Accountant 2nd Highest PAID in Malaysia??!!??

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera & Good Day, 

PAID? It is SALARY. 
Where I got this news from? Read it on twitter (through ACCA) which is come from SalaryExplorer.com. Wahh nampak terus nak baca. Knew it from day one when I fall for this industry that one of favorite work and tidies. Boring work pun yer. Hahahaha. It is all about numbers. But but but nowadays, Accountant not only looking into number. But basic accounting SHOULD know la. Debit credit semua tu kena on your finger, tapikan bila dah lama-lama tak buat entry memang semua tu ke laut. Haissh. Apa Accountant buat? Aha, banyak skopnya. Nanti cerita lain. 

Back to the title. Apa yang top 10 reported? Here we go:-

1) Pilot - RM35,000 (travelling around the world)
2) Senior Accountant - RM30,000
3) Material Engineer - RM28,000
4) Government Affair Director - RM27,000
5) Team Leader in Oil & Gas, energy or mining industry - RM26,500
6) Recruiting Manager - RM25,500
7) Regional Manager in Banking - RM25,000
8) Chief Operating Officer - RM24,722
9) Regional Director - RM24,583
10) Geo-technical Engineer - RM22,833

Out of curiosity, why the last 3 salary the amount is not bulat-bulat? (hahaha typical auditor! ada sahaja yang tanyakan). I took it the above information from HERE

So adik-adik sekalian, yang sedang blurred tentang kerjaya di masa hadapan please la dream for the above 10 work! Tapiiiiiiiiiii.. bukan masuk-masuk keje terus dapat that much PAID! NOOOOOOOO. Itu persepsi yang tak patut ada pada minta kalian. You should start from sikit dulu. By knowledge and skills then you will get PAID yang seumpama itu. 

Saya? Way Way Far from No. 2 PAID. Jauhhhhh sangat lagi. Even if I were to work in Euro or UK pun tak achieve that figure lagi la. Owhh, tiba-tiba rasa bestnya working outside of country kan. Tapi sebenarnya, currency exchange tu yang nampak gaji kita mahal. Living cost sana. Superb mahal! 

Tapikan, sebenarnya memang besar PAID up sana and the working environment pun lain. Law pun lain Cik Dayah oi! Hehehe. Yer tak yer kan. 

D_Y_H
Tang duit semua buka mata kan. Manusia. Manusia. Manusia. Berpada-pada dengan duit, sebab duit buat manusia buta mata hati. Jangan jadi hamba duit. Bila kita ada lebih beringatlah pada yang serba kekurangan. Buat yang beragama Islam, jangan lupa zakat pendapatan kalian 2.5% dari pendapatan. 

0 comments: