Salam Maulidur Rasul - Apa kalian tahu?

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera, 

Yahoooooo esok cutiiii!! Tapi ....... http://www.emocutez.com *Work will never end la*

Lupakan kerja seminit. 
Now, what you guys know about Maulidur Rasul?
Ke cuti je?? Dah cuti, cuti je la [Jawapan orang kurang tahu, siapa? Jangan toleh sangat nanti teleng ;P]

Cannot! Cannot!
This cuti is meaningful for us as muslim, why?
Hari lahir junjungan mulia kita Nabi Muhammad s.a.w

Kalau orang sibuk dok ingat Valentine Day for Hari Kekasih, jadi kita sebagai Umat Nabi Muhammad kenalah INGAT tarikh ini 12 Rabiulawal (lekatkan dekat di hati). Tujuannya agar kita sentiasa segar dengan setiap perjuangan Nabi s.a.w. serta menambahkan lagi rasa sayang kita terhadap Nabi junjungan mulia. Alangkah bahagianya kita, andai di sana (akhirat) kita dapat merasai safaatnya.

Kita tidak bertuah kerana tidak dapat menatap indah wajahnya. Tapi kita sangat bertuah kerana di tinggalkan ilmu dan panduan untuk bekalan di akhirat kelak. 

Apa nak buat? 
1- Teruskan berselawat ke atasnya (bila hati gundah, cuba amalkan. Tenang hati akan kembali, take deep breath dan selawat)
2- Terus membaca as-sunnah (banyak panduan berguna dan kata perangsang buat kita bangkit jadi manusia berguna)
3- Segarkan diri dengan cara hidup Islam (kaji Al-Quran dan As-sunnah, tak tahu kenalah berguru - tp jangan salah cari guru) 

Mari kita semarakkan jiwa yang lompong dengan ilmu kehidupan yang telah sedia ada, tinggalkan mahu laksanakannya. Mari kenal Rasulullah dan kenal zat Allah. 

Dayah selalu ingat ini, 

"Belajarlah sehingga ke liang lahad" 

dan Dayah jengah ke iluvislam tadi ada testi ni menarik, jom baca


Salam Maulidur Rasul, semua. 

D_Y_H
Being scolded entah berapa kali, saya diam. Malas cari pasal. Dia penat diamlah dia. Tapi mungkin pendekatan saya salah. Saya patut pertahankan dan beritahu cerita sebenar? Masih belajar, sudah cuba 1 month turnaround tapi masih ada pertikaian. Saya kena buat 1 week? Nonsense. [Ini ruang luahan rasa kadang-kadang, kalau muak maafkan saya. Teman mendengar sangat sukar di temui]

Comments

Popular Posts