleh sy kongsi..sy akan kongsikan..tq dayah.......jdkan blog dayah ni medium...hihhih..salam dayah..tq