Sharing: Obesiti membawa parah: Polycystic Ovary

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Dayah memang sensitif dengan word "cyst". Pantang nampak pastinya akan membacanya. Terbaca satu artikel tentang bahaya "polycystic Ovary" which will cause diabetic, obesity, heart disease, high blood pressure, excessive bleeding and more worse uterus cancer.

Dayah search and find about "polycystic Ovary", memang mengerikan melihat image-image. Tak tak gambar dek fikiran Dayah. Dan mula terbayang cyst yang pernah wujud dalam ovari dulu. Itu pun sudah saya gerun ini kan pula image seperti ini, 
Picture credit to google
Terbaca saya dalam satu artikel, common in US 5-15% of teenage and older women having polycystic ovary "PCOD". Bila berlaku PCOD, ada yang mungkin mengalami "non production of egg" which can lead dalam peningkatan hormon lelaki dan mengakibatkan menses yang tidak teratur (terlalu banyak atau sedikit), pembesaran ovari, kemandulan dan pertumbuhan rambut yang tidak normal (pada muka, dada, lower abdomen) dan rasa tidak selesa dalam perut. 
Cara pengesan PCOD yang terbaik setakat ini adalah dengan membuat pemeriksaan darah dan ultrasound (or perhaps CT Scan). Dan PCOD can develop a cyst in one or both ovaries.

Kegemukan / obesiti antara punca yang di kenalpasti. Buat siapa-siapa yang mengalami masalah ketika menses amatlah digalakkan merujuk pakar. Penyakit ini diam-diam menyerang. Mungkin kita rasa, alah period pain sahaja. Irregular ni nanti dah besar sikit okay la. Tak pun kawin nanti okay la (ramai yang berkata sedemikian, kenapa? Entah. I've no idea at all) Yang pastinya pengalaman lalu cukup mengajar saya. Penyakit ini develop dalam diam. Lakukan pemeriksaan berkala itu sebaiknya. 

Ramai yang ambil enteng soal irregular period dan lebih parah ibu-ibu bekerja yang tidak ambil peduli pembesaran anak-anak. "Aq dah bagi duit belanja, pandai-pandailah kau nak" sedih bukan. Bukan semua ibubapa begini. Tapi ada. Buat adik-adik jangan malu, beritahu ibu kalau sangsi. Jangan simpan-simpan, mengikut artikel yang saya baca syndrome ini mungkin berlaku sekitar usia 12-45 tahun. Muda ke kita tua ke kita, mungkin berisiko. 

D_Y_H
Hari ini bercuti tapi saya gusar. Rasa tak tergapai segala kerja yang ada. Rasa menyusahkan ramai. Apa lagi perlu saya buat ya? Banyak lagi perlu saya pelajari.

1 comments:

Nia said...

ya la, saya pun pelik, bila mengadu kat ibu even Dr sekalipun, kata tak ada apa2...Stress, hormon terganggu, nanti dah kawin akan ok dan etc diberikan kat kita. Jumpalah Dr mana sekalipun...paling2 pun dia bagi kita pil perancang. Makan sebulan period, then terus tak period. Sedih memang sedih sebab effect kepada infertility...