Slider

Monday, September 29, 2014

Sharing: ACCA class

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera, 

Hi semua. 
Sihat tak?

Dayah Alhamdulillah, makin sihat hehehe. 
Yang ambil ACCA tu, macam mana preparation? Ada 63 hari lagi sebelum 1st day of exam. Hohoho. Takutnya. My exam this sitting false on 1st of December 2014. 

GAMBATE buat semua calon ACCA-Dec14's sitting! Kita buat sehabis baik yer. (Walaupun........ Dayah tak prepare sepenuh hati lagi ini....kawan-kawan dalam kelas assume saya sangat bersedia.. alahai salah tu.. my confident level not that very good for one particular subject...which is P2... rasa nak menjerit kalau teringat how I answered my test... rasanya kalau Mr. Ng tanda boleh luruh rambut dia satu-satu.... macam tak pernah masuk kelas langsung gayanya. Saya kena sungguh-sungguh ulangkaji, silibus dah almost completed akan tetapi...... silibus dalam memory saya ini seakan lost [cry])

Oh usah cakap tentang preparation for exam yang masih lagi lintang pukang. Yang Dayah nak share kali ini tentang Class or Kelas (same pronounce). Dayah sendiri ambil kelas. Untuk yang bekerja dan mempunyai masa yang kurang, anda di nasihatkan mengambil kelas. SANGAT-SANGAT DI GALAKKAN. Bukan murah cek oii bayar ACCA Exam ni. Untuk pastikan preparation kalian cukup, keluarlah duit sedikit and go for class. 

How to go to class? Which college is better? 

In Malaysia itself, there's a lot. Please click here
My current school now is Help College. Why I choose help? 
  • Near to my office location
  • There is test that forced me prepare earlier. 
  • Lecture notes was given earlier. 
  • Very closed to lecture and also the administration staff, they always keep in touch with us. As part time student, you have to struggle a lot. With this people around who always keep remind you, it is really help a lot. 
  • Convenience to park also (outside la... kalau basement hujung bulan gigit jari. MAHAL!)
Untuk part timer macam Dayah ini, importantly when you choose your study place is the above point. 

and class normally after work and weekend. So jangan berangan nak enjoy sangatlah hahahaha. Waktu cuti umum pun ada kelas okay! Hahahaha. Best. Tapi tak apa bukan forever, some satu masa you graduate. You will feel, Ya Allah bosannya tak ada kelas! hahahaha tipu! Feel freedom dan berbaloi dah tentunya. 

So apa tunggu lagi. Jom register class. Eh Eh for December sitting dah lambat ni. Tapi boleh lagilah nak register exam and go for revision class. Revision will start very soon. Grab the place while its available. Kalau lecture yang high demand, baiklah segerakan pendaftaran anda. Last minutes memang class full and you will loose the chances. So..... be prepared earlier. 

D_Y_H
Percaya tak, dengan perancangan yang rapi dapat membantu urusan harian kalian? 

Friday, September 19, 2014

Sharing Ovarian Cyst: Kerap sakit, terpaksa tangguh perkahwinan

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Baru sahaja Dayah terima mesej baru dari Marina, Ipoh. Di entri "Ovarian Cyst"


Anonymous said...
salam dayah...sy marina..sy brumur 24.bulan 4 thun 2014.dr sahkn yg sy ade endomtrosis cyst..cyst mase ru 2 cm.time tu dr bg pil prncg wlpon lum kawen.bln 7 sy sllu mtah2,krap skit prut dan pgg.g scan dr ckp cyst dh 3 cm..dr stopkn pil tu then bg thn skit.bln 9 ni g scan lg dh 5 cm blah knan dan blah kiri 3 cm.dr srh opret..skang tgh tggu nk jmpa dr d hsptl ipoh.....sy tkut sgt..sbb sy dh nk kawen bln 10..sbb sllu skit,trpkse tgguhkn prkhwinan...nsb bek tnang sy phm sgt..
........

Alahai siannya kerana selalu sakit tanggung majlis.

Alhamdulillah awak ada tunang yang memahami. Bukan mudah nak cari yang memahami. Moga Allah permudahkan hubungan kalian berdua. 

Herm.. Marina tak cuba perubatan alternative? Dayah takat hari ini, tak pernah lagi rasa sakit-sakit yang melampau. Sakit macam di gigit semut pun jauh sekali. Cuma size cyst yang muncul semula tu besar jugalah, tahap perlu di bedah dan di buang. Tapi bukan size critical. Saya tangguh dulu. 

Selagi boleh cari alternative cubalah Marina. Saya kurang arif dengan jenis cyst yang Marina hadapi. Mungkin juga sebab size itu yang menyebabkan Doktor tangguh dan tangguh your operation. Kalau saya boleh repeat masa lalu, I rather not undergo operation session. 

Selepas di operasi, saya rasa system body saya berbeza. Ketahanan saya makin berkurang. Tidak seperti dahulu. Weaker. Itu yang saya rasalah. Saya tak pasti bagaimana sahabat lain rasa. Perut saya di belah macam orang nak bersalin tu. Tok Wan saya pesan, bila dah kena bedah ini beribu-ribu urat kita putus. Rehat yang cukup sangat perlu untuk pulihkan semula urat-urat yang terganggu. Tapi saya ini degil. Hari kedua keluar hospital dah selamat lowyat tu saya redah, walau berjalan macam orang pantang. Aduh ingat semula rasa, kenapalah buat macam tu. Tapi saya recover dengan sangat cepat, saya yakin sebab kecerdasan saya sepanjang tempoh "berpantang". 

I can feel you Marina. Harapnya awak boleh dapatkan rawatan alternative untuk mengurangkan size cyst ini. Makin dia besar makin bahaya. Mungkin Marina boleh amalkan makan peria katak. 


Terbaru Dayah baca tentang khasiat Madu Lebah dan Serbuk Kayu Manis. Why not amalkan ini. Bancuh dalam air panas dan amalkan 2 kali sehari. Sukatan dia ikut individu. Banyak sangat penulisan tentang khasiat madu lebah dan serbuk kayu manis ini, apalagi kawan-kawan .... mari kita mengkaji. Kita ikhtiar dan berdoa moga Allah kurangkan rasa sakit ini. Ini antara kebaikan mengamalkannya:

                                      

Next Friday will be the first check up, after I have been ignoring check up for past 8 months. Hoho, tak tahulah saya berapa dah size cyst dekat dalam ni. Risau jugalah. Tapi tak sempat nak fikir sangat. Harap-harap nothing much to worry. 

D_Y_H
Today, i'm feel so full. Alhamdulillah. Moment pipi merah, harap tak siapa perasan. Sejam dua juga moment pipi merah berlaku, alahai. 

Thursday, September 11, 2014

Gonna see you again pink record

Salam,

After a while been busy... now its time to go to see you again doc.

From apr and now in september. That long enough to see whether it has been grow and just stagnant.

.....................for about 2 weeks having fever... and... malas jumpa doc and today rasanya kena buang rasa malas tu. Have to see doc.