Slider

Sunday, July 29, 2012

1st Dishes for Ramadhan

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera & Good Day, 

Okay, hari ini memang tajuknya 1st .. he he he. Nak jadikan cerita semalam Dayah kunonnya rajin lah kan. Sekali. Hampeh! Telling you the truth is SAYA MACAM BUDAK KECIK YANG TAK RETI LANGSUNG MASAK ! Why why why. 

Hahahaha. Padanlah muka. Sebab saya dah terlalu lama tak masak. Cukup malas nak sentuh senduk dan kuali. Ini kan pulak nak masak for about 30 pax. Dari nak buat Sambal tumis tongkol. Jadi sambal tumis Sotong. Lepas itu dari nak buat Mix Vege jadi taugeh + khucai ikan masin. Dan terjadi sambal bilis dengan tempe + terung. It's only done after an hour. Dan kena marah dengan mama! Dang! 

Heee. Okay that my mistake sebab dekat 6.45 baru saya start masak. So terima sahajalah segala kelemahan semalam. Tapi sungguhnya skill masak saya sudah ke laut. Sebenarnya memang tak ada bakat memasak langsung ekekeke. Dan saya sungguh malas masak, sekian. 

So, memang taubatlah nak pengang senduk dah. Hasilnya memang ke laut sungguh. Nampaknya memang mama sahajalah kena sediakan. Teringin nak masak tapi mood saya memanjang ke laut. Dan bila dah ke laut rasanya pun ke laut. Sememangnya, mood saya sangat mempengaruhi apa yang saya buat. Contohnya, kalau saya mengubah bunga. Sekali someone marah ke tengking ke atau apa2 je lah yang buat saya down. Memang hasilnya. BURUK! huhuhu.. 

Sebab itu AWAS! Please lah jangan kacau kalau orang tengah buat kerja ek. Sebab hasilnya POOR QUALITY as you eat my sayur! Lol. 

Apa da saya merepek kan. Sebab POOR QUALITY of sambal even harga sotong tu superb mahal! RM63 ringgit 3KG okay! But saya telah spoil kan ia. Maaf SOTONG. Sian awak kan. Malamnya sebab kesian kan dia, saya jadikan nasi goreng rojak-rojak. 

Saya memang suka rojak-rojak kan semua jenis masakan. Again no picture been taken. Tapi saya suka. Tentulah sedap! Hahahaha. Itu saya pelik. Bila saya rojak-rojakkan makanan mesti jadi. hahahahaha.. hidup saya penuh rojak-rojak lah.

D_Y_H
Ok bai! Puas dah merepek dekat sini. Moral of story, kalau dah tahu skill merundum rajin2 lah p dapur asah yer adik2. Jangan cepat putus asa. Ciayok! 

1st CashOut!

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera & Good Day, 

Entah kenapa, saya gatal tangan pergi click CASHOUT from Nuffnang. Erk, Salahkan tangan. Ha ha ha. Anywhere, it's happen after few years! Yes, saya tunggu dan tunggu dan tunggu from May 2009 till now July 2012. Hambek! Berapa tahun tu beb. Lama gila, nak cashout. It takes me sometimes to withdrawal, because. No income ma.

Buat awal-awal dulu kunonnya nak income, end up. Tak penting semua itu. Janji saya boleh share with all of you my life story yang tak seberapa ini. Not much. About less than 2% from my monthly income. See, blogger actually no making lot of money. Honestly. Because:

1) I don't have a good rating, he he he. A day adalah yang datang. But can sure will not return back and read again. Tapi syukur, tetap ada reader. 
2) Entry to very good. Know it. Entry suka-suka sendiri. hahahaha. 
3) Walaupun almost everyday akan update but still, some entry not qualified enough to satisfy certain people who read its. Kan? 
4) Tak ada ummph kan. My sister always say, alah bukan ada apa pun pada blog kau tu. Yezza. Benaran!

Benar. Benar. Benar. No harm la. Dan tujuan saya berblogging pun bukan untuk mencari extra income from blog semata-samata. I want SHARE! That's all. Welcome to new reader and very thankful to all reader yang selama ini terus dan terus membaca. Maafkan saya andai ada kesilapan sana dan sini. Saya akui kekurangan saya dan akan terus perbaiki. 

Ini semua cerita hidup saya yang tak seberapa. Waiting for another 30 days for cheque to be received. Dan awak.. awak .. semua tahu tak.. huhuhu.. saya rasa saya nak berhijrah la. Saya penatlah dengan terlalu banyak kerja dan penghujungnya saya tak dapat satisfy myself. Sedihkan bunyinya. True! That life lately. 

Saya masih belum membuat keputusan sepenuhnya. Masih goyah berfikir. Sementelah komitmen yang makin bertambah. 


Hahahahaha...
I'm a good dreamer!
I do believe, someone think the same.

D_Y_H
Esok kerje! Ok, bai!

Wednesday, July 25, 2012

Ovarian Cyst: "Cyst sebesar 12cm dan saya sangat takut"

Assalammualaikuwm wbt & Salam Sejahtera & Good Day,

Dayah baru received two comments from Misya. Buat rakan-rakan yang pernah mengalami saat seperti beliau mungkin boleh tinggal di sini kata-kata semangat buat Misya.

Comment 1:

Cinta Misy said...

Salam..sy misya..
skang saya ada cyst sebesar 12cm.. 2008-2009 sy pernah tebuk tapi skang ada lagi..saya belum   berkahwin,umur 29thn..sy takut utk buang ovari kerana sy tidak mempunyai sakit apa2 walaupun ada ovari.. ada tak yg boleh membantu saya..tq
July 25, 2012 7:53 AM 

Comment 2:

Cinta Misy said...

 Assalammualaikum..
Saya ada cyst 12cm dan akan menjalani ctscan n operate. saya tak rasa sakit apa2..period semua normal..sy belum berkahwin n berusia 29thn.sy takut sgt2..sy tak nak buang ovari.. :(     ada tak yang boleh membantu saya... saya sgt tertekan sekarang....sy rasa sgt down..:(
July 25, 2012 7:57 AM


Misya, Dayah ada sembang-sembang dengan seorang kenalan beberapa bulan lepas. Dia kena buang cyst together with the ovari juga. Tapi dia refuse. So dia cuba dan cuba untuk dapatkan rawatan alternatif. Alhamdulillah selepas rawatan alternatif yang di ikuti, cyst tersebut gugur sendiri. Cuma kisah dia lain sedikit. Dia sudah berkahwin dan belum punya anak. 

Misya, awak jangan terlalu berfikiran yang bukan-bukan. Sebab itu awak rasa sangat tertekan dan down. Saya sendiri pernah berada di tempat awak satu ketika dahulu. Cuma bezanya, diri saya tiba-tiba sakit dan lima hari selepas itu ovari sebelah kiri saya di buang sepenuhnya. Syukur cuma sebelah yang di buang, sekurang-kurangnya saya masih punya sebelah lagi ovari. Terus-terang saya rasa teramat sedih pada awalnya. Tapi apa yang boleh saya lakukan ia sudah berlaku. Saya tidak boleh berpatah semula. 

Kena kuat untuk teruskan hidup, sekurang-kurangnya Allah tak tarik semua nikmat itu. DIA masih beri saya sebelah. Awak kena positif Misya, kebarangkalian itu mungkin ada tapi ia bukan penamat segalanya. Suggestion saya pada awak, 

1) Cuba cari rawatan alternatif untuk membantu mengecilkan cyst. 
2) Jaga pemakanan, ini sangat penting! Cuba buat kajian, apa makanan yang mengalakkan perkembangan cyst? Saya tidak pakar, saya cuma bercakap berlandaskan pengalaman sedia ada. Dari pengalaman kawan-kawan saya sendiri implikasi ke atas diri sendiri. Saya totally buang RED MEAT dari pemakanan saya. Saya bejaya laksanakannya. Selebihnya, awak baca di sini pengalaman Kak Ma. Say no to FAST FOOD!, PROCESS FOOD!
3) Turunkan berat badan, kebanyakkan kes untuk ovarian cyst rata-ratanya adalah dari wanita yang obes.

Untuk rawatan alternatif itu, ada seorang kenalan saya pernah beritahu yang ada sebuah pusat rawatan di Perak. Saya tidak pernah mengikutinya, tapi mengikut kata kawan saya itu peratusan untuk mengubati Ovarian Cyst agak tinggi. Saya akan cuba bertanya, Misya tinggalkan email address nanti saya bagi detailsnya.

D_Y_H
Awak jangan sedih-sedih, Allah tak uji hambaNya lebih dari kemampuan. Moga ada miracle buat awak. Ciayok!^^

Tuesday, July 24, 2012

Alhamdulillah....

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera & Good Day

Nothing great happen but Alhamdulillah for what Allah have given.

"Dunia Cuma pinjaman" ingatan buat diri yang selalu alpa.

Thanks Allah for being so nice to me^^

I'm grateful .. Another number but it's just a number.

Monday, July 23, 2012

Sharing Ovarian Cyst: Baru sahaja selesai pembedahan

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera & Good Day,

Dayah baru received another story from Anon, thanks for drop by. Saya doakan awak tabah dan cekal dengan dugaan ini. Mudah-mudahan, impian awak tercapai. Amin.

Ini cerita Anon,

Anonymous said...

salam alls, sy pun nk share lah. sy bru je 4 haru lepas operate( lacaroscopy 4 lubang) buang endometriosis stage 3 di kedua-dua kiri dan kanan ovari. doc ckp sebelah saluran fallopion sy dah rosak dan x boleh digunakan. sebelah lg belum tahu result. rahim dgn ovari alhamdulilah masih dlm keadaan baik. skang ni sy amek injection tahan period selama 4 bulan. dan perlu jumpa doctor everymonth tuk monitor cyst dan amek injection tahan period tu. sy sgt berharap tiub fallopion sy sebelah lg masih dlm keadaan baik. coz doc ckp kalo sebelah tu pun rosak, sy x dpt pregnan dgn cara normal. kena cuba cara iui/tabung uji. risau sgt.. serik sgt2 operate ni. sakit sgt.. lepas sihat ni sy nk sambung balik minum SDii alphalipid tuk turunkan berat badan yg naik mendadak sejak ada cyst ni dan juga sy nak sambung minum LD venus alken tuk seimbangkan hormon sy semula. sy akan terus berikhtiar tuk dptkan zuriat. sy doakan semoga kita semua diberikan rezeki tuk ada zuriat sendiri lepas ni. amin..
JULY 16, 2012 11:55 AM

Saya simpati dengan awak. Ciayok awak. Saya cuba juga nak kurangkan berat badan. Tapi tak berjaya (hahahaha, susah bhaaiii heee. Kena caci berbaldi2 pun saya tak kisah. Dah immune. Adoilah) 

Sebelum ini pun ada juga, yang komen tentang SDii alphalipid tu, tapi saya sendiri tak tahu khasiatnya macam mana. Tak silap dia dari Brunei. Yang Dayah sendiri amalkan, adalah tak makan daging merah and now kena buang kekacang dalam hidangan seharian. Tak tahu macam nak mula. Sebab ia SUKAR. Ia kawan-kawan, bukan mudah nak buang sesuatu yang kita suka. Makan masa. Saya akan cuba, demi kesihatan. Mudah-mudahan berjaya.

Alahai... tengok pun dah teringin.. macam mana nak BUANG terus? *percayalah! suatu hari saya mesti boleh!*

Dan kawan-kawan, semua tahu tak. Punca penyakit kini rata-rata adalah dari PEMAKANAN! So beware of what you have been eating.

D_Y_H
Bulan puasa ini, saya letak tanda aras penurunan berat badan *Betul! Saya cuba. Doakan saya kawan-kawan* tak dapat banyak sikit pun jadilah. Hari makin hari, usia kian meningkat, sistem tubuh juga semakin berusia dan kudratnya tidak sama bagai engine yang baru. Jadi pesanan buat diri saya sendiri, sebelum sistem tubuh itu lumpuh, berusahalah sayangi dia.

Friday, July 20, 2012

Esok Puasa yeay!

Assalammualaikum & Salam Sejahtera & Good Day

Yeay! Ramadhan datang lagi. Alhamdulillah. Moga kita semua dapat beribadat dengan sempurna kerna Dia.

Abah just remind us about terawih just now, "jangan dok sibuk kejar yang sunat yang wajib di cicirkan" NOTED Abah. He the best man!

Kawan-kawan semua, thing to remember bila berpuasa:-
1) Niat!
2) Sahur! Sebaiknya jgn terlalu awal ya
3) Jaga mata, jangan pandang yg bukan2
4) Jaga mulut, banyak mengaji berzikir dari mengumpat
5) Jaga telinga, dengar alunan zikir atau bacaan Al-Quran dari lagu2 yang melekakan
6) Jaga kaki, Dari melangkah ke tempat maksiat. Baiklah melangkah ke rumah Allah
7) Jaga tangan, banyakkan memberi Dari menadah Dan mengambil Hak orang
8) Jaga hati, dari mendengki

Akhir kata Jaga diri, hiasi peribadi dengan amal Dan ibadah. *kita rasa macam ustazahla hehehe*

Hari discussion yang sungguh funny

Assalammualikum wbt & Salam Sejahtera & Good Day

1/2 way of discussion, I've been stop. Eh eh eh, blurr sekejap.

Garu kepala ...... Selepas itu.....

Berterabur idea saya di buatnya... Sabar sahajalah... Another postponement.....

Thursday, July 19, 2012

Budak hungry roti sardin

Assalammualikum wbt & Salam sejahtera & good day,

Dayah sedang melayan si baby yang hungry roti sardin, korang dinner apa malam ni?

Tuesday, July 17, 2012

Puasa pun belum lagi, riuh dah nak beraya

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera & Good Day, 

Kenapa ek, sekarang ini orang excited raya dari nak puasa? Contohnyalah kan. KLCC, di sepanjang kaki lima di hadapan kedai, sudah mulai mengantung ucapan "SELAMAT HARI RAYA" puasanya? Kalau ikutkan, puasa pun belum lagi. Kan ada baiknya mengantung ucapan "SELAMAT BERPUASA" kan. 

Bukan di KLCC sahaja, di merata lokasi tempat membeli belah berbuat demikian. Saya quote KLCC, kebetulan kelmarin dahulu saya berada di sana. Management, kena ambil berat perkara-perkara seumpa ini. Walaupun durationnya tak lama dari puasa ke Raya, tapi kan baik ikut sequent nya. Umpana process bayi ke kanak-kanaklah kan. Mustahil jadi kanak-kanak tanpa lalui process menjadi bayi. 

D_Y_H
Sungguhlah tak faham. 

Friday, July 13, 2012

Jangan sesuka hati "conclude" before think

Assalammualaikum wbt & Salam sejahtera & Good Day

(Tajuk entry ++ daaaa.. Hehehe)

Kenapa tiba2 saya menulis tentang perkara ini? Sebab kita malas.

Terima sahaja, apa orang khabarkan nak nak lagi apabila kita ni jenis Cepat conclude. Kena "cuci" sikit, teruslah terima. It's happen.

Kenapa tidak, panjangkan sedikit Akal itu mencari alternatif source Dan kaji ia. Always think "why" and "why" Dan Kalau begini okay tak? Dan kalau begitu, okay ke tidak?

Sebab itu gunanya Akal yang Allah kurniakan. Jangan kerana taksub kita terima bulat2.

Wednesday, July 11, 2012

Ovarian Cyst: Cyst, kandungan dan pemakanan

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera & Good Day, 

Hi semua. Sihat tak? Harapnya korang jaga kesihatan ya. Sekarang ini makin galak pula post-post di facebook mahupun di twitter tentang cyst. Saya yang membacanya sendiri terasa ngeri. Mula-mulah la nak jadi ratu airmata. Tak da la teriak bagaikan, cuma otak ini gatai nak fikir bukan-bukan, takutkan diri sendiri. Itulah namanya hidup penuh dengan suprise. Hahaha, apa da Dayah merapu ni. But life must go on. 

Persoalan, you can pregnant or not? Persoalan, kalau saya pregnant apa nak buat? Cyst tu membesar sama ke tidak? Saya tepuk dahi la kan. Manalah den nak taw. Saya kahwin pun dak lagi. Doktor Ras selalu kata dekat saya don't worry la. So long you still ada ovari, insyaAllah. Semua itu kuasa Allah.

Still remember my last entry about Ovarian Cyst? Rujuk sini. Buat Noris, saya dah dapat reply Kak Ma. Panjang lebar ini, selamat membaca. 
"salam dayah n Noris....sory..br leh menulis...hehehe..manyak sibuk wo....n for Noris..tahniah!!!!!!kan....kuasa tuhan..siapa yg tahu kan..mirale baby cam baby adriana anak akak jugak tu nanti....don sad2...don risau2..meh akak kongsi kan citer akak buat Noris..moga bertambah gumbira bila baca citer ni ek....masa ngandung..kma makan je peria..malah jd peberet pulak tu....kerabu peria...hm..sebenarnya..masa kma mengandung kan adriana...sngt2 tempoh yang paling mencabar dlm hidup..bayangkan..selama 8 bln kma alahan..muntah2...kma ngandungkan adriana selama 10 bulan 5 hari...disebabkan kma ada cyst both side..so sepanjang 3 bln pertama memang kena turun naik O&G clinic...4x masuk wad...maybe sebab cyst lah faktor utama...nasib baik pakar O&G Dr rani yang take over kes kma ni sngt2 baik n memang pakar betul lah...dia lah yg banyak bagi nasihat dan dorongan ...

ok berbalik pada kes kma ..masa 3 bln mengandung...kma kena masuk wad..sebab sakit perut...sebab cyst membesar bersama2 dengan baby...bayangkan..baby membesar..cyst pom membesar...sampaikan doc kata..kena buat operation...jalan 2 lg.....samada..nak kena buang baby..atau buang cyst..msa dengar doc kata nak buang baby tuh..kma nangis sungguh2 ati...tanak!!!!nak jugak ngandung sampai akhir....doc terpaksa buat camtu sebab cyst kma dah besar time tu..(biasalah kan hormon meningkat time kita ngandung)doc takut membahayakan nyawa kma..takut cyst tu pecah..sebab kma nyer cecair..lg pun kma kerap sakit perut...sebab cyst tu terhimpit dengan baby...then doc bg pilihan kalau nak continue...kma terpaksa lah dipantau sampai 7 bln kandungan...then nanti doc akan operate...kasi baby cukup umur genap 7 bln..kma masuk balik wad...tp maybe miracle sekali lg berlaku.....tambah dengan doa ibu kma n suami..kma boleh meneruskan kandungan sampai 9 bulan...tp sentiasa dipantau oleh doc...maksudnya…2 minggu sekali kma kena g scan baby d O&G ngan doc rani...ALHAMDULILLAH...ALLAHUAKBAR!!masa kandungan 7 bln tu...cyst kma menghilang!cyst tiada......sebab tu doc tak jd nak operate or dlm istilah..paksa beranak....seriuslly...cyst kma tiada!!!!!!atau maybe cyst tu dah terlindung dek baby..so thats why lah doc tak nampak...wallahualam..kuasa tuhan...tp kan..kma sepanjang ngandung dr 3-7 bulan tu..kma kena g sebulan skali scan....cek takut ada apa2 kat kandungan n cyst..start masuk 7 bln...2 minggu sekali kma cek ngan doc pakar...

pasal pemakanan lak....
disebabkan sepanjang mengandung tu kma asik makan..muntah..makan muntah....so doc nasihatkan kma supaya ambil obimin pluz 2 biji sblm tdo malam....setiap hari..lagi pun kma darah rendah..time g cek darah..hemoglobin mesti rendah..bila makan obimin pluz tu br ok...br leh mkn normal..ok la sikit...peria leh kmn pom time ngandung..bagi kma la....org lain kma tak tahu..tp akar peria or others ubat2 tu..plz stop..jgn lg nak kecutkan cyst...sepanjang ngandung tu kma makan obimin pluz je...untuk tumbesaran baby...kma minum susu anmum gak..jgn sesekali amik benda lain....n kma amalkan makan kismis 7 biji selepas subuh setiap hari ngan kurma...kma jugak amalkan minum air zam2....salah satu cara kma minta supaya tuhan kecilkan cyst kma semasa mengandung memandangkan waktu mengandung ni kan hormon kita meningkat..alhamdulillah..sepanjang mengandung tu...baby pom ok...kma pom ok...last2 due tuk bersalin dah lepaas..baby lak selesa duk dlm perut...hahahaha..lucu lak..sampaikan kma nga hubby terpaksa pergi O&G balik sebab nak kasi paksa beranak..tp doc tak bagi..upa2nya..masa pergi clinic tu..jalan dah terbuka 2cm...kma je yg tak sedar...then 6.30 ptg masuk labor room 9.55mlm tanggal 10 ramadhan@10/8/11 lahirlah nur adriana bt asmawi...my miracle baby.....now dia dah 11 bulan..cepat je masa berlalu...syukur sngt ada budak tecik tu kat umah kami...miracle sangat2....bila lihat perkembangan dia dr hari ke hari...so...buat Noris...plz..take care ur baby inside tuh....K..jgn sedih2..epi2 je...kma sepanjang mengandung..syukur tuhan anugerahkan suami yg sngt2 membantu dan memahami...sokongan dr suami juga amat penting...psssstt..rahsia kma kan...sepanjang mengandung 10 bulan tu....satu keja pom kma tak buat tau...semuanya suami buat..hehehhe...sebab ada kes...suatu hari tu...dengan gatalnyer kma nak kemas dapor...alah..pegang penyapu skejap je....menyapu situ sikit sini sikit..tup2..kma sakit perut....sampai masuk wad...suami kma tanya ada buat keja ke td??nak cakap ya..takut kena marah..tak cakap ya pom memang dah kena marah..so ngaku lah..dr saat itu lah suami tak bg wat keja..ahhahahah..sampailah loni!!!mabeles tak???ahhaha...ok lah dayah n Noris..sampai sini dulu..nanti kita stori mori lg ek......nak g KK jap ngan encik asben...so Noris...take care..sesuatu yg tuhan uji tu musti ada hikmah n rahmatnya...cam kma...3 org doc pakar ong kata kma tak leh peknen...bila kawin 10/9/10....sbln pas tu kma peknen...10/8/11..doc sendiri terkejut!!! Then adriana lahir...see???the miracle???ok bebeh??....moral of the story nyer?tanya dayah!ahhaha..adios amigos..salam...."
Macam-macam dugaan, yang paling penting don't be sad. Hadapinya dengan tabah. Check-up Doktor itu perlu untuk pantau size cyst. Sebab ada kemungkinan Cyst itu boleh pecah. Saya pernah tulis tentang seorang makcik yang cyst dia pecah. Memang scary masa saya dengar. Sebab itulah kena pantau sizenya.

Hopefully, this entry is helpful. Sedikit sebanyak, pengalaman K.Ma dan yang lain-lain boleh kita jadikan rujukan. Many thanks K.Ma.

D_Y_H
Rahsia Allah tak siapa yang tahu.

Tuesday, July 10, 2012

B good

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera & Good Day,


All everyone wanted.. is to be GOOD.

D_Y_H
Saya sungguh penat.

Friday, July 6, 2012

Gas habis penyebab saya tension sekarang

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera & Good Day, 

Tensi.. tensi.. tensi. 
Sudahnya mengadaplah laptop ni ha. 

Minah Korea tu suruh pakai teknik double boiler. Tapi minah ni, memang bengap tak taw macam mana nak buat. Hahahaha. Padahal panas je la air guna cerek letrik tu kan. Tapi? Bukan senang nak cair kan white choc! Agagaga. Nga nga nga .... mujurlah kek and frosting 1 layer done. Now nak buat 2nd layer. Mommy! Memang tensi.. tensi.. tensi.

Kalau takat buat untuk makan-makan, x de nya nak tensi. Tapi dek kerana untuk client abah esok. Agagaga. Memang gigit bibior je la ni. Kena tanya Minah Korea punya resipi frosting lain pula. Ayok! Tepuk dahi semendeng ja la. 

Moral of story:-
Sila prepare standby gas!
Predict apa yang bakal berlaku. Contoh: Gas habis cam ne? 
Jangan give up la bebeh! *mahu tak. Almost 5% dah cair kot. Tiba-tiba apasal x  panas*

D_Y_H
Saya nak p panaskan air lah kawan-kawan dok bebel esok pun cake tu tak siap kan. Hahahaha .. bubai.

Ovarian Cyst: Jangan bersedih sahabat

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera, 

Lamanya saya tak update tentang Cyst kan. Any where ada banyak perkara yang saya nak share  dan story mory dengan semua. Cuma maafkan saya, kekangan waktu membataskan. Mana yang cepat dan pantas, bolehlah saya update segera (walau hanya di dalam kereta ;p he he he.. those want to get more updates join me on instagram. Heeee wahhh.. promote ;p hahaha...) 

Dayah seronok sangat dapat komen from Noris. Really happy for her, she pregnant! Congrats dear. Sedikit pesanan buat awak, jangan fikir yang bukan-bukan. Take care of your health. Lalui saat manis ini dengan hati yang gembira tak mau gundah2 taw. What ever you feel, baby can feel too! Manis-maniskan muka, nanti baby awak mesti muka manis je. Bila kita fikir bukan-bukan, mulalah muka kita tu nak cemberut sana berkerut2 dahi tu. Cuba bayangkan muka awak macam tu sepanjang mengandung kan (heee ;p) Dah dah dah jangan bayangkan. Senyum-senyum. Heee.

Apa cerita Noris ni? Kenapa dia risau?
subnaallah. hanya Allah sahaja yang maha mengetahui segalanya. happy untuk kak ma. dayah, saya baru lepas checkup hari isnin lepas di klinik kerajaan. saya pregnant 3 bulan. masa scan ada cyst belah kiri bawah baby sebesar 3.5x4.9cm. doktor cuma cakap common tak perlu risau. tapi bila dah search internet ada jenis cyst yang bahaya. jadi risau plak saya sebab tengah pregnant anak sulung. dulu pernah miscarriage sekali. saya try untuk tak risau sangat sebab tak elok untuk perkembangan baby dan ada komen dalam forum2 kalau kita stress lagi cyst bole jadi besar. sekarang ni saya buntu tak tahu nak buat apa. doktor suruh datang checkup awal bulan 8. saya cadang macam nak pergi klinik private dapat 2nd opinion. tapi risau plak kalau kerap scan sebab baby masih kecil. masa pregnant boleh ke makan peria dan mengkudu seperti yang kak ma beritahu? saya berdoa mudah2an semoga cyst itu akan hilang sendiri juga :)

Anak Kak Ma pun dah besar taw awak. Dari pembacaan saya, CYST ini effect dia lebih kepada bila nak pregnant. So bila nak pregnant, kebarangkalian tu macam susah sikitlah. Tapi itu semua ketentuan illahi. Saya sendiri sukar nak gambarkan CYST itu sakitnya macam mana. Kerna symptom nya berbeza-beza bagi setiap individu. 

Tapi yang pasti, saya juga sama seperti awak. Cemas sentiasa ( I can help it!). Setiap kali check-up, jantung saya berlari sepantas kapal terbang di udara. (fuh! bayangkan betapa lajunya ia berdetak). Setiap kali nak pandang monitor tu, mulalah dup dup dup dup. Tapi perasaan ini cuma waktu check up, Alhamdulillah. Tak terbawa-bawa dalam day to day life. Saya tak mahu fikir yang bukan-bukan. Walau hakikatnya, detak hati saya tak pernah diam. Bagi sesetengah orang mungkin, alah apalah sangat. But for me, it is something. Sometimes cannot share dengan siapa pun.

Cuma please please please be positive. Teruskan kehidupan. Tak mau monyok2. Elakkan bersendirian, sebab we tend to think yang mengarut2. Ada cyst not end of your life, bebeh.. heeee. Noris, awak jangan risau sangat taw.

Saya ada juga kawan kes, macam awak. Realise only after 8 month preggy. Masa bersalin terus surgery cyst serentak. Buang sahaja Cyst itu.

Balik pada persoalan awak tentang boleh ke, amalkan peria dan mengkudu? Saya memang totally tak tahu awak. Saya ada make some reference, untuk peria adalah TIDAK BOLEH. So, awak jangan taw. Amalkan pemakanan seperti biasa. Cuma macam saya, Dayah dah tak makan daging merah. Sebab dia meransang tumbesaran cyst. Selain itu juga, menses juga meransang tumbesaran. Memandangkan awak tak akan ada menses untuk beberapa bulan, kemungkinan size cyst tidak akan berubah. Kemungkinan la. Saya dah bertanya pada K.Ma tentang amalan pemakanan beliau sepanjang tempoh mengandung. Nanti insyaAllah, bila dia free dia balas. Sama-sama kita tunggu ek.

D_Y_H
Now is July... very soon is Nov.... 

Sunday, July 1, 2012

Perkara apa yang paling memberi tekanan pada anda?

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera & Good Day, 

Hi peeps^^
I'm here again. Alhamdulillah, trying my very best to update this blog frequently. InsyaAllah. 

Back to above topic, ya.. just wanna know apa yang paling memberi tekanan pada kalian? 
Bagi diri Dayah sendiri when time is to produce my END PRODUCT! Yups its related to work. Honestly, memang kancong pun ada masa tu. Any work that I do la kan. Bila draft report keluar tu, ya Ampun risaunya. Nak present to AC members tu, makaihh macam-macam rasa pun ada. 


Itu kisah bila bekerja, dan dan paling dub dab dub dab adalah wedding work! 
Haaa.... seriusly berdebar selalu. Managing expectation of client as same as managing AC expectation, its just the same yang bedanya hasil kerja itu. Jenisnya yang berbeza. 

I love my both work!
Oh hoo tamak taw. Hahahaha. 

Dan paling tak suka, bila Dayah dok gubah-guba bunga ada pulak mai si tukang komen. Ish la, nak juga kena hempuk dengan span bunga tu karang. Hahahaha, ganas kan! Agagaga, Nak buat lagu mana geram punya pasai. Tak pernah buat lagi la buat masa ini. He he he. Jangan ada yang cuba mencabar keimanan sudahlah.

Bawah ini antara, gubahan yang pernah Dayah buat untuk client Abah. Saya kuli je ek. Selalu kena buli dengan Abah. Hahahaha. Why? Dia suka cekik budget saya. Pastu mula tekanan itu muncul. Sebab? Again managing client expectation. They want five star but only paid for 2 star. Fuh, berpeluh to deal with it.


Flower table for meja makan beradap. I love to use LILY! Wangi sangat.


Buffet table and minimal flower. 

Kerja Kahwin ini kan memang rumit kerna banyak perkara perlu di titik beratkan. Selain adat2 yang kadang-kadang tak masuk dek akal. Mana rasa-rasa tak boleh di terima akal fikiran waras, kita habaq dan bagi recommendation la kan. Depa terima alhamdulillah, depa tak mahu? Buatlah ikut pilihan mereka. 

D_Y_H
And why suddenly, I am talking about tekanan? Yezzaa, I'm fening pikiaq next event da. High Expectation with limit of resources. Again PLANNING! Ya ya ya, I need to think of something.