Slider

Tuesday, October 15, 2013

Share: Trees Personality

Salam,

A quick one.
Got it from FB.

I choose those by not looking on the trees but the number. Hahaha and know what? Yah it is myself. How about u? Choose which tress are you.


Macam mana? Pilih dah yang mana satu pilihan hati? Hehehe.. some people may need certain time to belek satu2. Tengok garis-garislah or choose yang mana cantik? Or tgk bentuk pokok? Choose one for yourself. Here are the meaning:-

1. You are a generous and moral (not to confuse with moralizing) person. You always work on self-improvement. You are very ambitious and have very high standards. People might think that communicating with you is difficult, but for you, it isn't easy to be who you are. You work very hard but you are not in the least selfish. You work because you want to improve the world. You have a great capacity to love people until they hurt you. But even after they do. . . you keep loving. Very few people can appreciate everything you do as well as you deserve. 

2. You are a fun, honest person. You are very responsible and like taking care of others. You believe in putting in an honest day's work and accept many work-related responsibilities. You have a very good personality and people come to trust you easily. You are bright, witty and fast-thinking. You always have an interesting story to tell. 

3.You are a smart and thoughtful person. You are a great thinker. Your thoughts and ideas are the most important. You like to think about your theories and views alone. You are an introvert. You get along with those who likes to think and learn. You spend a lot of time, thinking about morality. You are trying to do what is right, even if the majority of society does not agree with you. 

4. You are perceptive and philosophical person. You are a unique, one soul of your kind. Next to you there's no one even slightly similar to you. You are intuitive and a bit quirky. You are often misunderstood, and it hurts you. You need personal space. Your creativity needs to be developed, it requires respect of others. You are a person who clearly sees the light and dark sides of life. You are very emotional. 

5. You are self-assured and in charge. You are very independent. Your guiding principle in life is 'I'll do it my way.'. You are very self-reliant and know how to stay strong for yourself and the people you Love. You know exactly what you want and are not afraid of pursuing your dreams. The only thing you demand from people is honesty. You are strong enough to accept the truth. 

6. You are kind and sensitive. People relate to you very well. You have many friends and you love helping them. You have this warm and bright aura that makes people feel good when they are around you. Every day, you think about what you can do to improve yourself. You want to be interesting, insightful and unique. More than anybody else in the world, you need to love. You are even ready to love those who don't love you back. 

7. You are happy and unflappable. You are a very sensitive and understanding person. You are a great listener who know how to be non-judgmental. You believe that everybody has their own journey in life. You are open to new people and events. You are highly resistant to stress and rarely worry. Normally, you are very relaxed. You always manage to have a good time and never lose your way. 

8. You are charming and energetic. You are a fun person who knows how to make people laugh. You live in a state of harmony with the universe. You are spontaneous and enthusiastic. You never say no to an adventure. Often, you end up surprising and even shocking people. But that's just how you are. . . You always remain true to yourself. You have many interests and if something proves of interest to you, you will not rest until you acquire a profound knowledge of this area. 

9. You are optimistic and lucky. You believe that life is a gift and you try to achieve as much as possible and put this gift to the best use possible. You are very proud of your achievements. You are ready to stick by the people you care about through thick and thin. You have a very healthy approach to life. The glass is (at least) half full for you. You use any opportunity to forgive, learn, and grow because you believe that life is too short to do otherwise.

Aha.. mengena dengan diri sendiri tak? Apa pun, it just a trees. Kita yang membentuk diri kita. Kita boleh jadi apa yang kita mahu. All people deserve to be as what they want dengan Izin Allah. Kita milik Allah. HE knows the best for you. 

D_Y_H
Salam Aidiladha, all blog reader. 

Sunday, October 13, 2013

Lawak di pagi hari.... jenuh laaa : Iron punya pasal

Salam,

Pagi-pagi lagi Dayah dah wake up..
Call receptionist as usual mintalah Iron.



Dia boleh la talk english. Phew lega.
Mula-mula dia kata I don't understand. Okay.
So saya kata can you ask your housekeeping to come.
10 minit muncul si housekeeping ni.
Taw dia bawa apa?
Toiletries..... lol... minta pun tak oooo..
Tanya la dia ada tak Iron.. siap buat aksi-aksi gosok baju bagai...
Alih-alih dia geleng kepala........................................... haaa? Jatuh rahang. Hotel tak ada iron? Tipu ni.. Saya pun dok balik atas katil. Fikir macam mana nak bagi dia faham yer. Cakap tak faham, Buat aksi gosok baju tak faham. Eda wake up, dia kata Kak Dayah cuba google translate. MasyaAllah, kenapa saya tak terfikir. hahahaha. aigoooo.. saya Jumpa perkataan ni "ủi" .. call laaa minta .. datang lagi housekeeping ni.. kali ni mujur tak bawa apa. Cakaplah nak "ủi" ah sudah salah la Google ni. Alamak... Eda rescue lagi... dia pun google2... jumpaalahhhh "bàn là" ohhhh... fahamlah dia.. phewwwww... dari pukul 4 pagi sampai 6 pagi baru dia faham... ehh kita yang tak faham bahasa dia.. heheheehe.. moral of the story.. please la Dayah learn the basic word. NOTED. aigooooo... manalah Iron ni.. Risau juga sat lagi dia p bawa besi-besi bawa mai.. hahahaha.. nayalah....

Ok babai... Dah lambat nak siap.. Have a great weekend all.

Friday, October 11, 2013

Escape before raya haji

Salam, 

Hello blog reader 😉 .. Hope everyone is doing good. I'm on my way to Hanoi. For first time. What I'm aspecting? Beautiful scenery .. InsyaAllah. But going to Vietnam is not first time for me. Roughly I'm know what to aspect. Hard to find Halal food for sure. 

So puasa? Hahhaha tak la kan. We eat what we can. Street food? Oh yaa.. Can also. But must be very carefulkan. But I don't mind to try. 

This time .. Flying with MAS. 


And with office colleagues 


Editing picture in flight.. Hehehehe one. Of the activity .... Then watch this movie .. P.st..I Love You. We only realize the important of the person that we love after he's gone. 


And this is Siew Teng.. Cantik kan. P.st..Gonna have my another movie.. So inflight just movie? Nope I will do some reading as well. I hope can finish 2 books sepanjang this trip. InsyaAllah. 

D_Y_H
Wanna buy some silk... Hopefully 

Monday, October 7, 2013

Sharing: MERAWAT HATI YANG SAKIT by Dato' Dr. Haji Mohd Fadzilah Kamsah

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera, 

Apa khabar blog reader sekalian?
Harapnya kalian sihat sejahtera, 

Hari ini saya ada follow up dengan Dr. Ras. Dup dap dup dap. Harapnya everything going smoothly. So, apa yang saya nak share dengan blog reader sekalian? 

Ini saya ambil dari FB Dr. Fadzilah. Sharing yang bermanafaat untuk kita semua, moga kita semua dapat jaga hati kita. Hati kita satu sahaja dan punya pelbagai rasa. Macam-macam resipi kita selalu olah dengan hati kita. Tahukah kita setiap menu itu meninggalkan kesan padanya? Jadi marilah kita sama-sama menjaga hati kita. Apa caranya? Jom kita baca apa nasihat pakar motivasi, 

1. Jaga solat 5 waktu & banyakkan solat2 sunat.

2. Lakukan solat taubat setiap hari & istighfar minimum 70 X sehari.

3. Baca Quran & hayati makna setiap hari.

4. Bersangka baik & maafkan semua org sebelum tidur.

5. Menangis & insaf akan dosa2 yg lalu.

6. Berbuat baik kpd ibubapa & mohon doa drp ibubapa.

7. Berpuasa sekerap mungkin.

8. Berdamping dgn org2 soleh & alim ulama'.

9. Jauhi org2 yg sakit hati atau busuk hati agar terhindar aura -ve.

10. Doa sungguh2 utk murnikan hati, terutama semasa Qiamullail.

11. Ziarah org miskin, anak yatim, rumah org tua atau rumah ahli keluarga.

12. Masuk majlis ilmu di masjid/ surau atau kelas agama.

13. Zikrullah & banyakkan berselawat atas Nabi SAW.

14. Sedekah kepada golongan yg miskin.

15. Sentiasa ingat ttg kematian-- mana tahu kita mati hari ini!.

16. Pastikan kita makan benda yg benar2 halal & baik.

17. Lakukan usha dakwah setakat kemampuan.

Mudahkan. Moga kita sentiasa redha dan bersangka baik dengan Allah dan redha dengan ujian yang di berikan. 

D_Y_H
Perbersihan hati tidak berlaku dalam seminit atau sehari tapi continuously sepanjang hayat. 

