Susah nak decide.. but I must!

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera, 

Nak buat keputusan pun kena ada skill. Hebatkan. Senarai baik dan buruk? Boleh ke tidak? Positif ke negatif? Fikir punya fikir, I'm decided. Alhamdulillah, tapi. tapi. tapi masih bisa di ubah selagi kata putus dengan pembayaran di buat sepenuhnya. Heeee. 

Susah sebenarnya nak buat keputusan tapi rasanya ini yang terbaik. Nampak lebih mudah dan closed to my heart and I don't know whether I'm going to end with this or should I change my mind later? Maybe, I don't think I will be forever doing what I'm doing now. I have target, which I have never think how to start. Herm, long journey. Muak? Tak pernah sesekali saya muak. Cuma matlamat asal belum saya penuhi. Banyak kekurangan yang perlu di penuhi sebelum benar-benar bersedia di iktiraf. Tak mahu terlalu cepat kerana macam mana pun masa di ambil tetap sama. Cuma beza awal atau lambat. [Tiba2 telinga saya macam peka sangat dengan cakap-cakap sumbang, aduh. Itulah namanya manusia lemah. Jangan terpedaya Dayah. Hasutan syaitan akan sentiasa ada selagi nyawa di kandung badan. Biarkan sahaja. Dirimu dirimu.]

I have started with 1 article dahulu. Macam mana susah nak decide macam itu juga susah nak habiskan article. Itulah kata orang kalau namanya ilmu memang sukar hendak habiskan. Lama-lama saya juga terfikir dan berfikir. Adakah kerja ini dekat dengan kerja ibadah? Acap kali saya tanya. Selain menyenangkan sesetengah pihak dan menyusahkan ramai pihak. Herm. KENAPA NEGATIF SANGAT NI DAYAH???

Negatif itu tak baik taw. Sebab bila kita negatif lebih banyak yang tak sudah dari yang berkesudahan. Relevan lagi kah? Itu persoalan saya pada diri saya sendiri. Fine. Fine. Fine. The answer is KNOWLEDGE. Which is I cannot obtained anywhere. Ingat senang? Nak ketahui segala yang P&C? Bukan mudah kalau bukan namamu AUDITOR. Ketahuinya untuk bantuan menyelesaikan assignment. Selain itu banyak management skill yang dapat saya belajar. How top management THINK and DECIDE. Banyak kali saya kagum dengan mereka-mereka yang berada di tangga teratas. Bertanya saya makanan apa yang mereka makan. Cerdik sangat. Dan saya sendiri terdidik dengan cara-cara mereka di atas ini sedikit sebanyak. Berpengaruhkan mereka.

Ada seorang director, dia sangat-sangat details. Hampir setiap bulan saya akan temui beliau. Jangan nak cincai-cincai. Banyak how? how? how? Lembut dalam tegas. Some guy, tak suka. Yah, beliau adalah seorang wanita. Sampai ada masa, this middle management don't want to include her in the meeting. Katanya, let's us decide 1st and conclude then only tell her to endorse. Haa.. sampai macam itu sekali. But she quite cool. Cuma details. Tapi niat dia cuma mahu clearkan sesetengah process. 

Dan saya dengan senang hati, beberapa hari lepas 1 keputusan telah saya ambil. Alhamdulillah dan rasanya tidak sesukar yang lain. Harapannya tidak sesukar sebelum ini. Mudah-mudahan. Masih menunggu kesediaan diri dan kemampuan diri. Biar diri benar-benar bersedia mengalas nama baru mahu di pohon. Moga cepat di buka laluannya. 

D_Y_H
Selepas 4 hari baru rasa nak see doc. Kena marah bai! Haha. rasakan. Pulak itu kena telan ubat 4 times a day! Weiii, tak pernah-pernah. Paling-paling 3 kali sehari. Fast recover ke doc? Huhuhu. Tapi percayalah Dayah tak pernah habiskan ubat! Walau antibiotik. Walau dia kata kena habiskan! Eleh, macam korang pun makan habis ubat-ubat tu kan kan kan ;P

0 comments: