Sharing Ovarian Cyst: Kerap sakit, terpaksa tangguh perkahwinan

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Baru sahaja Dayah terima mesej baru dari Marina, Ipoh. Di entri "Ovarian Cyst"


Anonymous said...
salam dayah...sy marina..sy brumur 24.bulan 4 thun 2014.dr sahkn yg sy ade endomtrosis cyst..cyst mase ru 2 cm.time tu dr bg pil prncg wlpon lum kawen.bln 7 sy sllu mtah2,krap skit prut dan pgg.g scan dr ckp cyst dh 3 cm..dr stopkn pil tu then bg thn skit.bln 9 ni g scan lg dh 5 cm blah knan dan blah kiri 3 cm.dr srh opret..skang tgh tggu nk jmpa dr d hsptl ipoh.....sy tkut sgt..sbb sy dh nk kawen bln 10..sbb sllu skit,trpkse tgguhkn prkhwinan...nsb bek tnang sy phm sgt..
........

Alahai siannya kerana selalu sakit tanggung majlis.

Alhamdulillah awak ada tunang yang memahami. Bukan mudah nak cari yang memahami. Moga Allah permudahkan hubungan kalian berdua. 

Herm.. Marina tak cuba perubatan alternative? Dayah takat hari ini, tak pernah lagi rasa sakit-sakit yang melampau. Sakit macam di gigit semut pun jauh sekali. Cuma size cyst yang muncul semula tu besar jugalah, tahap perlu di bedah dan di buang. Tapi bukan size critical. Saya tangguh dulu. 

Selagi boleh cari alternative cubalah Marina. Saya kurang arif dengan jenis cyst yang Marina hadapi. Mungkin juga sebab size itu yang menyebabkan Doktor tangguh dan tangguh your operation. Kalau saya boleh repeat masa lalu, I rather not undergo operation session. 

Selepas di operasi, saya rasa system body saya berbeza. Ketahanan saya makin berkurang. Tidak seperti dahulu. Weaker. Itu yang saya rasalah. Saya tak pasti bagaimana sahabat lain rasa. Perut saya di belah macam orang nak bersalin tu. Tok Wan saya pesan, bila dah kena bedah ini beribu-ribu urat kita putus. Rehat yang cukup sangat perlu untuk pulihkan semula urat-urat yang terganggu. Tapi saya ini degil. Hari kedua keluar hospital dah selamat lowyat tu saya redah, walau berjalan macam orang pantang. Aduh ingat semula rasa, kenapalah buat macam tu. Tapi saya recover dengan sangat cepat, saya yakin sebab kecerdasan saya sepanjang tempoh "berpantang". 

I can feel you Marina. Harapnya awak boleh dapatkan rawatan alternative untuk mengurangkan size cyst ini. Makin dia besar makin bahaya. Mungkin Marina boleh amalkan makan peria katak. 


Terbaru Dayah baca tentang khasiat Madu Lebah dan Serbuk Kayu Manis. Why not amalkan ini. Bancuh dalam air panas dan amalkan 2 kali sehari. Sukatan dia ikut individu. Banyak sangat penulisan tentang khasiat madu lebah dan serbuk kayu manis ini, apalagi kawan-kawan .... mari kita mengkaji. Kita ikhtiar dan berdoa moga Allah kurangkan rasa sakit ini. Ini antara kebaikan mengamalkannya:

                                      

Next Friday will be the first check up, after I have been ignoring check up for past 8 months. Hoho, tak tahulah saya berapa dah size cyst dekat dalam ni. Risau jugalah. Tapi tak sempat nak fikir sangat. Harap-harap nothing much to worry. 

D_Y_H
Today, i'm feel so full. Alhamdulillah. Moment pipi merah, harap tak siapa perasan. Sejam dua juga moment pipi merah berlaku, alahai. 

2 comments:

maz asraf said...

As salam sis. Sorry to hear about your cyst. Memang kalau dah dibuang sebelah begini rasanya. Saya dulu pun diagnos cyst tp Alhamdullilah beberapa bulan ia kuar melalui period. Tp sakit yang amat.
Why not try alternative? sebab ada yang dah juga amalkan Alfafa dan GLA Complex Shaklee dan Alhamdullilah cyst mengecut.
Jom ikuti blog saya healthyglowing13.blogspot.com. U take care. Get rest!
Maz

Dayah said...

Salam Maz,

Thanks for dropping by. InsyaAllah selagi ada alternative way saya akan cuba.