Postive side please

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera, 

Need positive air.
Need positive people around me.
Need positive environment too. 

Nah, terluah kata sebenarnya. I need more positive attitude. I am positive, just lacking. Tak tahu kenapa? Lately, terlalu banyak kejadian yang membuatkan saya jadi negative. Setiap tutur kata yang keluar dari mulut beliau sangat menyakitkan hati. Until, I think "What I have done?" .. adakah sampai dunia terbalik di buatnya? dan adakalanya sampai.. I am not contributing at all???

Seriously, sometimes I do feel am too BAD. Too STUPID pun yer. Like what I've done all crap. Sampah yang tak ada nilai langsung. To that extend, my thinking. That why I need more positive air now. Cuti salah tak cuti salah. Cepat salah lambat lagilah salah.

Semua benda salah. Kena kejar dengan dateline report dengan dateline account. Feeling like living in hell sometimes. One word, PENATLAH. Sampai bila nak bertahan, I don't know. Give up everything, blah find new thing outside? Maybe. Considering myself, but bila fikir balik. I AM TOO SELFISH. Tak ada TANGGUNGJAWAB. Fikir-fikir, kalau penat rehatlah. Bila rehat, ............ delay pulak. Aigooo... sampai kapan pun tak selesai urusan duniawi ini.

What I need is POSITIVE ATTITUDE and ENVIRONMENT. Pushing until end of limit, insyaAllah. Kena selalu ingat, bila di beri tanggungjawab bermakna AWAK MAMPU. Kalau tidak orang tak beri TANGGUNGJAWAB. Dan ia adalah AMANAH. Bila AMANAH semua akan di soal di akhirat kelak.

Main kejar-kejar ini best kadang-kadang, tapi kadang-kadang menyusahkan diri.


Comel sungguh! Best jadi kiddo. Enjoying them self. Sangat best kan. Hi si comel, pinjam senyuman kejap.

D_Y_H
I hope tomorrow is better than today, Amin. InsyaAllah.

2 comments:

hansuke said...

salam.

asik post sedih je cik dayah :P

rasanya dah tibe masa dayah take a break from everything kot. amik la masters tu, sekarang ni sangat la banyak sponsorship cik dayah oi..(cam makcik ngumpat la pulak..ehe~ :p)

serius, sangat banyak, sila layarai web ni: http://malaysia-scholarship.net/

pilih la scholar mana yg sesuai, obersea pon ada :)

oh btw, saya dah dapat offer letter university kat UK, cuma conditional letter je, still to finished my degree atleast 2nd class upper (the condition in letter).

skang tengah pulun isi sponsorhip, semoga Allah permudahkan, inshallah.

all the best dayah, do istikharah kalu dah buntu sangat nak pilih mana satu, inshallah Allah will guide u the way.

p/s: sayang2 jugak, tapi kalu dah di treat selain dari yg seharusnya, a new step should be taken, don't just say "rugi la". just remember, rezeki Allah yang bagi, if not where u are now, there surely be somewhere else.

if not, stop complaining and just get on with it with patient if it is considered benifitial in the end. but never complain because complaining is only for "tak besyukur" people.

just a reminder for u and me, and everybody else :)

good luck.

Dayah said...

Salam,

En. Hansuke noted^^

Congratulations!!
Good to hear from you and Happy for you. Hopefully, we can meet there one day, insyaAllah. Still considering. Tanggungjawab lain saya tak boleh lepaskan dengan senang hati, jadi perlu fikir dengan hati-hati.

Yap, complaining is not the solution. Know that. Hehehe. Tapi still nak complained. Heeee. Silap saya yang tak sabar kadang-kadang dan kurang sabar. InsyaAllah, cuba perbaiki.