Slider

Sunday, January 27, 2013

Safely arrived - Baiyun Airport

Salam,

Dengan jayanya we survive. Walaupun sesat selama 2 jam ohhh! jenuh berjalan. Sampai2 jejak bumi. Makaihh Sejuk giler! Dgn winter coat dlm beg ku redah sajo. Dalam bangunan dah Sejuk luar bangunan? X tahu lahulah. Belum jejak luar.

Here some picture of budak demuk .. Muahahahaha ha.. Tonight mama Abah n sri arrived.










Berjalan kaki di Guangzhou

Salam,

Gempak tak gempak.
Sepanjang di sini semua tempat kami berjalan sendiri. Sesatlah. Jalan sampai tak cukup kakilah. Capek. Segalanya.

Syukur it's a wonderful day in Guangzhou.
Nanti Dayah share story menarik can horror di sini ya.

Till meet again

Blog teacher

Salam

Just teach Kak Ana, how to use and update blog.

Hopefully, she can understand^^

Suka kopi

Salam

Rasa macam duduk dalam gua beberapa Minggu ke belakangan. Rasa nak ignore dunia. Ha ha ha boleh Pulak kan.

Rindu pada kopi Pulak makin melampau2 sampai tak terbendung. Dahsyat awak kopi. Cair setiap Kali bertemu. Auwww.

Haishh rindu Kat kopi.

Till meet again.
Life is miserable.





Friday, January 4, 2013

Sabar itu manis

Salam

Lesson learn, we'll improve. Kami bukan maksum, makhluk Allah yang pasti buat salah. InsyaAllah.

As Abah always said, client is king.
Tp Abah, jgnlah ambil remeh sampai kita dipijak-pijak.



It's day work in 2013

Salam,

Welcome to work!
Come early, alhamdulillah. No traffics, alhamdulillah.

Resolusi tahun baru? Tak da. Hehehe, x Kuasa yang list2 panjang2 end up tgk pun tidak. Cuma harapan saya. Saya Akan menjadi lebih baik Dari semalam. Amin.

Till meet again,
D_Y_H
Ohh ya happy working everyone!^^

Tuesday, January 1, 2013

SKD: Ciri ciri lelaki bujang

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Note: SKD=Search Key of the Day


Amboi amboi ada juga yang cari key word begini yer. I doubt this mesti kerja gegirl kan. Yang was-was lelaki ini bujang ke dah kawin? Orang lelaki selalu kisah wanita itu dara lagi atau tidak. Dan tidak mustahil seorang wanita juga perlu kisah lelaki itu teruna atau tidak. Adilkan. 

Dayah sebenarnya bukan mahu bercerita lanjut tentang SKD ini, cuma pelik dan mahu berkongsi. Hakikatnya saya sendiri tidak tahu bagaimana cirinya seorang lelaki bujang. Selain dia sentiasa sendiri atau tinggal bersama dengan keluarganya (bukan anak isterilah). Tapi kalau PJJ (perkahwinan jarak jauh) memanglah selalu nampak dia sendiri. 

Dan tak mustahil ada yang merahsiakan status mereka. ADA! Siapa pun tak tahu dia bukan lagi bujang. Atas sebab-sebab tertentu dia terpaksa merahsiakan status dia. 

Till meet again, ciau ciau.
D_Y_H

Daging tak bertulang

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera, 

Happy New Year everyone!^^
Daging tak bertulang apa tu?

Ini cerita mama sayalah. Masak daging tak ada tulang sampai di salah ertikan. Dengar macam mengarut sahaja Dayah ni. The fact is tak mengarut but annoying to hear it. Lagi lagi dari saya yang masih mentah dengan asam garam dunia. She (my mom) of course dah terlalu lama makan garam. She's know everything, tak payah nak sorok lah. Tak habaq pun dia tahu. Hidung dia macam ada sensor kalau bab anak-anak ini. Itu kelebihan Allah beri buat Ibu (beruntunglah kalian yang bergelar Ibu). 

Tugas menyembelih dan melapah lembu memang kerja Abah. Tapi bab nak memotong ke bahagian yang mudah di masak adalah tugas mama. Fine. Sound easy, but not that easy job. Frankly, I never do this job! NEVER! Yup, i'm quite berat kaki nak jengah dapur. Masak jarang sangat dah. Sebab tu bila masak asyik ke laut sahaja. Sebab no practice. Hahahaha. Teruknya lah tabuat saya lately. Eh tak late sangatlah. Dah bertahun saya begini. Aduhai. Tak apalah. Tak mudaratkan diri lagi. Tapi kalau tiba-tiba kena masak masih mampu cuma tune lari sikit la. hihihihi. 

Oh ya, back to the topic. Baru beberapa hari lepas. Mama mendengar cerita kami. Panas punggung dia, mana tak dia yang susah payah memotong daging dan tulang-tulang di asing tiba-tiba di tuduh daging tak bertulang. Aisehman. Susah tahu nak mengerjakan seekor lembu. Tahu susah? Secara logiknya, perlu ke menghidang tulang besar2 kepada orang yang makan? Logik? 

Kalau dia buat sup itu lain ceritalah. Tapi masih perlu di potong kecil tulang tersebut. Mahu sahaja di robek plastik sampah di tunjukkan bekas tulang-tulang itu. Tapi sudah terlambat, saya sendiri berkeras tidak mahu temankan Abah. Iya ceritanya dari Abah, yang meluah rasa. Kesian Abah. Learn lesson!!! 

Knowing mama, she ALWAYS REFUSE COOK FROZEN MEAT! That why every month or bi-week Abah akan sembelih lembu and keep the daging for few week. Saya pun tak faham kenapa. Padahal masuk juga freeze. Aduhailah mama. Sama je kot. Tapi mak kan, jangan nak bantah banyak sangat. Perangai tak ubah Tok Wan Ak. Memang tak tertelan kalau bukan daging yang disembelih tempatan. 

Hailah daging tak bertulang. Masih saya rasa tak puas hati, tuduhan itu keterlaluan. Mencabar kredibiliti my mom as tukang masak professional. She know ethic! She know what she's cooked! Rasa mahu menyembur semula si mulut yang berbisa itu. Tapi untuk apa di keruhkan keadaan kerana saya yakin dia tidak langsung ketahui membezakan antara "FROZEN MEAT" and "FRESH MEAT". Come and learn from my mom, I'm quite sure she very welcoming you to learn. 

Daging oh daging. 
I told Abah, to call his client next time bila sembelih lembu. No avoid this such of incident again. Isu nampak kecil tapi impaknya besar. Fitnah itu ibarat pisau yang membunuh dalam diam. Dan benarlah kata pepetah Arab, yang wanita itu lebih BAHAYA dari MATA PEDANG YANG TAJAM. 

Till meet again, 
D_Y_H

HNY 2013

Salam, 

Dear all readers, 
Happy New Year (HNY) 2013. 
I can hear the firework is every where. (smile)

Believe it or not, another 1 years increase. 
Smile and smile. 
Nothing much change (myself).
I'm still my old Nur Hidayah / Hidayah / Dayah. 

Happy New Year once again to everyone. May our tomorrow is better than yesterday, looking forward for tomorrow even more. Still a lot to learn and earn. 

Till Meet Again, 
D_Y_H