Ovarian Cyst: Cyst, kandungan dan pemakanan

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera & Good Day, 

Hi semua. Sihat tak? Harapnya korang jaga kesihatan ya. Sekarang ini makin galak pula post-post di facebook mahupun di twitter tentang cyst. Saya yang membacanya sendiri terasa ngeri. Mula-mulah la nak jadi ratu airmata. Tak da la teriak bagaikan, cuma otak ini gatai nak fikir bukan-bukan, takutkan diri sendiri. Itulah namanya hidup penuh dengan suprise. Hahaha, apa da Dayah merapu ni. But life must go on. 

Persoalan, you can pregnant or not? Persoalan, kalau saya pregnant apa nak buat? Cyst tu membesar sama ke tidak? Saya tepuk dahi la kan. Manalah den nak taw. Saya kahwin pun dak lagi. Doktor Ras selalu kata dekat saya don't worry la. So long you still ada ovari, insyaAllah. Semua itu kuasa Allah.

Still remember my last entry about Ovarian Cyst? Rujuk sini. Buat Noris, saya dah dapat reply Kak Ma. Panjang lebar ini, selamat membaca. 
"salam dayah n Noris....sory..br leh menulis...hehehe..manyak sibuk wo....n for Noris..tahniah!!!!!!kan....kuasa tuhan..siapa yg tahu kan..mirale baby cam baby adriana anak akak jugak tu nanti....don sad2...don risau2..meh akak kongsi kan citer akak buat Noris..moga bertambah gumbira bila baca citer ni ek....masa ngandung..kma makan je peria..malah jd peberet pulak tu....kerabu peria...hm..sebenarnya..masa kma mengandung kan adriana...sngt2 tempoh yang paling mencabar dlm hidup..bayangkan..selama 8 bln kma alahan..muntah2...kma ngandungkan adriana selama 10 bulan 5 hari...disebabkan kma ada cyst both side..so sepanjang 3 bln pertama memang kena turun naik O&G clinic...4x masuk wad...maybe sebab cyst lah faktor utama...nasib baik pakar O&G Dr rani yang take over kes kma ni sngt2 baik n memang pakar betul lah...dia lah yg banyak bagi nasihat dan dorongan ...

ok berbalik pada kes kma ..masa 3 bln mengandung...kma kena masuk wad..sebab sakit perut...sebab cyst membesar bersama2 dengan baby...bayangkan..baby membesar..cyst pom membesar...sampaikan doc kata..kena buat operation...jalan 2 lg.....samada..nak kena buang baby..atau buang cyst..msa dengar doc kata nak buang baby tuh..kma nangis sungguh2 ati...tanak!!!!nak jugak ngandung sampai akhir....doc terpaksa buat camtu sebab cyst kma dah besar time tu..(biasalah kan hormon meningkat time kita ngandung)doc takut membahayakan nyawa kma..takut cyst tu pecah..sebab kma nyer cecair..lg pun kma kerap sakit perut...sebab cyst tu terhimpit dengan baby...then doc bg pilihan kalau nak continue...kma terpaksa lah dipantau sampai 7 bln kandungan...then nanti doc akan operate...kasi baby cukup umur genap 7 bln..kma masuk balik wad...tp maybe miracle sekali lg berlaku.....tambah dengan doa ibu kma n suami..kma boleh meneruskan kandungan sampai 9 bulan...tp sentiasa dipantau oleh doc...maksudnya…2 minggu sekali kma kena g scan baby d O&G ngan doc rani...ALHAMDULILLAH...ALLAHUAKBAR!!masa kandungan 7 bln tu...cyst kma menghilang!cyst tiada......sebab tu doc tak jd nak operate or dlm istilah..paksa beranak....seriuslly...cyst kma tiada!!!!!!atau maybe cyst tu dah terlindung dek baby..so thats why lah doc tak nampak...wallahualam..kuasa tuhan...tp kan..kma sepanjang ngandung dr 3-7 bulan tu..kma kena g sebulan skali scan....cek takut ada apa2 kat kandungan n cyst..start masuk 7 bln...2 minggu sekali kma cek ngan doc pakar...

pasal pemakanan lak....
disebabkan sepanjang mengandung tu kma asik makan..muntah..makan muntah....so doc nasihatkan kma supaya ambil obimin pluz 2 biji sblm tdo malam....setiap hari..lagi pun kma darah rendah..time g cek darah..hemoglobin mesti rendah..bila makan obimin pluz tu br ok...br leh mkn normal..ok la sikit...peria leh kmn pom time ngandung..bagi kma la....org lain kma tak tahu..tp akar peria or others ubat2 tu..plz stop..jgn lg nak kecutkan cyst...sepanjang ngandung tu kma makan obimin pluz je...untuk tumbesaran baby...kma minum susu anmum gak..jgn sesekali amik benda lain....n kma amalkan makan kismis 7 biji selepas subuh setiap hari ngan kurma...kma jugak amalkan minum air zam2....salah satu cara kma minta supaya tuhan kecilkan cyst kma semasa mengandung memandangkan waktu mengandung ni kan hormon kita meningkat..alhamdulillah..sepanjang mengandung tu...baby pom ok...kma pom ok...last2 due tuk bersalin dah lepaas..baby lak selesa duk dlm perut...hahahaha..lucu lak..sampaikan kma nga hubby terpaksa pergi O&G balik sebab nak kasi paksa beranak..tp doc tak bagi..upa2nya..masa pergi clinic tu..jalan dah terbuka 2cm...kma je yg tak sedar...then 6.30 ptg masuk labor room 9.55mlm tanggal 10 ramadhan@10/8/11 lahirlah nur adriana bt asmawi...my miracle baby.....now dia dah 11 bulan..cepat je masa berlalu...syukur sngt ada budak tecik tu kat umah kami...miracle sangat2....bila lihat perkembangan dia dr hari ke hari...so...buat Noris...plz..take care ur baby inside tuh....K..jgn sedih2..epi2 je...kma sepanjang mengandung..syukur tuhan anugerahkan suami yg sngt2 membantu dan memahami...sokongan dr suami juga amat penting...psssstt..rahsia kma kan...sepanjang mengandung 10 bulan tu....satu keja pom kma tak buat tau...semuanya suami buat..hehehhe...sebab ada kes...suatu hari tu...dengan gatalnyer kma nak kemas dapor...alah..pegang penyapu skejap je....menyapu situ sikit sini sikit..tup2..kma sakit perut....sampai masuk wad...suami kma tanya ada buat keja ke td??nak cakap ya..takut kena marah..tak cakap ya pom memang dah kena marah..so ngaku lah..dr saat itu lah suami tak bg wat keja..ahhahahah..sampailah loni!!!mabeles tak???ahhaha...ok lah dayah n Noris..sampai sini dulu..nanti kita stori mori lg ek......nak g KK jap ngan encik asben...so Noris...take care..sesuatu yg tuhan uji tu musti ada hikmah n rahmatnya...cam kma...3 org doc pakar ong kata kma tak leh peknen...bila kawin 10/9/10....sbln pas tu kma peknen...10/8/11..doc sendiri terkejut!!! Then adriana lahir...see???the miracle???ok bebeh??....moral of the story nyer?tanya dayah!ahhaha..adios amigos..salam...."
Macam-macam dugaan, yang paling penting don't be sad. Hadapinya dengan tabah. Check-up Doktor itu perlu untuk pantau size cyst. Sebab ada kemungkinan Cyst itu boleh pecah. Saya pernah tulis tentang seorang makcik yang cyst dia pecah. Memang scary masa saya dengar. Sebab itulah kena pantau sizenya.

Hopefully, this entry is helpful. Sedikit sebanyak, pengalaman K.Ma dan yang lain-lain boleh kita jadikan rujukan. Many thanks K.Ma.

D_Y_H
Rahsia Allah tak siapa yang tahu.

6 comments:

Noris said...

Seronoknya baca kisah kakma ni. Insya'Allah noris akan ikut nasihat kakma. Hee. Wahh lamanya adriana dalam perut kakma. Memang betul2 miracle sangat. Hanya Allah saja yang tahu terbaek untuk kita. Yang penting jangan putus asa & berusaha selalu. Noris pun tak da la risau sangat da. Terima kasih buat kakma & dayah. Jumaat ni noris kena p hospital. Apa2 nanti noris gtau :)

Mrs Z said...

salam

Terima kasih dayah ... sangat membantu untuk memulihkan semangat ni ... huhuhu... :)

Dayah said...

Salam,

Thanks for dropping by again Mrs Z. I hope it will helps other as well.

Anonymous said...

Good onfl. Fza pun bru arine scan n dbgthu ada cyst juga. Sedey juga hti ne tp nla da bca sume ne terubat la cket.

Anonymous said...

azie br je diagnosis ade cyst 12cm..sgt menakutkn...sbb doc dh bygkn utk operate..sdgkn azie dlm usaha nk tmbh bby ke2...semoge kekuatan yg ade pd kak ma dpt kmbalikn semangat azie

Anonymous said...

salam...
sy bru di bgth sy de cyst ovari
tp sy lom kwen lg
bhagian kiri kerap skit
n klo sy aktif ckit mula rse skit ye
smpai bleeding 1bln lebih
dr ctu la sy dpt thu sy de cyst
sy trpk jgk kalo kwen dpt bby ke x
ble bce blog nie..
de jgk lega nye..
trm kasih