Friday, October 4, 2013

Ovarian Cyst: Operation membuang cyst 16 cm berjaya

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera, 

Lately banyak komen yang di tinggalkan berkaitan cyst yang Dayah received. Masuk blog memang hari through phone. Hehehe. Tapi komennya tak di dapat di baca. Ini barulah boleh moderate komen and read one by one. Andai ada komen yang belum saya replied maafkan saya yer. Terlepas pandang. Masa untuk bersosial di laman blog amat kurang. Walau macam mana pun Dayah akan cuba cari masa untuk ke sini dan membaca komen kalian. Terima kasih tak terhingga kepada all blog readers. Makin hari makin bertambah reader ke mari. Thanks. Moga apa yang saya kongsikan dapat di manafaatkan semua. Andai ada kesilapan dalam penulisan dan perkongsian saya maklumkan saya, dan saya mohon maaf ya. 

Hari ini saya mahu berkongsi cerita gembira seorang sahabat blogger yang telah berjaya menjalani pembedahan cyst. Alhamdulillah. Saya turut gembira apabila akhirnya, she did it dan doktor berjaya untuk tak membuang ovari beliau. Allahuakbar. Allah maha kaya. Kalau ikutkan size cyst memang besar sangat. Kalau saya di tempat Misya saya akan turut tertekan. Nak lagi Misya belum berkahwin. Faham perasaan Misya kerna saya punya cerita yang sama. Hari ini saya dapat berita dari Misya, saya turut rasa gembira. Sebelum ini saya pernah share cerita Misya di "Ovarian Cyst: Cyst Sebesar 12cm dan saya sangat takut". Ini komen terbaru dari Misya, 

Cinta Misy said...
Maaf lama tak tgok bloq dayah nie.. thanks dayah..cik cip puding n all..
alhamdullillah misya dah selamat jalani pembedahan pada 16hb Nov 2012. Major Operation..mcm org nak bersalin tue...huhuhu..
15hb doc pakar Hosp Besar Melaka bg tahu misya yang ovari mmg akan di buang sebelah..sedih sgt2..tp masih terus berdoa..semua doc yg dtg dr yg pangkat biasa sampai ketua pakar pun ckp benda yang sama...
misya pasrah dah masa tue.. 16hb misya bgun subuh2 solat n masih minta allah bg keajiban pd diri misya makbulkan doa misya.. "Ya Allah seandainya ada ehsan drmu Jangan amik ovariku...semoga dlm bilik operation doc ubah fikiran tidak buang ovariku" doa misya hari2 n hari terakhir sebelum bedah..pkul 8mlm misya masuk bilik bedah..pkul 12lbh keluar...Khamis doc dtg buat rawatan n bagitahu tentang pembedahan tersebut..Doc tanya tahu tak apa yg doc keluarkan masa bedah tue..misya ckp tahu..cyst n overi..tap misya Sangat Bersyukur..sgt terkejut bila doc bgtahu Ovari tidak di keluarkan hanya cyst yg sebesar 16cm dikeluarkan.. Ya Allah misya sgt bersyukur...Allah selalu dengar doa misya...n doa dr semua org..

to ma dear DAYAH..Allah bg keajiban tue pd misya dayah....u r rite ma dear..ALLAH SWT bless you always.. n all... ^_^
Alhamdulillah. Miracle kan. Allah is the greatest. Kalau kita rasa kita tak ada sesiapa nak mengadu, sebenarnya kita ada DIA. DIA yang selayaknya kita patuh dan taat. DIA selalu mendengar, cuma kita yang selalu lupakan DIA. Doakan saya juga, saya ada check up susulan lagi. 4 months ago, doctor dah detect another cyst on my right ovary. Saat saya tahu saya down. Tapi saya positif dan terus positif. This coming Monday I'm gonna have check up with Dr. Ras. Nak see the size. Hopefully it is not getting bigger or too big sampai saya kena go through another operation. Saya berharap tidak. Doakan saya sahabat sekalian. Kegusaran dalam hati tetap ada. Kalau bersendiri, acap kali saya di datangi soalan pelbagai. Tapi saya sering ingat diri, apa yang kita ada semua pinjaman. Nothing is belong to us. Doa senjata mukmin dan be brave and positif. Secara tak langsung, kita dapat beri impact positif dalam diri. 

Buat sahabat wanita yang lain, jaga diri dan kesihatan dan peliharalah diri kita. Setiap yang berlaku punya sebab. Bersangka dengan baik dengan ujian Allah. InsyaAllah kita akan tenang dengan ujianNya. 


D_Y_H
Bersangka baiklah sentiasa, supaya jiwa kita sentiasa tenang. Kalau kita marah itu tandanya, Syaitan telah berjaya menjalankan kerjaya menghasut kita.