Sharing: Info Halal - Babi / Khinzir dan 'Branding'nya

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera, 

Senarai di bawah ini adalah istilah lain bagi babi / khinzir:-


1. Pork : Istilah yang digunakan untuk daging babi di dalam masakan.
2. Swine : Istilah yang digunakan untuk keseluruhan kumpulan spesis babi.
3. Pig : Istilah umum untuk seekor babi atau sebenarnya bermaksud babi muda, berat kuran 50kg.
4. Hog : Istilah untuk babi dewasa, berat melebihi 50kg.
5. Porcine : Istilah yang digunakan untuk sesuatu yang berkaitan atau berasal dari babi. Porcine sering digunakan di dalam bidang perubatan untuk menyatakan penggunaan sumber yang berasal dari babi.
6. Boar : Babi liar
7. Sow : Istilah untuk babi betina dewasa yang jarang digunakan.
8. Sow Milk : Susu Babi
9. Lard : Minyak yg berasakan lemak babi.
10. Ham : Daging Bahagian peha Babi
11. Bacon : Daging babi yg diperap dengan garam
12. Pepperoni :Sejenis salami yg biasanya diperbuat daripada pork dan beef
13. Spam : Spice Ham
14. Sus Scrofa - Babi Liar 'Wild boar'


Take note, sahabat sekalian. Rujuk-rujuk sedikit ingredient yang tertera di belakang packaging. Kalau masih meragukan lebih baik JANGAN BELI. Carilah sumber yang HALAL.  

Haa.. Tips lain.. Sebelum singgah makan mana-mana, rajin-rajinkan diri menyemak melalui portal: Direktori Halal. Banyak sangat dah universal restoran sekarang ini. Kalau kita yakin tidak apa, kalau was-was? Apa salahnya merujuk. Ada persoalan saya, kenapa restoran yang yakin "HALAL" tidak resgiter? Kenapa yer? 

D_Y_H
Selalu di soal tentang Halal and Free PORK. Sampai kadang-kadang rasa cetek ilmu, sebab itu hari-hari kita perlu top-up ilmu. Banyak membaca luas pengetahuan. 

2 comments:

Hami Asraff said...

Terima kasih atas info. Sekarang sangat bahaya. Kalau tak hati-hati bab-bab makanan ni memang boleh termakan la benda-benda haram ni.

Dayah said...

Salm Hami,

Yap, memang sangat perlu kita hati-hati. Don't simply eat without question. Unless kita benar-benar yakin.