Very significant FINDING

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Significant yang saya maksudkan not in term of $$ no no no. Definitely NOT! Big NO. But significant for life. Yooo.. lama dah kot FINDING ini saya taw. Tapi tak taw pasai apa, I still take a RISK continue with what I do? 

I just have no idea, why I kept this to be happen to me for quite about 2 decade! Yooo! Lama kot. 20 years bebeh. Macamlah saya tua sangat kan. But almost 3 decade dah kot.Tiba-tiba macam malas nak sebut dah. Dah jelak dan muak. Hasilnya tak juga ada.

Tapikan tak boleh mengalahkan? Cuba harus cuba. Tegas harus tegas. Lagu mana nak buat itu? Haishh susah susah pikiaq rasa nak humban dalam kawah. Biaq masak. Satu benda dok kusut dalam kepala ini pasai 2 pilihan paper. Hadussss.. macam susah je semuanya. Tiba2 rasa macam budak form 4 bengap otak gua! Hayoooo.

Oh, FINDING yang satu tu dah lama REPEAT entah bila nak RESOLVED ntah? Kalau masuk audit committee meeting ni, sure dah kena sound siap dapat Warning letter. Hahaha. Ruginya diri sendiri baiii. Oh, I heard someone hate this word ;P hehehe. I just love it. Tapi betullah, dalam hidup ini pun memang akan jumpa FINDING. Bukan FINDING NEMO okay!

Finding setiap individu itu berbeza-beza. Ada yang suka FINDING itu ada yang benci FINDING itu. But what else you can do. FINDING is still a FINDING until you find an action to resolve it. I'm not taking about audit finding here. It's about your life FINDING. Day to day FINDING. Well, hidup tak lepas dari PENEMUAN! Sama ada ia baik atau tak baik, you have to accept the fact. If wrong then prove it. IT IS WRONG.

And my significant FINDING? Not wrong, the fact is I need to find tune to resolve this. Malas pun ada tapikan, sikap yang Allah bencikan. Sebabnya ada hadith Rasulullah s.a.w dari riwayat muslim,

"Orang mukmin yang lebih kuat disisi Allah dan lebih di kasihi daripada orang mukmin yang lemah, sedangkan setiap seorang itu mempunyai kebaikannya (imannya); 

oleh itu hendaklah engkau bersungguh-sungguh berusaha memperoleh apa yang memberi manfaat kepadamu, serta hendaklah meminta pertolongan kepada Allah dan janganlah engkau bersikap segan dan malas; 

dan sekiranya engkau ditimpa sesuatu maka janganlah engkau berkata :” 

Kalaulah aku lakukan itu ini, tentulah akan terjadi begitu begini, tetapi katalah :” 

Allah telah takdirkan, dan apa yang dikehendaki oleh kebijaksanaan-Nya Ia lakukan, kerana perkataan ‘kalau’ itu membuka jalan kepada hasutan syaitan"

Jadi tak mo malas-malas sangat. Buruk padahnya. Hasilnya 2 decade tanpa satu pun perubahan. Haishh.  Dan tak mo ada "kalau-kalau" syaitan akan bersorak gembira. Melonjak-lonjak, lepas itu FINDING itu sampai bila tak berkesudahan. 

D_Y_H
Oh my..my.. my... hungrytooooo baiiiyaaaa..  

0 comments: