Today is FRIDAY!

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera, 

TODAY IS FRIDAY!
What!
FRIDAY mangkuk!
Hahahaha... semua orang taw la weiii. Hahahaha.. ini semua gara-gara #hotfmamkrew. 
Tak tahan asyik gelak-gelak dalam kereta sorang-sorang. Orang tengok mesti kata gila. Bolayan. Janji depa selalu make my mood baik. Why when it is FRIDAY, every seem to be HAPPY. Seriously, everyone start counting FRIDAY! From day 1 (Monday), oh yes, Tuesday.. ohh man 3 more days... yeahh Thursday tomorrow is FRIDAY! and will say "THANK GOD tomorrow is FRIDAY" hahaha.. korang benci hari lain ek? 

Tapi Dayah pun suka hari Jumaat. Sebab?
Jumaat adalah penghulu segala hari dan secara tak langsung, semua orang tak kira bangsa dan agama sangat menunggu-nunggu hari Jumaat. Kenapa hari Jumaat? or Friday? 

1) Esoknya kan cuti or next day half-day santai sikit.
2) End of weekday start of weekend. 
3) Time for hang-up with friend after work (most of ppl love to do this)
4) Highway sure jammed! Damm! Benci taw tak. Setiap Jumaat balik sure jammed. Ehh korang nak balik mana sebenarnya ni? Rumah mak mertua or rumah bini muda? hahahaha.. okay, Dayah merepek! ;P

Ohh.. can't list more than that, some of you know better than me. Sure banyak sebabkan. Dan kenapa saya suka hari jumaat antara sebabnya adalah kerana hadith yang di riwayatkan Al- Bukhari:-

"Dari Abu Hurairah r.a katanya Rasulullah SAW bersabda:“Kita (umat Muhammad) adalah yang terakhir (datang ke dunia) tetapi yang terdahulu (diadili) pada hari kiamat. Kita adalah yang paling dahulu masuk syurga, padahal mereka diberi kitab lebih dahulu daripada kita sedangkan kita sesudah mereka. Kita diberikan petunjuk oleh Allah akan kebenaran yang mereka perselisihkan itu yang Allah telah tunjukkan kepada kita iaitu Hari Jumaat. Maka hari ini (Jumaat) adalah untuk kita. Besok (Sabtu) untuk kaum Yahudi dan lusa (Ahad) untuk kaum Nasrani. “

I love Friday! I know you too... 


Ohhh, ya... buat kaum ADAM. Tunaikan tanggungjawab kalian sebagai seorang muslimat. Jangan leka-leka pergilah ke masjid lebih awal dari biasa. Kalau tak biasa. Perlahan-lahan perbaiki. 

Regards, 
hahaha.. apa kena Dayah dok regards? adoiii macam dia tulis email okay! ;P bubai Dayah yang pening!

2 comments:

saya tak tipu.... said...

kita x serupa!coz friday is my busy day n esok,sabtu berganda2 busynye..my fav is SUNDAY!xde pilihan!

Dayah said...

ahahaha...
serupa kadang2.. hehehe
Adakala.. no weekday no weekend for me.. all day is busy! Superb busy.

Kata orang selagi muda.. usahakan segala yang ada. Tapi ikut kerajinanlah kan.. hehehe.