Slider

Monday, July 29, 2013

Alhamdulillah, it's another Monday

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera & Good Day,

Positive as always people! 

Apa khabar semua reader?
Setiap hari saya menerima pengunjung blog yang mencari info berkaitan Cyst. Moga dapat informasi yang bermanafaat dan membantu. InsyaAllah dari semasa ke semasa saya akan berkongsi cerita sahabat-sahabat yang lain juga. Diet saya untuk mengelak pembesaran cyst masih sama. NO RED MEAT.

How's your Monday people? Hopefully everything is going fine. InsyaAllah. Kita sama-sama doa. Moga minggu ini lebih baik dari minggu-minggu lalu. It was good start Monday for me, Alhamdulillah just feel not very good in term of health. Mungkin juga terlalu penat. I think so. Raya nantilah kita rehat cukup-cukup, mudah-mudahan. Rasa macam terkejar-kejar sepanjang Ramadhan ini. Walau berkejar tapi berbaloi. Penat pun kita campak ke tepi dahulu. Dah beberapa  hari jugalah saya drive and sleep. Hahahaha. Okay ini terlampau bahaya. Berapa kali dah kena tegur.

I'm happy today, because I can drive back my blackie. Wooohoooooo. Syok! Best! 2 weeks without blackie memang horrible sangat. Pergi kerja dan balik kerja yang mencabar. Why? Sebab kena menyusahkan angah. Driver her car. Send and pick her up in the Office. From home to Kajang then to Cheras and way back, Cheras to Kajang then home then to Putrajaya. From Kajang to Cheras memang sakit sikitlah. Almost every day ada sahaja kejadian, jammed lah, excident lah, haiwan besar mati di atas jalan (scarry part ni, ingat dekat KK sahaja anjing mati atas jalan. Rupanya sini pun ada. Scary sebab dia kan besar, lepas tu kena langgar terburai isi perut atas jalan. Ohhhhhh sangat.......... tak boleh nak cakap) and even selalu sampai lambat (worse 40 minit) ish ish ish.

Panjang pula bebelan saya hari ini kan. Hehehe. Lama rasanya tak menulis panjang-panjang. This week end, agak mendebarkan. 2nd August will coming shortly. Berdebar dalam masa yang sama redah dan harus redha. Gagal kita ambil semula. Kalau lulus, syukur sangat ya Allah. I have made my own prediction, cuma wasn't sure betul ke tidak. Well, kita bukan ahli nujum. Cuma boleh mengagak sahaja. Tak sabar nak habiskan. Sumpah tak sabar, nak nak lagi bila semua Job sekarang requires CA. Allah, kenalah saya cepat-cepat. Nak obtain CIA!! This is the level of professional yang saya nak sangat. InsyaAllah dan sahabat semua doakan saya yer. In order to get the CIA, I MUST FINISHED my ACCA exam. Untuk obtain CA, anytime I can do. Cuma Dayah sahaja yang tak terlakukan. Kenapa ek? Hehehe. Tak berkeinginan lagi. Sebab? Nanti kena fikir CPE. Hahahaha. Alasan ntah apa-apakan. Well, insyAllah saya dah nampak buruknya tak apply CA sekarang. So I will do. Dah kena perli pun. Baiklah, awak saya applylah. Kalau dah ada mesti rasa lebih yakinkan.

Dan kita telah berada di penghujung Ramadhan, maka pergunakanlah peluang ini sebaiknya. Siapa tahu ini Ramadhan terakhir kita? Allah tahu segalaNya. Kita harus sentiasa dalam keadaan bersedia dengan kematian. Bila-bila ia bakal menjemput kita tanpa notice (mungkin). Bersiap sediakah kita? Ingatan ini buat diri saya terutamanya. Berapa banyak hutang kita dengan Allah? Sudah kita kira? Hutang kita sesama manusia? Sudah kita hitung? MasyaAllah, takutkan. Tapi kita memang tidak akan lari dari janji Allah yang satu ini. Masa yang ada jangan sia-siakan dan jangan bersedih. Redhalah dengan Qada & Qadar illahi, kerana kehidupan ini Allah telah susun sebaiknya buat kita sejak di loh mahfuz lagi. Terus perbaiki diri Sahabat. Jangan banyak mengeluh. Usaha, usaha, dan usaha. GAMBATE!


Benar sangat quoted di atas. Hatta pegangan apa pun kalian. Agama itu tidak pernah sekali pun mengecewakan. Tapi manusia itu sendiri yang sering Khilaf. Banyak pentingkan diri.

D_Y_H
Muhasabahlah diri sentiasa. Jangan pernah kecewa dengan kehidupan, laluinya dengan ketabahan dan kesabaran. Kalau hari ini kita rasa ribut, esok pasti manis. Yakinlah dengan aturan Allah. HE knows better for you. 

Thursday, July 25, 2013

Manusia tersepit

Salam,

Another quick update. Pernah tak kalian berada di antara dua, berjanji dengan kedua-duanya. PROMISED. Sungguh ia sangat menyeksakan. Janji dengan dia demi kebaikan seorang lagi. Tersepit di antara dua manusia. Sumpah ia memeritkan. 

Sampai tahap kalian sendiri terpaksa memohon maaf dan berdosanya pada Illahi. Payah. Lebih payah apabila di tuduh macam-macam. Kalis tomohan jadinya. Tapi hati jadi nanar. Astagfirullahalazim. Tersepit. Lebih sakit dari jari yang tersepit pintu. Ouchhh sakitkan. 

D_Y_H
Tersepit!

Wednesday, July 24, 2013

Mommy and daddy please be careful while holding your kids

Salam, 

This is just a quick update, I found this sharing picture from Instagram. Which mommy and daddy please please be careful. 


D_Y_H
Sometimes I don't understand this feeling. 

It's another year

Assalammualaikum wbt & Salah Sejahtera & Good Day,

I know I have change.
But it is a good change, insyaAllah.


Moga hati ini terus memiliki cinta illahi, Amin. Cinta manusia tak kekal, tapi cinta yang SATU ini sampai ke sana kita bawa. Jadi menyintailah dan bercintalah seadanya. Kita tidak memiliki apa pun di muka bumi Allah ini, semuanya hanya pinjaman. Selagi Allah beri kita ruang bernafas, pergunakanlah sebaiknya. Jangan jadi manusia yang tidak tahu berterima kasih dan tamak.


Yap, inilah yang saya sering fikirkan hampir setiap hari. Menganggu fikiran. Tapi, kenapa perlu fikirkan yang bukan-bukan? Ini cuma akan menambahkan kesusutan dalam kepala sendiri. Manusia selagi boleh bercakap akan bercakap semahunya, tanpa fikir pun apa yang di tuturnya sudah melebih. Kalau kita sedar, lebih baik kita muhasabah diri semula. Kadang-kadang memang salah kita. Jadi perbaiki. Dari dulu saya memang seorang pemikir, hal yang kecil pun mahu di fikirkan. Sampai satu masa, ada seorang hamba Allah yang menegur, apa yang di fikirkan sangat duniawi. Listen, digest and walk again. InsyaAllah, saya cuba perbaiki kelemahan itu. Fikir tanpa solution adalah sia-sia.


Ini yang saya mahukan. Terus senyum dan memberi senyuman. Alhamdulillah semalam adalah hari di mana saya, 29 tahun dahulu saya di lahirkan ke dunia. Thanks Mama and Abah, without you I"M NOTHING.

For my beloved sisters, SORRY sebab tak buka pintu masa you guys nyanyi happy birthday. Because I'm about mamai2 that time. Dengar macam orang menyanyi tapi macam angin lalu. I when sleep early yesterday.

Thankful to Allah that finally you remember. I must remember that your brain is reliable only for 30 minutes ;p hahahaha. After that I have to remind you again. Makan banyak kismis sikit boleh? Kurangkan minuman bergula, saya syak banyak kandungan semut di dalamnya. You have become so blurred these days. So many things stuck in your mind, till you didn't know which one to prioritize. Actually you know, but the fear has STOP you.


