Daging tak bertulang

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera, 

Happy New Year everyone!^^
Daging tak bertulang apa tu?

Ini cerita mama sayalah. Masak daging tak ada tulang sampai di salah ertikan. Dengar macam mengarut sahaja Dayah ni. The fact is tak mengarut but annoying to hear it. Lagi lagi dari saya yang masih mentah dengan asam garam dunia. She (my mom) of course dah terlalu lama makan garam. She's know everything, tak payah nak sorok lah. Tak habaq pun dia tahu. Hidung dia macam ada sensor kalau bab anak-anak ini. Itu kelebihan Allah beri buat Ibu (beruntunglah kalian yang bergelar Ibu). 

Tugas menyembelih dan melapah lembu memang kerja Abah. Tapi bab nak memotong ke bahagian yang mudah di masak adalah tugas mama. Fine. Sound easy, but not that easy job. Frankly, I never do this job! NEVER! Yup, i'm quite berat kaki nak jengah dapur. Masak jarang sangat dah. Sebab tu bila masak asyik ke laut sahaja. Sebab no practice. Hahahaha. Teruknya lah tabuat saya lately. Eh tak late sangatlah. Dah bertahun saya begini. Aduhai. Tak apalah. Tak mudaratkan diri lagi. Tapi kalau tiba-tiba kena masak masih mampu cuma tune lari sikit la. hihihihi. 

Oh ya, back to the topic. Baru beberapa hari lepas. Mama mendengar cerita kami. Panas punggung dia, mana tak dia yang susah payah memotong daging dan tulang-tulang di asing tiba-tiba di tuduh daging tak bertulang. Aisehman. Susah tahu nak mengerjakan seekor lembu. Tahu susah? Secara logiknya, perlu ke menghidang tulang besar2 kepada orang yang makan? Logik? 

Kalau dia buat sup itu lain ceritalah. Tapi masih perlu di potong kecil tulang tersebut. Mahu sahaja di robek plastik sampah di tunjukkan bekas tulang-tulang itu. Tapi sudah terlambat, saya sendiri berkeras tidak mahu temankan Abah. Iya ceritanya dari Abah, yang meluah rasa. Kesian Abah. Learn lesson!!! 

Knowing mama, she ALWAYS REFUSE COOK FROZEN MEAT! That why every month or bi-week Abah akan sembelih lembu and keep the daging for few week. Saya pun tak faham kenapa. Padahal masuk juga freeze. Aduhailah mama. Sama je kot. Tapi mak kan, jangan nak bantah banyak sangat. Perangai tak ubah Tok Wan Ak. Memang tak tertelan kalau bukan daging yang disembelih tempatan. 

Hailah daging tak bertulang. Masih saya rasa tak puas hati, tuduhan itu keterlaluan. Mencabar kredibiliti my mom as tukang masak professional. She know ethic! She know what she's cooked! Rasa mahu menyembur semula si mulut yang berbisa itu. Tapi untuk apa di keruhkan keadaan kerana saya yakin dia tidak langsung ketahui membezakan antara "FROZEN MEAT" and "FRESH MEAT". Come and learn from my mom, I'm quite sure she very welcoming you to learn. 

Daging oh daging. 
I told Abah, to call his client next time bila sembelih lembu. No avoid this such of incident again. Isu nampak kecil tapi impaknya besar. Fitnah itu ibarat pisau yang membunuh dalam diam. Dan benarlah kata pepetah Arab, yang wanita itu lebih BAHAYA dari MATA PEDANG YANG TAJAM. 

Till meet again, 
D_Y_H

0 comments: