Waste in ramadhan

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

[Amaran: Ada unsur 18-SX so please young reader don't take advantage, take this as an additional knowledge to you]

Waste? Memang banyak. Terlalu banyak nak makan. Semua yang nampak di mata semua nak TELAN. Sedangkan diri tak berkemampuan menghabiskannya.

So at the end jadi waste, maka penuhlah Mr. Tong Sampah dan untunglah lalat2 dan seangkatan dengannya. Perkara ini juga terjadi pada dayah di rumah. Why? Sebab masak banyak expecting ramai yang makan. Tapi yang muncul cuma beberapa kerat. Sejak itu memang kalau saya masak saya akan catu. Kurang sikit wastenya but it is still a waste. So what I do, re-cook again. So tak waste kan? 

Tapi janganlah sekadar panaskan sahaja, sebaliknya olah jadi satu hidangan yang nampak baru (aka "fresh"). Admit, I'm very good nak orter lauk-lauk jadi benda lain. Masa dkt kampus dulu, apa sahajalah saya main campak-campak je. Ikut hati masak. Janji boleh makan. Sedap tak sedap belakang kira. So kawan-kawan selamat mencampak-campak asal tak jadi waste. 

Another waste yang kita semua buat, lakukan perkara-perkara yang mengurangkan pahala puasa. Ah sudah, Dah tahu salah di ulang-ulang salahnya. Sudah tahu boleh dapat tidak di buatnya,so what a waste u make! 

Contohnya, duduk bercakap-cakap tiba-tiba terselit umpatan. Haishh kurang dah pahala situ. So? Kurang-kurang bercerita perkara lagha. Takut nanti penat tahan lapar dan dahaga sahajalah. And I did talking to one of my friend. Cerita dia ini lagi waste. Sangat-sangat rugi. Tak tahu nak buat reaksi apa, cuma sangat-sangat terkejut. Cerita dia begini, 

Kawan Dayah ni talking to one of his friend (kira baiklah selalu sharing knowledge). So he ceritalah tentang kawan dia yang berpuasa katanya. 

Abbreviation: KD (kawan Dayah) L (lelaki dan bukan seorang Islam);

KD - Dah kenyang?
L - Tak sempat makan lol, my secretary will make sandwich for me.
KD - U must be rush in the meeting right?
L - Sure got la [with big smile]
KD - Oh, wonder did not have enough time to eat
L - tak puas lor [with sad face]

KD suspicious. Meeting apa ke bendanya tak puas pulak ni. Start asking, then only know meeting means "make love" terkedu seketika dia di situ dan tambah pening kepala she is MUSLIMAH.

KD - Dia tak puasa la ya
L - Dia puasa! [Dengan sungguh yakin]
KD - Tak faham?
L - She is not eating or drinking anything maaa
KD - She is not fasting my dear friend. Fasting doesn't mean you are fasting yourself from eating and drinking but it your attitude and everything you have to take care and mindful. 

KD dah start explaining dan bebelan. Paling sedih, She is still studying in one of Islamic Uni. Okay, doesn't mean if you were studying there you have to behave? At least know what is your religious teach you, what to dos and don'ts. I know some wasn't at all, just pretending. Sedih sungguh. Betul-betul kerugian besar. 

Allah beri akal tapi kenapa tak di gunakan sepenuhnya? Berfikirlah teman. Hidup mati kita cuma Allah sahaja yang ketahui. Kita hidup di muka bumi Allah ini pun kerana ihsan dariNya. Kita bukan siapa-siapa. Mudah-mudahan, dia sedar sebelum terlewat. 

"Ya Allah, jauhkan kami dari perbuatan mungkar. Jadikan hati-hati kami sentiasa dambakan kasih sayangMu lebih dari manusia"

D_Y_H
Indeed very sad. Entry ini, pada asal cuma mahu menulis tentang waste makanan sahaja. Moga jadi pengajaran buat kita semua. Perhatikan adik-adik kita hatta anak-anak kita sekalipun. Cinta dunia membutakan ramai yang celik.

2 comments:

hansuke said...

salam.

pergh..waste betol baca, ingatkan ada aksi2 menarik, dah kata 18-sx kan..hahaha~ (gurau je..:P)

sebenarnya cam kelakar, orang tak faham, tapi berlagak hebat. sekolah islamic tapi perangai cam bukan je.

sebab tu la non-muslim kompius dengan orang islam. hm..

dunia dah nak kiamat agaknya. baru dapat tahu nama "Allah" dah lulus untuk guna dalam bible. sangat sedih bila tahu. bayangkan betapa corruptnya masyarakat kita, asalkan dapat untung diri sendiri, orang lain hancur takpa, agama digadaikan pon apa nak kisah.

tak dapat nak bayangkan bila anak-anak muda baca bible dan dapat tahu, "Allah itu Jesus Christ? dan anak kepada Mary?". pastu anak-anak muda pon lagi kompius, rosak-rosak..

Dayah said...

Salam En. Hansuke,

Hahaha.. faham2 ;P waste pun wastelah. Hehehe

Tak taw la faham ke tidak atau sekadar holding agama as "Islam"

Dunia makin uzur dengan ramai yang sikap uzur, lupa pegangan, lupa asal kejadian, lupa janji dengan pencipta.

Dayah sendiri tak dapat nak bayangkan macam orang boleh terpesong begitu jauh. Moga hati-hati kita Umat Muhammad tak tenggelam jauh. Isu Akidah tak boleh di buat mainan. Yang celik agama tak apa. Yang buta? Dan senang mencari? Allah Allah Allah tak dapat nak bayangkan.