A lot more to learn, well life is about learning. Hari-hari kita belajar. Ada pelajaran yang berguna dan ada pelajaran yang perlu kita jadikan sempadan dan tauladan.

D_Y_H
"Kadangkala ALLAH hilangkan sekejap matahari. Kemudian DIA datangkan pula guruh & kilat. Puas kita menangis, mencari di mana matahari? Rupanya ALLAH nak hadiahkan kita PELANGI..." InsyaAllah. 

Monday, July 22, 2013

Respect: Mamat Cina Puasa Sehari



Assalamualaikum wbt & Salam Sejahtera & Good Day, 

Dah tengok video from Brother Jo ni? Kalau belum bolehlah tengok, good to hear that he tried to puasa and he succeed. Good Good Good. Respect. I agree with you, as Malaysian we should understand each other. Tak salah nak cuba dan faham MALAYSIAN. Selagi tak melanggar kepercayaan (agama yang kita anuti). Respect each other, insyaAllah our life will be peaceful and wonderful. 

Perasaan Brother Jo, mesti sangat happy after one day fasting. I hope you can try puasa again and try to iftar (berbuka) with your muslim friend and believe me, it will be more wonderful. 

P/s: Kalau ada yang cuba-cuba nak ponteng puasa, just look at this video. Puasa tu WAJIB bagi seorang Islam if you couldn't make it, patut rasa malu dengan diri sendiri. 

D_Y_H
Simple thing sometimes make our day. 

Friday, July 19, 2013

Sharing: Macam mana nak ambil ACCA?

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera & Good day, 

Dayah just received an email from blog reader (I think so.. hehehe). He's graduated from UiTM (Dip in Accountancy). In consideration of taking ACCA or Degree? 

Herm, ramai yang dilemma. Bukan dia sorang je, ramai lagi kadang-kadang tak tahu nak ambil yang mana ni? ACCA is a professional degree, where you will be given 10 years to complete 14 papers (kalau tak ada exemption la.....) and most of the student would be able to complete within 2-3 years (dari pembacaan saya di ACCA website). There's a survey carried out sometimes ago. 

While doing degree, you may need 3-4 years to complete and the advantage doing degree (for those university certified by ACCA) you may get exemption up to 9 papers... so tinggal lagi 5 papers je nak ambil. Macam Dayah, lepas degree baru buat ACCA. Kalau tak nak buat pun boleh sebab degree dah ada and I can get MIA qualification for CA tapi sebab saya ini bercita-cita tinggi (tak adalah tinggi.. but peluang dah ada why not.. kan) nak dapatkan international qualification so take decision to do ACCA. Kalau saya cuma ada CA from MIA, saya cuma boleh practice di Malaysia. Tapi kalau saya, ada ACCA itu satu kelebihan kerana ACCA is world wide recognize. Syarat ACCA and MIA sama untuk jadi CA. Complete 3 years working experience then apply CA. Cuma beza dgn ACCA ada 14 papers to be completed and I believe most of ACCOUNTANCY BODY requires 3 years working experience for membership. 

Well, the decision is in your hand. Nak buat degree ke nak terus ambil ACCA. Kalau dah bekerja, rasanya terus buat ACCA lebih baik. Industry nowadays looking for ACCA graduates. Kalau ada degree + ACCA is an advantage. Buat yang sedang bertungkus lumus menghabiskan ACCA paper(s) ... GAMBATE! Saya pun masih lagi ada 3 papers. Rasa macam jauh lagi perjalanan saya. Tapi insyaAllah, saya akan berusaha cepat-cepat habiskan. 

Work + study = you need balance LIFE 

Macam mana nak ambil ACCA?

1) Go to ACCA website (click here) and find out button "APPLY NOW". There's a lot of useful information you may find out. 
2) If you are in Malaysia, you may visit ACCA office, located:
Address: 27th Floor, Sunway Tower              86 Jalan Ampang              50450 Kuala Lumpur

Tel: 1-800-88-5051 (toll-free number for calling within Malaysia)
Tel: +6 (0)3 2027 4756 (for calling from outside Malaysia – long distance charges would apply)
Fax: +6 (0)3 2713 5052
Opening hours:
Monday to Friday
9:00am - 12:30pm / 1:30pm - 5:00pm
(Closed during lunch hour from 12:30pm - 1:30pm)
Visit ACCA officer to know more and better. 

