Miracle: Cyst yang hilang? - Allah jua yang tahu rahsianya

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera, 

Another sharing, Dayah nak share dengan semua. Baru sahaja Dayah approve comment from Kma. Siapalah selalu read my blog, maybe mengenali Noorma Razali atau lebih saya kenali dengan Kma. Dari bujangnya sampai beranak satu, Alhamdulillah. Ukhuwah masih terjalin dan berharap kekal selamanya. Amin. 

Tatkala, kadang-kadang rapuh dengan hati sendiri. Semangat teman-teman banyak menyuntik semangat positif dalam diri. Terima kasih. Tapi itu semua gangguan syaitan yang tidak mungkin akan lepas menghasut dan menghasut secara sehalus-halus perbuatan dan segala macam cara. 

Terima kasih KMa, after few month Dayah received comment dari Kma dan cerita beliau juga satu miracle. Kma bulan 6 ya, moga-moga akar itu pun telah mati kak. 

Ini comment dan sedikit cerita dari Kma (dari sini). Moga menjadi penyuntik semangat buat kalian semua,
salam dayah...kma sebenarnya nak nangis nih..hukhukhuk...br terperasan ada banyak msg dlm fb kma...dan kma br terbaca...kesian pada yg meninggalkan msg tu..kat fb kma...semuanya pasal cyst...

bila baca balik blog dayah ni kan...especially bila tengok gambar adriana dlm ni kma jd sayu...ye lah kan..sblm ni 3 org doc pakar dr O&G cakap yg kma tak leh mengandung..tup2...miracle baby ni membesar dlm rahim...sampai 10 bulan..alhamdulillah....

pasal cyst pulak...so far..memang menakjubkan..on...and off...masa zaman anak dara...ada 2 cyst..kanan satu..kiri satu..besar lg tu yg kanan...6.4cm..(if i'm not mistake)..lupo..hihih..then masa ngandung...tumbuh lg 2..jd 4 biji...2 knan..2 kiri/...(sebab time ngandung kan hormon tengah naik..) cyst ni kan berkait 100% ngan hormon.. tp..masuk bulan ke 7 kandungan..cyst tu dah tak nampak...sampailah bulan ke 10 mengandung..masih lg tak nampak cyst masa doc scan tu..(doc kata..maybe cyst tu tersembunyi di sebalik baby kot..tp dlm ati ni berdoa biarlah ianya hilang terus) amin...

pas bersalin seminggu kma g cek n scan..cyst tu dah hilang!!!! bia betol???betul.....cyst kma hilang dayah....terharunya+gumbira...syukur...rezeki dpt anak satu hal....cyst pulak hilang..subhanallah...syukur sesangat...doc yg scan n cek kma tu kata..maybe cyst tu mengecil...so....suka lah....tp still kena review pakar O&G lepas habis pantang 3 bulan tu....

bila datang KK balik lepas pantang 90 hari tu.. kma g jumpa Dr Rani..pakar O&G...cek2...dr decide...Noorma..u come n c me after 6 month yea?yeahh..no more tuk dtg review every month..alhamdulillah...so bulan 6 ni lah br tahu apa perkembangan cyst kma ni..so far..alhamdulillah....cumanyer...pantang tetap kena pantang...

daging, kekecang dan sayur2 yg sejuk kma elakkan...tambah lagi skrg ni ekslusif breast feeding my miracle baby adriana...

hmmm....hanya Allah yg tahu...setiap hamba yg DIa uji tu...Dia tahu hamba Dia mampu hadap ujian tu....

buat semua rakan2 yg diluar sana...ada hikmah disebalik setiap ujian yg diberikanNya...

dayah banyak2 bersabar ye..pantang jgn lupa..ni maybe salah satu cara lah kan..tuk mengecilkan cyst kita... doc pernah banyak kali nak operate perut noorma razali ni..tp noorma ni jenis yg penakut..asik2 pospone je..hihihih tp mujur lah...so far alhamdulillah..bleh bertahan lg. kalau opaerate buang pom...dlm pikiran kma ni...kita buang pokok je..yg akar masih tetap ada..doc sendiri pom ckp...yg kemungkinan cyst tu akan dtg balik lepas di buang..sebab selagi ada hormon dlm diri kita..selagi tu lah peluang cyst tuk dtg ni tetap ada..maka???takkan kita nak buang hormon pulak kan?? kita cuba2 cari jln ah tuk bagi cyst tu tak membesar..ok tak??huhuhh

k dayah...all the best!moga2 dayah dpt mengurangkan dan mengecilkan cyst tu...<-----nasihat tuk diri noorma razalai gakkk..muuaahh...love u...salam...
InsyaAllah Kma, setakat ini daging merah memang sudah berjaya Dayah buang terus dari di kunyah-kunyah lumat. Dan tidak lagi jadi kegemaran seperti dahulu dan satu yang pasti kenaikan berat badan pun tidak begitu ketara dengan meninggalkan daging, Alhamdulillah. Naik jugalah, cuma tidak terlalu drastik. 

Buat kawan-kawan yang masih berusaha, jangan putus asa. Rahsia Allah tidak siapa yang tahu, kalau jadi maka jadilah. Jika tidak, percayalah Allah ada rancangan yang terbaik untuk setiap hambaNya. Lets pray and hope tapi jangan lupa pantang tetap pantang. 

Peringatan buat wanita sekalian, 

Nowadays, terlalu banyak penyakit yang berkait rapat dengan makanan. Mungkin makin maju kita makin berpenyakit kita jadinya. Jadi makan apa yang perlu, kerana kita apa yang kita makan. 

[Ingatan buat diri saya sendiri, setelah berbelas tahun mencuba saya masih gagal. Tapi saya bersyukur. Mudah-mudahan saya berjaya jua satu hari nanti. Tak banyak sikit pun jadilah dapat 20kg pun saya cukup bersyukur tapi ia tetap kategori tidak sihat. Jangan suruh saya ambil apa-apa makanan tambahan, air itu air ini, ubat itu ubat ini. Saya benci semua itu]

D_Y_H
I am impress and at the same membilang hari. Bila nak habis? Tapi habis mula lagi [ah, namanya pun kerja]

2 comments:

Cik Cip Puding said...

Alhamdulillah... Happy for Kma..

Noris said...

subnaallah. hanya Allah sahaja yang maha mengetahui segalanya. happy untuk kak ma. dayah, saya baru lepas checkup hari isnin lepas di klinik kerajaan. saya pregnant 3 bulan. masa scan ada cyst belah kiri bawah baby sebesar 3.5x4.9cm. doktor cuma cakap common tak perlu risau. tapi bila dah search internet ada jenis cyst yang bahaya. jadi risau plak saya sebab tengah pregnant anak sulung. dulu pernah miscarriage sekali. saya try untuk tak risau sangat sebab tak elok untuk perkembangan baby dan ada komen dalam forum2 kalau kita stress lagi cyst bole jadi besar. sekarang ni saya buntu tak tahu nak buat apa. doktor suruh datang checkup awal bulan 8. saya cadang macam nak pergi klinik private dapat 2nd opinion. tapi risau plak kalau kerap scan sebab baby masih kecil. masa pregnant boleh ke makan peria dan mengkudu seperti yang kak ma beritahu? saya berdoa mudah2an semoga cyst itu akan hilang sendiri juga :)