Time management penting sgt!

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Betullah kan time management sangat penting.Yesterday and the day before, I learn something. Without teamwork, nothing can be achieved. Instead you'll RUGI. Tak apalah, in the actual fact we're not. Alhamdulillah. What we do, I quickly calculate what are the cost involves. Despite of rugi, we only get sebutir dua profit, oklah dari tak ada langsung. Terbayar juga penat lelah berkejar ke sana ke sini, mengigil-gigil kena air hujan. Do the work as usual, although we late. The most important is client satisfaction, although they're not. Well customer is the KING in the market. 

You cannot say NO to them, if not sendiri susah lor. So win-win situation is better. I'm learn again here. Selalu duduk buat audit saja, bagi cadangan. Now, I'm in the position of decision making. It's not easy. But you've too. To making sure both parties satisfied. 

Sesuatu yang saya tahu, but I really can't help it out is ATTITUDE! How? Susah nak tukar ATTITUDE seseorang individu unless they're willing to change. To convince, it is not easy too. So what kind of approach you have to take? 

and today.... (after last occassion of losing profit) some bad again happen. I was damm really tired, so I wake up very late. Ok fined, not really late. It is about 7am isshh. Don't remember the exact time. Terus teringgat bunga nak gubah, meja nak setting, makan (haaa siapa masak?) pastu terdegar suara Abah memekik. Fuhh, lega. Dalam dok malas + masih penat 9masih bermalas-malasan). Sekali mai dua puteri, "Kak Long lekaisssss" haishh. MALAS! Puteri pertama:-

A   -"Kak Long, mangkit lekas. Orang tu tak pasang khemah lagi. Aq telefon dia, dia tak angkat2. Last baru dia angkat. Dia kata dia kol pukul 12 pagi, no body pick up phone"
D - He call whom?
A - He didn't call me. I've check.
A - Hello En. Rahman, khemah yang dekat Kjg tak pasang lagi. Macam mana? Majlis dah nak mula. Boleh tolong hantar orang pasang tak sakarang.
R - Orang tu (pemasang khemah) dah call pukul 12 pagi nak pasang. Tuan rumah kat pasang pagi. Dah lewat sangat.
A- Ha.a, kenapa tak pasang?? (telefon terus di matikan)
A- Kuang ajaq!! Kak long jom jom jom kita buka khemah bawah bawa gi rumah doc.

Dengan tak pernah buat kerja buka dan pasang khemah. Bertungkus lumuslah depa dok buka. Dayah tak. Hehehe. Dayah mangkit, cari toolbox. Capai gabus, cari buluh, cari pasu. DONE. Masukkan dalam kereta. Tgk barang apa lagi tak sudah, masukkan dalam kereta. DONE. Gerak.

Cari rumah pulak tak jumpa lorong. Ahh sudah. Abah memang dah sampai dulu. Khemah sahaja yang belum. Memang bala sungguh. Meluap-luap marah dengan orang khemah sekor ni. 1st time ambil dia, sebab semua dah fully booked. Dan ambil for two place. Our house and client, dia pasang dkt rumah terus dia minta payment. Abah kata, saya bayar sekali dengan esok. That the word yang I remember Abah cakap. FINE. Maybe dia bengang, sebab dah pasang tak bayar. Siap message my sis at 9pm, "KENAPA TAK BAYAR" malam sebelum kejadian 12 pagi. Bukan tak mahu bayar, dah bagi tahu pun akan bayar sekali. Well, learning. Bukan semua orang nak bagi servis lengkap but payment nak cepat. Why? Sebab dia cuma pasang khemah. Meja Kerusi, alas meja? Di biarkan. Oh geram! Kena pasang sendiri. Alas meja kotor! Basuh sahaja, tapi tak bersih. Sketting meja buffet tak ada! Harga mahal. Sedangkan selalu dengan mana-mana khemah. All include with same price, with full service and payment after majlis (buka khemah).

I told my Abah, to not take him anymore. No. 1 Tarnish our reputation just because of late pasang khemah. No. 2 because of him, kepala Abah kena hempap besi khemah, which make everybody terkejut! Berdarah teruk and yet he refuse to go to hospital sebab rasa bersalah dengan client. Selagi tak siap semua, he won't go. Haishh, All work deco, khemah, pasang meja kerusi. Done @ 11.30am. Abah sampai tempat client around 9.00am dan yang kami bawa khemah sesat segala, sampai jam 10.15am. Perghh. Memang begang.

Habis kemas apa yang patut, Dayah quickly tarik tangan Abah bring him to Hospital. Mujur dekat dengan KPJ. Tak tahu luka dalam mana. Tak tahu his condition, bad macam mana. Register, terus 1st check up. Check darah and best part Abah nak kelentong nurse. Nurse tanya, pakcik ada penyakit lain ... darah tinggi, bla.. bla.. Abah jawab. Tak da dah la ni, semua normal. Eceh macam dia doc. Dayah menyampuk, dia ada kencing manis, okeh! Abah pandang dengan mata tajam. Hahaha. Nak ngelak konon. Nurse nak cek sugar dalam darah, but can't la. Abah baru makan slice kambing & minum cendol. Terbaekkk la.

See doc. cerita dgn doc. then doc advise buat x-ray. I'm okay, say proceed. Alhamdulillah, after X-ray nothing bad happen. Cuma injured and knowing my Abah dah 1 year tak proceed with follow up with doc. Hasihhh, Abah siapa la yang degil ni! He just like me, hate eating MED! He make me worries! Kerja. Kerja. Kerja. Kesihatan tauk tepi! Bagus sungguh. Nak make appointment for him, memang tak ada kesempatan. I'm working, government hosp langsung tak convenience. Thinking to change to KPJ. Tapi Abah sure tak setuju. My Abah is so KEDEKUT! Okay. Walaupun bukan dia yang bayar. Dia tetap berdegil, tak payah cek pun tak apa. Hermmm, what should I do?

D_Y_H
Kena fikir dan mungkin paksaan kena di laksanakan lagi. Mungkin! 

0 comments: