Slider

Thursday, March 29, 2012

Pelik tak pelik tapi itulah cara saya

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera & Good Day, 

Hai semua. 
Apa yang pelik? He he he, tak ada apa yang pelik. Cuma saya rasa lebih efisyen apabila membuat kerja dengan TV di sebelah. Dulu zaman sekolah pun saya jenis macam tu, depan mata TV sambil buat keje sekolah.  Alhamdulillah outstanding work saya siap. Now perlu risaukan current work. Pun masih banyak nak catch up. Jari ada sepuluh, kaki ada dua. Otak pula terbahagi kepada dua bahagian, moga-moga saya dapat manafaatkan anugerah illahi ini. Amin. 

Beberapa hari lepas saya pergi kerja agak awal, keluar rumah pada pukul 6.37am sampai di pejabat pada pukul 6.45am++ awalkan. Sebabnya? Saya ada meeting awal pagi, tapi satu file pun saya tak bawa minggu sebelumnya. Dan kalau hari-hari biasa saya bertolak dari rumah pukul 8.00pagi makanya pukul 9.00pagi lah saya sampai. Kalau lima minit saya lewat, makanya sekitar 9.05 - 9.15 pagilah saya sampai di pejabat. See the different? Pelik tak pelik, inilah KL. Seawal pagi tetap jalan jammed tapi tidak seteruk seawal 8++ pagi. Tapi mujur saya bekerja sekitar KL kalau di Jakarta atau bangkok? Alamat lebih awal dari itu saya perlu keluar rumah dan harus berkongsi kenderaan. Tetapi untuk pekerjaan seperti saya memang tidak bolehlah, sebab perlu pergi ke banyak tempat dalam satu hari kadang-kadang (sebulan at least sekali). 

D_Y_H
Berhenti seketika, jumpa lagi di next entri ya kawan-kawan. 

Tuesday, March 27, 2012

All people deserve the same

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera & Good Day, 

For me all people suppose to be treated and deserve equally and same. But, just sometimes it may not happen. Sad to say, but this is life. No matter how good you have try but nothing can change their perception. It is sad, when you know that and the worst when that situation happen again .. again .. and again. 

and for today... TUESDAY.. I hope that everyone will be treated equal and same. Lets hope. 

May Allah grant us with strength and HIS blessing.

D_Y_H
Sadness will not change anything until you, yourself take an action to change it.

Monday, March 19, 2012

Pelik, menarik dan XX di bandung

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera, 

Hi semua.
Ada yang tunggu Dayah update? 
Nehi? Hehehe. Saja, bertanya kot ada yang menanti. 
Cuba mengurangkan update, sebab selalu menulis yang bukan-bukan. (mampu tak ni? heee.. we see la kan.. hehehe)

Kelmarin, baru sahaja touch down Malaysia. Oh tanah tumpah darahku. Beberapa hari sahaja, tapi sempatlah mengutip sedikit pengalaman di Jakarta dan Bandung. Harus belajar erti bersyukur hidup di negara yang makmur dan bukan ramai rakyatnya yang tidak terbela nasibnya. Ada memang tapi itu yang tercicir. 

Ada beberapa keping gambar yang saya ambil sepanjang di sana, yang lucu ada, yang lucah pun (adoi yaiii, yang kurang senang maaf ya) 

Yeah, welcome to Jakarta

Fokus. Bukan pada truck itu, tapi di bawahnya. Sepanjang flyover di Jakarta di kawasan highway, saya melihat rumah-rumah kecil ini di bina. Kawasannya penuh sampah. Keadaan kesihatan yang duduk disana, bagaimana agaknya. Mengikut kata, tour guard mereka ini telah di halau beberapa kali. Selepas di halau, mereka buat penempatan baru. Dan bukan mudah untuk menghalau mereka, cara baik tidak jalan. Di malam harinya, MAFIA akan di kerah membakar penempatan mereka. Bunyinya sungguh kejam, katanya dari ramai2 yang ada mungkin 1-2 yang mati. Sungguh kesian, cara baik tak di layan. Gaya begitu pun tidak jalan. Masih banyak illegal house yang kelihatan, teruatamanya di Jakarta. Oleh yang demikian, saya merasa kita di Malaysia masih beruntung. Yang sukar tetap ada tetapi jumlahnya tidak seramai di sana. Dan "macet" nya di sana (sesak) sangatlah mencabar keimanan. That why, it is not advisable to drive in Indonesia, unless you're very very familiar. Then proceed la.

Kita ada PROTON mereka ada syarikat kereta FOTON, tetapi bukan pengeluar kereta nasional. Pernah saya bertanya pada seorang driver blue bird, "Indonesianya sendiri, tidak punya kereta nasional ya pak?" "iya dulunya ada, tetapi bangkrup. Yang popular di sini cumanya Toyota. Dimana-mana aja keliatannya toyota" Betullah tu, dan paling banyak di pakai adalah AVANZA dan mengikut statistik tak rasmi (tour guard yang inform) AVANZA juga yang di laporkan paling banyak hilang dan di jual di pasaran gelap. Malam ini di rompak, esoknya sudah ke negeri lain. Begitu cepat. Dan jangan terkejut, banyak kedai kereta di sana menjual mobil dengan CASH/KREDIT dan ramai yang kumpul wang membelinya secara CASH (ini bagi yang kerja di luar negara, dan sekali pulang dengan duit segunung, cerita orang gaji)

Nama tempat di sini pelik-pelik dan lucu, "CIKAMPEK" dan "CIREBON" dan terdapat juga BUKIT INDAH di sana.

Dan ada juga "SUBANG". Tatkala nampak sahaja Subang terus sahaja satu bas kami riuh, IA departmentlah paling meriah. Apa taknya, hampir setiap bulan kami akan ke sana. Office client utama kami di sana. Terus masing-masing, "you turun sana, buat FINANCE... hahaha.. ohh next week lor HQ Audit" "Kak, I nak turun sinilah dah sampai" hahaha dia orang ini. Department saya bekerja ini memang spisis cakap tak berhenti. Sehari kami close department memang sunyilah office tu.

Ini juga menarik. Cara dia menarik, orang masuk ke kedainya dengan berkata, orang yang jujur masuk KPK (refer to name of that kedai)


Nice right, everyone is wishing they also pretty as their mom.

Mahu senyum sampai pagi kalau si anak kecil puji papanya begini hari-hari.

Cutekan....

Cute dan saya pasti bersemangat mahu menyusun jadual pelajaran yang di ganti dengan jadual kerja. Colorful.
Banyak saya dapati di sana, pets di jual di tepi-tepi jalan. Malahan, ada di sepanjang jalan (saya tidak tahu jalan apa) sepanjang jalan di jual arnah hidup dan di biarkan sahaja tanpa sangkar)

Rusuhan seperti ini adalah biasa dan hari-hari berlaku. Beberapa kali ke sana cuma sekali saya tidak terserempak dengan rusuhan jalanan. Di maklumkan, seminggu sebelum rusuhan di buat kelulusan pihak polis perlu di ambil. Sama seperti di Malaysia, bezanya kita di sini luahanya dari pembangkang dan di sana, rakyat sendiri bangkit.

Seximo di Jalan Dago. Name itself unic. Kan.


Jenama sushi di sana. Di negara kita, ia adalah RUDE. Di sana, tidak beri makna selain ia cuma jenama.

Ini juga unik. Buangkan G dari nama tempat tersebut maka jadilah rogol.

Menjual di tepi jalan. Di sana sangat mudah mencari penjaja tepi jalan dengan gerai kecil mereka atau cuma bebekal sebungkus bag plastik berisi barang niaga. Lepas itu berjalanlah mereka, mencari sesuap nasi.

 Siapa tidak tahu, pecel lele kan. Yang saya nak highlight kan adalah banner yang di pasang di sekeliling gerai mereka. Hampir 98% gerai-gerai di sana akan di tutp dengan banner besar-besar yang di lukis dengan tangan dan its covered almost all gerai.

Dan ini paling unik pada saya kerana, jejambatnya tanpa penghadang. Sangat merbahaya tetapi ia unik. Mujur di atasnya di letak palang kalau tidak, boleh di kategori sebagai jejambat paling tidak selamat di dunia.

D_Y_H
Menarik dan macam-macam. FO tidak saya gemari, lebih suka ke Pasar Baru selain lebih murah ia juga lebih banyak pilihan buat golongan seperti saya (gemuk.. hehehe)

Thursday, March 15, 2012

What is your great moment?

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera & Good Day,


Both moment was great!

For me, where ever I go, there will be a great moment to share and to remember.


You can never replace what matters most: the people you love, be it your family or friends.

Capture your moments with your loved ones through Russel Wong, Asia's top celebrity photographer.

So tell us, who is irreplaceable in your life?

As for me, definitely MY FAMILY. All of them is very very very very important, almost every time. Someone ask me, "Hey what happen to your handphone? Why never pick up?" 

I'm so sorry, whenever I'm at home. Handphone is no longer VVIP to me. Not important. Seriously. The most important I saw the whole family is in-front of me. 

How about you?




D_Y_H
Mulakan setiap pekerjaan dengan doa dan bismillah. InsyaAllah hasilnya, GREAT!

Monday, March 12, 2012

Al-Fatihah buat Nurul Nadirah Abdullah

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera & Good Day, 

Al-Fatihah buat arwah Nurul Nadirah Abdullah.

Sangat terkejut membaca beberapa tweets and Re-tweets dan di sahkan oleh Ustazah Don di rancangan beliau 30 minit: Ustaz Don. Selepas seketika beberapa tweets news pun pop-up. Sungguh sangat terkejut. Baru kelmarin, Pihak Polis mengengklasifikasikan kes arwah sebagai kes orang hilang. 

Dan hari ini misteri kehilangan adik kecil ini terjawab, dia sah meninggal dalam keadaan yang sungguh menyedihkan. Di bakar sehingga rentung, di kawasan ladang Nusa Damai, Johor. 

Apalah dosa si kecil ini??
Siapalah manusia kejam yang tidak tahu erti perikemanusian. Manusia sekarang makin sakit. 
Moga pihak terlibat (individu mahupun kumpulan) itu mendapat balasan sewajarnya dunia dan akhirat.
Dan roh si kecil yang tidak berdosa ini di tempatkan di kalangan orang-orang yang beriman, Amin. 

D_Y_H
Takziah buat arwah keluarga Nurul Nadirah Abdullah.

Wednesday, March 7, 2012

This is not funny but it is crazy!

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera & Good Day, 

[Merepek. Again. Please go to next entry]

Dayah, I'm going to die! 

and I'm going to be crazy now!

ahahaha... dah dua-dua berada dalam keadaan tertekan lah kan.

Semuanya kerana KERJA OH KERJA. Apa lagi yang boleh buat saya gila? Cuma kerja. Checklist saya makin bertimbun-timbun. Ohmaimaimai.... rasa nak menyorok dalam gua. Tapi itu bukan penyelesaian, malah memberi beban kepada yang lain. You can skip, but you make the other people in trouble. 

Okay yang sebenarnya bukan kerja sahaja yang membuat saya gila. PEMBETULAN. Bukan saya gila, cuma tertekan sekejap. Ada due date yang bakal saya lepaskan lagi. It is due TODAY! My dear Dayah. Adoi. Panic aigooooo. 

Haven't decide which paper to take lor. Someone said, If I were to take P7, I MUST take P2 also. Aigoooo.. burst cost deii... i'm not ready for P2!!!!!!! 

Paper yang paling saya nak elak is P2. Gila tak hebat nak menjawab P2. Dan saya pernah buat kerja gila, ambil P2 tanpa belajar langsung. Ko mampu?? ahahaha.. itu memang sesuatu yang gila. end up saya dapat 39 kot. Rasakan. Membazir. ACCA paper always make me crazy to max. Mana nak study mana nak catch dateline. Kan bagus dateline saya cuma qtr basis, tak ada teruk sgt. Ini monthly. Eh, seriously... betul ke kena habiskan professional paper 1st then only can proceed with optional paper? I thought tak? Ishh, 2 confirmation dah I got. Tapi last year ke bila ke. Those those day, before they change the format yes la... x boleh lompat paper kena follow the flow. Now no more. Erkkk... saya bingung. Walaupun sebelum pukul 12.00am ini perlu membuat keputusan. Sama ada mahu ambil atau ambil sahaja Dec nanti. Oh another this is not funny, Dayah!! Indeed, bila nak habis buat account nie! Deiii... pening. no mercy dah ni. no one dare to help me even. Kenalah hadap sorang-sorang. Mahu je ajar Abah je yang guna system, then tolonglah key-in. Almost to completing, just little more transactions.. chayok! (not little more.. bundles more dayah! dreaming betul!.. hehehe.. ayat sedapkan hati) how I wish I can have someone care to help me. But seem no one. Nak cari account assistant la. Cari clerk karang mahu kena marah je kerjanya karang but I don't think so, Abah will approve it. Susah leiii.. outsource high cost. Lepas tu end up, buat sakit hati tengok akaun sendiri. Ehh, Dayah ini apa jugalah saya rapek kan. Makin berjela-jela. Dari kerja study ke kerja. eh eh eh bila nak berhenti membebel? He he he. Maaf yer kawan-kawan. Salahkan hormon.

D_Y_H
I'm not going to be crazy^^ plan well Dayah! 

Kalaulah, OH INDAHNYA

Tuesday, March 6, 2012

Tadi baca tweet dia sekarang dengar lagu dia

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera & Good Day, 

Betul. Tadi Dayah baca tweet dia, tentang EA tak mo makan ubat siap main-main bubble. Mesti comelkan. Sungguh dia comel. Like her mom and her dad. Low profile about EA, as what her dad wanted I suppose. Sesekali sahaja keluar as fans request. But she really pretty, both face also got. Kecik-kecik dah main golf, may one day turn to be professional, Amin. 

As I said, tadi dok baca tweet dia .. and now listening to her song. I love this song, many-many years ago. Touched and meaningful. 

Petang tadi sempat EF, post status dekat fb. Tanya peminat which song of her that you prefer. Most of them choose Yang Terindah hanya sementara. That was nice song too. 

As for me, I love this song


As I said it touched and meaningful. 

May Allah bless EE, EF and their other half EA. 

Psst: EF pakai tudung cantik! Moga suatu hari nanti dia akan pakai tudung permanently. Amin.

D_Y_H
Siapa suka lagu ni juga?

Sunday, March 4, 2012

2 funny Movies: This Means War & Adnan Sempit 2

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera & Good Day, 

I love watching movie. That such of statement semua orang pun akan buat kan? Ya, everybody love to watch movie. Yang membezakan genre yang berbeza-beza. Dan setiap orang punya pandangan masing-masing. Yesterday and tomorrow, I watch difference movies. 

Picture: Google
Yesterday with colleagues, Qilah and Lynn watching This means war. Terbaik! Comedy romantic. Love the story line. Cerita persahabatan antara dua orang lelaki yang menyukai wanita yang sama and dari situ "war" bermula. I like FDR! Hahaha. But Qilah and Lynn prefered Tuck. Fine. You know why? Kata dia orang "bibir" dia seksi. Aigoo. Itu yang di tengoknya. Eceh. Ada la lagi. Macholah mamat Tuck. For me? Ok je kot. hehehe.

Like FDR, at the end dia mengalah dengan Tuck and atas nilai persahabatan yang tinggi dia sanggup membantu sahabat dia walau sahabat dia tak percaya. This story really funny! Macam-macam cara dia orang nak dapatkan seorang wanita. Tak rugi untuk menonton. That girl is intelligent! That 2 guys is funny is the own way. 1 thing, I don't really like to watch english movie, but this movie is really awesome. Banyak part dalam movie ini yang saya suka antaranya part "let's best man win" terkejut kedua-duanya. Same girl.  dan ada lagi, nasihat kawan si girl yang tak yang "mak" dia sendiri. Even she is kangcong tapi ada nasihat dia dalam cerita ini yang I LIKE! Bunyi dia mcm inilah ... "Jangan pilih lelaki yang baik sangat. ...." Ahaa.. lepas tu? Tengoklah sendiri ek. Sure you will like it also. Watch trailer and you may like it. Hopefully. 


and Today watching Adnan Sempit 2

Picture: Google
Funny too!
Broken english by Adnan yang banyak jadi bahan lawak dalam cerita ni. Compare dengan Adnan Sempit 1, lebih best lagilah yang pertama. Tapi still semua watak dalam cerita ini terlalu over yang membuatkan lakonan dia orang BERHASIL. Yana tu memang best. Sebab over dia tu menjadi. Tiba-tiba ada si Fendi yang tu tak berapa nak menjadi sangat but still acceptable. Overall like it. Siapa tak tengok lagi boleh watching trailer ini dulu then boleh decide nak tengok ke tidak ya.


Both movies is awesome. 
Selamat menonton buat yang belum menonton. 

D_Y_H
Oh I know, that I'm not good in review movie. He he he. Tapi tangan ini gatai gak nak mereview ;P

Saturday, March 3, 2012

Pengalaman guna gadget canggih

Assalammualaikum wbt  & Salam Sejahtera & Good Day

Ok, I know  I'm pe'rak.
1st time ok... online guna tab. Si Tiahnya.. this morning main game kat ipad Kak Laifun...aiigooo. lembab okay...

not the gadget. but me yg lembab.. hahaha..
ok bai...stresss guna benda ni..hahaha

Friday, March 2, 2012

I'm in love!

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera & Good Day,



Refreshing and I fell in love! and feel bless too!
I am really happy and getting back to nature.

More I'm touch it, more I'm love it.

Why? ... very sure all of you will love it also. 

Lets make it short and simple and here we go... hope you will love it as what I feel he he he...



































Are you in love? Hehehe
I'm planning to go again.
Love it!

D_Y_H
Hope I can have an extra income and can go there every month! Pesan saya jangan sia-sia, anugerah illahi ini.