As for me why I choose ACCA, sebab saya nak jadi CA (world recognize) insyaAllah. ACCA provide lot of update almost every week. All the best to all yang decided to do ACCA. Study, excerise and read a lot that the tips for success. InsyaAllah. 

D_Y_H
Tak apa lambat, yang penting achievement. 

Saturday, July 13, 2013

I'm Sorry

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera & Good Day, 

I'm human being. 
Manusia akhir zaman yang sedaya upaya merubah diri menjadi muslimah yang baik. 

Saya juga buat salah, dan tidak salah kalau saya ucap I'm sorry itu berulang kali sekali pun. Kerana kita manusia yang khilaf sering alpa. Dah tahu salah buat lagi, dan repeat same thing. Kadang-kadang kita tak salah pun di katakan salah. Jadi apa salahnya memohon maaf. 

Menyakitkan hati orang pun dah kira salahkan. Walau terkadang di fikir logic akal, tiada salah pun kita. Tapi tidak jatuh sedikit pun martabat diri dengan memohon maaf. Dan pohon la maaf walau kesilapan itu kecil. 


D_Y_H
Dalam gusar ada ketawa yang di buat-buat. Itu menipu diri namanya, carilah penyelesaian supaya damai hati itu kembali lagi. 

Friday, July 12, 2013

Sharing: Children in the Masjid; Making Space for Our Future

Assalammualaikum wbt & Selamat Sejahtera & Good Day,

I'm just finished reading this good article. Please do read as well,



Imagine a Masjid where the Imam pauses during Salah and the entire congregation waits so a toddler can finish his game. Imagine a Masjid where an Imam leads Salah while he holds a child in his arms. Imagine a Masjid where the cry of a baby changes the Imam’s intention and shortens the prayer for the entire congregation.
This was the Masjid of the Prophet Muhammad, peace and blessings be upon him. These examples are mentioned in the following Hadith:
The Messenger of Allah came out to us for one of the two later prayers [Thuhr Asr], carrying Hasan or Hussein. The Prophet then came to the front and put him down, said Takbir for the prayer and commenced praying. During the prayer, he performed a very long prostration, so I raised my head and there was the child, on the back of the Messenger of Allah, who was in prostration. I then returned to my prostration. When the Messenger of Allah had offered the prayer, the people said: “O Messenger of Allah! In the middle of your prayer, you performed prostration and lengthened it so much that we thought either something had happened or that you were receiving revelation!” He said: “Neither was the case. Actually, my grandson made me his mount, and I did not want to hurry him until he had satisfied his wish" (Reported by Nasaa'i, Ibn Asaakir, and Haakim).
The Messenger of Allah would pray holding Umaamah bint Zaynab bint Rasoolillaah.   He would put her down when he prostrated, and then pick her up again when he stood up (Reported by Bukhari and Muslim)
The Prophet said: “When I stand for prayer, I intend to prolong it, but on hearing the cries of a child, I cut it short, as I dislike to trouble the child's mother" (Reported by Bukhari).
These scenarios illustrate how natural it was for babies, toddlers, and children to be part of the Prophet’s Masjid. They show us that the Prophet understood the nature of children and cared for their needs and comfort in the mosque.
Do we witness these scenarios in our Masjids today? We see a child grabbed and told to “sit down and be quiet!” because he was running between the rows. Or we hear “sister, can you please go outside” because her baby is crying. Or we read signs that say “No children in Masjid area”.
In North America, there is a great need for our Masjids to follow the example of the Prophet (and welcome, rather than distance children. Why? For the well-being of our mothers and for the future of our children (who will run our Masjids in the future).

