Adat orang berhutang

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera, 

Siapa berhutang? Anda.. anda .. anda.. dan andalah.. heee. quite sure ramai yang berhutang. Iyerlah banyak jenis hutang yang di tanggung setiap individu dewasa. Dan tidak terkecuali Dayah. Commitment saya masih kurang tapi tetap ada. Tahun hadapan akan bertambah lebih besar commitment for payment. Fuh. Hopefully masa tu ada increment yang boleh cover my new commitment. [PRAYING]

Received a call from bank today, to make my life much easier. Alhamdulillah. Kalau ikutkan payment setakat ini smooth. Took 12 months installment. Kira-kira balik I save on interest, tapi yang tak bestnya if  I were pay more than contracted, kena penalty RM30! Ayooo. Dah la berjenis suka bayaq ikut dan. Kena paste a NOTE besaq2 kat pc lepas ni. Banyak tu RM30! Boleh isi minyak kereta for about 1/2 week perjalanan. 

Semalam talking to my best friend. About Ujrah. Ingat dah past due date, dia tak la nak kisah lagi, sekali dapat another letter. Cehh, 1% flat rate offer. Ramai dah yang tahukan. Dan ramai yang dah submit. Tapikan, Dayah kira2 balik. Saya akan rugi. Sebab bulanannya cuma RM90++ ishh for 10 year, which tooooooooooo long. Jumlah calculation nya di ambil dari 1-June-2008 and now dah Sep-2011. Berapa tahun baiii bezanya?? And the variance is closed 60%. Cett. rugi. rugi. rugi. Baik tolak Ujarah. Bayar seperti biasa. Pasai apa, dia pakai baki berkurangan. Interest charge nya pun kalau tgk penyata memang berkurangan from date to date. Jadi kenapa perlu Dayah pilih Ujrahkan. 

Unless, those yang tak consistent make a payment. Rasa nak bayar, bayarlah tak mahu bayar tak bayarlah. Yang jenis buat payment macam ini. Di haruskanlah sign agreement UJRAH ni. As for me, Dayah rasa merugikan. 

[Lately, Dayah rasa dah jadi terlalu calculative!! Indeed! Accountant sungguhlah pemikiran saya skrg ni. Everything I do, I will for sure count it. Sebelum ini tak lah melampau sangat. But now, I'm change]

Dan lately, selalu sangat kena serang migrain. Parah sungguh. Mujurlah tak banyak kumpul hutang, kalau tidak migrain kuasa berapa ntah kan. 

Sabda Rasulullah s.a.w yang maksudnya:” Berhati-hatilah kamu dalam berhutang, sesungguhnya hutang itu mendatangkan kerisauan di malam hari dan menyebabkan kehinaan di siang hari.”
 
Riwayat al-Baihaqi
Hayati hadith Rasulullah tersebut, benar bukan? Rasanya ini kali kedua Dayah share hadith yang sama. Moga sentiasa melekat di hati. Dan paling parah, Dayah ni susah nak tuntut semula hutang sedangkan Rasulullah pernah bersabda bahawa;
Dari Abu Hurairah r.a katanya:”Sesorang lelaki memberi hutang kepada Rasulullah s.a.w lalu ditagihnya secara kasar. Oleh sebab itu para sahabat tidak senang terhadap orang tersebut. Maka bersabda nabi s.a.w,:”Orang yang memberi hutang berhak menagih. Belikan dia seekor unta muda kemudian berikan kepadanya!”. Berkata para sahabat:”Tidak ada unta muda ya Rasulullah! Yang ada hanya unta dewasa dan lebih bagus daripada untanya.”Sabda baginda:”Belilah, kemudian berikan kepadanya. Sesungguhnya sebaik-baik kamu ialah yang paling baik membayar hutang.”

Jelas kan Dayah? Huhuuhu.. arghh payah baii. Bukan mudah. tapi fikir-fikir semula. Yang merungut dalam hati siapa suruh? Ayo. Beratnya mulut. 

Dan apabila kita membuat hutang, beringat-ingatlah:-

1) Mampu atau tidak membayarnya kelak? Berapa pendapat sebulan? Berapa jumlah commitment? Tambah semua income - commitment = berapa tinggal untuk teruskan day to day life
2) Kalau sudah tidak mampu, siapa yang akan bantu? Baik settlekan sendiri.
3) Kenapa perlu membuat hutang? Tak cukup duit? Buat for investment = future benefit? Suka-suka je sebab nak melaram? Alah nak show-off sahaja? 
4) Ada tak option selain dari membuat hutang?
5) Betul-betul nak tambah hutang?? Tanyalah diri sejuta kali pun. Asalkan esok lusa tak menyusahkan diri sendiri dan lebih penting orang lain.

D_Y_H
Otak saya sungguh letih hari ini and hari ini my boss for the 1st time asking me to attending training. Yahoo and the topic was very very good "Forensic Accounting". Alhamdulillah, selepas 4 tahun.

0 comments: