Project cost really killing me

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera, 

Fuh [lap peluh], just done calculate project cost with Abah. Kira kos - [direct cost + indirect cost]. Project sum jadi times 2 from last 2yrs awarded! DANGGG! Tepuk dahi. Not sure what to do? In reality, costing wise has increase tremendously. Tak bohong punya.

Everything has increase and to recruit people also cost us a lots! Why? Because you need to train them, in order to make them ready there are cost incur also. Tak sikt tak banyak But still do killing our time. 

Time=$$.
Oh, I realize now actually all company facing the same problem. RECRUITMENT TALENTED EMPLOYEE. Yes exactly. Too demanding! Not expert yet too much of expectation. Terasa tak kita yang makan gaji macam tu? Well lifestyle pun dah berubah, so everything need to be change also. Without money nowadays memang boleh mendatang kemurungan pada diri [percaya atau tidak] 

So sebagai majikan apa tugas mereka? Kenahlah charge seadanya, make sure tak rugi. Macam tadi, kira punya kira for about few months, we're losing abot RM3k a month! Walaweiii. Menangis! Terus Abah moody, masuk bilik. Terpaksa continue discuss dalam bilik dia pulak. Kenalah kira betul2, projected sana projected sini sikit. At least costing next 2 yrs boleh cover our losses. 

Are we failed to project in the 1st place? 

NO! We did not. It is happen because additional work required by Main con. Additional VO pun tak juga cover losses. Yet rugi. Herm. Memang sakit sekejap kepala Dayah tadi. Sudah terlakar beberapa strategi yang perlu. Nego pun tak guna, because biasalah big co, selagi boleh squeezing dia akan squeeze us! Why ya? Adakah lumrah? Mungkin juga. But the most important is planning. 

So, prediction dari awal lagi patut ada. So we take this in our future planning. Memang serabut sekejap tadi Dayah mengira costing. Bila dah done, Abah said, maybe not possible. I try to convince him la. Kenalah cut sikit. So then, tak rugi banyak sangatkan. Ohh, cukup bebelan saya. Penat sudah kira costing. Lepas ni mesti kira balik base on actual expenses, macam mano? Akaun pun makcik ni tak sempat habiskan lagi. Doi doi doi.. I need an assistant la. Tak ada masa nak key-in segala. Dulu ada dah tapi lembab dari kura-kura. Haishh susahnya. Tak apalah, susah2 sekarang senang2 kemudian hari kan. Amin.

D_Y_H
Few days dah I'm really tired. Penat minda, penat badan. Rasa sangat2 flat. Kurusnya tak juga.. hahaha.. ok melalut.. tata peeps ;P have a good ibadah ya.

2 comments:

sweet said...

yeah money means satisfaction for u
for example:
situasi kedai makan: eh sikitnya mknn atas meja ni :(

situasi di shoping di JUSCO: eh sikitnya barang dalam troli....mana cukup nie :(

alamat T_T(menangis di pertengahan bulan sebab suke abeskan duit sebelum hujung bulan n pow duit from me yang kaya raya ni!!:D) suka betul menghabiskan duit!

IT IS HER HABIT VIA HOBBY:P

Dayah said...

hahaha.. GOOG EXAMPLE..

and paling tak aci,
ehh, you pay for me lol. I'll will pay you later.

Sesudah barang sampai, eh bila nak bayar. [cuma senyum. sampai sudah]

BAGUS kan.