Slider

Wednesday, July 23, 2014

Turning another year

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

When I wake up this morning, all I want is still stay on my bed.... lazy. 
But the reality is have to wake up and go to work. 


Today will be a very challenging day when you know there will be war! 
Haish. Most of the time when I'm facing difficult client to handle, my heart beat just can't stop beating. 
Can you just imagine in a month, I have about 2-4 meetings to attend and at least once a month difficult client / issue to handle. Not a good day. 

Well Dayah, it is just another day to face.
Face... face.. face it!


Ok stop talking about work.
What I wish now is to get what I'm suppose to get and tomorrow will be the big day for me as official I can announce myself as CA. Walau lambat tak apa, because I'm ready and feeling worth to apply. 

Next target is CIA. InsyaAllah. In order to get that, I need to complete ACCA. Ohoo... in progress. InsyaAllah kali ini lebih berdedikasi berbanding tahun tahun sebelum. Mungkin a lot of money have been paid.

Have a good people. Gonna enjoy my night today with lot of food. Hahaha. Kelautlaaahhhhh dietku. Haven't start extensive diet. InsyaAllah gonna try something after raya. As my boss pun dah set KPI for my weight hahahaha... ehh not really KPI laa... he want me to improve my weight. Can I put that way? I will boss. I will. 

to those still single... no worries life is not about to have partner all the times but it is about to live without trouble.. erkk.. did I say when you have partner you are in trouble? errrkkkk.. tak.. tak ... tak.. hahahaha.. some people may not understand the word of "independence" well... I have lovely people around that my life colorful and grateful. Alhamdulillah. 

D_Y_H
3 series is not bad at all, isn't? Tua baaaaaaaaaaiiii...

Monday, July 21, 2014

NekTun: Berhentilah berharap - Mimpi

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera, 

Setiap pada kita pasti ada target dalam kehidupan. Adakalanya bila ia terlalu lama, harapan cuma bagai dedaun kering yang hilang arahnya. Akhirnya, reput di mamah masa. 

Ibarat itu harapan yang sia-sia. 
Jangan pandai menabur janji tapi dusta semata. 
Tahu apa penghujungnya? 
Janji kosong yang menipu dan tertipu. 


Put your shoes into her life. 
You feel it. 

Ketawa dengan palsunya. 
Kerana dia tidak mahu orang lain melihat kesedihan dirinya. 

Never say no.
Because she know how "NO" hurt her. 


Cuma ini mahunya. 
Tak ada lagi harapan palsu untuk hidup. 

Harapan dari semua sekeliling yang menipu. 
End up she feel like a loser. 

Sesetengah orang tidak sedar, kata-katanya bagai belati yang menghancur lumat hati yang lain. 
Think before you speak. 

Penat berharap yang indah-indah. Bila semuanya cuma ulang-ulang kesilapan jua miliknya. 
Bukan kisah cinta, tapi kisah sebuah kehidupan. 
Kehidupan untuk menjadi lebih baik dari semalam. 
Belajar dari kisah semalam yang membuatkan dirinya lebih terlalu berhati-hati. 
Lebih vocal. Lebih pentingkan diri. Lebih rational. Lebih dewasa. Lebih sendiri. 

Ahhhhhhh... hidup tak seindah rupa

Min!! Wake up! What you do here? Go back and sleep. 
Dalam mamai Yasmin bangun, aku di bangku perpustakaan. Lamanya aku tidur. 2 jam. Sia-sia masa belajar. Asyik-asyik mimpi. Sedih cuma mimpi itu. Yasmin. Kenapa kehidupan "dia" sedih dan muram? Siapa dia? 
Wajahnya sering sedih, latar ceritanya sering murah. Harinya selalu mendung. 

Yasmin. Pening. Argh! Persetan. Peperiksaan akhir hampir tiba. Terlalu banyak yang perlu di ulang kaji. Tapi mimpi itu sering menerjah tidurnya. 

Min you are back?
Yes NekTun. 

Nota:-

Yasmin anak melayu. 
Belajar di Kota Belanda. 
Lahir dari keluarga yang berpecah. 
Emak di selatan. 
Ayah di Timur Tengah. 
Di besarkan oleh seorang nenek saudara. 
Nenek Saudara? Kenapa bukan neneknya? 
Neneknya melarang keras perkawinan kedua orang tua nya. Sampai berantak hubungan dua adam dan hawa. 
Yasmin? Emak dan Ayah tidak perdulikan nya kerana, Yasmin kenangan hampa mereka. 
Yasmin mangsa? Yasmin tak pernah kisah akan itu semua. Nenek Tun menjaganya bagai seorang anak. 
Nenek Tun tak punya anak. 
Apabila Nenek Puan membuangnya, Nenek Tun lah yang mengutipnya dan di pelihara dengan sebaiknya. 

Paranoid

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Tahukah kalian yang Paranoid juga adalah satu penyakit?

"Individuals with this disorder grow up having excessive distrust and suspiciousness"

Apa punca Dayah menulis tentang ini ya?
I'm quite sure some of us may have this problem. Did you realize it?

Ini semua berpunca dari kisah silam yang melampau yang membuat seseorang itu paranoid ke atas sesuatu perkara.

Example; takut nak melintas jalan sampai mengiggil, punca? Pernah di langgar ketika melintas jalan.

Macam mana nak atasi?
Positive. Don't think of your past. Think future dan berhati-hati ketika melintas jalan raya.

Itu kalau melintas jalan raya. Tapi kalau paranoid dengan individu? Berfikir yang bukan-bukan yang belum pasti betul atau tidak?

Sering tak berlaku? Bila tahap kepercayaan kita terhadap individual lain kosong, kita tend untuk berfikir di luar jangkaan. Kenapa? Kerana kita ada perasaan Paranoid. Sesuatu yang buruk membuatkan kalian bertindak sedemikian rupa. Kena kontrol sebelum tindakan kalian mengsia-siakan.

Look at positive side of the issue. Bersangka baik.

Sekadar bercakap tapi ia sukar untuk di laksankan kan? Usahalah dan doalah. Moga Allah permudahkan kehidupan kalian.


D_Y_H
Teruskan berdoa buat kejayaan Briged Al Qassam di Palestin and #justice4MH17 and #pray4MH370. Teruskan berdoa demi Palestin dan Masjid Al Aqsa.

Sunday, July 20, 2014

Student again

Salam.
Hello guys..  quites sometimes I have been silent from writing anything here. Dah nak habis puasa kan . Week after week, I have been busy with work work and work.
And for past a month I have started with student life. Alhamdulillah so far, i'm used to it . Azam saya nak pass 2 papers ni. Start learning the exam technique yang most important.
3 papers lagi... kalau saya dapat lakukan this sitting then... cuma tinggal satu lagi. Dan...... my intention nak dapat international  recognisation will come true. InsyaAllah.
Paling tak sabar.... this year insyaAllah CA (M) .. soon in few days.. official. 
Next year will see. ACCA papers to be pass and ethics requirement tak fill up habis lagi. ..... and then to get CIA... walaweiii... jauh lagi journey. After almost 7 years being working... audit is not bad choices at all. Hahahahaha ... okay ada yang nak sepak saya tak? .. hehehe... hidup tak seindah khabar buat audit ni. But IT INTRESTING! Lot knowledge.
Ok.. chowww.. class start.