Sawah dan Padi

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Saya suka pemandangan yang menghijau. Sejuk sahaja. Kalau balik ke kampung. Memang akan di jamu dengan sawah padi terbentang luas. Seronok. Tapi sekarang ni banyak dah tanah sawah dah jadi bangunan dan rumah-rumah. So sad. 

Terlampau banyak kemajuan yang menyebabkan kemusnahan alam semula jadi. Habitat pun hilang tempat berlindung. Cuba bayangkan kita punya rumah kena buang tiba-tiba, without any notice? Why I said so, sebab dia binatang, tidak ada any mutual agreement. Terbayang Dayah dia kata macam ni,

HEY YOU THIS IS MY PLACE, DO  NOT DISTURB! Tapi siapa yang mendengar?

Kalau dia ada black and white, geran tanah bagai macam mana? Sure aman. Kehijauan jelas tersaji depan mata. 

Well even kita nak halang pun, for how long? Takkan forever macam tu. Pembangunan itu perlu, for develop country and to be better than that. Tapi kenalah berpada-pada dan jangan terlalu tamak mengejar pembangunan yang akhirnya memusnahkan ekosistem yang mungkin esok lusa kita hanya mampu pandang replikanya sahaja. Fikirkan. 

Back to 5yrs ago, belakang rumah tok abah ada sawah yang sangat cantik. Dan "tali air" (I suppose la.. lupa namanya) very very nice view indeed. But now, perumahan dah mula terbina. Sedikit demi sedikit, kecantikkan alam tu di musnahkan and back 2 yrs ago, depan dan belakang rumah tok mama pun sama. Menghijau dan mengguning sahaja dan tengah-tengah sawah terlihat rumah-rumah. Sangat-sangat cantik pemandangan. But then now? TESCO dah naik, lot kedai dah naik. Perumahan pun dah naik. SIGH. Which is I personally hate to see it. Bukan pembangunan konkrit yang di harapkan, tetapi pembangunan menghijaukan bumi lebih di mahukan. But now ppl become so materialistic. All is about $$$. Trust me, everybody not to exclude myself also. Money is their top priority! RIGHT? Mungkin level kepentingannya sahaja berbeza. Some may put it on the top, same in the middle and rarely at bottom. Kan? 

Well, let we see some very nice picture which my sister had took during last raya.



It's BABY!
Oh, BABY again!
and she again!
Oh mai mai.. I feel like tiba2 jadi YB, boleh? hahahaha berangan!
That! My cousin. Uda!
Baby hiding from paddy leave. CANTIKKAN!
Dia lagi! I like to see PADI so much. Dari sinilah, nasi yang kita makan hari - hari.
Inilah ORANG-ORANG yang baru di temui. Pandai dia pakai baju kurung kan ;P
This is DATIN
and ANGAH here. Trying to be bunga mengembang. Tapi memang kembang pun ;P hahahaha
Just having fun
Ohh Datin! What kinda action you do?
Hijaunya! I didn't know, how long time this scenario will be. As most of the land has been taken for development. So sad!
Otw, back to KL. Playing B.A.N.G   L.A.(hahaha) psp.
That my only little brother I've. Kami ni macam kopi dan susu. Beza benar.
That all for Sawah & Padi yang sempat we snap snap. Nak balik kampung lagi, entah bila lagi kan. Masing-masing committed with work load and study. No more frequent balik (mcmla dulu-dulu, selalu balik? Tak juga. Once a year juga). No more raya at kampung for 1st raya. Now all here. The day before nak raya, Dayah for sure keje. Hahaha, macam ngelat buat preparation kan. But then, bila balik sure akan masak sampai pagi raya. That is what I always do back to 3 yrs ago. Not only cook but also gubah bunga. Well, that my fav. Suka sangat dengan flower. Walau dulu tak suka, but actually arranging flower is therapy for me.

Back to Sawah and Padi. Why I love them. Because it is GREEN in nature and I love natural things. Not fake. Tapi sayang, time flies and things also change. Harapnya tak worse. I still want see GREEN in future. Once loss, did you think you can get it back? I don't think so. Sama macam kepercayaan. Once it gone, it is forever gone. Unless, kita belajar how to memaafkan. Yah, it is not easy tapi siapa kita untuk kata tidak? Sedangkan Allah sentiasa membuka pintu taubatNya dan Nabi sendiri memaafkan umatnya? Tepuk dada tanya diri. Kita juga mungkin rasa tidak bersalah membelasah binatang atau tumbuhan sesuka hati, tapi perlu ingat mereka juga makhluk Allah. Ada rasa sakit yang kita tidak rasa. Sebelum melakukan sesuatu bercakap dengan dia dan mohon maaf. Bolehkan? Benda mudah, kalau tidak di amalkan payah pula kan.Tapi bila di amalkan, amat mudah bagi kita.

Satu saya perlu ingatkan diri saya sendiri, jangan tunding salah pada orang lain. Tunding salah pada diri sendiri dulu. Apa yang saya buat untuk berubah? Apa saya buat sampai begini jadinya? This is question that I always keeping to myself and yet I haven't reach a conclusion. Memikir masalah dunia sampai kapan pun belum tentu tamat. Dayah harap, semua kusut-kusut yang saya ada akan selesai secepat mungkin. Saya lelah untuk terus begini, sedangkan saya cemburu lihat orang lain beriang ria bagai esok tiada kiamat. Tapi cemburu itu, insyaAllah belum memakan diri. By the time flies, I know where I stand. Bumi Allah yang maha luas, yang belum tentu esok Allah masih pinjamkan nyawa untuk jasad ini terus berdiri, berjalan, berlari dan menafsir. Sebelum terlewat, berubahlah. 

D_Y_H
Hari-hari saya makin sibuk. Kadang-kadang rasa terlalu penat. Ada kalanya rasa membakar diri sendiri dan biarkan lilin-lilin lain tidak bekerja. Cuma tunggu dan menjual dengan lebih mahal. Mungkin juga harga saya terlalu murah. Tidak apa, asalkan mampu memberi yang terbaik buat yang lain. Walau tidak sempurna seperti lilin-lilin yang lain sekurang-kurangnya masih berguna.

1 comments:

The Sometimes Speechless said...

Sangat tak best bila nature kena sacrificed for development. So sad. By the way, nice pics! Loving the green paddy field!