My 1st house Scheme - Rumah near KL and within Selangor mahal kot!

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera, 

I read this "....fresh graduate, can now take advantage of the "My first House" scheme launched by government"- the Sun, 9 March 2011

Kelayakkannya adalah:-

1) Age below 35 years old
2) Monthly income less than RM3,000

Melayakkan mendapat 100% housing loan price between RM100,000 - RM220,000 and repayment up to 30years.

Comment saya, 
- Fresh graduate! Please take this opportunity! Dari korang pergi dapatkan Kredit Kad! Itu kad hutang! Long term, menyusahkan diri kalau tak pandai manage. End up, boleh muflis!!
- Once you has signed S&P, "WELCOME TO LIABILITY CLUB" muahahaha tapi LIABILITY ini kita boleh revalue dan jual, kalau kredit card? Kalau kereta? Kereta akan berkurang nilainya, kredit card? Makin anda pakai makan menimbun hutang, lepas tu pulak tak reti nak bayar. Bayar pulak minimum payment sahaja. Ate bila nak habis? 
- Rumah banyak terbina! Dan banyak juga tak terjual. So cari yang ini. If find yang tengah develop rata-rata lebih dari nilai RM220k. 
- Kalau rasa rumah makayah dah ada, selesa lagi. Beli sahaja untuk investment. Sewakan. Pasif income ni! Kira sendiri, kalau sebulan disewakan 
RM800 x 12 = ?? minus pinjaman katakan sebulan RM500 = ?? X 12 bulan = pasif income 
[Ini contoh]
- Wanita belum berumahtangga, don't wait nak kahwin baru beli! Ini salah. Ada duit belilah. Weii aq nak belanja kawin tak ada duit! Coii, dah bagi 100% loan nak cakap banyak lagi. INI INVESTMENT taw. Sekurang-kurangnya bila dah kawin, suami tak bagi kerja. Inilah pasif income anda. Sewakan dapat duit. Tak pun duduk sendiri, boleh tolong suami kan? KWSP tu dari di kepuk, baik keluarkan untuk tujuan beli rumah / renovation. Boleh OK! Saya dalam process nak keluarkan, process ok la. Although banyak documentation.

Yang Dayah nak tekankan, BELI PROPERTY = ASSET (you own the house) + LIABILITY (you need pay the Loan). Kalau tak mahu banyak sangat ambil loan. Bayarlah sedikit deposit, sekurang-kurang anda rasa ini rumah aq! Walau hanya bayar deposit. 

Haaaa.. satu lagi. Nak membeli tu, ukur kemampuan diri. Jangan main redah sahaja. BUDGET WITHIN RM220,000. Remember that! 

Kalau beli lebih dari nilai tersebut, terpaksa pulak ada join name. Jumlah gaji haruslah lebih RM3,000 kan? Mana nak layak dapat 100% loan lagi dah? Fikirkan. So must buy within  BUDGET.

D_Y_H
Ok itu sahaha saya nak kongsi. Hehehe. Selamat membeli rumah. Saya nak cari apartment! 2nd pun boleh. Asal affordable untuk di bayar dan kondusi rumah mestilah nak yang masih baik. Nak sgt beli dkt Cyberjaya, Tapi makkkkaihhh harga boleh luruh jantung! Ok tata^^

0 comments: