Alhamdulillah, it's another Monday

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera & Good Day,

Positive as always people! 

Apa khabar semua reader?
Setiap hari saya menerima pengunjung blog yang mencari info berkaitan Cyst. Moga dapat informasi yang bermanafaat dan membantu. InsyaAllah dari semasa ke semasa saya akan berkongsi cerita sahabat-sahabat yang lain juga. Diet saya untuk mengelak pembesaran cyst masih sama. NO RED MEAT.

How's your Monday people? Hopefully everything is going fine. InsyaAllah. Kita sama-sama doa. Moga minggu ini lebih baik dari minggu-minggu lalu. It was good start Monday for me, Alhamdulillah just feel not very good in term of health. Mungkin juga terlalu penat. I think so. Raya nantilah kita rehat cukup-cukup, mudah-mudahan. Rasa macam terkejar-kejar sepanjang Ramadhan ini. Walau berkejar tapi berbaloi. Penat pun kita campak ke tepi dahulu. Dah beberapa  hari jugalah saya drive and sleep. Hahahaha. Okay ini terlampau bahaya. Berapa kali dah kena tegur.

I'm happy today, because I can drive back my blackie. Wooohoooooo. Syok! Best! 2 weeks without blackie memang horrible sangat. Pergi kerja dan balik kerja yang mencabar. Why? Sebab kena menyusahkan angah. Driver her car. Send and pick her up in the Office. From home to Kajang then to Cheras and way back, Cheras to Kajang then home then to Putrajaya. From Kajang to Cheras memang sakit sikitlah. Almost every day ada sahaja kejadian, jammed lah, excident lah, haiwan besar mati di atas jalan (scarry part ni, ingat dekat KK sahaja anjing mati atas jalan. Rupanya sini pun ada. Scary sebab dia kan besar, lepas tu kena langgar terburai isi perut atas jalan. Ohhhhhh sangat.......... tak boleh nak cakap) and even selalu sampai lambat (worse 40 minit) ish ish ish.

Panjang pula bebelan saya hari ini kan. Hehehe. Lama rasanya tak menulis panjang-panjang. This week end, agak mendebarkan. 2nd August will coming shortly. Berdebar dalam masa yang sama redah dan harus redha. Gagal kita ambil semula. Kalau lulus, syukur sangat ya Allah. I have made my own prediction, cuma wasn't sure betul ke tidak. Well, kita bukan ahli nujum. Cuma boleh mengagak sahaja. Tak sabar nak habiskan. Sumpah tak sabar, nak nak lagi bila semua Job sekarang requires CA. Allah, kenalah saya cepat-cepat. Nak obtain CIA!! This is the level of professional yang saya nak sangat. InsyaAllah dan sahabat semua doakan saya yer. In order to get the CIA, I MUST FINISHED my ACCA exam. Untuk obtain CA, anytime I can do. Cuma Dayah sahaja yang tak terlakukan. Kenapa ek? Hehehe. Tak berkeinginan lagi. Sebab? Nanti kena fikir CPE. Hahahaha. Alasan ntah apa-apakan. Well, insyAllah saya dah nampak buruknya tak apply CA sekarang. So I will do. Dah kena perli pun. Baiklah, awak saya applylah. Kalau dah ada mesti rasa lebih yakinkan.

Dan kita telah berada di penghujung Ramadhan, maka pergunakanlah peluang ini sebaiknya. Siapa tahu ini Ramadhan terakhir kita? Allah tahu segalaNya. Kita harus sentiasa dalam keadaan bersedia dengan kematian. Bila-bila ia bakal menjemput kita tanpa notice (mungkin). Bersiap sediakah kita? Ingatan ini buat diri saya terutamanya. Berapa banyak hutang kita dengan Allah? Sudah kita kira? Hutang kita sesama manusia? Sudah kita hitung? MasyaAllah, takutkan. Tapi kita memang tidak akan lari dari janji Allah yang satu ini. Masa yang ada jangan sia-siakan dan jangan bersedih. Redhalah dengan Qada & Qadar illahi, kerana kehidupan ini Allah telah susun sebaiknya buat kita sejak di loh mahfuz lagi. Terus perbaiki diri Sahabat. Jangan banyak mengeluh. Usaha, usaha, dan usaha. GAMBATE!


Benar sangat quoted di atas. Hatta pegangan apa pun kalian. Agama itu tidak pernah sekali pun mengecewakan. Tapi manusia itu sendiri yang sering Khilaf. Banyak pentingkan diri.

D_Y_H
Muhasabahlah diri sentiasa. Jangan pernah kecewa dengan kehidupan, laluinya dengan ketabahan dan kesabaran. Kalau hari ini kita rasa ribut, esok pasti manis. Yakinlah dengan aturan Allah. HE knows better for you. 

0 comments: