Sharing: Macam mana nak ambil ACCA?

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera & Good day, 

Dayah just received an email from blog reader (I think so.. hehehe). He's graduated from UiTM (Dip in Accountancy). In consideration of taking ACCA or Degree? 

Herm, ramai yang dilemma. Bukan dia sorang je, ramai lagi kadang-kadang tak tahu nak ambil yang mana ni? ACCA is a professional degree, where you will be given 10 years to complete 14 papers (kalau tak ada exemption la.....) and most of the student would be able to complete within 2-3 years (dari pembacaan saya di ACCA website). There's a survey carried out sometimes ago. 

While doing degree, you may need 3-4 years to complete and the advantage doing degree (for those university certified by ACCA) you may get exemption up to 9 papers... so tinggal lagi 5 papers je nak ambil. Macam Dayah, lepas degree baru buat ACCA. Kalau tak nak buat pun boleh sebab degree dah ada and I can get MIA qualification for CA tapi sebab saya ini bercita-cita tinggi (tak adalah tinggi.. but peluang dah ada why not.. kan) nak dapatkan international qualification so take decision to do ACCA. Kalau saya cuma ada CA from MIA, saya cuma boleh practice di Malaysia. Tapi kalau saya, ada ACCA itu satu kelebihan kerana ACCA is world wide recognize. Syarat ACCA and MIA sama untuk jadi CA. Complete 3 years working experience then apply CA. Cuma beza dgn ACCA ada 14 papers to be completed and I believe most of ACCOUNTANCY BODY requires 3 years working experience for membership. 

Well, the decision is in your hand. Nak buat degree ke nak terus ambil ACCA. Kalau dah bekerja, rasanya terus buat ACCA lebih baik. Industry nowadays looking for ACCA graduates. Kalau ada degree + ACCA is an advantage. Buat yang sedang bertungkus lumus menghabiskan ACCA paper(s) ... GAMBATE! Saya pun masih lagi ada 3 papers. Rasa macam jauh lagi perjalanan saya. Tapi insyaAllah, saya akan berusaha cepat-cepat habiskan. 

Work + study = you need balance LIFE 

Macam mana nak ambil ACCA?

1) Go to ACCA website (click here) and find out button "APPLY NOW". There's a lot of useful information you may find out. 
2) If you are in Malaysia, you may visit ACCA office, located:
Address: 27th Floor, Sunway Tower              86 Jalan Ampang              50450 Kuala Lumpur

Tel: 1-800-88-5051 (toll-free number for calling within Malaysia)
Tel: +6 (0)3 2027 4756 (for calling from outside Malaysia – long distance charges would apply)
Fax: +6 (0)3 2713 5052
Opening hours:
Monday to Friday
9:00am - 12:30pm / 1:30pm - 5:00pm
(Closed during lunch hour from 12:30pm - 1:30pm)
Visit ACCA officer to know more and better. 

As for me why I choose ACCA, sebab saya nak jadi CA (world recognize) insyaAllah. ACCA provide lot of update almost every week. All the best to all yang decided to do ACCA. Study, excerise and read a lot that the tips for success. InsyaAllah. 

D_Y_H
Tak apa lambat, yang penting achievement. 

8 comments:

Anonymous said...

Hi ms dayah. So far macam mana progress acca ms dayah? Okay tak?

Saya baru nak mula ambik. Tapi tgk semua org ckp susah. Takut pulakk

Dayah said...

Hello Ms/Mr Anon,

So far Alhamdulillah. As for me now kena plan my time to take exam.

Probably need more time to study. Time really gold. So when you do ACCA, you really need to plan your time. Untuk ada masa dengan diri sendiri supaya tak penat untuk belajar.

Nadhia Nawi said...

hye ms dayah,
sy nk taw psl acca.
die ade x kls... ujung minggu ke..
sbb.... sy bekerja....

siti fazura said...

assalamualaikum akak saye nak tanye kalau nak apply acca kat uitm macam mana yeh ?

Anonymous said...

hi nak tanya.. kalau student finance nak ambik acca ni boleh ke? then berapa lama masa yang diambil untuk acca ni? ada kelas tak?

Faiz Adlan said...

kalau lepas degree in accounting , boleh ambik acca terus tak ? ke kene keje dulu then baru ambik acca ?

NON LORENZA said...

Salam sya ada dip in accountancy tpi result sya xckop power so so ja..n sya mmg brcita2 n Sgt brmnat nk ambk ACCA boley x bg pendapt sis..

Anonymous said...

assalam, nak tanya IPT kat Malaysia yg mane ade menawarkan ACCA selain dari kolej?TQ.