Seafood time! Made in TAWAU, OKEY!

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera, 

Wohhhooooo.. aktiviti makan2 secara hebat muncul kembali. 
Ya Ampun! Giler betul sesekali dapat makan. Memang puas & terbaik. This time si Angah, sibuk suruh Dayah cook. Ayooooooo. Lama giler kot tak ketung ketang kat dapur. Kerjanya beli.. beli .. beli. Rumah? La ni mogok orang2 rumah nak makan kat rumah. Masing2 carilah makan sendiri. Dayah surelah makan dulu before balik rumah. Semua pakat malas nak berasapkan dapur. Ada pun, kalau ada order la. Kalau tak DIET secara beramai-ramai OKEY! Ok la tu kan. Jimat tenaga. hehehe.

So, Angah secara halus dah suruh Dayah cook. Ayoo, terpujuk jugalah diri ini yang dah lama tak asah bakat di dapur. Assistant ramai ohhh. Si angah and Sri bersihkan udang, sotong, & ikan. Oh ya, Sri baru pulang dari kampung. Makanya Angah telah memesan untuk beli sebanyak yang mungkin. Hantu seafood betul budak ni and best part Datin pun turun padang OK. She help me cutting. Ohmaigod, good.

See Datin?  She also know how to cook, good Datin!

Sotong sumbat! Yummy!
1st time, Dayah buat sumbat kelapa tu. Main hentam sahajalah labu. Ikut sesedap selera sendiri. Saya guna Bawang merah, bawang putih x guna langsung, cili api banyak, serai, kunyit hidup dan udang kering. Blend dengan air yang sedikit dan mixed with kelapa parut. Tambah gula sikit & garam secukup rasa. Lepas tu jadilah. Hehehe. Cubalah buat kawan-kawan yang belum taw. Siapa dah taw, ANDA HEBAT ^^

Ini Tomyam yer namanya kawan-kawan
Sembil-sambil buat sumbat kita buat juga TomYam. Datin help me cutting all the things to in. Mudah sahaja. Serai, lengkuas, bawang merah, buang kobis, tomota, and paste tomyam. Mixed ever things. Pastu masukkan prawn & squid.  Semuanya segar. 

Sour Prawn with Ginger
Sebelah periuk Tomyam pulak, kita masak Sour Prawan with Ginger. Makaihh nama nak ongputih je.. hahahah. Dengan jangut-jangut, depa tak buang. Layan je la. Yang inilah yang paling awal lesap. Sabar je la. Tak sempat, Dayah ni merasa. Kuah-kuahnya pun licin. Lepas tu kita, bakar-bakar yer

Inilah si tukang hidup api. Lepas hidup api kita bakar.. yeaaaa..

See... bakar.. bakar... yeaaaa..
See semangat tak Datin. Dia juga semangat talking to Abah. Yes, everytime we cooked sure Abah orang paling tak sabar tanya. Dah siap ke. Ayo, Abah siapa la ni.

She talking to Abah.
And Abah jugaklah tukang si pemhabis. Belum habis bakar2. Udang-udang kat dalam dah selamat dalam perut dia. Ish ishh ish. Nasib perut makin kecil. Hahahaha
Inilaha buktiknya... banyak giler.....
 Dan si kecik ni, mai rumah. 

 
 
Apa lagi masa untuk mengemukkan dia... serang perut dia.. hahahaha.. K-Fin kalau mai rumah, memang Dayah akan sumbat dia puas. muahahahaha. Habislah gemuk semua budak-budak yang singgah kat rumah ni. Hahahha. Ok la, Dayah dah penat. Nak tutup pc dulu esok keje. Selamat menjamu mata. 

D_Y_H
Lepas ni sure malas lagi masak.. muahahahaa.

0 comments: