Slider

Monday, December 31, 2012

Latest creation .. Hilang stress layan bunga

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera & Goog Day,

Just completed hantaran project. Phewwww, syukur sangat apabila dapat buat client tersenyum. Walaupun permulaannya pening juga nak pikiaq apa nak buat. Konsep apa. Adalah pilihannya tapi saya seboleh tidak menciplak seratus peratus.  

With limited of cost not limit our idea, Alhamdulillah. Setakat ini, ramai yang datang with economic budget. To make sure both parties happy. We are trying our best to deliver. It's good that you come and say this is our budget and limit. So then we can work out the costing. Alhamdulillah, most of client understand our limitation. Syukur. Limitasi kami adalah "no fake flower". 

Here we go, 7 dulang ke semuanya. Ketar-ketar jugalah kami nak menyimpan dan mengubahnya. Sampai hari yang client nak buat collection, saya tak berani nak tinggal oh. Tunggu punya tunggu, banjir rumah kami. Aisehman. Terpaksa client kami ni meranduk air bah. Sian dia. Tapi, excited punya pasal dia tak kisah pun. Lawak pun ada. Tinggi juga air bah tu. Mujur saya letak dekat place baik punya. 



The Sirih Junjung 


Al-Quran and Telekung (wangi sangat kain telekung tu)


The cup cake 


Set kecantikan


Handbag


High hills


For cincin


Inilah keseluruhannya. 

Oh ya. That riben is our latest design. Love it so much! 

Till meet again, 
D_Y_H

Wednesday, December 26, 2012

Calon suami yang macam mana pilihan kalian?

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera & Good Day, 

Memandang topik sebegini yang mendapat rating tertinggi di blog saya ni *eceh, betul ni. Hari-hari depa baca about this JANGAN BERKAHWIN DENGAN CIRI-CIRI LELAKI BEGINI (BACALAH =P)* yang pastinya di sini bukan tempat mencari calon suami ;p hahahaha. 

Back to topic. Kriteria yang mana mana kalian cari untuk di jadikan calon teman kehidupan (dunia dan akhirat). Beratkan bunyinya. Ayoook! Penting di ingat, si dia bukan sekadar SUAMI akan tetapi saya yakin kalian juga perlukan SAHABAT. Betul tak? Mestilah kan.

Takkan mahu mencari MUSUH pula kan. Nanti jadi macam MUSUHKU SUAMIKU *hahaha pengaruh novel, but happy ending* Tapi bak kata oranglah kata, *orang muda lah berkata* alah lama-lama sayang jugek! Haaaa.. Tak tahulah benar ke tidak kata orang muda tu kan. Rasanya mungkin 70% sampai akhirnya selebihnya mungkin WASALAM sahajalah. *anggaran % saya sekadar anggaran peribadi dan tidak tepat!*

Kalau tanya saya sendiri, no specific criteria! Penting dia tahu "SUAMI" itu apa dan boleh jadi "SAHABAT" saya. Mudahkan. Tapi tahu tak apa itu SUAMI? Dan bagaimana jadi SAHABAT?

Suami:
1) Ada ilmu (dunia dan akhirat)
2) Ringan mulut dan tangan (menasihati dan membantu)
3) Pemimpin dan membimbing

Sahabat:
1) Mata dan Telinga (menegur bila salah dan mendengar apabila memerlukan)
2) My emergency contact all the time
3) My reference (tak perlu sentiasa betul, sekurangnya mampu beri saya sedikit idea)

Senang di tulis, untuk dapatkan yang öriginal"susah tak? Saya sendiri tidak pasti. Cuma jangan terlalu menyempitkan pemikiran, yang buruk itu mungkin pada pandangan mata, tetapi mungkin dialah yang terbaik yang Allah telah tentukan. Makanya, selain berusaha kena juga redha dengan ketentuan illahi.

Sekali sekala seronok juga jadi pemerhati. Dalam Memerhati kita belajar sedikit sebanyak tentang kehidupan orang lain. Tapi jangan jadi pemerhati yang berduri. Jangan sesekali.

Till meet again.
-D_Y_H-

Thursday, December 20, 2012

I love flower arrangement

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera, 

Benar, saya suka bunga. Dan tidak mustahil ada wanita yang bencikan bunga. Saya suka untuk menghiaskan, gabungkan ia dengan bungan itu dan bunga ini. Matchingkan ia dengan daun-daun yang entah-entah apa. Color combination, walau kadang-kadang failed to do so.

Antaranya,










Kadang-kadang bila tak ada mood langsung, memang taklah Dayah ambil gambar.
Anyone intrested nak booking fresh flower for any occasion, can contact me or visit this website.

Till meet again
-D_Y_H-

Wednesday, December 19, 2012

Story Ovarian Cyst: Tak boleh makan ayam tapi boleh makan daging & seafood

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Hi reader semua. Dayah ada update new story about ovarian cyst. Begini ceritanya,
Anonymous said...
salam.. sy pn dduga oleh ALLAH dgnpenyakit yg sma.. endometriosis dgn right ovarian cycts.. tp perawat tradisional yg merawat sy ckp xleh mkn ayam je, xdk pn dia xbg mkn daging atau seafood.. huhu..

Oh tak boleh ayam yer, dan boleh makan daging dan seafood. Lain orang lain pendapatkan. Mungkin beliau punya alasan tersendiri kenapa ayam tidak boleh.

Apa pun moga Anon, cepat sembuh.

Till meet again,
D_Y_H

Tontonan kala ini

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera, 

Hi reader(s) semua.
Apa khabar?
Baik baik la hendaknya ya. 

Sejak dua menjak ini memang Dayah terjebak dengan dua movie di saluran Astro dan Media Prima. Both from novel tak silap. One is confirmed, cuma yang satu lagi tu. Mungkin la kot. 

Tapi Dayah tak ada sampai berkejar balik ke rumah to wait for the movie. Nak hadap depan TV wasn't me anymore. Those day, masa child time memang tak boleh berenggang dengan TV. Kalau boleh nak masuk dalam TV tu. Hahahaha. There are time, tak pergi school (sekolah agama sebelah petang la) sebab nak tengok chinese drama at 2pm. Dulu-dulu semua chinese movie memang sangat terbaiklah. So teknik terbaik, lepas school tidur mati. Hahahaha. Padahal tak. toing toing toing. Nakal kan. Hanya mama sahaja yang tahu perangai buruk saya ni. Ops, bocor sudah. He he he. Nvm. I'm not that person anymore. InsyaAllah. 

Now, memang tak la nak menghadap TV. Although, Dayah purpose beli TV and installed second decoder dalam bilik for own view. See, semangat sangat. Ambil almost full category, sekali on cuma once in blue moon. Dan most of time, bila buka it just for teman me tidur. Ya Ampun. Bazirkan. Luckily my adik Datin and baby know how to utilize it. Thanks both. When I'm not around memang dua-dua akan berebut untuk watching here or down stair. Kalau abah or mama dah conquer down stair memang TV atas la depa kena layan. But most of the time, they want to watch korean je pun. 

As for me now, saya suka tengok Adam dan Hawa. Memang sangat-sangat di nantikan before its been announced officially on TV pun dah taw.  Really tak sabar nak tengok hasilnya di TV and not bad. I'm watching not because of the actor or actress. Although ada kata apa punya cerita la, suami Dayus. Well in real life its happen. Try search around you. From this movie, I start to adore lakonan Nadiya Nisa (spelling her name just like one of my client Director. At first time sending her an email with wrong spelling. Although bunyi sama. So be careful. But she's really good. One word came out from her mouth terus jalan. No excuse) Back the actress, she really good expressing her action. thumb up nad!

2nd movie drama di saluran Media Prima. Tajuknya Terlanjur Cinta. Memang Terlanjur sungguh Nia ter"cinta" Fareth. Today punya story, really make me angry! Is this really happen? Dah nak suruh Nia buat report polis sahaja di buatnya. Penderaan fizikal, ada tak akta tersebut? Kalau ada perkara macam ini dalam dunia realiti, please don't wait. Not worth wait for that type of man. Tapi ada sesetengah wanita memang sabar dan terus sabar (wanita sebegini, satu dalam sejuta sekarang). 

Adam Hawa very soon nak wrap up, while Terlanjur Cinta soon to wrap up also. So jadi hantu catching up movie at late night la saya sambil sebelah lagi writing sop. Lol. Janji dua-dua jalan. He he he. 

Till meet again
-D_Y_H-

Monday, December 17, 2012

Mencari bintang

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera & Good Day,

Jauh termenung menghadap langit.
Tingginya langgit!
Tak tergapai tangan ini.

Bintang... bintang... bintang mana diri mu?
Puas aku menunggu.
Kenapa bulan jua yang ku ketemu.
Akan basahkah lagi bumi?

YA ALLAH, besar sungguh kuasaMu.
Aku tunggu kau bintang!!



_sedutan Ah-M, karya yang bila akan berakhir plotnya, masih awal belum punya penghujungnya_

Till meet again,
-D_Y_H-

Life is short

Assalammualaikum wbt & Good Day, 

Yes, our life is short.
I just meet my gynae. Last week selepas tertangguh hampir 2 minggu. See her to get some meds also. Seperti biasa she never failed to smile and ask about mama. Yes, she very kind. Love her.

Check up as usual.
Alhamdulillah, this time much each for doc do the scanning. I'm so speechless. Finally. I got the result after frustrating for about 2 weeks. The progress is much better than I want. Bila saya berjaya sepenuh, saya akan kongsikan dengan kalian semua. Masih tempoh percubaan.

Bersembang sembang, doc ambil details kesihatan as usual dan sampailah doc khabar bahawa, Suaminya telah menemui sang pencipta. Allahuakbar, matanya sahaja sudah menceritakan cerita sedih di dalamnya. Namun dia kelihatan tabah. Dia punya anak yang masih bersekolah. Dan pernah doc bertanya mama, di mana abang belajar. Ibu-ibu bercerita saya pendengar. Dulu rajin juga mama ikut sama. Sekarang Dayah pun tak mahu menyusahkan dia. Biarlah saya pergi sendiri. Lama nak menunggu. Kadang makan 3 jam.

Al-Fatihah buat suami doc.
Sungguh kehidupan kita di dunia ini singkat.
Kali pertama dan terakhir saya bertemu empat mata dengan keluarga doc, tahun lepas semasa majlis kesyukuran beliau dan suami untuk pergi haji.

Moga doc terus tabah dan berbakti kepada masyarakat.

Till meet again
-D_Y_H-

Sharing: Fact about water

Assalammualaikum wbt & Good Day,

Good Morning Monday blues^^
How often you take plain water a day?
Me? At least 4 glass (BAD!)

  1. About 70% of the Earth's surface is covered in water
  2. It is essential for life - humans can survive for weeks without food, but only 3-5 days in mild weather without water
  3. By the time you feel thirsty you have already reduced your body's water content by >1%
  4. Global sales of bottled water account for over $60 - S80 billion USD each year
  5. Water is made up of two hydrogen and one oxygen molecules - hence the formula H2O
  6. Pure water has no smell or taste and a neutral pH level of 7.0
  7. Water dissolves more substances than any other liquid
  8. Chemicals, minerals and nutrients follow water wherever it goes

Thirst can be mistaken for hunger, by drinking enough water and remaining hydrated this is a lot less likely to occur. Water also helps to metabolize stored body fat, however, a decrease in water intake may cause the body to deposit fat.

Drinking just 500ml of water has been shown to increase metabolic rate by 30%. The recommended 2 liters per day intake could increase energy expenditure by almost 100 calories (400kJ) daily, contributing to increased fat burning.

Many toxins are stored in our fat cells, when we start to breakdown our stored fat for energy these toxins are released and must be removed from the body. Drinking enough water will help the body to eliminate toxins released from fat stores.

Last but not least, the art of water. All taken from google:







Nice uhh... yeahhh...

Daaaaa.. till meet again
D_Y_H

Sunday, December 16, 2012

Lower your tone lower your ego

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera, 

To do that, not easy but not impossible.
This what I have to deal now. 

Sri kata, 

"Tak apa Kak Long,  kita boleh buat" 

Herm... panjang jela lagi Sri cakap but semua keluar telinga kiri. Hahahahaha... sebab dah shut down talking about the topic. Feeling like ah. Saya tak nak saya tak nak. 

Si Sri and Angah memang good at be drama queen. But I'm not. I rather talk nicely with CFO dari that Acik. Aduhai what happen to me??? Both also client. Just different situation different atmosphere.

So please learn to lower your tone and ego HIDAYAH! 

Haaaaa,..... i'm telling everyone about the same. Deal with the situation. Ok bai. My Abah nak belanja makan ice cream. Hardly trying to help me to deal with the situation.

Ok.. i'm trying to get back my mood. I want to make this work happen. 

Gambar sekadar hiasan. Berdiri macam air, susah nak buat tapi tiada yang mustahil
Till meet again, I want be more positive. 
-D_Y_H-

Saturday, December 15, 2012

Money Drop RM1juta!! Siapa nak menang?

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera & Good Day

SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY


Wang Besar Wang Besar sini

Apa dia #MoneyDropMY? Ikutilah rancangan ini di Astro Ria & saksikan siapa yg bakal pulang dgn wang RM1,000,000! http://my.churpchurp.com/nhidayahthm/share/MoneyDrop

Korang pernah layan money drop? Ala tipu je tak pernah kan. Pernah kan. kan kan. He he he. Dayah pernah juga tengok.

Wang besar tu!!
RM1,000,000... WOHA!
Banyak sangat kot. 

Lepas rumah 3 biji (size 20*70). Boleh buat investment properties. 
Ha.. mesti dah fikir nak joli sakan kalau benar-benar duit itu jatuh ke tangan kan. If myself, I will buy properties. Invest in FD, bagi bai buat investment dalam share.. hahahaha berangan.. lepas tu put aside for EURO travelling wohaaaaa berangan! 

Tekan sini.

Ovarian Cyst Story: Cuba, cuba dan cuba lagi

Assalammualaikum wbt & Good Day,

Hi semua. Missed me? He he he.

Another share story about Ovarian Cyst, Dayah sebenarnya tertanya Anon address dirinya sebagai Linda atau panggil nama saya sebagai Linda? Erm. Saya assume namanya Linda lah. Begini cerita beliau, 
Anonymous said...
linda

assalamualaikum,saya juga ingin brkongsi pngalamn tntang cyst.9thun yg lpas saya prnah mngalami cyst d kedua2 blah ovari,dr mula mnsyki cyst saya apabla 2kali saya kegugurn,saya juga jalani pnbdahn membuang cyst dan 3tahun mnjalani rawatan dhospital antaranya mengambil pil chlomit n iui dsmping kaedah tradisional,smuanya gagal.saya n suami tawakal dgn sgala usaha yg dbuat dan pada feb2007 saya disah hamil dan rasanya mcm xprcaya krana plbagai usaha tlah dbuat tp gagal.saya prcaya ALLAHmahakaya apa yg brlaku atas khendaknya.anak saya skarang dah brusia 5tahun,sdah 2thun saya mncuba utk hamil lg namum amat sukar adakalanya say tkut cyst brulang lg namum sblm sy rancang utk hamil lg sy dahpun brjmpa pakar sktpuan dan dia mngesahkan yg saya tiada cyst dan tiada msalah utk hamil.skarang ckup trtekan dgn masalah ni.saya juga brhasrat ingin mncuba biodex insyallah.
Alhamdulillah, moga ada rezeki untuk anak yang ke-2. Ciayok awak!^^ 
Perasaan takut cyst berulang kerap juga menjengah diri saya. Setiap kali saya ke hospital, hati berdebar cuma tuhan sahaja yang tahu. Pandang hospital hati saya pasti sayu. Teringat betapa blurnya saya sebelum dan selepas di operasi. Tipulah kalau saya kata saya tak ada rasa apa pun. Memang awalnya tidak berasa apa. Tetapi lama kelamaan, soalan yang biasa bisa bertukar menjadi racun. Hati-hatilah dalam bertutur. Dan teringat akan pesan bos saya, you have to remember Dayah, she a woman. Soft. Herm. Dalam hati, bertanya yang saya di hadapan ini bukan wanita? 

Saya tak marah apabila di tanya, cuma bila di desak dan di tanya soalan yang sama berkali-kali muak pun iyer. Buat Linda moga usaha awak membuahkan hasil. Rajin jaga makan, do your regular check up. 

Tata.. till meet again
-D_Y_H-

Sharing Ovarian Cyst: Rawatan melalui kaedah hemeopathi

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera & Good Day, 

Apa khabar semua hari ni? 
Harapnya segalanya baik-baik belaka yer sahabat sekalian. 

Entry kali ini Dayah ingin berkongsi mengenai satu komen dari seorang Sahabat yang tidak bernama aka Anon. Buat Anon, terima kasih kerana sudi berkongsi cerita pengalaman anda. Moga menjadi manafaat sahabat-sahabat lain. Cerita Anon begini, 

salam ,

saya juga ada penyakit endometriosis dan adinomyosis, mula doc nasihatkan buat 3 kaedah pilihan. 1. bedah, buang sis tu, 2. bedah buang rahim 3. guna laser utk buang sis.

mula2 tu banyak jugak ar fikir, doa , solat . tp last2 Allah gerakkan hati berubat dengan kaedah homeopathi. dulu perut selalu tegang, kembung, sakit. ni dah 2 minggu amalkan ubat homeopathi, minggu pertama tindak balas ubat tu sakit gak, masuk minggu kedua ...alhamdulillah. doc homeopathi kata jgn buat pembedahan sebab pengalaman dia selama 25 tahun merawat penyakit endo dah ramai yg sembuh dgn izin Allah. ubat kesuburan pun ada dengan kaedah homeopathi cuma dalam bab zuriat ni, kita hanya berusaha , Allah saja yg dapat memberi.

Alhamdulillah, mudah-mudahan Anon sihat-sihat selalu.

Thursday, December 13, 2012

Hati bunga bunga sangat

Salam

Bunga bunga jauh berguguran sebab terkejut theee heee heee.

Ini namanya pembohongan nyata. Hahahaha. Tuhan sahaja yang tahu berapa lama berperang dengan jiwa Dan minda buat benda alah ini. All I want faster la siap,

Hohohoho... Moga Cepat siap....
Lai Lai Lai Lai idea.

Ohh ya boyoyot n my anak buah is here.
Layan gambar depa sat.

-d-







Tuesday, December 11, 2012

Sharing Ovarian Cyst story: Cyst 14cm

Assalammualaikum wbt & Good Day,

Dayah terima komen dari pembaca dalam entri Ovarian Cyst,
Anonymous said...
salam, pada julai lepas sy disahkan mempunyai ovarian cyst yg agak besar ketika tu 14cm, doctor sarankan operate je tp lum masany kot sbbkan kesan smpingan wat sy nk hold dlu.menjerit doctor dgr sy ckp nk hold dlu operation tu.sy tgh mencuba rawatan homeopathy, dpt rasa jgk dgn homeopathy perut makin kecik n dah xde rase sakit2..rawatan tgh d'teruskan n so far ok la..tp ofkos la bile sakit ni kite nk cpt2 sembuh n keep on search ape je ubt utk kecutkan cyst tu utk elakkan operation yg mungkin myebabkan ovari d'buang..pada yg sama hadapi masalah cyst/fibroid/endo harap bersabar n terus berjuang..moga kita d'berikan kesihatan n insyallah d'kurniakan zuriat..

Moga awak cepat sembuh ya Anon. Alhamdulillah awk dapat kesan awal. Mudah-mudahan rawatan yang awak lalui itu tanpa membantu mengecutkan cyst dengan cepat.


Friday, December 7, 2012

Panic attack

Salam, 

Hi guys. 
Oh... tiba-tiba jadi ongputih. hihihihi. 

Nak habaq mai.
December is my panic month! Gila tak. Nak ambil cuti pun rasa nak berperang. Hailahhh. Kalaulah mudah. Mudahkan sahaja Dayah! Memang rasa nak redah sahaja. Still waiting confirmation, kalau tak jawab terbakar la semua tu. Tak berbaloi. Think la Dayah.

Ke dia lupa?
Ada kemungkinan. Apa pun. can't wait for January. Erk, cuti tak apply lagi. Panic Panic Panic. 
Tapi tak pa. Awal-awal saya dah block. kekekeke. Nasib la labu saya tak available. hahahaha gila kejam. Keja makin hari makin bertembah tak menyusut. Macam mana tu? Menjawablah esok. Eh esok sabtu bhaiiii. Okbai.

Tuesday, December 4, 2012

You're so lucky

Salam

Yes, you're so lucky. May Allah always grant you with happiness and wealthiness. I'm praying one day, I could share the same feeling as you.

Allah know the best. I could not stop this feeling every time I'm here waiting.

InsyaAllah.

Saturday, December 1, 2012

2 naskah yang saya sayang

Assalammualaikum wbt & Good Day,

Ada yang gemar membaca?
Tidak keterlaluan jika sekiranya saya katakan minat membaca di kalangan orang Malaysia telah meningkat. Saban hari penulis ramai penulis novel baru muncul, sampai naik pening nak memilih buku mana yang saya mahu.


Yang pasti, penulis kegemaran yang saya sambar dahulu. Usah di Tanya kenapa. Mereka ini memang terbaik dan karya mereka tidak pernah menghampakan. Good job!

Hari ini Dayah nak share antara 2 buah naskah yang saya gemari Dan telah di ulang baca lebih dari 10 kali. Kalau hilang mana2 novel ini saya memang akan beli semula. That crazy but I really will do that.

Dan paling pantang orang membaca sebelum saya (merujuk kepada buku yang di beli). Alih pun jangan! Dayah hanya Akan keluarkan buku2 ke mini library after complete reading. Kalau buku tu tak terbaca berbulan or bertahun maka duduk lah dia diam2 dalam bilik saya.

Lately, I think almost 2-3 months memang tak berkesempatan nak membaca tapi masih sempat membeli karya2 baru.

Herm berbalik pada dia naskah yang saya sayang tadi adalah;

- air mata kasih
- hati seorang wanita

Kedua-duanya hasil karya penulis kesayangan saya^^ Kak Yati. Best amat! Setiap Kali baca Tiap Kali tu nak sob sob sob. Dua-dua tentang wanita;

-kisah seorang anak yang di benci ayah nya sendiri.
-kisah seorang isteri yang sering di sakit suaminya.

Keduanya sangat2 best. Kalau Ada yang pernah membaca pasti tahu. Ada lagi karya karya hebat Kak Yati, yang selalu bermain di minda saya. Kisah seorang wanita yang bermotosikal yang Ada Kebun sawit serta tragedi 1963. Sampai satu ketika saya terfikir, penulis ini tentu berkahwin dengan orang cina. Banyak cerita baba nyonya. Kini baru saya tahu Kak Yati dr Melaka sebab itu karya ya tak lari Dari tempat asal lahirnya. Ohhh kalau mahu bercerita tentang karya hebat beliau banyak lagi. Satu Demi satu terlayang di minda saya saat ini.

Till meet again.
-Dayah-