No Children = No Mothers

When children are not welcome in the Masjid, mothers are naturally not welcome either.
After a long day at home with noisy kids and dirty dishes, where should these mothers go to learn, socialize, give their kids a chance to run around, and get a desperate change of scenery? If not the Masjid, they may end up in malls where their children are exposed to vulgar music, scanty attire, and tempting advertisements.
Our Masjids should be the community centers that give mothers and their kids a chance to build wholesome friendships, absorb weekly reminders, and discuss their needs, whether it’s for a Muslim babysitter or a healthy recipe.

No Children = No Future

When Masjids do not welcome children, children will find other places to go. At the Masjid children often receive criticism for their noise, for how they dress, for playing basketball instead of praying Sunnah, and so on. In the schoolyard, children receive praise for their jokes, their clothes, and their athletic abilities. Where will our children prefer to spend their time?
Children thrive where they feel a sense of belonging. If we want our children to feel they belong in the Muslim community, they must feel welcome at the Masjid. Children running in the hallway or playing basketball in the parking lot are not signs of a rowdy Masjid or misbehaving children. They are signs of a flourishing community in which children are building friendships that will connect their hearts and minds to the Masjid.
Children need to develop this connection from the beginning. Once they are older and comfortable ‘hanging out’ elsewhere, it might be too late to bring the Masjid into their hearts.
Tolerating a bit of noise and play is a small sacrifice for building a positive future Muslim community.

The Nature of Children

Obviously, young children can distract worshippers during Salah. Most mothers and fathers rarely pray without the distraction of their babies, toddlers, and young children, whether at home or in the Masjid. This is the nature that Allah created in children - they overflow with energy and enthusiasm and lack self-control. Knowing their nature, the Prophet taught us how to handle children. He corrected children (and adults) with mercy and compassion. Here is an example of how the Prophet dealt with Anas bin Malik, who served him as a boy:
The Prophet sent Anas on an errand and Anas reported that “I went until I came upon children playing in the street. Then the Messenger of Allah arrived and he caught me by the back of my neck from behind. As I looked at him, I found him smiling, and he said, “Unays (Anas’s nickname), did you go where I ordered you to go?” I said, “O Messenger of Allah, yes, I am going.” Anas said further, “I served him for nine years, but I do not know that he ever said to me about anything I did, ‘why I did that, or about anything I had neglected, why I had not done that” (Reported by Muslim).
The Prophet did not scold Anas for forgetting his errand or for anything else in nine years. 
In another example, a boy was brought to the Prophet because he threw stones at trees and stole dates.
The Prophet said, “O boy, why do you throw stones at the palm trees?” He said “To eat” The Prophet said, “Do not throw stones at the palm trees but eat what falls beneath them.” He then wiped (his hands over the boy’s) head and said, “O Allah, fill his stomach” (Reported by Abu Dawud).
Rather than a reprimand or punish, the Prophet made Dua for the boy.

Five Tips to Accommodate Children in the Masjid

A Masjid that welcomes children does not have to be a loud and unruly place. Here are five tips for dealing with children in the Masjid:

1. Correct gently

Anas bin Malik relates that “the Prophet did not use insults or bad language or curse (Reported by Bukhari).
Remember that children are sinless but adults are not. Allah does not punish children for their misbehavior but Allah does hold us accountable for how we treat children.
Our duty is to remind children gently about the etiquettes of the Masjid. We cannot force a child, or even an adult, to obey. Children of all ages will stop and listen to a person who smiles, says Salam, chats with them, and shows concern for their needs. Children will ignore, evade, and insult a person who treats them with harshness, anger, and insults.

2. Offer to help

Instead of staring at a father as he runs after his energetic toddler or a mother as she struggles to calm a quiet baby, offer to help. A polite “can I watch your son while you pray” or “would you like me to hold that diaper bag” earns Sadaqa for you and helps parents control their children

3. Conduct reminder sessions

Masjids can provide frequent friendly reminders for parents and children on the rules and manners of the Masjid.

4. Create child-friendly facilities

Ensure that the Masjid washroom has a change table to prevent stains and smells on the prayer carpets. Provide a room or barriers for nursing mothers. Keep a vacuum or broom handy for parents to clean up after their children. Place Mushafs and books away from a toddler’s reach.

5. Open a parents’ room

Offer a separate Salah room for parents with children. Fill it with used toys and scrap craft materials. Organize babysitting at times when you expect lots of kids, such as Jumah and Tarawih prayers or during lectures. Most parents are willing to pay a minimal fee for the rare opportunity to pray or listen to a lecture without their kids.
As the month of Ramadan is in full swing and Masjids swell with worshippers, let’s challenge our Masjids to welcome children with the same care, concern, and compassion as the Masjid of the Prophet.
Source: SoundVision.com

We should teach our children to go to Masjid since kids. If the want to play, let them play. We should give them space and teach them how to respect the Masjid. If we don't start now, when?

D_Y_H
Melentur buluh biarlah dari rebungnya....Salam Jumaat buat semua sahabat.

Wednesday, July 10, 2013

Harapan Ramadhan ini

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera & Good Day, 

Moga kita bertemu Ramadhan di esok hari, insyaAllah. Bermulanya Maghrib bermulalah perjalanan Ramadhan kita.

Salam Ramadhan buat semua sahabat blog ini. Harapan yang saya simpan untuk ramadhan ini,

1) Perbanyakkan dan perbaiki bacaan Al-Quran
2) Jaga Solat
3) Perbanyakkan sedekah
3) Lebih Rajin (banyak makna ni.... someone asking me to not be lazy... hayooo.. malasnya. hahaha belum apa-apa dah malasnya kan.. hehehe.. insyaAllah saya akan ubati penyakit M yang menular di setiap urat saraf ni.. hehehe)
4) Loss weight (deal for 10kg... agagaga... kita cuba yer... at least put a target)
5) Less taking more doing (ohh I talk a lot! Giler tak... orang baru bagi salam... lepas tu saya cakap tak henti ada kot 6-8km. hahahaha... tension orang agaknya.. ahahaha.. aduhaiii.. let learn to listen and stop talking.. heeee.. susah tapi tak payah)


Selamat beramal sahabat sekalian.

D_Y_H
I'm happy for yesterday, Alhamdulillah. Penat tapi berbaloi, InsyaAllah. 

Sunday, July 7, 2013

Rain Rain go away, come again another day

Salam,

A quick update...
Love this song because of dearly Bella.
She adorable.

I hope this rain will go away..................................

D_Y_H
Kalau hari ini ribut, esok pasti ada pelangi.

Friday, July 5, 2013

Have a bless Friday everyone! ^^_______^^

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera & Good Day, 

It a Friday!
Woohooooooooo..... syok tak?
Hermm.. tak juga. Work wise, banyak lagi yang outstanding on me. Haishh, semangat sikit! Semangat! Someone tell me, kerja ini sampai bila pun tak habis. Yah you are right! But, kalau kita tak siapkan memang tak siap-siaplah. 

I need a big planner kot. Ceh ceh ceh, besaq mana pun planner kalau mind not working well, satu hapak pun tak jalan. Especially when my mind stucked with so many things. Kalau boleh buat semua blocked ini saya keluarkan sekejap and concentrate with work. But tak bolehlah kan. Selesaikan one by one. Prioritize it. 

Word of the day. 
Dah banyak work saya allocate, hopefully can help me. InsyaAllah. 

Talking about Friday, inilah PENGHULU hari. Dan sering saya ingat bahawa, hari ini jugalah akan berlaku hari KHIAMAT. Kadang-kadang, duduk sahaja pasti saya memerhati kitaran bumi. Kalaulah hari ini hari KHIAMAT maka tiada lagilah peluang kita untuk memperbaiki diri. Apakah SYURGA buat kita? Sekadar renungan buat sahabat sekalian dan peringatan buat saya juga. Moga kita tambahkan ibadah kita dan perbaiki lompang yang kita sendiri telah lakukan. Selamat perbaiki diri sahabat sekalian ^^________^^

Kita manusia yang tak sempurna. 

Oh ya... ada satu picture yang saya nak share dengan sahabat sekalian. 


THIS IS UNFAIR! 
Cehhh... design untuk orang sebelah je. Ini tak adilkan. Lepas tu yang duduk sebelah wanita. Ceh! Tahulah yang banyak membebel adalah wanita. Hahahahaha. Kesian kawan tu nak nafas pun tak boleh. Dengan hidung sekali kena tutup. 

Moral of the story, sahabat wanitaku sekalian kurang-kurangkan lah bercakap benda yang tak sepatutnya. Kadang-kadang orang rimas. Semalam while waiting for my turn, saya sempat tengok Apprentice Asia. One of the candidates, nama dia SAM tak silap. Sebab dia banyak bercakap, dia menggangu orang lain. True enough sometimes berdiam dan muhasabah diri itu lebih baik dari bercakap yang bukan-bukan. Ingat hadis nabi ini, 

Daripada Abu Hurairah diriwayatkan Nabi Muhammad SAW bersabda yang maksudnya: “Siapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, maka hendaklah ia berkata yang baik atau ia diam.” (Hadis riwayat Imam Bukhari dan Muslim)

Jadi sahabat sekalian.... let's less talking. Ramadhan lagi beberapa hari sahaja lagi, jadi marilah kita start dengan jaga pertuturan dahulu. 

D_Y_H
Untuk berbuat baik adalah sesuatu yang sukar, tetapi untuk melakukan kejahatan adalah benda paling mudah. Berperanglah untuk jadi baik, kerana itu juga adalah jihad. 

Thursday, July 4, 2013

You have 3 choice

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera & Good Day,


Allah telah hadiahkan kita semua dengan akal yang cerdik, jangan biarkan ia sia-sia. Thanks to owner of this picture and quotes, I read it on twitter. A good share. 

2 perkara harus kita elak apabila membuat sesuatu keputusan:

- Apabila dalam keadaan marah
- Apabila dalam keadaan unstable mood/feeling

Semua yang berlaku bersebab, rukun Iman ke-6 Percaya dengan Qada dan Qadar. Saya bukan selayaknya orang menghuraikan rukun Iman ini akan tetapi sebagai seorang Islam, kita wajib percaya dan beriman dengan Qada dan Qadar Allah. Seperti dalam sebahagian petikan surah Al-Baqarah ayat 30:

.... "“Sesungguhnya Aku mengetahui akan apa yang kamu tidak mengetahuinya”."

Allah telah menyusun sejak azali kehidupan setiap manusia. Apabila kita terlalu memikir duniawi, kita akan berasa susah akan tetapi jika memikirkan sebaliknya Allah akan permudahkan. 

D_Y_H
Ketenangan terasa apabila hati kita sentiasa mengingati Allah dan Rasulullah dan yakin Allah sentiasa ada walau apa pun dugaan yang di beri. 

Wednesday, July 3, 2013

Pray for Sahabat di Egypt

Assalammualaikum wbt & Good Day,

Please keep your prayers to Egypt and its people. May Allah protect them, Amin. 


D_Y_H
Bersyukur dengan nikmat keamanan yang Allah Beri. 

Monday, July 1, 2013

Berjalan dan terus berjalan

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera & Good Day,


I believe that... dan saya mahu terus berjalan dan meneroka...
Kalau jalan ini salah pasti ada sebab kenapa saya melaluinya...
Kalau jalan ini benar pasti ada sebab kenapa saya melaluinya jua...
Kehidupan adalah sekolah buat kita belajar banyak perkara... 

Kadang-kadang kita rational...
Kadang-kadang kita emotional...
Pilihan di tangan kita... 
Mohon bantuan dari Maha Kuasa andai kita buntu...

Hidup ini tidak sukar, cuma kita yang memilih ia menjadi sukar. Setiap masalah/ujian yang Allah turunkan untuk menjadikan kita lebih meneroka dan berfikir untuk penyelesaian. Sama ada penyelesaian kita betul / salah kitalah yang memilihnya. 

D_Y_H
I still remain same.. nothing have change my mind neither my heart..