Selepas 99 tahun membujang...........

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Cerita ini sungguh macam novel. Tapi ia adalah realiti which happen somewhere in New York. Berkahwin kerana bilik pusat penjagaan. Lelaki yang berusia 99 tahun ni, tak pernah langsung berkahwin sepanjang usianya sehinggalah satu hari mereka mahu berkongsi sebuah bilik, di sebabkan polisi tempat tersebut tidak membenarkan pasangan tidak berkahwin tinggal sebilik, wanita yang di kahwininya itu menawar diri untuk berkahwin dan lelaki tersebut bersetuju. Baca berita penuh di sini. Salute dengan polisi sebegini di negeri orang putih pulak tu.

Sumber: GOOGLE
Haaa... ingat cerita ini cuma untuk muda mudi? He he he. Dalam novel adalah cerita-cerita sebegini. Kawin sebab itu sebab ini. Dah nama pun novel. News ini agak menarik sebab ia melibatkan warga emas yang belum pernah berkahwin. 

Moral of the story, hidup kita ini tak ubah macam novel. Sebabnya? Yang menulis adalah manusia yang melalui jalan cerita tersebut atau mereka sekadar berkongsi pengalaman hidup orang lain. PERCAYALAH. Imaginasi mungkin ada tetapi bukan di sepanjang perjalanan sebuah novel, selingan-selingan sahaja. Di ubah-ubah dari kisah sebenar agar lebih menarik. Dan tidak kurang juga ada yang 100% berdasarkan kisah benar. 

and now I wonder... hows his live after married? Nyibuk je Dayah ni kan. Ada siapa-siapa yang nak sambung cerita ini sebagai novel? Why not kan... asyik cerita cinta orang muda-muda sahaja. Jarang.. jarang ada novel tentang warga emas bercinta. Wahhhhh. Ada tak?

D_Y_H
Waiting for someone to say "Grow old with me"

2 comments:

duniafana said...

grow old with me?

Dayah said...

duniafana,

just sharing story and the last sentence was my hope one day.