Tahniah Kak Ma, new born lighten our life

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Just know it, that Kak Ma dah selamat melahirkan. Alhamdulillah. Baru lagi rasanya minggu lepas dengar bebelan dia "bilalah anak ummi ni nak keluar ni? selesa sungguh dalam perut ummi ni".

Sepuluh bulan tu, baby berada selesa dalam perut ummi dia (patutnya due July, rupanya baby nak tunggu ramadhan. Pandai dia pilih masakan^^. Clever)

Perkenalkan, say Salam to me Nur Adriana Asmawi. Moga jadi muslimah yang membanggakan ummi dan abah di dunia dan akhirat ya sayang.
Comel sungguh, pipi labuh, rambut lebat. Kak Ma ini kawan Dayah waktu di kampus, sama-sama satu meja bulat berbincang dan kadang-kadang bertegang urat juga menegakkan masing-masing punya pendapat. Dan dari Kak Ma juga Dayah banyak dapat tips tentang Ovarian Cyst. Kalau ada kawan-kawan yang mengikut blog Dayah pasti selalu dengar nama Kak Ma kan. Pernah dahulu, ada rasa risau dalam hati beliau. Adakah rezekinya memiliki cahaya mata? Alhamdulillah, rahsia Allah tak siapa ketahui. SubhanaAllah. 

CONGRATULATION KAK MA and HUSBAND.

D_Y_H
I'm happy for her. Rahsia Allah tak siapa yang tahu.

P/s: Picture credit to Kak Sue (ambil dari facebook heee..) Itu pun sebab pelik awat diam je Kakma ni. Rupanya dah selamat bersalin Adriana. Dan tak sabar nak tanya perkembangan KakMa, ada tidak apa yang di bayangkan. Atau cuma igauan cuma? Kena sabar^^

3 comments:

:: riha :: said...

riha dah tengok baby kak noorma ni kt fb, cute sgt!

riha add kak noorma n mmg kak noorma byk bg nasihat. apa yg terjadi ni mengingatkan kita ttg kekuasaannya. Sains cuma boleh meramal, tetapi Allah adalah sebaik-baik perancang.

Kes kak noorma ni betul2 memberi smgt kpd wanita2 yg ada mslh ovarian cyst.

thanks dayah for sharing!

Dayah said...

Salam Riha,

comel sgt kan! Geram tgk pp labuh dia tu.

Itulah Kma mmg byk sharing her tips with me. I learn a lot from her. Avoiding few food also now.

noorma said...

salam dayah...kma sebenarnya nak nangis nih..hukhukhuk...br terperasan ada banyak msg dlm fb kma...dan kma br terbaca...kesian pada yg meninggalkan msg tu..kat fb kma...semuanya pasal cyst...

bila baca balik blog dayah ni kan...especially bila tengok gambar adriana dlm ni kma jd sayu...ye lah kan..sblm ni 3 org doc pakar dr O&G cakap yg kma tak leh mengandung..tup2...miracle baby ni membesar dlm rahim...sampai 10 bulan..alhamdulillah....

pasal cyst pulak...so far..memang menakjubkan..on...and off...masa zaman anak dara...ada 2 cyst..kanan satu..kiri satu..besar lg tu yg kanan...6.4cm..(if i'm not mistake)..lupo..hihih..then masa ngandung...tumbuh lg 2..jd 4 biji...2 knan..2 kiri/...(sebab time ngandung kan hormon tengah naik..) cyst ni kan berkait 100% ngan hormon.. tp..masuk bulan ke 7 kandungan..cyst tu dah tak nampak...sampailah bulan ke 10 mengandung..masih lg tak nampak cyst masa doc scan tu..(doc kata..maybe cyst tu tersembunyi di sebalik baby kot..tp dlm ati ni berdoa biarlah ianya hilang terus) amin...

pas bersalin seminggu kma g cek n scan..cyst tu dah hilang!!!! bia betol???betul.....cyst kma hilang dayah....terharunya+gumbira...syukur...rezeki dpt anak satu hal....cyst pulak hilang..subhanallah...syukur sesangat...doc yg scan n cek kma tu kata..maybe cyst tu mengecil...so....suka lah....tp still kena review pakar O&G lepas habis pantang 3 bulan tu....

bila datang KK balik lepas pantang 90 hari tu.. kma g jumpa Dr Rani..pakar O&G...cek2...dr decide...Noorma..u come n c me after 6 month yea?yeahh..no more tuk dtg review every month..alhamdulillah...so bulan 6 ni lah br tahu apa perkembangan cyst kma ni..so far..alhamdulillah....cumanyer...pantang tetap kena pantang...

daging, kekecang dan sayur2 yg sejuk kma elakkan...tambah lagi skrg ni ekslusif breast feeding my miracle baby adriana...

hmmm....hanya Allah yg tahu...setiap hamba yg DIa uji tu...Dia tahu hamba Dia mampu hadap ujian tu....

buat semua rakan2 yg diluar sana...ada hikmah disebalik setiap ujian yg diberikanNya...

dayah banyak2 bersabar ye..pantang jgn lupa..ni maybe salah satu cara lah kan..tuk mengecilkan cyst kita... doc pernah banyak kali nak operate perut noorma razali ni..tp noorma ni jenis yg penakut..asik2 pospone je..hihihih tp mujur lah...so far alhamdulillah..bleh bertahan lg. kalau opaerate buang pom...dlm pikiran kma ni...kita buang pokok je..yg akar masih tetap ada..doc sendiri pom ckp...yg kemungkinan cyst tu akan dtg balik lepas di buang..sebab selagi ada hormon dlm diri kita..selagi tu lah peluang cyst tuk dtg ni tetap ada..maka???takkan kita nak buang hormon pulak kan?? kita cuba2 cari jln ah tuk bagi cyst tu tak membesar..ok tak??huhuhh

k dayah...all the best!moga2 dayah dpt mengurangkan dan mengecilkan cyst tu...<-----nasihat tuk diri noorma razalai gakkk..muuaahh...love u...salam...