Sharing Ovarian Cyst: Pakai BP, Jaga Makan, dan di mana mendapatkan rawatan hemopathi?

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera & Good Day, 

Ada 3 story saya mahu berkongsi dengan kalian, semuanya berkisar tentang Ovarian Cyst. Sesiapa yang dapat membantu, silalah tinggalkan komen kalian di sini ya. 

Komen 1:

"salam, saya pun memang ada senggugut yang teruk..siap dah ada endometriosis..lps bersalin cyst tumbuh balek dan senggugut pon tak pernah hilang sejak 1st period mase budak2 dulu..orang kata lps kawen dan bersalin senggugut akan hilang, tapi tak pon..before proceed dgn option operation buang cyst, amik pil hormon ataupun pregnant lg skali(sbb mase tue masih breastfeed anak, jd tak plan amik pil hormon dan pregnant), saya cube pakai PB korset..alhamdulillah sejak pakai PB, tak pernah kene senggugut, dan cyst pon mengecut..sudi jengok my entry utk kisah endometriosis saya..dari kisah sebelom pakai PB, hinggalah sekarang..:) http://mamafaizzhafran.blogspot.com/2012/02/endometriosis-update.html"
Komen 2:

"Salam...ada x sape2 yg tahu tempat homeopathy yg boleh ubatkan cyst."

Komen 3:
"salam ,
saya juga ada penyakit endometriosis dan adinomyosis, mula doc nasihatkan buat 3 kaedah pilihan. 1. bedah, buang sis tu, 2. bedah buang rahim 3. guna laser utk buang sis. 
mula2 tu banyak jugak ar fikir, doa , solat . tp last2 Allah gerakkan hati berubat dengan kaedah homeopathi. dulu perut selalu tegang, kembung, sakit. ni dah 2 minggu amalkan ubat homeopathi, minggu pertama tindak balas ubat tu sakit gak, masuk minggu kedua ...alhamdulillah. doc homeopathi kata jgn buat pembedahan sebab pengalaman dia selama 25 tahun merawat penyakit endo dah ramai yg sembuh dgn izin Allah. ubat kesuburan pun ada dengan kaedah homeopathi cuma dalam bab zuriat ni, kita hanya berusaha , Allah saja yg dapat memberi"
Komen 4:
"Salam.
Saya nak share pengalaman kena endo both side ms march 2009, dh burst then terus emergency op kt Gleneagles. Lps tu amek Danazol 3 bln..tp tak thn so stop and on 2-3 types of medicine.
Lps tu 2010 kena lg tp kali ni bt laparoscopy jek..tak smpi pecah mcm ms mula2. Ms ni kt breast pon ade luump so operate skali + apendics. Lps tu kena mkn pill perancang even saya blom kawin. By this time, just in 2 years berat bdn saya naik almost 15kg dari berat sblm kena endo.
Fed up, saya cari alternative solution. Mkn mcm2 ubat mlm, homeopati, tradisional..nothing works for me. Then saya terjumpoa support group untuk endo sufferer kt US. Saya follow and now alhamdulillah, even cyst still there tp size kecik n nothing to worry about n tak payah bt operation or makan ubat lg.
Saya cuma elakkan mkn yg berikut (kdg2 mkn jgk tp sgt cuba elak)
1. soya bean (ade estrogen dlm ni so avoid at all cost)
2. red meat (eg: lembu)
3. dairy (eg: fresh milk etc)
4. processed food (eg: sausage, nugget, fast food - kfc McD.., carbonated drinks, jajan etc)
then kena kurangkan caffein jgk as caffein ade inflamation effect..akan trigger rasa sakit. so if ur endo/cyst tak menyebabkan u in pain...bole la nak minum kopi byk pon :)
saya ade baca jgk kena kurangkan berat bdn as org debab2 ni byk produce estrogen. Estrogen tu feeding endo (for those yg cyst dia endo type lah). Spirulina pon tak boleh mkn sbb spirulina utk growth...so bole menyebabkan cyst lagi membesar.
Tu yg saya amalkan and it work for me so far. Bottom line, we must try to eat 'clean', maknanye cuba mkn seimbang n sediakan sendiri mkn instead of mkn kedai :p Still saya sgt cuba kurangkan lg berat bdn..and eat clean (ni susah sket kan sbb kita bekerja byk mkn kt luar).
To Dayah, keep sharing info abt ovarian cyst. Masa saya kena puas saya google cari support group kt Malaysia...tapi xdek..ade sket2 je Chinese discuss dlm MalaysianBabes forum. Sharing info like this really helps as we never heard about this untill dah terkena pada diri sendiri..and lps kita msk hospital baru kita tau rupanye ramai yg suffer penyakit ni.
Wassalam

Alhamdulillah, teruskan berkongsi pengalaman kalian di sini. Cukup sekali itu saya kena, dan saya cukup beringat. Especially RED MEAT. No RED MEAT at all. Kalau bercerita, pasti ada rasa sedih di hati iyalah, dahulu Allah beri dua sekarang Allah tarik satu. Mujur dia masih beri saya peluang ada yang satu itu. Kerana itu saya terus berkongsi pengalaman yang lain dengan kalian semua. Kadang-kadang, we don't even know how this happen to us. Suddenly, keluar bilik pembedahan. 

"Maaf saya, saya terpaksa buang sebelah ovari awak" 

What do you feel? Frankly, during that time I'm totally blur and not sure what was happen. I'm trying to make myself happy and be positive. As ada orang lebih teruk nasibnya dari saya. Dengan semangat itu, saya harap kawan-kawan di luar sana terus positif dan berusaha. 

Ada sesiapa yang boleh bantu saya di mana perlu dapatkan rawatan hemopathi bagi pesakit Cyst? Saya kurang pasti di mana, ada yang kata di Perak. Di mana tempatnya saya sendiri tidak ketahuinya. Saya cuba bertanya, dan kalau saya punya jawapannya saya akan share di sini. 

D_Y_H 
Moga ketemu lagi. 

3 comments:

Norazreen Ahmad Nizam said...

Salam..sy adalah seorang pesakit endometriosis pada Feb 2013..sy x tahu yg sy mengalami endometriosisi sehinggalah saya berjumpa doktor. Doktor bg ubat utk surutkan cyst dlm tempoh 6 bln..mulanya sy mkn, berat bdn makin bertambah & sy terus stop..sy gunakan ubat-ubatan tradisional utk menghilangkan cyst tersebut & alhamdulillah pada bln Mac 2013 sy bjumpa dgn doktor & cyst sy telah hilang sepenuhnya..alhamdulillah..sesiapa yang ingin berhubung dengan saya boleh lah email di norazreen_51@yahoo.com.my..

Anonymous said...

Slm. Apa nak sedih, saya lagi teruk. Kena buang semua rahim dan ovari kanan wpun kiri sihat. Doktor kata pendarahan dikiri masa operation?!! Lgi pun ramai yg cyst tumbuh berulang. Klu dh tua nak bedah2 tak larat. Kena pulak klu ada sakit lain..doa dijauhi. Hidup kena diteruskan 😂

Anonymous said...

sya..bru 8 hari buang cyst...tapi alhmdulillah ovari kiri masih dpt diselamatkan...sekarang dalam cuti dan pemulihan...cyst di ovari kiri dah saiz 5x6...doc kta xleh simpan...bila dh saiz 6..so...terus sya setuju utk buang...apa yg membimbangkan jika ianya berulang lg...serik dngn pengalaman ni....