Istilah "Kesederhanaan" dengan berbelanja RM150,000 fuhhh..

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera, 

Dayah baru dapat forward email from friend, terbaca statement ini:

"Perkahwinan Nabil & Zira juga dirancang dalam suasana penuh keserdahanaan dengan kos anggaran RM150 000"

Walaweiii, RM150,000 di katakan SEDERHANA? Alahaiiii, boleh dapat rumah sebijik baiii. Tak kiralah 1st or 2nd hand. But still you can effort for a house for that cost. Kos nak kawin sekarang memang mahal ek?  Iyerlah agaknya. 

Saya nak try conngak jap, Kos katering paling-paling pun RM8,000 (kalau utk 1,000 orang) Pelamin? Baju Pengantin? Jurukamera? Mungkin RM3,000? (Saya buat tanda soal sebab tak expert.. thee heee heee. Bagi kos katering insyaAllah taw sahaja saya kira heeee. Sebab taw la sikit-sikit harga-harga makan.. hahaha tang makan hang bagi kat Dayah dia taw ;P) Kalau kos di atas mungkin, kos bagi SO-CHEAP CHEAP CHEAP la kot! 

Huishhh, ngeri haihhh kos kawin la ni boleh bayar deposit kereta atau rumah? Awatlah mahai benar? Perlu tak membuat persiapn 3 tahun sebelum.. hahahahaha.. semua kos bayar secara ansuran? Walaweii siapa ajaq hang Dayah? Terfikir la jugakan. Boleh offer perkhidmatan macam ni jugakan? hehehehe. Deposit kawin. Kuang Kuang Kuang.

Alahai, banyak sungguh dah peruntukan kawin kalau banyak tu. Berapa tahun agaknya bekerja untuk mengumpul sebanyak itu kan? Kalau seorang eksekutif? 
Katakan gajinya RM3,000 sebulan. Dia perlukan 50 bulan tanpa berbelanja se-sen pun wang gaji tersebut, ohhh agak mustahil! Katakan menyimpan wang berkahwin RM1,500 selebihnya bayar hutang-hutang dan simpanan lain. Perlukan 100 bulan yerrr... berapa tahun? 8 tahun dan 3 bulan la lebih kurang. Makaihhhh. Tak per kena bijak. 

After a year place in FD RM18,000 setahun, interest dah berapa kan. Not sure now berapa, kena tanya orang keje bank. They will know better. Or else boleh put your money by buying share market. Tell you, kalau banyak duit now is the opportunity. Banyak kot kaunter yang jatuh. So time for beli. Nanti market dah baik semula jual la. Tapi ruginya, your place your money with risk, kalau dia terus jatuh? How? That's why pentingnya, study before beli. Jangan main hentam je. Memang dapat rugi kelaknya. or now, orang sibuk dok membeli emas. Untung banyak juga ni. Cubalah try ya, supaya boleh juga di guna untuk buat Majlis Perkahwinan impian masing-masing or buy your dream property. 

Iyerlah rumah sekarang pun dah mahal sangat! Nak beli rasa memang tak mampu sungguh, yang mampu cuma di luar bandar. Di dalam bandar rasa tak worth nak beli. Terlalu mahal. Nak harap yang muda-muda ni membeli, memang tak la. Bila tengok harga melampaunya mahal. If you we're paid like such RM10,000 above (which is normally those work as engineer mungkin, tapi ini senior level) memang bolehlah bermewah sikit dalam membuat majliskan. 

Tapi perlu ke, bermewah? Sesetengah orang kata perlu mungkin untuk "pride" atau keperluan? Owh tidaklah mungkin! Ini bagi sayalah. Nak rasa mewah boleh, tapi memadai. Cut mungkin dari jumlah tetamu yang hadir. Pendek kan masa, gabungkan majlis di pihak lelaki dan perempuan. Eh ada ke orang buat? Ada, sebab itu saya berani tulis. Lebih jimat dan pastinya persetujuan dan perbincangan kedua-dua pihak. Ini kalau duduk senegerilah. Senang! 

So kawan-kawan yang dok sibuk-sibuk merancang perkahwinan tu silalah berbelanja dengan bijak. Bukan majlis grand yang di cari, penting majlis selamat dan doa tetamu. Tak pernah lagi setakat ini ada orang tempah makan-makan dia buat macam majlis kesyukuran. Haaa.. yang tu sure murah. Siapa nak order? Meh Meh meh, nak try buat sekali. Majlis lebih pendek dan penat sangat. Jemputan pun panggil dalam 200-300 orang sahaja. Ada tak siapa-siapa pernah terfikir macam ni?  

Oh ya berapa agaknya, kos perkahwinan korang ya? Yang sudah la, yang belum mesti ada budgetkan? [Boleh guna pakai untuk simpan dalam proposal,, hua hua hua hua... Dayah dok berangan nak ada pusat sehenti perkahwinan all in one.. tak taw la bila nak jadi. Pasai apa, tak dak siapa pun nak buat pelamin. Kena cari. Yang ada tukang masak ramai sangat. Kalau jadilah nanti, boleh bagi discount :D mahu mahu? Siapa nak kawin dalam 3-4 tahun lagi laaaa ;P

Oh ya, kalau ada siapa-siapa nak buat kenduri kawin ka kenduri apa sahajalah. Bolehlah cuba catering ini, cheq tulung-tulung sama gak. Bila ada masalah. Mana hat mampulah. Singgahlah ya. [belog catering tu pun tak sempat cek nak update. tapi makanan hangpa tok sah risau. bukan Dayahlah masak, kalau dak alamat tak makan tetamu. Tunggu chef busy.. kahkahkahkah]  

D_Y_H
Be clever! Spend your money wisely. INGAT MEMBAZIR AMALAN SYAITAN. 

P/s: Tak taw, berapa pendapatan sebulan or hatta setahun seorang artis? Siapa taw? Average la? Kalau buat tax sure taw kan. Tapi Dayah tak buatlah pulak, cheq dok tengok Internal Control sokmo.. hehehehe Siapa taw? kongsi kongsi. 

2 comments:

hansuke said...

salam.

meh cheq nak habaq mai, RM3000 tu kos upah cameraman sahaja la dayah oi..haha~ tak termasuk pelamin, kos hantaran, kos baju pengantin, kos hire bapok make up, kos baju taxido, kos kek 40 tingkat, dan lain-lain..huhu~

gaji artis, lebih kurang RM10k ke atas camtu, sebab tu la semua orang duk kejar sangat dunia artis tu, dapat duit banyak, dapat dosa pon banyak haha~ tapi kalu bab dosa la orang tutup sebelah mata tu..:P

cewah, kalu bab kawin laju je komen..haha~ kalu dayah rasa ada baiknya kawin murah, cuba la buat business iklan majlis murah untuk oranng yang nak buat macam tu, mesti laku punya. tak semua orang nak kawin mahal. yang nak grand2 tu sebab kurang faham akan tuntutan agama. balik2, bagi statement "apa salahnya, sekali seumur hidup" pastu pas kawin, takda duit pastu stress, pastu cerai..hm...

sekian bebelan..;)

Dayah said...

Salam En. Hansuke,

Alo alo alo, laju je hang noo bila mai bab bab kawin punya entry ;P

Ya ka sampai RM3,000. Walawei gila mahal! I quote for Rm3k because I do have friend yang dpt that coz tok semua bg kos kawin hat murah-murah .. heee.. well maybe RM3k yang incik cakap tu for cameraman yang byk pakej kot.

Baju pulak tak payahlah tuxedo bagai baiiiii.. ayoo.. kos baju kalau beli pun RM600++ (dgn upah jahit)

Kalau sewa? RM300++ la... haa? mana nak? Pilih2.. hang nak pakai sekali je kot! Baik sewa.

Kek 40 tingkat. Gilalah tu. Agak-agaklah. hahahaha.. paling dekat hotel pun dia orang bg 5 tingkat (itu pun fake) selalunya.

Wedding at home normally 3 tingkat sahaja. Costnya lebih kurang RM350 + deco.

Ya ka gaji artis RM10k? I think more than that n those tak berapa nak popular maybe lesser. Because tak byr tax pun?? Talking about monthly la.

Itulah I'm thinking to find an alternative way to save on wedding cost. Hopefully can think of something. Heeee...