Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera & Good Day, 


2 days ago, I am really tired and almost fainted. You know, why? We almost missed our flight back to KL. This is happen because I'm too dependent on my sister. She is the one who buy, checking, and hold the itinerary. Me? Just have fun.

We just realize that our flight is at 6.50pm when Sri asked Angah, 

"Cuba kau check tengok ticket kita tu" I agree with her as yesterday i already asked her, she said our flight at 9pm. Then, I'm fine with it. Dashboard clock is now showing, 5.40pm. She still haven't check. 
"Eh cuba kau tengok" She then only check the ticket. 
"Ya Allah Long, flight kita pukul 6!!!" WHAT! Fatin was driving that time. We're really panic. 

Mana tak panic, the next day I have to attend two Audit Committee Meeting and expensive to pay for 7 ppl. We reach Sri's home about 5.50pm. Take all our luggage campak kereta and lori. Angah asked me to drive. Yah, I know why she asked me. You know why? For those didn't know me, let me tell you my secret (pssst.. please don't tell other .. okay.. deal?)























I'm F1 driver! Hahahaa.. please believe me. I'm also GPS (sometimes). Once all the pessenger dah naik, I start the car and drive to airport. 5.55pm bergerak and I told angah, my estimated time to reach airport  by 6.15pm. For your information, its about 30-40 minutes to airport from Sri's house. Jauh!

I just drive without thinking (anything I left) and angah has start collecting our ICs ............... and know what? My IC was in other car! Damn! Seriously, I'm more panic.

Damn! Dah la another car is crying our luggage and now my IC too! Huwaaaa.. seriously I'm very very very super panic. My mind was only thinking, how am I going to answer my boss? 

Apa punya baik daa... fikir kerja sahaja and actually bengang sedikit dengan Angah as she said, "Kau tak apa, you can catch the last flight. Just pay la" Amboi amboi kalau hang lepas sama. And at same time, I'm praying the flight is delayed. And I did, cakap kuat2 and semua orang dalam kereta mendoakan sepanjang perjalanan. OKAY! Gila desperate waktu tu.

And I did it! We arrived airport @ 6.15pm. Kelibut bawa kereta. Habaq siap2 dekat Sri if ada saman, please tell me. Sampai masih tak tenang, another car still behind. Aduh, manalah kereta satu ni. Kena bersedia sahaja untuk purchase new ticket. Redha dah waktu ini.....

Alhamdulillah, another car arrived at 6.25pm. Berdetak-detak sudah rasa hati. Lari bawa beg naik, dan syukur flight delayed. Hoyeahhhh. Ketidakselesaan melanda diri, sebab sudah seharian berbaju yang sama. Masuk sahaja balai berlepas tersangatlah lega dan terus kami serbu bilik air.

and I really love this trip..................... I want to go again.. insyaAllah and think of taking license.


and I love the above picture tooo...... sangat cantik dan tenang.

D_Y_H
Wanna go again... I'm praying that I can have an extra money than can go there once a month. ahahahaha.. #berangan
Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

It is a rainbow day.
I feel bless.
A happy day.
Very luckily to see 2 rainbow at difference location.


While we having our breakfast.



Full rainbow... and still having breakfast..... good day.. just after heavy raining....

and on the way to Island.... we found another rainbow...


So happy....


Kadang-kadang Allah Sembunyikan matahari DIA datangkan petir dan kilat. Kita menangis dan tertanya-tanya ke mana hilangnya matahari, rupa-rupanya Allah hendak memberi kita pelangi yang cantik. 


D_Y_H
Menanti pelangi, kalau pelangi ada tujuh warna kesemuanya. Pelangi yang saya ada kini mungkin baru 3. Masih belajar dan berusaha memenuhi ke semua warna tersebut.
Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera & Good Day,

Ok I know, I'm over! Hahaha.. tak kisah ;P
We're now at gate P12. Paling hujung for Domestic flight @LCCT.


Quality picture was bad. Taken guna wc.
Sekeliling ramai orang kot. Tanda, orang Malaysia banyak duit. Waktu tak cuti sekolah pun masih ramai yang keluar melancong atau pulang ke kampung halaman. Lama dah kot, tak fly domestic. Almost about 1 year++ rasanyalah, little bit difference suasana dalam area waiting area. Dah ada Famous Amous. Dulu tak ada pun, tapi buka tak lagilah. We're here too early, although dah check-in. Why? Sebab Abah dah start kereta waiting. Jangan hang dok buat main, sekali dia bebai.. haaa.. dok la sekampung kat rumah. Hahaha.

 

With baby and Datin. Depa cuti from school la ek. This is their 1st time ever to Tawau. Last time, back to year 2010 tak silap. Bawa Cik Aten sahaja. This time, the whole family except abang, so sad he cannot join us. Well tak apa, next time maybe and it is not easy to bring all the family together on board. Kena tengok timing. Walaupun my abah is so gedik, nak juga ambil job on Saturday and Sunday. So Abah and Mama will be back much earlier than us la. hehehe. Tak pe tak pe. Kita enjoy! hahahaha. Oh ya, we bought this ticket for 10pax about RM650. Wot Wot Wot. Cheap okay! Returned ticket. So..... sila alert bila ada promotion from AirAsia. Kalau last minute hangpa jangan nak berangan dapat harga murah. Memang cekik darah okay. So be alert. 

D_Y_H
Ok babai KL for few day and hello Tawau. Can't wait to see laut membiru.
Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera & Good Day,

I really missed this moment,


Birunya!
Checklist:-
1) Packing - NOPE
2) Pocket money - DONE!
3) Booking room - DONE! by angah
4) Renting Car - DONE! by Seri
5) Island booking - Not sure. Belasah sahajalah labu.
6) Who will send us to airport? - Aigooo... agak2 jalan kaki berapa jauh? hahaha.. 

Poor my Abang tak dapat ikutlah. Tak apalah bang, once habis exam kita plan p mana-man on me, okay. 

Can't wait to meet my friend there too. Missed them too. oh nak makan ABC, goreng pisang, ayam bakar and many more.... ohh ya... lobster... muahahaha... ohh ya.. nak jalan-jalan dekat pasar.. 

D_Y_H
...................saya happy hari ini sebab esok cuti............................ yahooooo....
Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera, 

While doing accounting work, I realise it is not just "KEY-IN" blindly! Hahahaa. Who do this? Baik mengaku? 

Kalau kena GL, all GL details jelah hangpa taw.
Tang AR, debtor sahajalah hang pa layan.
Tang AP, haaa.. bila nak bayar payment. 

Basically, that the common department in Account or /CUM Finance Department. Honestly, I hate key-in work. I would rather do the analysis than do all the key-in data. But but but, let say yang do the data entry do wrong posting? Small figure pulak tu? 

Fine, immaterial. Lepas audit queries. Siapa pun tak kuasa nak tengok. Who care to see small figure? Taw siapa? Internal Auditor, hahaha. Seriously. We never see on materiality. On certain case maybe, but most of the time. No way. Some company do checking 1000 of docs for certain period. Woohooooo, hang ingat sikit? But for external consultant, I don't think so. I would rather looking at listing and randomly choose. Heeee..  Kira coverage la. Not too minimal, not too much. Eh, ini cerita audit ke cerita akaun? 

For some small company, no body care on their small expenses. Unless your director is very picky and fussy. But but but, most of "malay" businessman don't care. "Aku untung" sudahlah. But but but, "chinese" businessman. Hang jangan dok buat main. Depa pick up small figure pun. See the difference? But banyak cases yang vice versa juga. Pendek kata kita manusia, sama sahaja. Tak kira warna kulit, agama, keturunan. Once you're very fussy. Surely, check very details punya. If cincai, sab sab soi je la. Janji tally and look nicelah the figure tu okay je kot. 

Auditor difference la kot, they tend to check details. OH, I HATE this! Hahaha tipu! I love this ;P Hee. When I start doing account, lots of question in my mind. 
  • How do they control? 
  • How to improve? 
  • How to avoid this issue? 
  • What else to do? 
  • Why this figure weird?
  • Eh, where's the receipts?
  • How come "PAID" full no discount?? 
  • How come suddenly got Sales commission, where's doc? Who received? How do I know, this is really genuine case? 
  • Eh, how come sales has increase tremendously???
  • Purchase so much from this supplier?? Why pay in "CASH"? 
  • Erk, should I accrued this? 
  • Ini concept apa ek?
Lot more in my mind. Kejap-kejap pick-up call, tanya ini beli apa, jual apa, bayar apa? Sabar sahajalah. Interesting. Apply all theory. Sungguh. Banyak dah Accounting Standard yang check lupa. But doing private co. tak sama dengan public listed co. Much much issue. But, if we put certain standard starting from now, insyaAllah bila ada listed exercise in future. It will be much much much easy. #huhberangan dah. 

Impian tinggi melangit. Hehehe. InsyaAllah. A lot to do. I didn't set anything so far. My own target now is to complete the account 1st. Kepuasannya lain as compare when you sent it outside. Moving forward, definitely I can't continually doing it. But now talking about current. I have to. Since sendiri pun banyak question. Bagi dekat orang lain, lagi hura hara. 

So what I want to say is, ACCOUNTING IS NOT ONLY KEY-IN! Lot more to think off. The financial data is VERY IMPORTANT! Jangan pandang sebelah mata your figure, it represent "something". If you were Director or Business owner, please do check. It is not only FIGURE. 

D_Y_H
Praying I can complete it, Amin.
Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera and Good Day^^

My question is, why you need to update your CV? 
CV or usually we call it as resume. It is a paper that tells about yourself, your qualification, achievement and skills. 

How often did you updates your CV?
Once a 1 week?, *perlu ke?*
Once a 1 month? *banyak sgt nak update?*
Once a year? *reasonable la*
Never .... *that my case.. hahaha*

As for me, I did not update it since I'm start working. Seriously and today, suddenly thinking of update it. Why? No idea lor. Just want to update it. Maybe, I'm bored with my current work? Hahaha. Funny. No. I never have time to think of "boring". Not even a factor if I were to resign. IF.

But it is important to kept your CV up to date. You know why? When I saw, new job (my dream, actually) I couldn't find my CV. Ohhh my my. Where it is????? Seriously, I don't know. Can't even think where I kept it. That why, it is important to kept your CV up to date, at least every 6 month *why, b'coz month of accounting qualification accept experience more than 6 month to be included in your CV*. That is my suggestion. 

It is difficult to update your CV after quite sometimes. But sometimes I do think, why I need to kept it updated? Since I'm happy working here? No no dear, you never can predict your future. Oh yes, maybe you've 5 year ahead planning. But, will you know that today you company going to closed? *example*

Be prepared!
That why you need to update your CV. Especially when you achieved professional qualification, master or PhD such. Bangga tu. So keep your CV up to date. 

Perhaps, you will never know someone just bump into you asking. Hey, I got perfect work for your. Would mind to give me your CV? *say your good friend, who normally know what you dream for*

Opportunity babeh! That why you need to keep your CV up to date. 

Oh ya, it is not only for you to look after new job but to apply for some professional qualification. You may need it as a reference. 

D_Y_H
I need to find where I kept my CV. Seriously, I can't find it. Hayooo.... tang mana hang menyorok ni??
Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera, 

Senarai di bawah ini adalah istilah lain bagi babi / khinzir:-


1. Pork : Istilah yang digunakan untuk daging babi di dalam masakan.
2. Swine : Istilah yang digunakan untuk keseluruhan kumpulan spesis babi.
3. Pig : Istilah umum untuk seekor babi atau sebenarnya bermaksud babi muda, berat kuran 50kg.
4. Hog : Istilah untuk babi dewasa, berat melebihi 50kg.
5. Porcine : Istilah yang digunakan untuk sesuatu yang berkaitan atau berasal dari babi. Porcine sering digunakan di dalam bidang perubatan untuk menyatakan penggunaan sumber yang berasal dari babi.
6. Boar : Babi liar
7. Sow : Istilah untuk babi betina dewasa yang jarang digunakan.
8. Sow Milk : Susu Babi
9. Lard : Minyak yg berasakan lemak babi.
10. Ham : Daging Bahagian peha Babi
11. Bacon : Daging babi yg diperap dengan garam
12. Pepperoni :Sejenis salami yg biasanya diperbuat daripada pork dan beef
13. Spam : Spice Ham
14. Sus Scrofa - Babi Liar 'Wild boar'


Take note, sahabat sekalian. Rujuk-rujuk sedikit ingredient yang tertera di belakang packaging. Kalau masih meragukan lebih baik JANGAN BELI. Carilah sumber yang HALAL.  

Haa.. Tips lain.. Sebelum singgah makan mana-mana, rajin-rajinkan diri menyemak melalui portal: Direktori Halal. Banyak sangat dah universal restoran sekarang ini. Kalau kita yakin tidak apa, kalau was-was? Apa salahnya merujuk. Ada persoalan saya, kenapa restoran yang yakin "HALAL" tidak resgiter? Kenapa yer? 

D_Y_H
Selalu di soal tentang Halal and Free PORK. Sampai kadang-kadang rasa cetek ilmu, sebab itu hari-hari kita perlu top-up ilmu. Banyak membaca luas pengetahuan. 

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera, 

Need positive air.
Need positive people around me.
Need positive environment too. 

Nah, terluah kata sebenarnya. I need more positive attitude. I am positive, just lacking. Tak tahu kenapa? Lately, terlalu banyak kejadian yang membuatkan saya jadi negative. Setiap tutur kata yang keluar dari mulut beliau sangat menyakitkan hati. Until, I think "What I have done?" .. adakah sampai dunia terbalik di buatnya? dan adakalanya sampai.. I am not contributing at all???

Seriously, sometimes I do feel am too BAD. Too STUPID pun yer. Like what I've done all crap. Sampah yang tak ada nilai langsung. To that extend, my thinking. That why I need more positive air now. Cuti salah tak cuti salah. Cepat salah lambat lagilah salah.

Semua benda salah. Kena kejar dengan dateline report dengan dateline account. Feeling like living in hell sometimes. One word, PENATLAH. Sampai bila nak bertahan, I don't know. Give up everything, blah find new thing outside? Maybe. Considering myself, but bila fikir balik. I AM TOO SELFISH. Tak ada TANGGUNGJAWAB. Fikir-fikir, kalau penat rehatlah. Bila rehat, ............ delay pulak. Aigooo... sampai kapan pun tak selesai urusan duniawi ini.

What I need is POSITIVE ATTITUDE and ENVIRONMENT. Pushing until end of limit, insyaAllah. Kena selalu ingat, bila di beri tanggungjawab bermakna AWAK MAMPU. Kalau tidak orang tak beri TANGGUNGJAWAB. Dan ia adalah AMANAH. Bila AMANAH semua akan di soal di akhirat kelak.

Main kejar-kejar ini best kadang-kadang, tapi kadang-kadang menyusahkan diri.


Comel sungguh! Best jadi kiddo. Enjoying them self. Sangat best kan. Hi si comel, pinjam senyuman kejap.

D_Y_H
I hope tomorrow is better than today, Amin. InsyaAllah.
Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera, 



I was having dispute with my mama. As usual, sorang keras kepala sorang lagi tak mahu mengalah. Padahal dua-dua penyibuk, hahaha. Opss, don't worry mama won't know this. Unless somebody told her, awas ek. Jangan bocor rahsia. Pssst. Kita-kita aja. 

Ok, it is quite norm for me. Selalu sangat ada benda tak puas hati dengan siapa-siapa punya padangan, especially my own family. Other, i quite fine. As usual, I would prefer some sikit2 but mama as always wanna best. So di situlah terjadinya dispute. and Angah will be tukang tampar my paha, sebab? "You better shadap!" heeee.. I cannot stop talking once i'm start.

and actually..... I also wanna best thing! Cehh kata mama padahal, mana tak tumpah kuah kalau tak ke pinggan nasi kan? Hahahaha. But some cases, I would rather be careful in spending. Too much spending and at the end, who will suffer most? 

?
?
?




?
?
?
?

?
?
?
?
?
?
?


You wanna know who? 

?
?
?
?
?
?
?
?

Cuba teka? 

?
?
?
?
?

ohhh.. man...  cool bebeh. hehehehe
It's ABAH! 
Yes exactly. 
He is the one yang akan keluarkan all the expenses. See, dua orang bertelagah penyelesai masalah is Abah? Apa punya solution. and Most of the time having dispute dengan mama. I will start stop talking to her. You know why? Sebab saya akan lebih menyakitkan hati. So I better shadap! Kadang-kadang makan berhari-hari baru pulih semula mulut saya ni. hahahaha, baru boleh talk to mama. Hayoooo serius punya melampau.

But mama as always sweet terlampau. Dayah silent, dia akan masak sedap-sedap. See. See. See. Manalah saya ni tak momok. Hahahaha. Dah la sedap, makan lagi seleralah. 

So today, tengah dok bincang-bincang as usual saya akan throw all my input my gila idea my segala-galanya. Until mama, said "hang pa buatlah semua" merajuk dah tu. Hatdoiiiii. That why, I would rather quite and yes yes yes sahajalah but I can't. I would always love to talk. Maybe, in future what should I do, don't join the conversation. Less talk with help lots! Serius, that the reason why I don't want to talk so much. 

Anywhere, since all unresolved. Abah has take his action lah now. Proceed jelah Abah, Mama tu esok2 dia kepochi juga and I will also be kepochi or makcik2 esok. Non stop talking. But but but not to everyone. So don't be scared of me, okay. 

D_Y_H
Mama kalau di belikan barang sure esok dah jadi hak orang lain.Sabar jelah. Lepas tu kalau belikan abah dia sure jeles. Hahahaha. mama oh mama. esok kena beli emas permata baru dia sayang nak bagi dekat orang lain.
Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,








Pelik kan. Tapi itulah realiti sekarang, tak segan silu menogok arak. Tapi mengaku diri Islam. Pelik tak pelik itulah yang di labelkan sesetengah orang "MODEN". 

Kasar sikit kita kata, 

Tok hang la MODEN! 

Tang mana datangnya Islam Moden? Islam itu cuma ISLAM. Dan apa pula maknanya ISLAM MODEN? Implikasinya? Orang bukan Islam tertanya-tanya, 

"Eh, why she can take that??" Curious sangat rupa. GULP. Tahan muka merah, malu. Tarik nafas and explain. It is really happening in real life. Being asked same question many times pun selalu. Sampai rasa tak tahu nak sorok mana dah muka. Haish. 

Adakah pengertian HALAL itu tidak jelas atau kabur? Atau buat-buat tidak jelas ATAU sengaja menidakkan hukum ALLAH? Bangkitkan wahai yang lelap dan alpa. Maut bukan boleh kita predict. Bukan boleh kita minta TUNGGU TUNGGU. Datang ia datanglah dan setelah itu putuslah hubungan duniamu. Tiada gear untuk reverse balik. TERLAMBAT saat itu. 

D_Y_H
Dunia dunia dunia. Adakah kita rasa kita akan selamanya di dunia? Apa yang kita rasa megah dengan dunia? Tanya diri saya sendiri. Apa 5 perkara baik yang anda buat hari ini? Benda jahat? Pastinya kedua-duanya ada. Checklist sometimes do help!
Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera, 

Alhamdulillah.
Alhamdulillah. 
Alhamdulillah.  

Syukur tak terkira. Hampir jatuh airmata, mujur tak tajuh. Hehehe. Sebelum khabar gembira itu saya lihat sendiri, hati saya dah berdebar-debar tidak terkira. Nampak sahaja email terus hati jadi gundah gulana. Antara mahu dan tidak mahu. Tabahkan, hati dan saya buka jua ia akhirnya. 

Moment indah dan terlalu berharga buat saya. Sejak beberapa hari lagi saya sudah tahu, hari ini harinya. Tapi saya diamkan diri. Tidak mahu kecewa (sebenarnya). Sudah berkali-kali kecewa. Jadi untuk kali ini biarlah saya berdiam diri. Redha sahaja. Kerana tahu usaha saya setakat mana. Blame segala benda bila benda buruk berlaku (terukkan). Sepatutnya blame diri sendiri kerana tidak pandai mengurus masa dengan lebih cekap. I should blame myself not pointing to other.

I want to fly.... free.... independent... no burden... no worries... no .....................
Syukur.

D_Y_H
Hari ini merujuk kepada semalam. 
Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera, 

Yesterday is Sunday. 
So ramai yang bercuti dan berehat-rehat and same goes to me. Saturday and Sunday, is my official day off from office work (yang tetaplah) dan kalau perlu barulah kerja-kerja lapangan mengisi kekosongan hari. Selalunya ada sahaja. 

Dan semalam, mamanabah kata nak chilling. What! Yabedabedooooo, yahoooo. Abah bawa his staffs sekali. Katanya, nak hilangkan stress budak-budak. Iyerlah bah. Janji kami ikut sama. Hehehe. Dengan 4 biji kereta kami semua sampailah ke tempat tujuan. 

I love this place, sebab tak serabut. Sebabnya tidak begitu ramai orang. Harapnya tak ramai yang mahu kesini. Tapi tidak mungkinlah kan. Pasti suatu hari tempat ini juga bakal di keremuni ramai orang. Saya suka konsept challet di sana. Semuanya, konsep rumah melaka. Kemas dan sedap sahaja mata memandang. Belum di komersilkan sepenuhnya. Dan berharap SANGAT tidak ada syarikat yang merosakkan suasana di sana. Biarlah ia kekal kampung begitu. Not that easy to find place like here. Seriously, hampir tidak jumpa. 


What do you think? Kelihatan masih aslikan. Saya suka tempat ini. Angin lautnya masih segar. Airnya masih boleh di katakan "ok" walau tidak sejernih kristal. PD sudah tidak sama macam dahulu, airlautnya sudah terlalu kotor dan ada bau. Sejak 1tahun++ rasanya tidak jejak air laut di PD, kerana pencemaran itu. Sayangkan. 


Petang harinya cukup mendamaikan mata memandang. Oh ya, Abah saya bawa bot. Sekian lama tersimpan sahaja. Hari ini kita naik bot ya. Dayah cuba-cuba membawanya, tapi lagaknya macam orang mabuk. Ahahaha. Alahai sungguh tak pandai mengawalnya. Nak naik bot pun, masyaAllah beratnya! Tak terangkat badan sendiri. Terpaksa tolak ke tepi dulu dan naik. Regretted betul. Itu alasan saya untuk turunkan berat badan se"wajib"nya. 

All equipment memang Abah sediakan. Kami boleh ber"boating", ber"kayak" and main pelampung! Best! KHSB's team pun join sekali. Depalah mengangkat boat and buat kayak from kayu katil and pelampung. AND of course my Abah teach them. Oh ya, my Abah memang banyak skill and talent. As lots of ppl saying, he very low profile. Bagi apa pun jadilah. Sebab itu dia Abah saya hehehe. Oh ya, today is Abah birthday! HAPPY BIRTHDAY ABAH! (hehe. abah manalah baca blog dayah ni! Ingat nak buat sesuatu. Apa ek?)


Here some of our picture. See, we're enjoying ourself. Burning ourself and really burn lepas tu hahahaha. I do enjoy reading few pages novel too.. theeheee... enjoy beb! Macam puteri rasanya, tengok picture. Siap dengan payung okay! Hahahahaha. gedik and mengada-ngada. Well, I don't care lol, ahahaha. Janji saya sangat enjoy saat berkayak bagai puteri. Ekekekeke. Cuma tak ada buah-buahan dan air2 sahaja atas kayak tu. Kalau tak memang puteri betullah. Datinlah paling geram. Hehehe. and she not even capture in picture. Pity her. Why? Sebab dia yang ambil gambar. Heee.. till we meet again ya air laut yang mendamaikan. 

D_Y_H
I'm still having lots of work. Aisehh. Kerja juga dalam kepala. 
Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera, 


Alahai adik-adikku sayang. Walaupun ia sekadar mengingati ia tetap haram. Kenapa? Kaji semula apa di sebalik Valentine Day. Siapa yang menyambutnya? Kenapa ia di sambut? 


Siapa menyambutnya?


Mereka yang beragama KRISTIAN. Jelas? 


Kenapa ia di sambut?


Sempena mengingati kekasih. 


Sebagai seorang yang berpegang pada Islam itu cara hidupku (dalam erti kata lain AGAMAKU), hari-hari kita mengingati kekasih. Siapa kekasih kita? Paling utama Allah swt, kerana hari-hari kita sujud kepadaNya. Betulkan. 

Jangan ya adik-adik, terdetik di hati pun jangan sesekali dilaksanakan niat hati tersebut. Biarlah, semua hari pun sama. Baca lebih lanjut di sini, Hukum Rai Valentine & Jual Bunga by Ustaz Zaharuddin

Di petik dari artikel tersebut, firman Allah yang bermaksud,

"Dan sungguh Allah telah menurunkan kepada kamu di dalam Al Qur'an bahwa apabila kamu mendengar ayat-ayat Allah diingkari dan diperolok-olokkan (oleh orang-orang kafir), maka janganlah kamu duduk beserta mereka, sehingga mereka memasuki pembicaraan yang lain. Karena sesungguhnya (kalau kamu berbuat demikian), tentulah kamu serupa dengan mereka. Sesungguhnya Allah akan mengumpulkan semua orang-orang munafik dan orang-orang kafir di dalam Jahanam" ( An-Nisa : 140 )


Anggaplah 14-Feb itu seperti hari-hari biasa tidak ada bezanya dengan hari-hari lain. Tidak perlu menyambutnya dengan bermegah-megah ya adik-adik. Jangan mengundang murka Allah swt. Banyak lagi hari-hari Islam yang perlu kita ingati. 

D_Y_H
Melompat saya seketika apabila di momokkan dengan hari tersebut, mengingati sesama kita adalah lebih baik dari berdiam diri. Kita kadang2 terlalu keduniaan sehingga terlupa akhirat yang mendatang. 
Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,


Status 1 jam yang lalu,

"hungry.. nothing to eat n lazy to cook n lazy to go out too! then?? zzzzzzz ek.. hermm.. esok sahajalah makan"

57 minutes kemudian,

" lapar....................................................."

24 minutes kemudian,

"jemput mkn... laparrr....

hahahaha.. maka jadilah,


Inilah namanya Meggi Sardin Express. Geledah black cupboard, geledah peti ais. Nampak maggi, nampak sardin, nampak cili api, nampak bawang besar, nampak tomato dan nampak lemon (1 small slice) dan caranya campurkan segalanya dahulu. Campak aiyaq sikit.. maka jadilah. I like.. sour, spicy! and nyummmehhhh... 

Siapa-siapa lapar sila jadi macam saya. Geledah-geledah. Campak-campak. Hahaha. I love campak-campak. Tak suka masak ikut peraturan. Masak ikut hati, I likeee the most. Hehehe. Sebab saya fail bila masak. ekekeke. Janji saya boleh telan, okaylah.

D_Y_H
Rasanya lama dah tak main masak-masak. Sebab? Tak tahu nak masak apa. Selalunya, balik mama dah cook or kalau tidak sure singgah mana2 eat first. How la ini budak sorang sungguh malas masak... hehehe. Bila nak pandaikan.
Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

[Omongan kosong sahaja!]



Masa kemuncak rasanya sudah tiba.
Terlalu mual. Terlalu menyampah. Terlalu geram.
Sampai rasa mahu sahaja menamatkan semua ini.

and again.
I stop myself.
I stop thinking of my dream.
Herm.. kerasa kepala! 

Tertanya adakah masanya sudah tiba?
Bila lagi?
Apa lagi yang di tunggu?
Jawapannya masih sama, belum cukup ilmu! Belum puas!
Haishhhhh... sampai kapan pun tidak cukup dayah!
Cuma beralih angin sahaja. Bukannya apa! Haishhhhh.
Cukup-cukuplah dengan beban selama ini. Kapan kan berakhir??????
Dayah sahajalah boleh menjawabnya!
Hailah Dayah, silalah berbuat keputusan!



I don't dare yet to jump! hayooooooo.. bila? bila? bila? bila?  bila? bila? bila? bila? bila? bila? bila? bila? bila? bila? bila? bila? bila? bila? bila?

D_Y_H
Kritikal dah tahap sabar dalam diri. Makan diri kadang-kadang. Asyik kena je. Ini tak kena itu tak kena. Habisnya apa yang kena? Serba tak kena. Terasa lain dah. Patut hentikan sampai sini? Hati masih berbelah bahagi. Tak bahagia langsung. Sedikit pun, rasa sukar dari hari ke hari. Tapi kata orang mahu bahagia kena lalui kesusahan dahulu, adakah ini petunjuk? Kadang2 kekeliruan menerjah kotak hati dan minda.
Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera, 

Salam Maulidur Rasul semua. Terlewat sedikit tetapi tidaklah terlalu keterlewatan kan. Masih ramai yang menyambut hari kelahiran junjungan besar kita semua Muhammad s.a.w. Bagaimana menyambutnya? Bebagai cara, berbagai keraian. Tapi 1 sahaja, adakah ia berkat? Adakah ia benar-benar dalam erti kata kalian kenali siapa Muhammad s.a.w, junjungan besar kita? Tanyalah hati. 

Kalau kita kurang ilmu, carilah ia. Tapi jangan salah menuntut. Sama macam kita salah menilai hukum. Yang lahir atau zahir kita jaga ia tapi yang batin kita banting-bantingkan ia. Buat bila perlu [insaf!] Itulah lumrah kita yang bergelar manusia. Cari Allah bila perlu, bila senang lupakan. Astagfirullahalazim. 



Yang menjadi beban kotak fikiran saya kini adalah tudung atau sarung kepala muslimah. Berbagai ragam, berbagai fesyen. Tak salah nak berfesyen tapi biarlah ia kena pada ketetapannya. Pakai ia separuh-paruh, serupa mempermainkannya. Bukan tudung itu yang di permainkan, tapi hukum Allah yang di permainkan. Lebih elok kalau di tutup semuanya. Dan ada pulak yang memakainya hanya kerana, "CANTIKKAN SAYA BERTUDUNG?" dan bermulalah legasi berfesyen dengan pelbagai gaya dan cara. Dari situ bermulalah kesilapan demi kesilapan dan di jadikan "idola" bagi yang tidak tahu. Cantik di mata manusia, tapi cantikkah kita di mata Yang Maha Esa? 

Sedar tidak, kita selalu ingin cantik di mata manusia? Tapi sebenarnya kita tidaklah secantik mana di mata Sang Pencipta? Kalau si kecil ini begitu seronok memakai sarung di kepalanya, kenapa kita yang sudah besar sangat takut menutup mahkota bernilai ini?


Comel dan sopan. Sejuk hati si ibu tatkala memandang si kecil ini. Dan pepatah melayu yang, "Melentur buluh biarlah dari rebungnya" sangat saya setujui. Dan ada sesetengah ibubapa kini yang memberi kebebasan buat anak-anak mereka yang saya rasa tidak berapa kena pada tempat. Lahirnya seorang anak itu perlu di bentuk dan di ajar, bukan di biarkan mencari agamanya sendiri. Jikalau agama menyuruh itu kenapa tidak di suruh itu? Sikap terlampau dalam keterbukaan itu sebenarnya merugikan. Kerana? Yakinkah si ibu dan ayahnya apabila si anak bila besarnya akan mengetahui atau mengingati setiap arahan dan suruhan? Kalau ibubapanya sendiri tidak kisah? Dan penghabisnya si anak jadi, "CANTIKKAN SAYA BERTUDUNG?" kerana?

1. Bakal suami mahu dia bertudung - Alhamdulillah dia lelaki yang baik, masih belum terlambat berubah.

atau 

2. Cantiklah si dia pakai tudung, fesyen macam-macam. Ikutlah. - Alhamdulillah, mahu juga dia bertudung dan adalah lebih baik kalau kena gayanya.

Dua-dua situasi keduanya bertudung, namun mungkin niatnya kerana si dia atau si polan. Salahkah? Tidaklah pada hemat saya, cuma lebih baik ikhlas itu ada. Dan apabila saya berkata tentang ikhlas, dah tentunya ada yang kata,

Nah, dia sendiri katakan tentang keikhlasan. Aku tidak ikhlas kalau terus memakainya. Aku perlukan masa.

Tapi kalian, sampai bila masa itu di beri buat kita? Adakah kita tahu bila ajal menjemput? Anda tahu? Saya ulang anda / saya tahu?

Nah, tidakkan.

Siapa yang tahu? Tidak siapa tahu. Meramalnya apatah lagi. Jangan percaya tukang tilik, ia salah. Boleh ambil masa cuma beringatlah, ajal tidak pernah kita ketahui dan bila-bila sahaja kita akan di jemput pergi. Masa itu sudah terlambat untuk kita minta tambah waktu kerana tempoh masa di dunia telah tamat.

Satu pesan saya buat diri dan rakan-rakan sekalian, jangan sesekali kita bertanya, "Cantik atau tidak saya bertudung?" tapi tanyalah "Betul atau tidak cara saya bertudung?" Dan biarlah kita tidak cantik di mata manusia tapi cantik di mata sang pencipta.

D_Y_H
Setiap hari berharap masih punya waktu perbaiki diri dan selama itu juga kesalahan demi kesalahan di lakukan. Berbanyak muhasabah diri dan perbaiki kekurangan yang ada.
Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

It is really fun!

Comel tak saya?

 
 
 
hehehehe... ehhhh.. ini bukan saya... hehehe.. terlalu comel la pulak kan.. heeeee..

Hehehehe.. inilah saya... orang takut T-Rex.. dia happy gilee! Hehehe.. gembira dapat ambik gambar secara percuma dan best pusing-pusing dalam Petrosains bersama Tok Wan yang berusia 75 tahun. Punyalah semangat. Tak tahu nak bawa tokwan pi mana. Bawa pi petrosains sahajalah. Saya memang pembuntu okay! Bila nak bawa orang mai KL sure blurrr.. main bawa je kereta tanpa merancang.. Alihnya... Jom Tokwan.. kita layan petrosains. Tak taw Tokwan rasa apa, muka tokwan tak teruja pun. Failed gile, bab-bab bawa orang p jalan. 

Dayah kalau nak berjalan, tak payah jauh tak payah kusut2. Cukup heret saya ke kedai buku, itu sudah membuatkan saya melonjak gembira. Selain melancong ke tempat baru, tapi pilihan pertama tetap saya pilih. 

Kalau korangm mana korang bawa?? Cuba share sikit. 

D_Y_H
Ngantok sudah!
Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera, 

Its being my habit!
Asal ada masa siang di rumah pergi jengah Mr. Bek. Dari 3 dah selamat di sembelih 1 dan di tambah lagi 4 dan bakal di sembelih untuk tempahan lagi. Orang Malaysia kuat makan kambingkan. Seekor memang tak pernah cukup. Most of client akan tempah more than 2 for makan 100++ orang. Bila kambing sampai sahaja semua orang dah melting. Serious.

Dan saya, haruslah tak. Dari dulu dan kalau di offer sekarang pun saya tak mungkin mengambilnya kerana ia kategori daging merah. Bye bye kambing. Saya jadi tukang feeding awak sahaja, saya rela. hehehe. 

It is time for lunch kiddos! 
Before having all dedak tu, Dayah yang baru siapkan keje and bosan waiting for angah, teringat oat! Terus ambil beberapa packets and give it to all the kiddos. Nampak sahaja me with packets of oat krunch, apa lagi terus... mmmbekkk.. mmmmbekkk... mmmbeeeeeekkk.. bising betul. Saya agaklah, dia kata saya nak ... saya nak... saya nak...

Mr. Bek ini semua sangat bandar kan. Apa taknya kiddo lain makan dedak dan rumput, depa? Oat Krunch okay! Sanggup tu lompat atas kawan dia semata-mata nak telan oat! hayooo.. Pastu mengunyah dengan lahapnya.. Eh eh eh, siapa ajar ni??

It is lunch time bebeh!

See see see... berebut and si kiddo sekor ini bukan dedak yang di carinya Oat Krunch okay! Bau dulu yer.
Then capai ia.....
Now time to kunyah-kunyah and telan.. gulp.. gulp.. gulp.. heee

 Dan haruslah dia kata,

Emmm sedapnya! 
Sedap... sedap.. sedap...

hahaha cuba bayangkan kalau kita boleh dengar depa ini berkata-kata? Mahu huru-hara dunia ini kan.


Time to berebut-rebut sampai kenyang. Lepas itu time for lepak and rest.
Masa senggang inilah yang boleh di lakukan, feeding Mr. Bek. Mulut dia orang ini pulak tak reti duduk diam. Cubalah diam sikit ini orang tengah cakap telefon pun, boleh taw. 

Weii, kau duduk kat kandang ke wei?
aHahahaha.. Sabar je la korang ni kan Mr. Bek. Moral of the story, don't answer you call during feeding time or when you're too close to Mr. Bek. Sangat bising depa ini. Tak fikiaq dulu before dok  mmmbek... mmmbekk..

Oh ya...kalau hangpa ada banyak OAT KRUNCH yang tak habis-habis lepas ini boleh cuba memberinya kepada Mr. Bek.. hehehehe.. Tak baik membazir! Beri kepada yang memerlukan, sesungguhnya mereka pun tahu lapar. 

D_Y_H
Makin banyak makin bersusun my work. Balik dah terlalu letih dan tak tahu bila masanya nak buat revision?????? Bilanya nak tgk TV bilanya nak movie?? bilanya nak baca buku2 and novel? ohh tapi novel kalau dia dah best sangat, saya akan usaha habiskan la la tu jugak. Hehehe. Buruk tabiat betul.
Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera, 

Another sharing, Dayah nak share dengan semua. Baru sahaja Dayah approve comment from Kma. Siapalah selalu read my blog, maybe mengenali Noorma Razali atau lebih saya kenali dengan Kma. Dari bujangnya sampai beranak satu, Alhamdulillah. Ukhuwah masih terjalin dan berharap kekal selamanya. Amin. 

Tatkala, kadang-kadang rapuh dengan hati sendiri. Semangat teman-teman banyak menyuntik semangat positif dalam diri. Terima kasih. Tapi itu semua gangguan syaitan yang tidak mungkin akan lepas menghasut dan menghasut secara sehalus-halus perbuatan dan segala macam cara. 

Terima kasih KMa, after few month Dayah received comment dari Kma dan cerita beliau juga satu miracle. Kma bulan 6 ya, moga-moga akar itu pun telah mati kak. 

Ini comment dan sedikit cerita dari Kma (dari sini). Moga menjadi penyuntik semangat buat kalian semua,
salam dayah...kma sebenarnya nak nangis nih..hukhukhuk...br terperasan ada banyak msg dlm fb kma...dan kma br terbaca...kesian pada yg meninggalkan msg tu..kat fb kma...semuanya pasal cyst...

bila baca balik blog dayah ni kan...especially bila tengok gambar adriana dlm ni kma jd sayu...ye lah kan..sblm ni 3 org doc pakar dr O&G cakap yg kma tak leh mengandung..tup2...miracle baby ni membesar dlm rahim...sampai 10 bulan..alhamdulillah....

pasal cyst pulak...so far..memang menakjubkan..on...and off...masa zaman anak dara...ada 2 cyst..kanan satu..kiri satu..besar lg tu yg kanan...6.4cm..(if i'm not mistake)..lupo..hihih..then masa ngandung...tumbuh lg 2..jd 4 biji...2 knan..2 kiri/...(sebab time ngandung kan hormon tengah naik..) cyst ni kan berkait 100% ngan hormon.. tp..masuk bulan ke 7 kandungan..cyst tu dah tak nampak...sampailah bulan ke 10 mengandung..masih lg tak nampak cyst masa doc scan tu..(doc kata..maybe cyst tu tersembunyi di sebalik baby kot..tp dlm ati ni berdoa biarlah ianya hilang terus) amin...

pas bersalin seminggu kma g cek n scan..cyst tu dah hilang!!!! bia betol???betul.....cyst kma hilang dayah....terharunya+gumbira...syukur...rezeki dpt anak satu hal....cyst pulak hilang..subhanallah...syukur sesangat...doc yg scan n cek kma tu kata..maybe cyst tu mengecil...so....suka lah....tp still kena review pakar O&G lepas habis pantang 3 bulan tu....

bila datang KK balik lepas pantang 90 hari tu.. kma g jumpa Dr Rani..pakar O&G...cek2...dr decide...Noorma..u come n c me after 6 month yea?yeahh..no more tuk dtg review every month..alhamdulillah...so bulan 6 ni lah br tahu apa perkembangan cyst kma ni..so far..alhamdulillah....cumanyer...pantang tetap kena pantang...

daging, kekecang dan sayur2 yg sejuk kma elakkan...tambah lagi skrg ni ekslusif breast feeding my miracle baby adriana...

hmmm....hanya Allah yg tahu...setiap hamba yg DIa uji tu...Dia tahu hamba Dia mampu hadap ujian tu....

buat semua rakan2 yg diluar sana...ada hikmah disebalik setiap ujian yg diberikanNya...

dayah banyak2 bersabar ye..pantang jgn lupa..ni maybe salah satu cara lah kan..tuk mengecilkan cyst kita... doc pernah banyak kali nak operate perut noorma razali ni..tp noorma ni jenis yg penakut..asik2 pospone je..hihihih tp mujur lah...so far alhamdulillah..bleh bertahan lg. kalau opaerate buang pom...dlm pikiran kma ni...kita buang pokok je..yg akar masih tetap ada..doc sendiri pom ckp...yg kemungkinan cyst tu akan dtg balik lepas di buang..sebab selagi ada hormon dlm diri kita..selagi tu lah peluang cyst tuk dtg ni tetap ada..maka???takkan kita nak buang hormon pulak kan?? kita cuba2 cari jln ah tuk bagi cyst tu tak membesar..ok tak??huhuhh

k dayah...all the best!moga2 dayah dpt mengurangkan dan mengecilkan cyst tu...<-----nasihat tuk diri noorma razalai gakkk..muuaahh...love u...salam...
InsyaAllah Kma, setakat ini daging merah memang sudah berjaya Dayah buang terus dari di kunyah-kunyah lumat. Dan tidak lagi jadi kegemaran seperti dahulu dan satu yang pasti kenaikan berat badan pun tidak begitu ketara dengan meninggalkan daging, Alhamdulillah. Naik jugalah, cuma tidak terlalu drastik. 

Buat kawan-kawan yang masih berusaha, jangan putus asa. Rahsia Allah tidak siapa yang tahu, kalau jadi maka jadilah. Jika tidak, percayalah Allah ada rancangan yang terbaik untuk setiap hambaNya. Lets pray and hope tapi jangan lupa pantang tetap pantang. 

Peringatan buat wanita sekalian, 

Nowadays, terlalu banyak penyakit yang berkait rapat dengan makanan. Mungkin makin maju kita makin berpenyakit kita jadinya. Jadi makan apa yang perlu, kerana kita apa yang kita makan. 

[Ingatan buat diri saya sendiri, setelah berbelas tahun mencuba saya masih gagal. Tapi saya bersyukur. Mudah-mudahan saya berjaya jua satu hari nanti. Tak banyak sikit pun jadilah dapat 20kg pun saya cukup bersyukur tapi ia tetap kategori tidak sihat. Jangan suruh saya ambil apa-apa makanan tambahan, air itu air ini, ubat itu ubat ini. Saya benci semua itu]

D_Y_H
I am impress and at the same membilang hari. Bila nak habis? Tapi habis mula lagi [ah, namanya pun kerja]