Slider

Friday, December 27, 2013

Sharing: Serik Cyst berulang lagi. Cuba BLINQ.

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera, 

Apa khabar semua?
Harapnya berada dalam sihat sejahtera. 
Saya alhamdulillah dan kadang-kadang di timpa juga sakit-sakit kecil. Alhamdulillah masih boleh bertahan dan meneruskan kehidupan yang sementara ini. 

Another story shared by reader,

Anonymous said...
sya..bru 8 hari buang cyst...tapi alhmdulillah ovari kiri masih dpt diselamatkan...sekarang dalam cuti dan pemulihan...cyst di ovari kiri dah saiz 5x6...doc kta xleh simpan...bila dh saiz 6..so...terus sya setuju utk buang...apa yg membimbangkan jika ianya berulang lg...serik dngn pengalaman ni....


Pengalaman di bedah dan Cyst berulang semula, saya sendiri melaluinya. Even sekarang saya berulang jumpa Dr. Ras every 2 months. To monitor the size of cyst. Tidak ada jaminan apabila Cyst di buang tidak wujud semula. Kebarangkalian ia wujud ada. 

Bila ia wujud semula, terus terang hati sentiasa tak tenang. Sakit tak pernah ada. Tahu-tahu check up ada.  Membesar bagai juara. Selama berbulan lamanya saya tahu, saya diamkan diri. Saya malas fikirkan apa sahaja consequences yang bakal berlaku. Sampai one day, Dr. Ras kata bila kita nak operate?. Macam rasa ada bom yang nak terhempas. 2 minggu juga saya diam dan berfikir lagi. Akhirnya, saya beritahu mama. When mama tahu, tahulah ibu punya reaction macam mana. Till the next day, Abah talk to me. No more Coffee and Chicken!

HAH! Bukan senang nak buang dua food ini dalam hidup saya. Sangat susah. It takes me about 2 weeks dari betul-betul berhenti take coffee and chicken because this 2 is my daily consumption. Jenuh pujuk hati. Psyco diri sendiri pun yer. Hehehe. Nampak senang sangat tapi susahnya and alhamdulillah I did it! YEAY! Adik beradik saya sangatlah PSYCO! Secara tak langsung menyumbang kepada kejayaan meninggalkan dua makan dan minuman penting dalam hidup saya. Fuh. Tak senang taw! 

Support from family is very important! Do support your family dalam keadaan macam ini. Berdiri sendiri apa pun tak jadi. That why when you do work in a team it is more powerful and efficient. 

Dan....... saya sendiri telah telah hampir dua bulan menggunakan BLINQ. Miracle does happen. The sizes of cyst reduce to 1cm. 


Alhamdulillah. Saya masih terus amalkan blinq (walaupun tak consistent) Hehehe. Masih ingat tak saya bercerita tentang Anti-Cancer? Inilah product yang terdapat soursop itu (a.k.a durian belanda). Minuman ini best taw rasanya. Cubalah, mana tahu ia membantu kalian. Minuman Blinq ini bukan saya untuk masalah cyst, ia banyak lagi kebaikkannya. Antaranya:

1) Membantu sekatakan kulit muka.
2) Bantu mengecilkan cyst. 
3) Bantu mendapatkan berat yang ideal. 

Dan banyak lagilah. Saya user baru, masih banyak yang saya belum encountered. Kelebihan utama product ini cyst saya mengecil. Dan paling baik adalah sambil minum sambil mengikut sunnah Nabi. Antara amalan pemakanan rasulullah ada di dalam BLINQ. So why not. Give a try. Harganya berpatutan. RM150/box. 

Selamat Mencuba sahabat semua. Moga kalian turut mendapat manafaatnya. Thanks to my beloved Kakak Lya. She's the one yang introduce this drink to me. 

D_Y_H
2014 resolution in progress. 

Monday, December 23, 2013

SHARING: Keep Yourself Positive!

Salam,

A quick update. Just sharing you guy notes from ACCA.


That the reason why I choose ACCA.

We need balance of live. Be well rounded Accountant! Wishing everyone happy holiday and X-Mas Holiday.

and today, I managed to arranged 3 bouquet flower .... took about 1 and half hours.


Anyone interested to order bouquet flower can order from dbs.florist@gmail.com. (Iklan)

Friday, December 20, 2013

Saya MAHU!

Salam,

An quick update.


I want this.

Work. Work. Work. and possible mahu ini juga....


Ini letak next to my TV .. side by side. Bestkan. Can do all editing work dengan lebih rajin. Can do all the updating work dengan lebih rajin juga.

Okay Dayah, please work hard!

Tata.
Saya nak bekerja untuk mendapatkan itu semua. Hehehe. Eh. Jumaat la. Salam Jumaat. Jom zikir. Tenang hati. Tenang jiwa.

Tuesday, December 3, 2013

Zakat Pendapatan & Tax rebate

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera & Good Day,

HOH! Hutang lama yang saya peram dalam draft post! MasyaAllah, maafkan saya I2U. Suppose to revert to you year ago. Seeee....... adoilah. Apa nak jadi. Maaf. Maaf. Maaf. Ini jawapan saya kepada persoalan beliau.
Dayah baru sahaja received comment from i2U dari entry saya yang sebelum ini bertajuk: KELEBIHAN MEMBAYARA ZAKAT SEBELUM 31/12/XX. Asking about income tax and zakat.

i2u said...
Does it mean we have to contribute to two channels; income tax and zakat every month? then will get the rebate next year after zakat receipts submission to LHDN? right?
August 12, 2012 6:26 AM 

The answer is yes.  
Perlu ke tidak submit receipt pada LHDN? Jawapannya tidak. Yang saya lakukan.... lah. Submit yearly declaration to LHDN through e-hasil. Senang dan mudah. Tak perlu leceh-leceh nak do manual dan beratur panjang. Declare all your income and expenses (yang allowable to claim) and submit. Senangkan. Teknologi di hujung jari. Jadi gunakanlah.

Zakat rebatenya 100%. Dan zakat inilah kewajipan seorang Islam yang berkemampuan. Berzakatlah sahabat. Hah, macam mana nak kira zakat?

Pendapatan X 2.5% = Jumlah perlu di zakatkan. 

Nak lebih mudah, layari website zakat negeri masing. I'm sure calculator zakat sedia ada untuk membantu.

Receipt2 zakat saya selalunya simpan dalam satu file ikut tahun. Senang kalau-kalau di perlukankan nanti. Tapi harus ingat, bayar zakar tahun tersebut sebelum berakhirnya 31/12/XX. Jangan tahun 2013 di bayar pada tahun 2014, memang tak layaklah anda untuk dapat rebate zakat tersebut.

Oh ya, satu lagi. Berzakat kini pun sangat mudah, semuanya di hujung jari. Bayar melalui online dan pusat zakat akan kirimkan anda resitnya. Mudahkan. Jadi tak ada alasan untuk terlewat atau tidak terbayar zakar kalian. Herm, berat hisabnya kelak. Beringatlah sebelum ajal menjemput kita. Wang ringgit serta harta yang kalian ada bukan hak MUTLAK anda. Ia pinjaman dari Allah untuk kita bantu yang lain. Jangan lupa diri, kelak wang ringgit dan harta itu yang makan diri.

D_Y_H
Beringat2lah dan berpesan2lah kepada sahabat2 kita. Kerana manusia sering lupa. Harus di ingatkan berkali2. Kita juga dapat pahala, tak rugi pun :D. Selamat berzakat sahabat semua. 

Thursday, November 21, 2013

Galau

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Galau...
Galau...
Galau...

 
 

  

 ........................... Galau mean?


D_Y_H
Allah is always the best listener.

Friday, November 15, 2013

ACCA Vs. CIMA part 2

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera, 

This topic dah jadi "Pisang Panas". Thank you readers and all question yang ada di blog mahupun yang email direct pada saya. Kalau soalan-soalan dalam blog ini, mungkin take times sikit saya nak reply. Tapi kalau email direct, insyaAllah more faster. 

Yang bestnya, dah jadi kawan baik pula dengan blog reader. Baguskan. Sharing knowledge and gaining knowledge at same time. 

Dan tak sangka, this topic menarik perhatian En. Hansuke juga (eh tak busy pulak pakcik :P.. ahahaha. Jangan marah. Taw. Auditor bz. :P. Lama juga tak menjengah ke blog pakcik ni. Blog walking pun dah lama tak terlaksana) Hailo. Bz la sangatkan. Eh. Bz bebeh. Bz benar. Kahkahkah. Macam tak ikhlas gelak tu kan. Macam je la. Eh dah merapu. Kekekekeke. Itulah jangan bagi Dayah membebel, entah apa-apa yang di rapekkan. I can't stop talking once you ask me to talk. Heee... awak tahukan saya macam mana. Everything I wanna share. 

Okay back to the sharing part. Thanks for all the comment on previous entry. Sila lihat sini. and and and..... Mr. Jay is sharing his though also.. WOW!. Thanks Sir for your sharing. 


Lecturer: Jay MSc UK, Pg.Dip Marketing (UK) FCCA said...
If you already have a qualification that is recognised by MIA, go for CIMA - higher value compared to ACCA for those who don't like audit or accounting.

You will then progress into FP & A department, who are usually ear marked to become CEO of the company.

Hope that helps

and.... En. Hansuke juga have say something, 


hansuke said...
Fatin Filza:
On behalf of dayah (dia dulu pernah jadi boss sy, walaupon sy lagi tua skit dari dia :P). memandangkan si dayah ni sangat2 la busy dengan kije audit dia, al-maklum la, internal audit manager katakan, of course la super duper busy sepanjang masa. uhu.

ok, fatin. kalu dah decide nak masuk commercial, chances anda untuk pass paper ACCA tu sangat la tinggi, tapi only if kamu attend kelas, dan di ajar oleh 'the right lecturer', buat latihan past year, rajin buat ulang kaji dan lain2, inshallah, nak score world class result pon bole kalu dapat jawap soalan ACCA secara betol dalam masa 3 jam yang diberikan masa hari exam.

tapi bagi saya la kan, kalu kamu amik part-time acca, better kamu amik 1 paper setiap sem. lagi pon, kenapa nak cepat abis? nak kejar ape dik oi? haha~

ikut my experience, sambil kije dalam external audit (kat firm 5 terbesar dunia, cewah nak bagitau gitu uhu), memang xdan nak study langsung kalu amik 2 paper, 1 paper pon xdan sebenarnya..(percayalah, sy dah fail paper p1 n p3 june exam aritu haha~)

tapi terpulang pada diri sendiri la sbrnya, kalu kamu rasa mampu bawak 2 paper every sem part time, then go ahead, no problem. tambah pula, kamu bukannya kije kat audit firm pon kan, so bagi saya kalu kamu decide nak amik 2 paper setiap sem, cukup itu sahaja, no more than 2 ok? kalu amik lebih dari 2, inshallah, fail semua..haha~

si dayah ni, amik 1 paper setiap sem kalu kamu nak tahu. tu pon ada sem yang dayah memang xamik langsung, sebab xdan nak study katanya, terlampau busy dengan kije. pastu, dulu dayah ada study kat UiTM, kelas petang camtu, tapi dia selalu rushing nak ke kelas, so maybe dayah dah tukar jadual kot, maybe dia dah study sendiri, sebab dalam post kat atas ni pon dia ada cakap dia ada masuk open tuisyen, so i assume dia skang xdan langsung nak gi kelas. so dayah, please jawab soalan ni sendiri ye..ehe~

ok, itu saja. sorry dayah, my comment sgt panjang :)

p/s: all the best fatin n also tuk dayah, bakal jadi chartered accountant plus partner!!!!!! :P

Ada 2 tahun rasanya En. Hansuka leave his position dekat tempat saya bekerja. We still keep in touch and last talk to him, he finally made his decision to teach. BRAVO! That's might be the best for you brother. 

Bila paste comment En. Hansuke ni baru notice, makkkaihh panjangnya. His last paragraph memang tepat sekali. I didn't took any class lagi. This December sitting pun saya tak sempat nak ambil test dan saya tak nak ambil risiko failed lagi (ha.. pengakuan ni). As I know, how suffer I am this few months. In the transition of changes, memang horrible kehidupan kerjaya saya. But take it easy and alhamdulillah saya makin biasa dengan perubahan drastik yang berlaku. Cuma bebelan dalam hati tak usah cakap. Berjuta kali bermonolog sendiri. It is not easy when you have reached certain level, which everything you need to take care.

Saya memang akan ambil 1 paper 1 sitting. Saya cukup tabik spring dengan mereka yang boleh ambil lebih dari satu subjek. Dengan jadual kerja yang sentiasa padat, saya tak mampu memberi tumpuan yang baik dan penat nak kecewa tengok result. So as for now, I need to plan properly my study. Leaving this industry might be the best choice, cuma ruginya the knowledge dan skill yang tak mudah dapat di dunia commercial. 

CA insyaAllah saya dalam usaha. Partner tu tak lah En. Hansuke. Itu semua cerita lama. Saya punya cita-cita baru, InsyaAllah sedang berusaha lagi. Doakan saya sahabat semua. Tapi jiwa saya masih jiwa seorang auditor.. jiwa seorang akauntan... apa jua saya buat.. masih ada ciri-ciri itu. Kadang-kadang nak ketawa dengan sikap typical yang terbentuk dalam diri saya. 

So for those yang masih mencari-cari, mana hala tuju kalian. Pilihlah yang terbaik. Sama ada ACCA mahupun CIMA kedua-dua membantu karier anda. Tak kiralah apa pun anda ingin jadi kemudian hari. IT IS REALLY VALUABLE. Rugi tak buat! 



















D_Y_H
Oh panjang lebar ocehan sayakan. Moga sahabat2 yang masih mencari hala tuju dapat membuat keputusan yang baik. InsyAllah saya almost reaching my target. Doakan saya.  

Saturday, November 9, 2013

Ovarian Cyst: Soursop si anti-kanser

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera sahabat sekalian, 

Lama dah Dayah menyepi dari update cerita tentang ovarian cyst kan. Sambil menonton Australian Master Chef kita update blog. Hehehe. Lama rasanya tak menonton TV. Sesuatu yang pelik tapi benar. Rarely saya tengok TV. Best juga tengok TV ni kan. 

Baru-baru ni bila Doktor Ras kata Dayah bila kita nak buat surgery. Dayah terus kata kita postponed dulu tanpa berfikir panjang. To be frank, trauma masih ada dalam diri saya. Bila dah berada dalam Operation thereat bukan kita boleh predict apa yang berlaku. Saya wonder kenapa dia masih wujud lagi. Puas saya fikir. Jawapannya mudah, KUN FA YAKUN. Last 2 check up lagi Doc dah discover cuma uncertain sebab due to after period. Might be kantung darah katanya. So we continuously follow up and last check ternyata memang benar Cyst.  Doc worried apa yang berlaku lepas akan berulang lagi. Twisted ovary. I have same worried also. 

After considering and considering. Ada beberapa perubahan dalam pemakanan saya lakukan. Say no to chicken and coffee. Two thing yang sangat saya suka. Dan sahabat baik saya cadangkan took health drink. Saya masih mencuba, bila sudah berjaya saya kongsikan. Minuman ini mengandungi soursop atau dalam bahasa kita panggil durian belanda, 


Seperti biasa saya mulakan research. Soursop adalah anti tumor/cancer. Bukan itu sahaja ia juga banyak khasiat lain antaranya;
  • Attack cancer safely and effectively with an all-natural therapy that does not cause extreme nausea, weight loss and hair loss;
  • Protect your immune system and avoid deadly infections;
  • Feel stronger and healthier throughout the course of the treatment;
  • Boost your energy and improve your outlook on life;
  • Mengurangkan stress;
  • Mengurangkan tekanan darah tinggi;
Cyst can turn to be cancer. I still remember this word. Worried to much kan. Ada asas untuk saya risau tapi alhamdulillah it is under control. Now, tak mahu worried to much will try my level very best to reduce your size cyst. 

Kepada sahabat-sahabat yang sedang mencari penawar, marilah kita cuba amalkan soursop. Amazingly kuasa Allah. Minum jus durian belanda, adalah lebih baik yang di buat sendiri. Caranya:

1) Isi durian belanda (nak sedap bekukan isinya)
2) Air yang di masak
3) Gula (secukup rasa)
4) Lemon (di perah secukup rasa) 

Blend semua di atas, siap dan minum. Enjoy! Saya suka minum durian belanda yang sejuk. Selamat mencuba sahabat semua. 

D_Y_H
Berjalan dan terus berjalan, May Allah grant us with strong hard and Iman. Moga masih ada pelangi di hari esok. 

Friday, November 1, 2013

Salam Penghulu Hari Sahabat

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Moga sahabat semua berada dalam keadaan yang baik-baik sahaja :) 
Jumaat tiba lagi. Setiap Jumaat pasti ada gentar di hati. 
Adakah bakal bertemu Jumaat lagi? 
Dari Allah kita datang, kepada Allah jua kita bakal kembali :)
Peringatan buat diri saya dan sahabat sekalian. Hari-hari kita audit diri dan mulakan langkah berubah. Walau kadangkala langkah kaki sungguh perlahan. 


Betulkan tujuan hidup kita.
"To HIM is the destination"
Set dalam minda dan jiwa kita.


Dan setiap perbuatan kita jua lakukan kerana Allah, dengan itu apa jua ujian kita terima kita akan lebih tenang berhadapan denganNya. Allahuakhbar, saya admit kadang-kadang saya lalai dan tersasar. Bila teringat perjuangan sebenar kehidupan saya bangkit semula. Adakalanya jiwa saya jadi begitu fragile. Moga Allah lindungi kita semua dari yang buruk-buruk. 

Source picture: from tumblr

D_Y_H
I do hope to touch the snow again. May Allah bless our Friday.  

Tuesday, October 15, 2013

Share: Trees Personality

Salam,

A quick one.
Got it from FB.

I choose those by not looking on the trees but the number. Hahaha and know what? Yah it is myself. How about u? Choose which tress are you.


Macam mana? Pilih dah yang mana satu pilihan hati? Hehehe.. some people may need certain time to belek satu2. Tengok garis-garislah or choose yang mana cantik? Or tgk bentuk pokok? Choose one for yourself. Here are the meaning:-

1. You are a generous and moral (not to confuse with moralizing) person. You always work on self-improvement. You are very ambitious and have very high standards. People might think that communicating with you is difficult, but for you, it isn't easy to be who you are. You work very hard but you are not in the least selfish. You work because you want to improve the world. You have a great capacity to love people until they hurt you. But even after they do. . . you keep loving. Very few people can appreciate everything you do as well as you deserve. 

2. You are a fun, honest person. You are very responsible and like taking care of others. You believe in putting in an honest day's work and accept many work-related responsibilities. You have a very good personality and people come to trust you easily. You are bright, witty and fast-thinking. You always have an interesting story to tell. 

3.You are a smart and thoughtful person. You are a great thinker. Your thoughts and ideas are the most important. You like to think about your theories and views alone. You are an introvert. You get along with those who likes to think and learn. You spend a lot of time, thinking about morality. You are trying to do what is right, even if the majority of society does not agree with you. 

4. You are perceptive and philosophical person. You are a unique, one soul of your kind. Next to you there's no one even slightly similar to you. You are intuitive and a bit quirky. You are often misunderstood, and it hurts you. You need personal space. Your creativity needs to be developed, it requires respect of others. You are a person who clearly sees the light and dark sides of life. You are very emotional. 

5. You are self-assured and in charge. You are very independent. Your guiding principle in life is 'I'll do it my way.'. You are very self-reliant and know how to stay strong for yourself and the people you Love. You know exactly what you want and are not afraid of pursuing your dreams. The only thing you demand from people is honesty. You are strong enough to accept the truth. 

6. You are kind and sensitive. People relate to you very well. You have many friends and you love helping them. You have this warm and bright aura that makes people feel good when they are around you. Every day, you think about what you can do to improve yourself. You want to be interesting, insightful and unique. More than anybody else in the world, you need to love. You are even ready to love those who don't love you back. 

7. You are happy and unflappable. You are a very sensitive and understanding person. You are a great listener who know how to be non-judgmental. You believe that everybody has their own journey in life. You are open to new people and events. You are highly resistant to stress and rarely worry. Normally, you are very relaxed. You always manage to have a good time and never lose your way. 

8. You are charming and energetic. You are a fun person who knows how to make people laugh. You live in a state of harmony with the universe. You are spontaneous and enthusiastic. You never say no to an adventure. Often, you end up surprising and even shocking people. But that's just how you are. . . You always remain true to yourself. You have many interests and if something proves of interest to you, you will not rest until you acquire a profound knowledge of this area. 

9. You are optimistic and lucky. You believe that life is a gift and you try to achieve as much as possible and put this gift to the best use possible. You are very proud of your achievements. You are ready to stick by the people you care about through thick and thin. You have a very healthy approach to life. The glass is (at least) half full for you. You use any opportunity to forgive, learn, and grow because you believe that life is too short to do otherwise.

Aha.. mengena dengan diri sendiri tak? Apa pun, it just a trees. Kita yang membentuk diri kita. Kita boleh jadi apa yang kita mahu. All people deserve to be as what they want dengan Izin Allah. Kita milik Allah. HE knows the best for you. 

D_Y_H
Salam Aidiladha, all blog reader. 

Sunday, October 13, 2013

Lawak di pagi hari.... jenuh laaa : Iron punya pasal

Salam,

Pagi-pagi lagi Dayah dah wake up..
Call receptionist as usual mintalah Iron.



Dia boleh la talk english. Phew lega.
Mula-mula dia kata I don't understand. Okay.
So saya kata can you ask your housekeeping to come.
10 minit muncul si housekeeping ni.
Taw dia bawa apa?
Toiletries..... lol... minta pun tak oooo..
Tanya la dia ada tak Iron.. siap buat aksi-aksi gosok baju bagai...
Alih-alih dia geleng kepala........................................... haaa? Jatuh rahang. Hotel tak ada iron? Tipu ni.. Saya pun dok balik atas katil. Fikir macam mana nak bagi dia faham yer. Cakap tak faham, Buat aksi gosok baju tak faham. Eda wake up, dia kata Kak Dayah cuba google translate. MasyaAllah, kenapa saya tak terfikir. hahahaha. aigoooo.. saya Jumpa perkataan ni "ủi" .. call laaa minta .. datang lagi housekeeping ni.. kali ni mujur tak bawa apa. Cakaplah nak "ủi" ah sudah salah la Google ni. Alamak... Eda rescue lagi... dia pun google2... jumpaalahhhh "bàn là" ohhhh... fahamlah dia.. phewwwww... dari pukul 4 pagi sampai 6 pagi baru dia faham... ehh kita yang tak faham bahasa dia.. heheheehe.. moral of the story.. please la Dayah learn the basic word. NOTED. aigooooo... manalah Iron ni.. Risau juga sat lagi dia p bawa besi-besi bawa mai.. hahahaha.. nayalah....

Ok babai... Dah lambat nak siap.. Have a great weekend all.

Friday, October 11, 2013

Escape before raya haji

Salam, 

Hello blog reader 😉 .. Hope everyone is doing good. I'm on my way to Hanoi. For first time. What I'm aspecting? Beautiful scenery .. InsyaAllah. But going to Vietnam is not first time for me. Roughly I'm know what to aspect. Hard to find Halal food for sure. 

So puasa? Hahhaha tak la kan. We eat what we can. Street food? Oh yaa.. Can also. But must be very carefulkan. But I don't mind to try. 

This time .. Flying with MAS. 


And with office colleagues 


Editing picture in flight.. Hehehehe one. Of the activity .... Then watch this movie .. P.st..I Love You. We only realize the important of the person that we love after he's gone. 


And this is Siew Teng.. Cantik kan. P.st..Gonna have my another movie.. So inflight just movie? Nope I will do some reading as well. I hope can finish 2 books sepanjang this trip. InsyaAllah. 

D_Y_H
Wanna buy some silk... Hopefully 

Monday, October 7, 2013

Sharing: MERAWAT HATI YANG SAKIT by Dato' Dr. Haji Mohd Fadzilah Kamsah

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera, 

Apa khabar blog reader sekalian?
Harapnya kalian sihat sejahtera, 

Hari ini saya ada follow up dengan Dr. Ras. Dup dap dup dap. Harapnya everything going smoothly. So, apa yang saya nak share dengan blog reader sekalian? 

Ini saya ambil dari FB Dr. Fadzilah. Sharing yang bermanafaat untuk kita semua, moga kita semua dapat jaga hati kita. Hati kita satu sahaja dan punya pelbagai rasa. Macam-macam resipi kita selalu olah dengan hati kita. Tahukah kita setiap menu itu meninggalkan kesan padanya? Jadi marilah kita sama-sama menjaga hati kita. Apa caranya? Jom kita baca apa nasihat pakar motivasi, 

1. Jaga solat 5 waktu & banyakkan solat2 sunat.

2. Lakukan solat taubat setiap hari & istighfar minimum 70 X sehari.

3. Baca Quran & hayati makna setiap hari.

4. Bersangka baik & maafkan semua org sebelum tidur.

5. Menangis & insaf akan dosa2 yg lalu.

6. Berbuat baik kpd ibubapa & mohon doa drp ibubapa.

7. Berpuasa sekerap mungkin.

8. Berdamping dgn org2 soleh & alim ulama'.

9. Jauhi org2 yg sakit hati atau busuk hati agar terhindar aura -ve.

10. Doa sungguh2 utk murnikan hati, terutama semasa Qiamullail.

11. Ziarah org miskin, anak yatim, rumah org tua atau rumah ahli keluarga.

12. Masuk majlis ilmu di masjid/ surau atau kelas agama.

13. Zikrullah & banyakkan berselawat atas Nabi SAW.

14. Sedekah kepada golongan yg miskin.

15. Sentiasa ingat ttg kematian-- mana tahu kita mati hari ini!.

16. Pastikan kita makan benda yg benar2 halal & baik.

17. Lakukan usha dakwah setakat kemampuan.

Mudahkan. Moga kita sentiasa redha dan bersangka baik dengan Allah dan redha dengan ujian yang di berikan. 

D_Y_H
Perbersihan hati tidak berlaku dalam seminit atau sehari tapi continuously sepanjang hayat. 

Friday, October 4, 2013

Ovarian Cyst: Operation membuang cyst 16 cm berjaya

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera, 

Lately banyak komen yang di tinggalkan berkaitan cyst yang Dayah received. Masuk blog memang hari through phone. Hehehe. Tapi komennya tak di dapat di baca. Ini barulah boleh moderate komen and read one by one. Andai ada komen yang belum saya replied maafkan saya yer. Terlepas pandang. Masa untuk bersosial di laman blog amat kurang. Walau macam mana pun Dayah akan cuba cari masa untuk ke sini dan membaca komen kalian. Terima kasih tak terhingga kepada all blog readers. Makin hari makin bertambah reader ke mari. Thanks. Moga apa yang saya kongsikan dapat di manafaatkan semua. Andai ada kesilapan dalam penulisan dan perkongsian saya maklumkan saya, dan saya mohon maaf ya. 

Hari ini saya mahu berkongsi cerita gembira seorang sahabat blogger yang telah berjaya menjalani pembedahan cyst. Alhamdulillah. Saya turut gembira apabila akhirnya, she did it dan doktor berjaya untuk tak membuang ovari beliau. Allahuakbar. Allah maha kaya. Kalau ikutkan size cyst memang besar sangat. Kalau saya di tempat Misya saya akan turut tertekan. Nak lagi Misya belum berkahwin. Faham perasaan Misya kerna saya punya cerita yang sama. Hari ini saya dapat berita dari Misya, saya turut rasa gembira. Sebelum ini saya pernah share cerita Misya di "Ovarian Cyst: Cyst Sebesar 12cm dan saya sangat takut". Ini komen terbaru dari Misya, 

Cinta Misy said...
Maaf lama tak tgok bloq dayah nie.. thanks dayah..cik cip puding n all..
alhamdullillah misya dah selamat jalani pembedahan pada 16hb Nov 2012. Major Operation..mcm org nak bersalin tue...huhuhu..
15hb doc pakar Hosp Besar Melaka bg tahu misya yang ovari mmg akan di buang sebelah..sedih sgt2..tp masih terus berdoa..semua doc yg dtg dr yg pangkat biasa sampai ketua pakar pun ckp benda yang sama...
misya pasrah dah masa tue.. 16hb misya bgun subuh2 solat n masih minta allah bg keajiban pd diri misya makbulkan doa misya.. "Ya Allah seandainya ada ehsan drmu Jangan amik ovariku...semoga dlm bilik operation doc ubah fikiran tidak buang ovariku" doa misya hari2 n hari terakhir sebelum bedah..pkul 8mlm misya masuk bilik bedah..pkul 12lbh keluar...Khamis doc dtg buat rawatan n bagitahu tentang pembedahan tersebut..Doc tanya tahu tak apa yg doc keluarkan masa bedah tue..misya ckp tahu..cyst n overi..tap misya Sangat Bersyukur..sgt terkejut bila doc bgtahu Ovari tidak di keluarkan hanya cyst yg sebesar 16cm dikeluarkan.. Ya Allah misya sgt bersyukur...Allah selalu dengar doa misya...n doa dr semua org..

to ma dear DAYAH..Allah bg keajiban tue pd misya dayah....u r rite ma dear..ALLAH SWT bless you always.. n all... ^_^
Alhamdulillah. Miracle kan. Allah is the greatest. Kalau kita rasa kita tak ada sesiapa nak mengadu, sebenarnya kita ada DIA. DIA yang selayaknya kita patuh dan taat. DIA selalu mendengar, cuma kita yang selalu lupakan DIA. Doakan saya juga, saya ada check up susulan lagi. 4 months ago, doctor dah detect another cyst on my right ovary. Saat saya tahu saya down. Tapi saya positif dan terus positif. This coming Monday I'm gonna have check up with Dr. Ras. Nak see the size. Hopefully it is not getting bigger or too big sampai saya kena go through another operation. Saya berharap tidak. Doakan saya sahabat sekalian. Kegusaran dalam hati tetap ada. Kalau bersendiri, acap kali saya di datangi soalan pelbagai. Tapi saya sering ingat diri, apa yang kita ada semua pinjaman. Nothing is belong to us. Doa senjata mukmin dan be brave and positif. Secara tak langsung, kita dapat beri impact positif dalam diri. 

Buat sahabat wanita yang lain, jaga diri dan kesihatan dan peliharalah diri kita. Setiap yang berlaku punya sebab. Bersangka dengan baik dengan ujian Allah. InsyaAllah kita akan tenang dengan ujianNya. 


D_Y_H
Bersangka baiklah sentiasa, supaya jiwa kita sentiasa tenang. Kalau kita marah itu tandanya, Syaitan telah berjaya menjalankan kerjaya menghasut kita. 

Friday, September 27, 2013

Re-share: Muhasabah Cinta

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Salam Pagi Jumaat sahabat sekalian.
Moga yang sihat bertambah sihat dan yang sedang sakit cepat di beri kesembuhan.

So happen, I open FB today and saw Ustazah Noraslina updates on this,



Andai cinta sedang sakit, tanggungjawab perlu diteruskan sehingga cinta sihat kembali.

Inilah cinta sejati, cinta kerana Ilahi.

**Muhasabah cinta di pagi Jumaat yang mulia.**


Tidak hari-hari kita di beri pelangi dan tidak hari-hari kita di datangi ribut dan petir.
Allah uji hambanya dengan kemampuan hambanya. Kerana dialah pemilik seluruh alam ini dan tahu sejauh mana kemampuan setiap hambaNya. Jangan bersedih sahabatku. Serahkan hatimu pada sang pencipta. Dia Maha mengetahui segenap di langit dan di bumi. Buang segala keluh kesahmu pada NYA, dia Maha mendengar. 

D_Y_H
Andai hari ini kelam esok pasti ada matahari menyinar. 

Thursday, September 26, 2013

Reblog:Cahaya Hati Menuju Ilahi: Sendiri dan Bermotivasi

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Tertarik dengan penulisan Saudari Adni, saya kongsikan penulisan beliau untuk manafaat kita bersama. Teruskan mencari ilmu sahabat semua. 

Cahaya Hati Menuju Ilahi: Sendiri dan Bermotivasi:  


 
Sebelum bernikah, hati amat ingin menjejak kaki ke alam berumahtangga. Hati ingin merasa kemanisan cintanya. Hati merindui nikmat berpasangan dan memiliki zuriat.

Namun, lihatlah mutakhir ini.. sebegitu cepat, hanya selepas beberapa bulan, selepas setahun dua.. semakin ramai isteri yang ingin melangkah keluar dari sebuah pernikahan – kelukaan, kekecewaan, terabaikan, disakitkan fizikal dan emosi..

Saudara perempuanku...,

Hatimu merindui kehadiran teman hidup yang baik

Hatimu ingin merasa ketenangan yang ALLAH janjikan antara suami dan isteri

Hatimu ingin membina keluarga tempat singgah berteduh

Suami, anak-anak.. Hatimu ingin milikinya..

Berkongsi kasih dalam perjalanan bertemu tuhan

Duhai adikku dan kakakku yang amat ku kasihi.. Hati ini juga sayu dan sedih dengan luahan harapanmu.

Keinginan dan impianmu benar sekali, rumahtangga dan anak-anak adalah perhiasan dunia yang indah.

Namun, dengan seribu satu sebab, lelaki-lelaki yang baik sukar ditemui.

Hingga keinginan dipendam, terpendam.

Di sana, ada para isteri yang dulunya sangat menginginkan pernikahan

Kini, suami dan kekusutan rumahtangga telah meninggalkan luka paling dalam

Lebih luka dan pilu dari bujang sendiri menghadapi hidup

Lebih mudah rupanya menjawab persoalan..

“Bila nak kahwin…memilih sangat ke?”

Dari menjawab,

“Kenapa nak bercerai…dah fikir betul-betul ke ?

Keindahan pernikahan itu sungguh cantik dan mendamaikan, jika syariatNYA selalu mendahului perasaan.

Pernikahan itu terlalu membahagiakan jika hati lapang memberi dari mengharap, bahagia buat mereka yang memilih kesabaran dan memberi kemaafan. Terlalu bermakna buat mereka yang menggantungkan pernikahan pada tali ALLAH.

Dan merenung sisi kesakitan sebuah pernikahan, ia adalah mengecewakan lagi tertekan. Namun pada yang melihat sisi kebaikan, konflik dan perceraian sebenarnya adalah goncangan yang memberi kesan teguh pada peribadi dan rumahtangga.

Dan setelah usaha-usaha menghidupkan pernikahan dilakukan, kenapa ALLAH masih menduga hubungan kalian dan pasangan?

Kerana ada hikmah yang mungkin sukar difahami dari neraca penilaian kita sebagai manusia. Cukuplah kita beriman bahawa takdir yang ALLAH putuskan mengandungi kebaikan dan kemaslahatan yang besar buat kita semua.



Saudaraku.. setelah kalian berusaha dan berdoa, namun jodoh masih tak kunjung tiba, bersabarlah..

Teruslah berusaha dan meminta dariNYA.

Bersangka baiklah padaNYA.

Bukan DIA tak tahu hatimu yang merindui, ingin mengasihi dan dikasihi

Bukan DIA tak mengerti hatimu yang pilu dan resah menunggu memikirkan

Hanya DIA Yang Maha Bijaksana.. ketentuanNYA adalah dengan ilmu dan rahsiaNYA yang terlalu agung..

Lihatlah penantianmu ini..

Bukan sia-sia.

Di satu sisi, kalian menjadi anak terbaik. Kalian memanfaatkan masa bujang ini untuk melakukan perkara yang menggembirakan ibu dan ayah. Banyak masa kalian berlalu dengan usaha-usaha untuk menyenangkan hati ayah dan ibu.

Ya ALLAH..lihatlah anak yang soleh solehah ini Ya ALLAH.. Mereka berkorban dan mengetepikan perasaan untuk menggembirakan hati ayah ibu.. Mereka memilih tidak segera menikah kerana rasa tanggungjawab yang tinggi berbakti pada ayah dan ibu.. yang sudah tua, yang kelemahan dan perlu sokongan..

Ya ALLAH,..kurniakanlah buat mereka seorang suami yang soleh di dunia, dan teman cinta hati di syurga dengan keikhlasan mereka berbuat baik pada ayah dan ibu…

Di sisi yang lain, kalian menjadi guru terbaik. Nikmat bujang kalian gunakan sepenuhnya untuk komitmen pentarbiyyahan.

Akhawati fillah..tahukah kalian, dengan usaha kalian mentarbiyyahku kini diriku terdorong menjadi isteri dan ibu yang baik?

Kalian menganjur program-program tarbiyyah yang terancang dan konsisten, kalian bersabar dan bersabar menghadapi kerenah mutarobi.. kalian tidak meninggalkan diriku sewaktu diri ini merasa berat memilih jalan kebenaran.. Kesungguhan kalian menyusun dan mengisi halaqah, menjadi asbab saudaramu ini masih terus ingin mencari redha ALLAH.

Ya ALLAH..lihatlah hambaMU yang soleh solehah ini. Mereka memperbaiki diri untuk menjadi daie dan murobi.

Kerana mereka bujang dan ‘available’, mereka selalu ada untuk kami mencurah rasa hati, berkongsi musykilah diri. Mereka mencintai kami keranaMU Ya ALLAH, mereka ingin bersama kami meniti jambatan ke syurga.

Mereka berkorban masa, tenaga dan wang ringgit untuk membimbing kami menuju cahaya Islam. Ya ALLAH.. hatiku bertatih mengenaliMU kerana usaha mereka ini yang tak putus asa mencari syurgaMU..

Ya ALLAH..kurniakanlah mereka suami yang baik di dunia & teman cinta yang mulia di syurga.

Saudaraku, ayuh membina kegembiraan di hati.. dengan atau tanpa suami, kita menjalani hidup yang bermotivasi. Kerana ALLAH melihat amal dan keikhlasan, bukan status berkahwin atau bujang.


 
Dengan suami, merasa bahagia seandainya cinta suami menjadikan kita makin cinta padaNYA.

Tanpa suami, merasa bahagia kerana ALLAH menjadi teman cinta sepenuhnya, ingin diraih redha dan ampunanNYA.

Mencintai suami, mengharap suami - pasti kecewa, pasti terluka.. Mengharap perhatian dan perlindungan suami, sedangkan dia juga manusia lemah, jiwa sakit terseksa bila harapan tak tertunaikan.

Mencintai ALLAH, mengharap rahmat dan perlindungan ALLAH, pasti bahagia, pasti hidup indah berbunga.

Kerana ALLAH tak pernah mengecewakan. ALLAH..hanya pada DIA ada kesempurnaan kasih sayang dan penjagaan.

"Sesungguhnya orang-orang lelaki yang Islam serta orang-orang perempuan yang Islam, dan orang-orang lelaki yang beriman serta orang-orang perempuan yang beriman, dan orang-orang lelaki yang taat serta orang-orang perempuan yang taat, dan orang-orang lelaki yang benar serta orang-orang perempuan yang benar, dan orang-orang lelaki yang sabar serta orang-orang perempuan yang sabar, dan orang-orang lelaki yang merendah diri (kepada Allah) serta orang-orang perempuan yang merendah diri (kepada Allah), dan orang-orang lelaki yang bersedekah serta orang-orang perempuan yang bersedekah, dan orang-orang lelaki yang berpuasa serta orang-orang perempuan yang berpuasa, dan orang-orang lelaki yang memelihara kehormatannya serta orang-orang perempuan yang memelihara kehormatannya, dan orang-orang lelaki yang menyebut nama Allah banyak-banyak serta orang-orang perempuan yang menyebut nama Allah banyak-banyak, Allah telah menyediakan bagi mereka semuanya keampunan dan pahala yang besar."

(Surah Al-Ahzaab, ayat 35)


"Sesiapa yang beramal soleh, dari lelaki atau perempuan, sedang ia beriman, maka sesungguhnya Kami akan menghidupkan dia dengan kehidupan yang baik; dan sesungguhnya kami akan membalas mereka, dengan memberikan pahala yang lebih dari apa yang mereka telah kerjakan."

(Surah An-Nahl, ayat 97)

Tuesday, September 17, 2013

ACCA: Exam english advance perlu atau tidak?

Assalammuaikum wbt & Salam Sejahtera, 

Photo taken from: ACCA's FB
Apa khabar semua blog reader? 
Harapnya kalian dalam sihat sejahtera, Dayah baru sahaja mulai nak sembuh dari demam yang panjang. Kejap baik kejap teruk kejap entah. Cuacakan. Jaga diri yer. 

Back to the above topic, Dayah ada received email dari seorang blog reader. Atikah namanya. Fact from her question:

1) Has degree from UITM
2) Perlu ambil exam english advance tak?
3) Susah tak ACCA papers?

Based on the fact yang Atikah bagi, definitely setahu Dayah you have 9 exemption from ACCA dan tinggal lagi 5 papers untuk di ambil. 

3 papers wajib:

1) P1- Governance, Risk and Ethic
2) P2 - Corporate Reporting
3) P3 - Business Analysis

2 papers to choose:

1) P4 - Advance Financial Management
2) P5 - Advance Performance Management
3) P6 - Advance Taxation 
4) P7 - Advance Audit and Assurance

Englis advance? No I don't think so, sebab Atikah dah habis degree. Sebab dulu pun saya tak pernah kena ambil any english test. But not sure now. Atikah boleh refer web acca, semua details ada untuk rujukan. 

Susah ke tidak ACCA papers? Bergantung kepada preparation yang kita buat. Kalau mai datang nak exam sahaja, study apa pun tak buat memang kirim salam sahajalah. This is not play play. Real exam. When you put an effort, insyaAllah. Berdasarkan pengalaman saya, pergilah ke kelas, buat latihan, jawab semua previous question dan baca student accountant (monthly magazine for student). 

Harapnya jawapan saya membantu Atikah sedikit sebanyak. Saya mohon maaf ya, Atikah sebab mengambil masa untuk membalas soalan-soalan ini. Asyik bertangguh nak membuka blog inilah hasilnya. Bila dah buka, lupa pulak (faktor usia. hahahaha). 

Apa pun, ACCA is the best choice kalau ACCOUNTANT adalah pilihan masa hadapan kalian. Selain world wide recognise, banyak update yang selalu di kirim untuk memastikan kita tak out dated. Bekerja dalam bidang professional ini kita kena sering up date dengan perubahan. Upgrade knowledge. Pembelajaran berterusan itulah ACCOUNTANT. Tak kira Accountant Institute mana pun kita pilih. Sama sahaja. Bezanya recognition. 

D_Y_H
Studying adalah pilihan.