A short trip to Bandung dan si peniaga yang sombong

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera,

How are you?
I hope everyone is fine.
Few month ago (lamanya nak updatekan.. hahaha), I went to Bandung and the best part is... it is sponsored by the company. Heeee. Bestkan. 
Actually, this trip a supposed to be happened last year in September. Since, everybody is busy.... busy and busy.. so postponed. Till last March, barulah jadi.

I'm flying for the 1st time with Garuda Airlines and I would agree with my friend, Daniel. It is much better than flying with AirAsia.



Stay: Arion Swiss Belhotel.
No.of day: 3D2N
Intresting place to go:

1) Tangkuban Perahu



Bertuahnya kami pada hari itu sebab? Angin sangat-sangat kuat! Windy. Rambut2 semua terbang. Cer tengok gambar bawah ini sebagai bukti (my colleagues)

 
Kuat giler anginnya. Bau belerangnya, bukan main kuat lagi. Kalau orang tak tahan memang cepat-cepat nak masuk kenderaan. Bayaran naik ke atas ini berapa ringgit entah. Lupa la pula. Nanti saya update yer.

2) Picking Strawberry (selain dari Cameron)


3) Dinner at Kg. Daun - Cantikkkkk taw tempat ni. Makanan dia pun sedap! Recommended to go. Price wise, berpatutan dengan tempatnya. Reasonable.


4) Pasar Baru - lots of choices and cheap place. But careful of your beloging. Sepanjang jalan nak ke sana (walking distance from hotel) di titip pesan oleh orang-orang di sana (nice kan) "hati-hati ya embak" bukan seorang, ramai yang meninggalkan pesan. As usual knowing that place is crowded, I won't bring handbag. Kept all money dlm poket and pakai baju yang labuh. Not even passport, why? Can keep in safe @ hotel. Seperti juga Tanah Abang, ke tempat begini baiknya datang seawal mungkin. Harganya bisa di runding serendah mungkin, kata mereka "pecah telur". Nak pulang saya sesat okay, hahaha... tak jumpa jalan nak keluar. Panik kejap kami. Mujur orang sana baik-baik. Tunjukkan jalan. Mahu tak panic, Pasar Baru tidak termasuk dalam tentative jalan-kalan kami. So, ini adalah aktiviti jalan dan redah sendiri. Sejam sahaja okay! Pengsan. Mahu tak, saya memang nak sangat cari baju muslimah. Alihnya terbeli 3 helai kain! Kahkahkah. Dan kawan office saya yang kononnya, "Alah Kak dah habis jutaan rupiah ni" alihnya terbeli juga beberapa helai.. heeeee.. lagi best, kawan office saya juga. "Saya nak beli sikit je" alihnya ter "swipe" credit card and beli kain for the whole family. ekekeke. Gila tak kami berbelanja. hehehe. Sapa-sapa ke Pasar Baru pastinya jadi macam kami juga, andai kata terjumpa yang berkenan di hati.
5) Factory Outlet - banyak sangat, but not for people like me. Tak ada langsung pilihan. Kecik hati, hahaha. Tak apa, I LIKE sebab duit saya jimat. hee.. boleh over berbelanja di pasar baru. Di situ pun sekejap je dekat lima ratus juga saya habis. Itu untuk diri sendiri tu.

In short, Bandung = Shopping heaven. In May lepas, saya ke Bandung lagi dan tentunya explore yang lebih2 lagi he he he (nantilah saya sharekan tips-tips yang lain lagi ya). Kali ini, jalan dan redah. I'll make sure masa tak di habiskan di atas kenderaan. It is really a waste. Nasihat saya, if you want to go to bandung don't go to Jakarta. Just a waste of time. Jika mahu, biarlah melawat Jakarta sahaja dan bandung sahaja, tetapi kalau kalian ada masa sehingga 5 hari ke sana bolehlah pergi kedua-dua tempat sekali. Bedanya, Jakarta is city with lots of people. Crowded and always jammed. Bandung juga, tetapi tidak sesesak Jakarta. But I prefer Jakarta for shopping, mungkin di sana pilihan baju plus size lebih banyak. Cuma pergi sahaja ke Sendayan City. Ada satu shopping place, jual lot of choice untuk plus size. Dan corak-coraknya sangat cantik berbanding di Malaysia. Sebab saya rasa di diskrimanasi. Orang yang besar2 ini di letaknya corak yang besar2?? Orang yang kecil-kecil coraknya comel2, eh eh eh.

Plus size di Malaysia sangat tak menarik dan terlalu over price. So better, beli kain dan tempahlah ikut selera. Tapi selalunya saya malas mahu membeli kerana tidak tahu nak tempah baju di mana. Tukang jahit sekarang pun mahal-mahal. Pelik tak pelik, pendapatan isi rumah tidaklah naik mana. Tapi service price yang perlu di bayar sekarang sangatlah mahal. 

Malaysian, are you out of your mind? Jual barang-barang mahal dan kemudian siap ada yang terlalu sombong. Pernah satu ketika, di sebuah kedai tudung. 
"Kak, RM15 boleh?"
"Fixed price, nak ambil banyak ke? Orang ambil banyak pun itulah harganya" Herrmm.. kakak ini sungguh sombong. Dan ramai yang punya etika berniaga sedemikian sekarang, "take it or leave it" wah. Hebat! Kuasa membeli di tangan peniaga sekarang. Itu berlaku pada adik saya la. Saya kalau dah orang cakap macam itu, senyum dan terus keluar sahajalah. Nak beli terus mati niat.

Dan pernah juga, di kedai sate. Kebetulan saya nak beli 1000 cucuk rasanya.

"Kalau RM0.50 boleh? Banyak ini saya nak ambil dik" kata saya.
"RM0.70, orang ambil 20,000 cucuk pun harga itu" katanya dengan sombong. Mak aihh. Alihnya saya beli di kedai lain sahajalah.

It's a learning for me. Esok-esok jangan bercakap sombong dengan pelanggan. Saya masih belajar. Talk nicely and explain why cannot. Barulah pelanggan tak salah faham. Mengata awak tu sombong benar.

Cukuplah dahulu ocehan saya kali ini. Jumpa di next Bandung catatan. Lebih banyak saya mahu kongsikan. InsyaAllah.

D_Y_H
Hidup perlukan pengorbanan tapi jangan sampai kalian terbeban.

0 comments: